Narava zdravje

Zdravo z naravo! na sejmu za zdrav življenjski slog 51. sejem Narava-zdravje

Zdravo z naravo! na sejmu za zdrav življenjski slog
51. sejem Narava-zdravje, 20.-23. oktober, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

Prihodnji teden odpiramo na Gospodarskem razstavišču vrata prvemu sejmu po letu in pol odpovedi in premikanja terminov sejmov na kasnejši čas. Zato v osrednjem prireditvenem centru Ljubljana ob Dunajski cesti toliko bolj optimistično napovedujemo 51. sejem za zdrav življenjski slog Narava-zdravje, ki bo potekal od srede do sobote, od 20. do 23. oktobra.

Mateja Briški, vodja sejma: »Pod sloganom Zdravo z naravo! smo z razstavljavci in strokovnim zaledjem pripravili zanimivo razstavo izdelkov in storitev za zdravo življenje, ki jo dopolnjuje bogat spremljevalni program s prek 120 različnih dogodkov. Prireditev smo zasnovali tako, da obiskovalci lahko ogled sejemske razstave in nakup izdelkov združijo še z obiskom zanimivega, aktualnega, poučnega dogodka. Posebno pozornost letos posvečamo mentalnemu zdravju na 6. Maratonu pozitivne psihologije, na Klepetu ob kavi, svetovanjih zavoda Logout o pretirani rabi naprav z zasloni oziroma digitalni zasvojenosti, na okrogli mizi ZPMS o tem, kako se soočiti s  posledicami epidemije pri otrocih in mladostnikih ipd.«

Spremljevalni program po dnevih si oglejte TUKAJ.

Prav v časih, ko ni tako preprosto priti do osebnega zdravnika ali specialista, si obiskovalci lahko na sejmu brezplačno izmerijo krvni sladkor, holesterol, tlak, gleženjski indeks ipd. Na razstavnem prostoru Rdečega križa jim določijo krvno skupino in jih vpišejo v prostovoljni register krvodajalcev. S študenti medicine lahko obnovijo tečaj oživljanja in spoznajo vrsto drugih projektov za vzdrževanje zdravja.

Zdrav način življenja nedvomno vključuje tudi gibanje: različne vrste vadbe za vse generacije – od zadnjih trendov z Natašo Gorenc do programom Razgibajmo Ljubljano z mestno Športno zvezo. »Promoviramo in predvsem urbanemu obiskovalcu želimo približati pomen lokalne, zdrave in domače hrane. Priložnost za nakup domačega medu, čajnih mešanic, ekološkega mesa, svežega sadja in zelenjave ali shranka za ozimnico. Narava nam ponuja obilje zdravja v zeliščih – tudi predavanja o tej in oni zdravilni rastlini ter njihovi širokospektralni rabi kar vabijo k udeležbi,« dodaja Mateja Briški.

Na sejmu se predstavljajo kmetije in podobni ponudniki na tržnici Zveze slovenske podeželske mladine, na stojnicah Zadružne zveze Slovenije, Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Kmetijskega inštituta Slovenije, Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije ter manjših zeliščarjev idr. Že tradicionalno bo na ogled razstava gob. GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij sodeluje na sejmu s tekmovanjem Ecotrophelia za študente s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih izdelkov. Predstavili bodo ekipo z letošnjega tekmovanja in nekaj njihovih izdelkov. Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani pa predstavlja študijske programe, povezane z naravo. Častni pokrovitelj sejma je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano R Slovenije.

»Na sejmu predstavljamo obetavne spodbude mlademu podjetništvu ter okoljevarstvene projekte Mesta Ljubljane. Sprehodimo se skozi gozdni bonton, ki nas uči, kako odgovorno ravnati z gozdovi. Izmenjamo si zavržene rastline, posvojimo zapuščene živali. Ponujamo znanje o tem, kako si urediti vrt ali večjo obdelovalno površino: ekološko, biodinamično, permakulturno,« je zaključila Mateja Briški, vodja 51. sejma Narava-zdravje.

Sejem je odprt vse dni od 9. do 19. ure.

Obiskovalci ob nakupu vstopnice prejmejo še brezplačni izvod kataloga, zanimivo branje tudi kot priloga časnika Svet24 in revije Zarja /Jana.

V skrbi za zdravje nas vseh upoštevamo vladni ukrep o izpolnjevanju PCT pogojev.

Tisti obiskovalci, ki ne izpolnjujejo PC pogoja, pa lahko po nakupu vstopnice opravijo brezplačno testiranje s HAG testom v Preddverju Marmorne dvorane.

www.narava-zdravje.si