Narava zdravje

Od petka do nedelje 52. sejem Narava-zdravje in 15. Otroški bazar

Od petka, 9. septembra do nedelje, 11. septembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal že 52. sejem Narava-zdravje. Sejem za zdrav življenjski slog ponuja storitve in izdelke s področij zdrave prehrane, zdravja, gibanja, okolja in stika z naravo. Ponudbo na razstavnih prostorih dopolnjuje spremljevalni program s prek 100 različnih dogodkov za vse starostne skupine. Pri tem ne poudarjajo le uživanja sveže, lokalne, raznolike in zdrave hrane, ampak tudi iskanje poti v sebi, naravi in sobivanju z drugimi, kako ponovno uživati življenje zdravo in v stiku z naravo. Vzporedno bo potekala največja izobraževalno-zabavna prireditev za mlade družine, 15. Otroški bazar, ki mladim in bodočim družinam ter šolskim in vrtčevskim skupinam ponuja zvrhan koš doživetij, kreativnih delavnic, športnih aktivnosti idr.

Obiskovalci bodo imeli možnost brezplačnih meritev krvnega sladkorja, holesterola, gleženjskega indeksa idr., na razstavnem prostoru Rdečega križa Slovenije v sodelovanju z Društvom študentov medicine Slovenije pa še možnost vpisa v register krvodajalcev. Koristne informacije o prehranskih izdelkih za diabetike bodo delili na stojnici Zavoda DIABETES, na razstavnem prostoru Društva za celiakijo bodo obiskovalci lahko poskusili brezglutenske palačinke.

Tudi letos bo v ospredju zdravalokalno pridelana in sveža hrana. Na sejmu se bodo predstavili ponudniki domačih sirov, jogurtov, medu, gob, sadja in zelenjave. Na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bodo predstavili projekt Lepo je biti kmet, na katerem bodo obiskovalci lahko spoznali tudi predstavnika projekta na TikToku, Ajdo Podlesnik in Janeza Rakovca.

Kako v resnici dišijo prava vrtnica, neroli, vanilija, jasmin, pačuli, bergamotka, poper, vijolica, kardamom, kava, kakav idr.? Na mednarodni razstavi naravnih parfumov Dišeči Podpisi bodo obiskovalci lahko v ekstravagantnih dišavah, urili svoje čutilo za voh in prepoznavali vonje ter se poučili o principih parfumerskega skladanja dišav.

Osem vrhunskih predavateljev bo na 7. maratonu pozitivne psihologije – Kjer je vsak zmagovalec svojega življenja pomagalo odgovoriti na vprašanje: »Kaj je to dobro življenje?«. Vsebine predavanj bodo poudarjale pozitivne in svetle plati človekove osebnosti. Za vse udeležence sejma Narava-zdravje in Otroškega bazarja bodo predavanja brezplačna.

V soboto, 10. septembra se bo odvijal Finalni turnir ulične košarke 3 na 3, v organizaciji Športne zveze Ljubljana. Za navijaško vzdušje med tekmovanjem bodo poskrbeli moderatorji Radia 1 s svojim avtobusom, po zaključku tekmovanja pa sledi glasbeni nastop Challeta Salleta.

Na sejmu se predstavijo športni klubi in društva, obiskovalci se bodo lahko preizkusili v taekwondoju, ritmični gimnastiki, karateju ali na kotalkah. Prav tako bodo lahko testirali svoje sklepe in mišice, saj bodo na razstavnih prostorih opravljali kratke diagnostične preglede za bolečine v sklepih in hrbtenici.

Vabljeni, da spremljevalni program, ki se še dopolnjuje spremljate na spletni strani.

Vzporedno tudi 15. Otroški bazar

Bazarkov oder bo pod taktirko simpatične voditeljice Tinkare Fortuna, bolj znane kot bivše članice skupine BePop, nasmejal z vragolijami cirkusanta, žonglerja, čarodejev Sam Sebastiana in čarodeja Tonija, zabavali se bomo ob različnih pevskih in plesnih točkah, v čaroben svet pravljic pa nas bodo ponesle predstave Maček MuriJeš, Jež?, Juha, ki iz buč se skuha in Zelenčkov festival. Za piko na i pa bo otroke pozabaval tudi Ribič Pepe in plesalci plesne šole The Artifex.

V tematskem kotičku bodo otroci spoznavali kače, kuščarje in bobre, lahko bodo odplavali v pravljični svet s poslikavo obraza ter v vlogi zdravnika pregledali in pozdravili svojega plišastega medvedka.

Otroški bazar vas skupaj z glavnim gostiteljem, podjetjem HOFER trgovina d. o. o., tudi tokrat vabi v Bazarkovo kuhinjo, kjer bo dva dni omamno dišalo. Podjetje AMC bo s pomočjo kuharja Romana Klobase priredilo delavnice, kjer bodo otroci lahko skupaj z njim izdelovali prave kuharske kape in uživali v peki palačink, pripravi sladoleda in se naučili zanimivih kuharskih trikov in receptov, da bodo slastne jedi iz Bazarkove kuhinje lahko ustvarjali tudi doma. Kar bomo skuhali, bomo tudi pojedli.

Žogerija Fest, na Otroškem bazarju bodo lahko otroci v starosti od 7 do 14 let na posebej ograjenem igrišču v Stekleni dvorani (C) pokazali svoje veščine v nogometni igri 3 na 3, se preskusili v spretnostnih igrah, razgibali možgane v kvizu znanja, sodelovali v ustvarjalno-likovnih delavnicah, pripravi zdravega obroka, se predstavili kot pevci, glasbeniki, plesalci in navijači. Nikakor pa ne bodo pozabljeni niti spremljevalci oz. predstavniki šol, ki se bodo lahko pomerili v zabavni igri ‘Tudi Vi profesor’.

Tudi živali in hišni ljubljenčki bodo del popolne družinske prireditve. Bioexo bo tradicionalno predstavljal eksotične živali, kače, ježa in ostalo druščino pa bodo otroci lahko spoznavali tudi v okviru prostora družinskega gledališča Kolenc.

ODPIRALNI ČAS in VSTOPNINA

Sejem bo odprt od petka, 9. septembra do sobote, 10. septembra od 9.00 do 19.00 ure, in v nedeljo, 11. septembra od 9.00 do 17.00 ure.

Redna vstopnica znaša 5, v spletni prodaji 4 evre. Obiskovalce vabijo, da se morebitni gneči izognejo z nakupom vstopnice prek spleta. S spletno vstopnico imajo tudi brezplačen prevoz z avtobusom LPP na razstavišče in nazaj.

Z eno vstopnico si lahko ogledajo obe prireditvi.

Fotografije najdete na spletni strani prireditve. Za dodatna pojasnila in informacije smo vam z veseljem na voljo. Vabljeni, da se kot predstavnik medijev zaradi elektronskega sistema vstopa akreditirate.

Za vašo medijsko pozornost, najavo dogodkov, obisk naših prireditev ter poročanje o njih se vam najlepše zahvaljujemo.

Za vse podrobnejše informacije smo vam z veseljem na voljo.

Prijazen pozdrav,
Ina Unuk, ina.unuk@gr-sejem.si