Sejem za zdrav življenski slog s trendovskimi vsebinami

6. 11. 2014
Prihodnji teden se bo na Gospodarskem razstavišču od četrtka do nedelje odvil 45. sejem Narava-zdravje. Prireditev se je v desetletjih razvila iz gobarske razstave, ki so se ji kasneje pridružili še ponudbi s področij vrtnarstva in sadjarstva. Že nekaj let pa je to sejem, ki promovira zdrav življenjski slog. Aktualne vsebine, ki jih ponujajo posamični sklopi – Prehrana, Zdravje, Naravna kozmetika, Gibanje, Wellness in Zeleno sobivanje – privabijo vsako leto več obiskovalcev.

Vsebine za vse generacije

Sejem Narava-zdravje promovira zdrav življenjski slog. Pri tem ni pomembno le, kaj jemo in kako se gibljemo, pač pa tudi, kako bivamo in kakšen je naš odnos do okolja. Sejem nagovarja s svojimi vsebinami vse generacije, spodbuja jih k ozaveščenemu odločanju in izbiranju. Seznanja jih s pojmi, kot so trajnostno, ekološko, naravno idr. V sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije jih osvešča, kako posegati po izdelkih, ki niso zavajajoči, in kaj pomenijo različni certifikati.

Vsebine po sklopih

PREHRANA
Zadnji eko trendi v prehrani
Otroci in zdrava prehrana: kako jih navdušiti zanjo
Ajda v prehrani
Konopljina kuhinja
Kako najširši javnosti približati ponudbo zdravilnih zelišč (okrogla miza)
Idealna dieta – ali obstaja
Predstavitev idej za sestavo zdravih obrokov
Prednosti ekoloških živil in ekološke ozimnice

ZDRAVJE
Brezplačna merjenja in posveti s strokovnjaki:
Presejalno merjenje mineralne kostne gostote glede osteoporoze
merjenje krvnega tlaka, srčnega utripa, sladkorja, holesterola in trigliceridov v krvi
snemanje EKG idr.,
program samopregledovanja za moške in ženske ter mladostnike
delavnice in predavanja o boljšem delovanju možganov v organizaciji Sinapse
Možganski fitnes
Raba konoplje v zdravstvene namene

GIBANJE
Poučna svetovanja in treningi za tekače začetnike in za tiste, ki tečejo male in velike maratone, z Urbanom Praprotnikom, vodjo Urbanih tekačev
Gibalne delavnice za starejše s Simbiozo Genesis
Joga za sprostitev
iDance – 3D fuzija plesnih ritmov s Plesno šolo Urška
Aktivnosti Športne zveze Ljubljana
Miniolimpijada

ZELENO SOBIVANJE
Voda je dobrina – ali znamo z njo upravljati
Onesnaženje alpskih jezer (okrogla miza)
Mokrišča v Sloveniji
Z ekologi brez meja: kako v gospodinjstvu s čim manj zavržene hrane
Individualna energetska svetovanja Gradbenega inštituta ZRMK za obiskovalce
Trajnostna gradnja, učinkovita raba energija, obnovljivi viri energije
Vse o trajnostnem vrtnarjenju, tudi v urbanih okoljih

Spremljevalni program

Delavnice, predavanja, okrogle mize …
Sejem pa ni le razstava ponudbe storitev, izdelkov in dejavnosti za zdravo življenje, ampak prostor interakcije, izmenjave informacij, nasvetov iz prve roke … Na njem se kuha, okuša, preizkuša in tudi lahko kaj kupi po ugodnih sejemskih cenah. V štirih dneh se odvije bogat spremljevalni program v obliki različnih delavnic, predavanj, okroglih miz, degustacij, predstavitev.

Na sejmu zbiramo

Obiskovalce z Zvezo prijateljev mladine Slovenije vabimo, da na sejmu pridružijo akciji zbiranja zdrave otroške hrane za socialno ogrožene družine. S Športno-humanitarnim društvom NGU (Never Give Up!) pa zbiramo plastične pokrovčke za petletno Tijo, ki boleha za sindromom Di-George, za njene dodatne fizioterapije. V društvu NGU zberejo letno približno 90 ton materiala. Za vsako tono zbranih plastičnih pokrovčkov se na TRR družine, za katero se plastični pokrovčki zbirajo, nakaže 300 evrov. Zbiralna mesta za obe akciji sta pri vhodu na sejmišče.

Častna pokrovitelja sejma:
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje
Ministrstvo za zdravje

Sledite: www.narava-zdravje.si

Odpiralni čas sejma: (13.–16. 11. 2014) – od četrtka do sobote, od 9.00 do 19.00 ure, v nedeljo pa do 17.00 ure.