Narava zdravje

52. Sejem Narava-zdravje in 15. Otroški bazar

9.–11. september, dva sejma = ena vstopnica

52. sejem za zdrav življenjski slog Narava-zdravje bo letos potekal že od 9. do 11. septembra. Letošnje vsebine bodo poudarjale pomen zdravja, zdrave prehrane, gibanja in dobrega počutja ter okolja in stika z naravo. Letos vzporedno poteka najpomembnejša izobraževalno-zabavna prireditev za mlade družine Otroški bazarZ eno vstopnico si obiskovalci lahko ogledajo obe prireditvi.

Spremljevalni program sejma Narava-zdravje je zanimiv in privlačen za vse generacije. V njem se bo v treh dneh zvrstilo prek 100 predavanj, delavnic, tečajev, raznih testiranj, svetovanj, okroglih miz idr.

Izberite nekaj zase!

Na Mini olimpijadi se bodo otroci preizkusili v različnih spretnostih in hitrostnih disciplinah, vse z namenom spodbujanja otrok k aktivnemu preživljanju prostega časa.

V soboto, 10. septembra ne zamudite Finalnega turnirja ulične košarke 3 na 3, v organizaciji Športne zveze Ljubljana. Za navijaško vzdušje med tekmovanjem bodo poskrbeli moderatorji Radia 1 s svojim avtobusom, po zaključku tekmovanja pa sledi koncert.

Športni klubi in društva bodo predstavili najrazličnejše aktivnosti, ter s tem pritegnili otroke, da bi se jih čim več redno ukvarjalo s športnimi dejavnostmi.

Otroci se bodo lahko preizkusili v vlogi paraolimpijca v različnih paraolimpijskih športih, kot sta namizni tenis in parakolesarstvo.

Obiskovalci bodo spoznali skrivnosti gozda s sprehodom po gozdni učni poti, ki jo pripravlja Zavod za gozdove Slovenije. O tem, kako je treba skrbno ravnati z gozdom, na kaj moramo biti pozorni ob obisku v njem, nas poduči gozdni bonton.

Maraton pozitivne psihologije v središče postavlja pozitivne in svetle plati človekove osebnosti. Predavanja na aktualne teme o vzgoji otrok in nasvete mladim staršem bodo vodili strokovnjaki s področja psihologije. Za vse udeležence sejma Narava-zdravje in Otroškega bazarja bodo predavanja brezplačna.

Preventivni programi Zora, Dora in Svit so namenjeni preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb.

Akcija Postani krvodajalec, v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in študenti medicine, želi opozoriti na pomembnost krvodajalstva in vzpodbuja k vpisu v register krvodajalcev. Obiskovalci si bodo lahko brezplačno ogledali prikaze prve pomoči, izmerili krvni sladkor, holesterol, tlak, gleženjski indeks ter preverili svojo krvno skupino.

Dišeči Podpisi – mednarodna razstava naravnih parfumov. Kako v resnici dišijo prava vrtnica, neroli, vanilija, jasmin, sandalovina, pačuli, bergamotka, poper, mira, osmantus, palisander, vijolica, kardamom, kava, kakav idr.? Obiskovalci bodo uživali v ekstravagantnih dišavah, urili svoje čutilo za voh in prepoznavali vonje ter se poučili o principih parfumerskega skladanja dišav.

S pomočjo izkušnje virtualne resničnosti je mogoče zdraviti različne fobije, kot so na primer strah pred višino, zaprtimi prostori, letenjem idr. Na sejmu se bodo obiskovalci s pomočjo sodobne tehnologije podali v ustvarjanje svoje navidezne resničnosti.

Vzporedno poteka Otroški bazar

Prireditev je popolno družinsko doživetje, ki bo mladim in bodočim družinam ter šolskim in vrtčevskim skupinam, ponudil zvrhan koš doživetij, kreativne delavnice, športne aktivnosti, glasbene, plesne in druge delavnice, priložnosti za nakupe in bogato kulinariko.

Družine iz vseh koncev Slovenije si bodo lahko ogledale pisan svet igrač in igral, oblačil in potrebščin, pridobili ideje za družinske počitnice, kreativne delavnice, športne aktivnosti, glasbene, plesne, jezikovne in druge delavnice, ter bogate sejemske predstavitve domačih in tujih ponudnikov.

Oder zabave in smeha bo nasmejal z vragolijami cirkusanta, žonglerja, čarodejev Sam Sebastiana in čarodeja Tonija, v čaroben svet pravljic pa nas bodo ponesli Ribič PepeMaček Muri in predstava Ješ, Jež?

Sejemske dvorane bodo poleg bogatih predstavitev izdelkov, potrebščin za vrtec, šolo, šport in glasbo, ponudile tudi veliko informacij za bodoče starše in nosečnice, novorojenčke, delavnice poslikave obraza, odpravljanje strahu pred zdravniki v kliniki Medi medo, predstavitev ritmične gimnastike in še in še. Na Zunanji ploščadi pa bodo potekale predstavitve najrazličnejših športnih disciplin in veliko okusne kulinarike za otroke in starše.

Tudi živali in hišni ljubljenčki bodo del popolne družinske prireditve, kjer bodo na voljo številne predstavitveizdelki in izobraževanja za bodoče in obstoječe lastnike malih živalic. Poleg tega bo Bioexo tradicionalno predstavljal eksotične živali, kače, ježa in ostalo druščino pa bodo otroci lahko spoznavali tudi v okviru prostora družinskega gledališča Kolenc.

Več na www.narava-zdravje.si in www.otroskibazar.si