Narava zdravje

Po ideje za zdrav življenjski slog na Sejem Narava-zdravje

Od 19. do 21. oktobra bo na Gospodarskem razstavišču potekal že 53. sejem za zdrav življenjski slog Narava-zdravje. Sejem stremi k povečanju ozaveščenosti o zdravem načinu življenja, zato vsebine poudarjajo pomen zdravja, zdrave prehrane, gibanja in dobrega počutja ter okolja in stika z naravo. Vzporedno s sejmom letos poteka 29. BIOEXO razstava eksotičnih živali. Z eno vstopnico si obiskovalci lahko ogledajo obe prireditvi.

Spremljevalni in razstavni program sejma Narava-zdravje je zanimiv in privlačen za vse generacije. V treh dneh se bo zvrstilo prek 100 predavanj, delavnic, tečajev, raznih testiranj, svetovanj, okroglih miz idr.

Iz letošnjega programa izpostavljamo:

 • V ospredju bo zdrava, lokalno pridelana in sveža hrana. Na sejmu bodo obiskovalci lahko spoznali ponudnike domačih mlečnih izdelkov, gob, sadja in zelenjave, različnih olj ter izdelkov s čilija, svoje izdelke bodo predstavile tudi ekološke kmetije. Zeliščarska sekcija (ZDUS) bo obiskovalcem svetovala o uporabi zelišč za različne namene.
 • Na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, bodo obiskovalce seznanili s spletnim mestom Primerjaj-cene.si in vzpodbujali zadevanje pomena zavržkov hrane. Predstavil se bo tudi zmagovalec izbora Inovativni mladi kmet 2023.
 • Na ogled bo velika razstava samoniklih gliv Slovenije, gojenih in zdravilnih gob.
 • Na sejmu bodo izvajali brezplačne meritve, različne delavnice in ozaveščali o problematikah kot so srčno-žilne bolezni, celiakija, demenca in ponudili rešitve za spodbujanje boljšega razumevanja in podpore prizadetim.
 • Akcija Postani krvodajalec (Rdeči križ Slovenije) – brezplačne meritve in vpis v register krvodajalcev.
 • Projekti Društva študentov medicine Slovenije, Misli na srce – meritve krvnega tlaka, sladkorja v krvi in gleženjskega indeksa, Gaster Felix – promocija zdravega prehranjevanja, Virus – informiranje o varni in zdravi spolnosti, projekt Onko – ozaveščanje o raku in pomenu preventive
 • Preventivne zdravstvenovzgojne aktivnosti Zdravstvenega doma Ljubljana, opravljali pa bodo tudi nekatere meritve -krvni tlak, krvni sladkor, 6-minutni test hoje …
 • Predstavitev preventivnih programov Zora, Dora in Svit, ki so namenjeni preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb.
 • V današnjem hitrem načinu življenja se vsakodnevno srečujemo z različnimi oblikami stresa, zato bodo strokovnjaki predstavili različne pristope in tehnike za uravnavanje skritega stresa ter doseganje duševnega zdravja.
 • Udeleženci sejma lahko raziskujejo najnovejše trende ekološke nege kože in aromaterapije, odkrivajo čudeže naravne kozmetike ter se udeležijo poučnih predavanj o osnovah nege kože in zaščite kože pred UV sevanjem tudi pozimi.
 • Ustvarjali bodo lahko z glino jo spoznavali in oblikovali. Pod budnim očesom mentoric se bodo spoznali z naravnim materialom, ga začutili, gnetli ter oblikovali manjše glinene predmete. Izdelke lahko surove odnesejo domov ali pa jih pustijo pri njih, da jih odnesejo v studio, kjer bodo dvakrat žgani in primerni tudi za vsakršno uporabo v gospodinjstvu.
 • Svetovali in informirali bodo glede problematike bivalnega okolja. Stavbna biologija se ukvarja s problematiko obremenjenosti z elektromagnetnimi sevanji, kakovosti zraka, plesni, umetno svetlobo, hrupom, itd. Izvajajo strokovne meritve in svetovanje po mednarodnemu standardu priporočil.
 • Sprehodili se boste lahko po gozdni učni poti in se podučili z informacijami o gozdu in gozdnem bontonu.
 • Potekala bodo predavanja v sklopu Šole za starše v organizaciji Maratona pozitivne psihologije, na aktualne teme o vzgoji otrok, ki jih bodo vodili strokovnjaki na področju psihologije.
 • Program Grbine so fine, Kolesarska zveza Slovenije uči najmlajše osnov kolesarskih spretnosti. Starejšim otrokom in dijakom so namenjene kolesarske delavnice in izzivi. Za brezplačno izposojo koles in čelad bo poskrbljeno.
 • Projekt Gremo na šport!, sodelujoči bodo na aktivnostih dobili povratno informacijo o trenutni fizični pripravljenosti in o primerni vadbi za njih.
 • Športne delavnice, od hoje do teka in telovadba za izboljšanje vzdržljivosti v moči z lastno težo (Mestna občina Ljubljana – Oddelek za šport).
 • Predstave za najmlajše: Čarodej Toni (četrtek, 11.00-12.00, petek, 16.30-17.30 in sobota, 14.00-15.00) in Interaktivne otroške predstave Zavoda Enostavno Prijatelji (četrtek, 16.30-17.30, petek, 11.00-12.00 in sobota 11.00-12.00).
 • Razstava pasemskih malih živali, ogledali si bodo lahko različne vrste živali kot so na primer kunci, perutnina in golobi. V četrtek bo potekalo ocenjevanje teh živali, v soboto pa bo razglasitev rezultatov ocenjevanja in podelitev priznanj prvakom.
 • Predstavitev in spoznavanje s konji, možno tudi jahanje.
 • Pomembnost čebel in čebeljih pridelkov, vsebine vezane na biodiverziteto o čebelah in Čebelji poti v Ljubljani ter pravilni načini obnašanja v primeru čebeljega pika. Kako se obnašamo v bližini čebelnjaka, kako uporabljamo čebelje pridelke in izdelke, kakšne so posebnosti API terapije, tudi degustacijo čebeljih pridelkov in izdelkov (Mestna občina Ljubljana – Oddelek za varstvo okolja).
 • Izvedba virtualnega doživetja za obiskovalce sejma – spremljanje narave od pašnika do izdelave sira.

CELOTEN SPREMLJEVALNI PROGRAM SEJMA

VZPOREDNO TUDI 29. BIOEXO RAZSTAVA EKSOTIČNIH ŽIVALI

Vzporedno s Sejmom Narava-zdravje poteka 29. BIOEXO razstava eksotičnih živali. Društvo BIOEXO želi z razstavo približati eksotične živali, pomagati odpraviti strah in predsodke o njih ter širiti dobro voljo. Na razstavi bo možno videti posebne barvne variacije najdaljših plazilcev na svetu, več metrske burmanske in mrežaste pitone, Maincoon mačke, dihurje, insekte, eksotične kuščarje, idr.

 

ODPIRALNI ČAS in VSTOPNINA

 • četrtek, 19. in petek, 20. oktober 2023: 10.00-19.00
 • sobota, 21. oktober 2023: 9.00-18.00

 

Redna vstopnica znaša 7€, v spletni predprodaji 5€.

Vstopnica, kupljena v spletni prodaji, vključuje prevoz z LPP mestnim avtobusom do Gospodarskega razstavišča in nazaj na dan obiska sejma.

Z eno vstopnico si lahko ogledajo obe prireditvi.

Vabljeni, da se kot predstavnik medijev zaradi elektronskega sistema vstopa akreditirate.

 

Za vašo medijsko pozornost, najavo dogodkov, obisk naših prireditev ter poročanje o njih se vam najlepše zahvaljujemo.

Za vse podrobnejše informacije smo vam z veseljem na voljo.

Ina Unuk, PR in marketing

01 300 26 26, ina.unuk@gr-sejem.si