Sporočila za medije

 
 
13. nov. 2014

45. sejem Narava-zdravje tudi uradno odprt, Gospodarsko razstavišče (13.-16. 11. 2014)

Nocoj so na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani tudi uradno odprli 45. sejem Narava-zdravje.  Na slavnostnem odprtju so podelili nazive in priznanja občinam, ki so sodelovale na letošnjem jubilejnem vseslovenskem natečaju »Planetu Zemlja prijazna občina«. Priznanja so prejele občine Razkrižje, Zreče, Žalec in Mestna občina Ljubljana.

V vlogi častnega pokrovitelja je sejem uradno odprl mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V svojem nagovoru je poudaril pomen lokalne oskrbe oziroma kratkih verig v sistemu v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih. Javni zavodi imajo nakupno moč za 140 milijonov evrov letno. Na ministrstvu si prizadevajo, da bi 40 odstotkov hrane prihajalo v zavode z lokalno samooskrbo. V zvezi z naravnimi nesrečami je minister dejal, da »imamo v tem trenutku letno v vseh državah Evropske unije zaradi podnebnih sprememb za 90 milijard škode.« Če svojega ravnanja ne bomo radikalno spremenili, bo do leta 2050 ta številka narasla na 250 milijard evrov. V Sloveniji pogosto poudarjamo, da je naša prioriteta varovanje pred naravnimi nesrečami, a že čez nekaj mesecev na to pozabimo. Minister je med drugim podprl pobudo prejšnje vlade, da bi pravico do vode kot naravnega vira zapisali tudi v slovensko ustavo.
 
Navzočim so spregovorili še Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, dr. Darij Krajčič, direktor  Zavoda RS za varstvo narave, ter mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča.

Tudi ljubljanski župan se je zavzel za čim krajše poti za slovenske proizvode do javnih zavodov in obudil slogan Od njive do mize oziroma za pomen prehrane iz domačega okolja. V zvezi s poplavami in njihovimi posledicami je poudaril, da je treba čim prej sprejeti protipoplavne ukrepe, za več zdrave hrane zgraditi namakalne naprave ter tako daljnoročno poskrbeti, da bodo imeli naši zanamci več zdrave hrane. Zavzel pa se je tudi za pobudo, da voda kot naravni vir življenja ostane javna dobrina. Dr. Krajčič je na primeru sobivanja narave in kmetijstva na ljubljanskem Barju v nasprotju z globalizacijo poudaril  pomen lokalizacije pridelave, predelave ter prodaje oziroma nakupa hrane. Tak pristop povečuje tudi število zelenih delovnih mest.

Direktor Gospodarskega razstavišča, mag. Iztok Bricl, je podrobneje predstavil 45. sejem, ki promovira zdrav življenjski slog: »Sejem obsega področje prehrane, zdravja, gibanja, wellnessa, naravne kozmetike in zelenega sobivanja. Na njem svojo ponudbo izdelkov, dejavnosti in idej za zdravo življenje predstavlja 275 podjetij iz 17 držav. S častnima pokroviteljema, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvom za zdravje RS, ter  Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave in številnimi društvi smo pripravili prek 100 različnih delavnic, predavanj in okroglih miz.«

14. november – svetovni dan sladkorne bolezni


V sklopu meritev, ki jih na sejmu organizirajo Društvo Za srce, društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Zveza društev bolnikov z osteoporozo ter zavod Diabetes, bo jutrišnji dan posvečen predvsem osveščanju glede slabih prehranjevalnih navad, premalo gibanja oziroma kampanji proti diabetesu. Na sejmu bo kampanja  zavoda Diabetes Bodi odličnjak! predstavila številne aktivnosti: druženje z ambasadorji kampanje, svetovanje o diabetesu, predstavitev novega izobraževalnega videospota, meritve sladkorja v krvi ter degustacije izdelkov za diabetike, obiskovalci pa bodo ob nakupu vstopnice dobili tudi strokovno publikacijo Spremenimo diabetes. 


Pester program za vse generacije


Iz vsebine:

NOVINARSKA KONFERENCA: OD SETVE DO ŽETVE, KAR SEJEMO TO ŽANJEMO
Petek, 14. 11., 10.00-11.00, Avla levo
Organizator: Čebelarska zveza Slovenije – JSSČ, udeleženci: Boštjan Noč (predsednik ČZS), mag. Tanja Strniša (MKGP), Branko Ravnik (KGZS) in predstavnik GZS – Zbornica živilskih in kmetijskih podjetij

Vsi dogodki, ki so potekali v okviru projekta “Od setve do žetve, kar sejemo to žanjemo”, so bili  namenjeni povečanju  prepoznavnosti  ajde, ki je pomembna tako za čebelarja,  kmeta kot tudi za končnega potrošnika.   Dogodki so bili zasnovani  tekom celega leta:  projekt smo predstavili aprila, julija smo sejali medovito ajdo, avgusta smo občudovali polja cvetoče ajde, septembra pa smo jo ročno želi.


KONOPLJA
Poučno dopoldne, kjer se bo govorilo o nedavnih spremembah uredbe o prepovedanih drogah, ki dovoljuje uporabo THCja v medicinske namene, ne pa tudi rastline konoplje; o izkušnjah slovenskih strokovnjakov z zdravljenjem raka s kanabinoidi; o raziskovalnih potencialih na področju medicinske uporabe konoplje; izkušnje bolnikov:


VLOGA KANABINOIDOV V ONKOLOGIJI
Petek, 14. 11., 13.00-13.30, dvorana Galerija
Organizator: društvo Onej; predavatelj: dr. Josipina Ana Červek


MEDICINSKA KONOPLJA-MED PRIČAKOVANJI IN OMEJITVAMI
Petek, 14. 11., 13.30-14.00, dvorana Galerija
Organizator Društvo Onej, predavatelj; Dr. Majda Zorec Karlovšek


PRAKTIČNI NASVETI IN IZKUŠNJE UPORABE KONOPLJE V MEDICINSKE NAMENE
Petek, 14. 11., 14.00-15.00, dvorana Galerija
Organizator: društvo Onej, predavatelji: dr. Josipina Ana Červek (Onkološki inštitut), Damjan Grenc (UKC Ljubljana), dr. Majda Zorec (Inštitut za sodno medicino) ter bolniki, ki uporabljajo konopljo (Charlotte Hansen)

Izmenjava izkušenj med bolniki in slovenskimi zdravstvenimi strokovnjaki.


OKROGLA MIZA: EKO TRENDI V PREHRANI
Petek, 14. 11., 17.30-19.00, dvorana Galerija
Organizator: Proorganika

Na okrogli mizi bomo z gosti – znanimi osebami, prehranskimi strokovnjaki, pridelovalci ekološke hrane ter predstavniki državnih in nevladnih organizacij ter medijev – spregovorili o navadah in kvaliteti današnje prehrane in (ne)zdravega življenjskega sloga. Kako zdravo so jedli naši predniki? Koliko ljudi se danes prehranjuje ekološko? Ali je ekološka hrana, ki jo danes najdemo na trgu, zares eko in zdrava? Kolikšen vpliv ima dejansko ustrezna prehrana na naše zdravje, počutje in razmišljanje? Ali lahko jemo zdravo z nizkimi prihodki in koliko hrane letno zavržemo? S kakšnimi izzivi se srečujejo naši kmetje in kakšne preglavice jim povzročajo?


RICK SIMPSON (Kanada): ZDRAVLJENJE S KONOPLJINO SMOLO
Sobota, 15. 11., 10.00-12.00, dvorana Galerija
Organizator: društvo ONEJ; predavatelj: Rick Simpson

Predstavitev uporabe konopljine smole za samozdravljenje in napoved izdaje prevoda njegove knjige "Feniksove solze" v slovenskem jeziku.

Gl.: http://phoenixtears.ca/


Q&A O UPORABI KONOPLJE V MEDICINSKE NAMENE
Sobota, 15. 11., 12.00-13.00, dvorana Galerija
Organizator: društvo ONEJ; predavatelj: Rick Simpson

Uporaba konoplje v industrijske, kozmetične,  prehranske, gradbene in druge namene.


DONISHA PRENDERGAST: ZGODBA O KONOPLJI
Sobota, 15. 11., 18.-19.00, dvorana Galerija
Zgodba vnukinje legendarnega glasbenika Boba Marleyja.Na povezavah vam pošiljamo celotni program po dnevih. Vabljeni, da si preberete več o vsebinah sejma, ki jih lahko sledite po dnevih, vsebinskih sklopih in starostnih skupinah (družine in odrasli, seniorji, otroci in mladi).


»Planetu Zemlja prijazna občina«


Natečaj  »Planetu Zemlja prijazna občina« od leta 2010 organizira društvo Planet Zemlja. Komisija letošnjega natečaja, v sestavi strokovnjakov Zavoda za gozdove RS, Direktorata za kmetijstvo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Nacionalnega instituta za javno zdravje, društva za ENO glasbo, zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, Gospodarskega razstavišča Ljubljana, Okoljsko raziskovalnega zavoda, Gradbenega instituta ZRMK in društva Planet Zemlja, je med 18 prijavljenimi izbrala občine, ki so s svojim delovanjem na področju varovanja gozdov, lokalne samooskrbe, onesnaževanja s hrupom, trajnostnega turizma, sejemske dejavnosti, ravnanja z odpadki, energetike in okoljskega komuniciranja, zaslužili najvišje ocene ter s tem naziv Planetu Zemlja prijazna občina 2014.

Več v Sporočilu društva Planet Zemlja.


Sejem je odprt vse do nedelje, 16. 11. 2014, do sobote od 9.00 do 19.00, v nedeljo pa od 9.00 do 17.00 ure.

 
 
6. nov. 2014

Sejem za zdrav življenski slog s trendovskimi vsebinami

Prihodnji teden se bo na Gospodarskem razstavišču od četrtka do nedelje odvil 45. sejem Narava-zdravje. Prireditev se je v desetletjih razvila iz gobarske razstave, ki so se ji kasneje pridružili še ponudbi s področij vrtnarstva in sadjarstva. Že nekaj let pa je to sejem, ki promovira zdrav življenjski slog. Aktualne vsebine, ki jih ponujajo posamični sklopi – Prehrana, Zdravje, Naravna kozmetika, Gibanje, Wellness in Zeleno sobivanje – privabijo vsako leto več obiskovalcev.


Vsebine za vse generacije

Sejem Narava-zdravje promovira zdrav življenjski slog. Pri tem ni pomembno le, kaj jemo in kako se gibljemo, pač pa tudi, kako bivamo in kakšen je naš odnos do okolja. Sejem nagovarja s svojimi vsebinami vse generacije, spodbuja jih k ozaveščenemu odločanju in izbiranju. Seznanja jih s pojmi, kot so trajnostno, ekološko, naravno idr. V sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije jih osvešča, kako posegati po izdelkih, ki niso zavajajoči, in kaj pomenijo različni certifikati.


Vsebine po sklopih


PREHRANA
Zadnji eko trendi v prehrani
Otroci in zdrava prehrana: kako jih navdušiti zanjo
Ajda v prehrani
Konopljina kuhinja
Kako najširši javnosti približati ponudbo zdravilnih zelišč (okrogla miza)
Idealna dieta – ali obstaja
Predstavitev idej za sestavo zdravih obrokov
Prednosti ekoloških živil in ekološke ozimnice

ZDRAVJE
Brezplačna merjenja in posveti s strokovnjaki:
Presejalno merjenje mineralne kostne gostote glede osteoporoze
merjenje krvnega tlaka, srčnega utripa, sladkorja, holesterola in trigliceridov v krvi
snemanje EKG idr.,
program samopregledovanja za moške in ženske ter mladostnike
delavnice in predavanja o boljšem delovanju možganov v organizaciji Sinapse
Možganski fitnes
Raba konoplje v zdravstvene namene

GIBANJE
Poučna svetovanja in treningi za tekače začetnike in za tiste, ki tečejo male in velike maratone, z Urbanom Praprotnikom, vodjo Urbanih tekačev
Gibalne delavnice za starejše s Simbiozo Genesis
Joga za sprostitev
iDance – 3D fuzija plesnih ritmov s Plesno šolo Urška
Aktivnosti Športne zveze Ljubljana
Miniolimpijada

ZELENO SOBIVANJE
Voda je dobrina – ali znamo z njo upravljati
Onesnaženje alpskih jezer (okrogla miza)
Mokrišča v Sloveniji
Z ekologi brez meja: kako v gospodinjstvu s čim manj zavržene hrane
Individualna energetska svetovanja Gradbenega inštituta ZRMK za obiskovalce
Trajnostna gradnja, učinkovita raba energija, obnovljivi viri energije
Vse o trajnostnem vrtnarjenju, tudi v urbanih okoljih


Spremljevalni program


Delavnice, predavanja, okrogle mize …
Sejem pa ni le razstava ponudbe storitev, izdelkov in dejavnosti za zdravo življenje, ampak prostor interakcije, izmenjave informacij, nasvetov iz prve roke … Na njem se kuha, okuša, preizkuša in tudi lahko kaj kupi po ugodnih sejemskih cenah. V štirih dneh se odvije bogat spremljevalni program v obliki različnih delavnic, predavanj, okroglih miz, degustacij, predstavitev.

IZPOSTAVLJAMO (gl. prilogo)

PROGRAM PO DNEVIH (gl. prilogo)


Na sejmu zbiramo


Obiskovalce z Zvezo prijateljev mladine Slovenije vabimo, da na sejmu pridružijo akciji zbiranja zdrave otroške hrane za socialno ogrožene družine. S Športno-humanitarnim društvom NGU (Never Give Up!) pa zbiramo plastične pokrovčke za petletno Tijo, ki boleha za sindromom Di-George, za njene dodatne fizioterapije. V društvu NGU zberejo letno približno 90 ton materiala. Za vsako tono zbranih plastičnih pokrovčkov se na TRR družine, za katero se plastični pokrovčki zbirajo, nakaže 300 evrov. Zbiralna mesta za obe akciji sta pri vhodu na sejmišče.Častna pokrovitelja sejma:
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje
Ministrstvo za zdravje

Fotoarhiv iz prejšnjih sejmov (gl. prilogo)

Sledite: www.narava-zdravje.si

Odpiralni čas sejma: (13.–16. 11. 2014) – od četrtka do sobote, od 9.00 do 19.00 ure, v nedeljo pa do 17.00 ure. 
 
21. okt. 2013

Več obiskovalcev od lani

44. sejem Narava-zdravje se je včeraj iztekel. Pod skupnim motom Živimo vitalno! si je ponudbo 313 podjetij iz 17 držav v štirih dneh, od 17. do 20. oktobra 2013, ogledalo 22.000 ljudi. To je približno toliko kot lani. Častna pokrovitelja sta bila tudi letos Ministrstvo za okolje in kmetijstvo ter Ministrstvo za zdravje RS. Zveza potrošnikov Slovenije je obiskovalce osveščala o pomenu certifikatov na izdelkih. Ponudbo, razdeljeno v sklope Prehrana, Zdravje, Gibanje, Wellness, Naravna kozmetika in Zeleno sobivanje, je spremljal bogat obsejemski program – pravi svetovalni maraton. Skupaj z Ekologi brez meja smo na sejmu podprli projet Tekstilnica in vabili zlasti šole, da so prireditev obiskali z vrečko rabljenega tekstila. Hkrati je potekal še 11. Kamping & Karavaning.

 
 
17. okt. 2013

Planetu Zemlja prijazna občina 2013

PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA OBČINA 2013 – RAZKRIŽJE, POLJČANE, VOJNIK, ŽALEC IN MO LJUBLJANA

Ob zaključku prvega sejemskega dne je na slovesni otvoritvi 44. sejem Narava-zdravje uradno odprl dr. Tomaž Gantar, minister za zdravje Vlade RS. Najzaslužnejše občine pa so prejele posebna priznanja. S slovesno podelitvijo nazivov in priznanj se je namreč zaključil četrti vseslovenski natečaj »Planetu Zemlja prijazna občina 2013. Natečaj poteka že vse od leta 2010. Nazive so prejele občine Razkrižje, Poljčane, Vojnik, Žalec in MO Ljubljana, priznanja pa so šla v roke občin Kostanjevica na Krki, Trzin, Markovci, Zreče, Velenje, Slovenske Konjice, Sevnica, Krško, Brežice in Radovljica. Iskrene čestitke!

Cilj natečaja je večplastni – podatki ki jih posredujejo občine pomenijo dragoceno zbirko informacij sodelujočim ustanovam pri njihovih poslanstvih, medtem ko občinam prinašajo potrebno priznanje za delo in motivacijo za naprej.
Natečaj je letos odkrival stanje na področju ohranjanja narave in varovanja okolja znotraj sedmih področij – varovanja gozdov, ravnanja z odpadki, energetike, trajnostnega turizma, lokalne samooskrbe, sejemske dejavnosti in okoljskega komuniciranja.
K tolmačenju rezultatov je društvo Planet Zemlja povabilo strokovnjake Direktorata za kmetijstvo Ministrstva za kmetijstvo in okolje, Zavoda RS za gozdove, Gradbenega inštituta ZRMK, Okoljsko raziskovalnega zavoda, Gospodarskega razstavišča in zavoda Tovarna trajnostnega turizma.

Priznanje za odgovorno prizadevanje na področju varovanja naravnih danosti, ustvarjanje boljše kvalitete bivanja občank in občanov ter dobro informiranje o pravilnem odnosu do okolja za te in prihodnje generacije so prejele občine: Kostanjevica na Krki, Trzin, Markovci, Zreče, Velenje, Slovenske Konjice, Sevnica, Krško, Brežice in Radovljica, naziv pa bodo do razglasitve najboljših v letu 2014, nosile občine: Razkrižje, Poljčane, Vojnik, Žalec in MO Ljubljana.

Obrazložitve prejemnikov nazivov Planetu Zemlja prijazna občina 2013:

V kategoriji do 3.000 prebivalcev naziv prejme občina RAZKRIŽJE
Občina Razkrižje namenja sorazmerno veliko sredstev za okoljske investicije in kljub temu, da je ena manjših občin in da ne sodi ravno v tipično gozdnate predele naše države, ima v lasti nekaj gozdov, v katerih tudi aktivno gospodari, občina pa načrtuje tudi ogrevanje na lesno biomaso v kompleksu osnove šole.
Občina se kljub majhnosti in omejeni turistični ponudbi zaveda pomena razvoja te v sozvočju z okoljem in naravnimi danostmi. Usmeritve so zapisali v občinske strategije ter oblikovali programe, ki vključujejo lokalne vrednote in dogodke ter tako korak za korakom občino postavljajo na turistični zemljevid.
Občinska uprava, čeprav le s 6 zaposlenimi ve kakšno vlogo igrajo odnosi z javnostmi in je spretna v uporabi komunikacijskih orodij. Z gotovostjo pa lahko trdimo tudi, da je prehrana zaposlenih in s tem njihovo počutje na visokem nivoju, saj je občina ena redkih, ki je znotraj uprave organizirala tudi lastno kuhinjo.

V kategoriji od 3 do 5.000 prebivalcev naziv prejme občina POLJČANE
Občina Poljčane se zaveda pomena promocije lokalnih dobrot in odgovornega obiska destinacije. V programe ki jih spodbujajo in razvijajo so vključili produkte, ki imajo izrazito trajnostno naravnanost, kot je npr. razvoj blagovne znamke za lokalne dobrote, kolesarki izleti, učilnice v naravi.
Imajo tudi konkretne izvedbene primere, ki kažejo na pozitivno usmerjenost občine k zelenim delovnim mestom in uporabi odpadkov kot virov, zagotavljajo pa tudi pogoje za odgovorno ravnanje z odpadki.
Z 12 zaposlenimi občina dela komunikacijske čudeže, tudi skozi izvedbo zanimivih projektov, kot je na primer učni poligon za samooskrbo in sonaravne tehnologije. Občina je tudi ena redkih, ki se z zaposlenimi veliko pogovarja o počutju na delovnem mestu in mnenjih občank in občanov.

V kategoriji od 5 do 10.000 prebivalcev naziv prejme občina VOJNIK
Občina namenja sorazmerno veliko pridobljenih nepovratnih sredstev na zaposlenega in dosega več kot 75 % uspeh na razpisih za nepovratna sredstva, razmišlja o daljinskih sistemih ogrevanja, izkorišča pa tudi možnosti za promocijo URE/OVE med občani
Občina Vojnik je tudi ena izmed občin, ki imajo v lasti gozdove, a jih gospodarsko redkeje izkoriščajo. V načrtu imajo gradnjo daljinskega ogrevanja na lesno biomaso po letu 2015 ter izgradnjo manjšega lesenega objekta za športne namene.
Občina je vključena v regijsko destinacijsko organizacijo Dežela Celjska, ki je v svoje strateške dokumente zapisala tudi razvoj trajnostnega turizma. Občina je aktivna pri razvoju programov okolju prijazne mobilnosti.
Občina Vojnik predstavlja zgleden primer zelene občine, ki v resnici prispeva k pozitivnim spremembam na področju okoljske zavesti, občanom pa omogoča razumevanje njihove vloge pri odgovornem ravnanju z odpadki, ima pa tudi že konkretne izvedbene oblike za izvajanje prednostnega reda ravnanja z odpadki.
Občina Vojnik je ena tistih, ki spodbuja skupinsko vožnjo sodelavcev ne le svoje, temveč tudi sosednjih občin. Je tudi ena tistih občin ki ve, da nase lahko dobro opozori tudi skozi dogodke kot je pustni karneval in tako na duhovit, dopadljiv način predstavlja okoljske projekte javnosti.

V kategoriji nad 10.000 prebivalcev naziv prejme občina ŽALEC
Občina je v strateške dokumente zapisala, da je trajnostni turizem usmeritev, ki jo bodo intenzivno razvijali in podpirali. Skladno s tem je nastal tudi projekt ekoturizma ob jezeru, ki predvideva celovito urejanje lokacije v skladju s standardi trajnostnega turizma.
Občina skrbi za izvajanje prednostnega reda ravnanja z odpadki. Razumevanje odgovornosti je prvi korak k dejanjem, kar se v tej občini izraža z izvajanjem in podpiranjem preprečevanja in ponovne uporabe, ne zgolj ločenega zbiranja.
Občina Žalec je ena tistih, ki svoje zaposlene in člane občinskega sveta redno opozarja in navaja na smotrno in varčno uporabo papirja ter spodbuja k udeležbi v akciji »v troje« s kolesom. Je tudi edina občina, ki zagotavlja 100% sezonsko sadje in zelenjavo iz lokalne pridelave, ter večje spodbujanje pri promociji in uživanju lokalno pridelane hrane in samooskrbe.

V kategoriji Mestnih občin naziv prejme mestna občina LJUBLJANA
Mestna občina Ljubljana je ena od večjih lastnic gozdov, ki so zelo pomembni za večje število občanov in turistov. Z njimi aktivno gospodari in finančno podpira gradnjo prometnic v svojih in zasebnih gozdovih, ki služijo tako gospodarjenju z gozdom kot drugim rabam. Ljubljana je aktivna pri načrtovanju in rabi lesne biomase, npr. v Termoelektrarni-toplarni Ljubljana že več let premogu dodajajo 10% lesnih sekancev. Ljubljana se bo v letu 2015 pridružila občinam, ki imajo lesene vrtce, saj bo zgradila nova objekta iz lesa v Bizoviku in Podutiku ter prizidek na Vrhovcih.
Občina preko Regijske destinacijske organizacije skrbi za uravnotežen razvoj turistične ponudbe tako v mestu kot tudi okolici. V strateških dokumentih občine ima trajnostni turizem pomembno vlogo, kar podpira tudi z razvojem konkretnih programov.
Vseh aktivnosti občine z največ zaposlenimi v občinski upravi ne bomo naštevali, zato le še podatek: Mestna občina Ljubljana kandidira za pridobitev naziva Zelena prestolnica Evrope 2015 in pri tem ji želimo obilo uspeha.

Vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna občina 2014, bo društvo Planet Zemlja razpisalo na svetovni dan zemlje, 22.4.2014.

Za morebitno objavo se vam najlepše zahvaljujemo.
 
 
16. okt. 2013

V četrtek se odpreta 44. sejem Narava-zdravje in 11. Kamping & Karavaning, Gospodarsko razstavišče, 17.-20. oktober 2013

Živimo vitalno!

Gospodarsko razstavišče,
Ljubljana, 17.–20. oktober 2013

V četrtek, 17. oktobra, se na Gospodarskem razstavišču odpre 44. sejem Narava-zdravje, ki povezuje naravo z zdravjem ter prek slogana Živimo vitalno! osvešča obiskovalce o zdravem življenjskem slogu. Ni namreč pomembno le, kaj jemo, ampak tudi kako bivamo, skrbimo za svojo celostno kondicijo in kakšen je naš odnos do okolja, kako uporabljamo vire in energijo. Letos se hkrati odvija še 11. Kamping & Karavaning, ki ponuja opremo za preživljanje prostega časa v naravi, kot so počitniška vozila, dodatna oprema za ta vozila, šotori in šotorske prikolice ter oprema za kampiranje ter aktivni prosti čas. Z eno vstopnico je mogoče obiskati obe prireditvi hkrati. Na obeh sejmih se predstavlja 313 podjetij iz 17 držav.

Sejem bo na slovesni otvoritvi odprl dr. Tomaž Gantar, minister za zdravje Vlade RS. Na njej pa bodo podelili tudi priznanja Planetu Zemlji prijaznim občinam, ki jih vsako leto podeljuje društvo Planet Zemlja s partnerji.


44. sejem Narava–zdravje predstavlja svojo ponudbo skozi šest tematskih sklopov: Prehrana, Zdravje, Naravna kozmetika, Gibanje, Wellness in Zeleno sobivanje. Častna pokrovitelja sejma sta Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter Ministrstvo za zdravje RS. Kot partner tudi letos sodeluje Zveza potrošnikov Slovenije, ki obiskovalce informira, kaj kateri certifikati resnično zagotavljajo, kdo jih izdaja in kdo izvaja nadzor istovetnosti.

Sejem pa ni le razstava ponudbe storitev, izdelkov in dejavnosti za zdravo življenje, ampak prostor interakcije, izmenjave informacij, nasvetov iz prve roke. Spremlja ga bogat in razvejan obsejemski program. V štirih dneh se na razstavnih prostorih, odrih in predavalnicah odvija pravi svetovalni maraton: več kot 200 različnih delavnic, predavanj, degustacij, predstavitev za vse generacije, tudi za otroke in mladostnike, zato priporočamo obisk sejma organiziranim skupinam, družinam in starejšim obiskovalcem.

Gospodarsko razstavišče skupaj z Ekologi brez meja obiskovalce spodbuja, da obiščejo sejem z nakupovalno vrečko tekstila, ki naj tehta približno vsaj kilogram. S tem podpiramo projekt Tekstilnica, ki poskrbi, da je rabljen tekstil ponovno uporabljen. Projekt odpira nova delovna mesta za težje zaposljive ljudi in išče nove možnosti za ponovno uporabo tekstila. Na sejmu pa sodeluje tudi Snaga s premično zbiralnico nevarnih odpadkov iz gospodinjstev ter male električne in elektronske opreme. Priložnost torej, da se znebimo odslužene bele tehnike, stare kozmetike, barv, olj in še česa.

Sejem je odprt od četrtka, 17., do sobote, 19. oktobra, od 9.00 do 19.00 ure, le v nedeljo, 20. oktobra, se zapre ob 17.00 uri.

Vabimo vas,

• Da se nam pridružite na slovesni otvoritvi

• da si ogledate obsejemski program

• da prelistate spletni katalog sejma

poudarke iz vsebine

• poiščete fotografije v visoki resoluciji

• in obiščete spletno stran sejma: www.narava-zdravje.si
 
 
9. okt. 2013

Živimo vitalno!

Gospodarsko razstavišče,
Ljubljana, 17.–20. oktober 2013


Še teden dni je do sejma Narava-zdravje, ki na Gospodarskem razstavišču od naslednjega četrtka, 17., pa vse do nedelje, 20. oktobra, povezuje naravo z zdravjem ter prek slogana Živimo vitalno! osvešča obiskovalce o zdravem življenjskem slogu. Ni namreč pomembno le, kaj jemo, ampak tudi kako bivamo, skrbimo za svojo celostno kondicijo in kakšen je naš odnos do okolja, kako uporabljamo vire in energijo. Letos se hkrati odvija še 11. Kamping & Karavaning, ki ponuja opremo za preživljanje prostega časa v naravi, kot so počitniška vozila, dodatna oprema za ta vozila, šotori in šotorske prikolice ter oprema za kampiranje ter aktivni prosti čas. Z eno vstopnico je mogoče obiskati obe prireditvi hkrati. Na obeh sejmih se predstavlja 313 podjetij iz 17 držav.

44. sejem Narava–zdravje predstavlja svojo ponudbo skozi šest tematskih sklopov: Prehrana, Zdravje, Naravna kozmetika, Gibanje, Wellness in Zeleno sobivanje. Častna pokrovitelja sejma sta Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter Ministrstvo za zdravje RS. Kot partner tudi letos sodeluje Zveza potrošnikov Slovenije, ki obiskovalce informira, kaj kateri certifikati resnično zagotavljajo, kdo jih izdaja in kdo izvaja nadzor istovetnosti.

Sejem pa ni le razstava ponudbe storitev, izdelkov in dejavnosti za zdravo življenje, ampak prostor interakcije, izmenjave informacij, nasvetov iz prve roke. Spremlja ga bogat in razvejan obsejemski program. V štirih dneh se na razstavnih prostorih, odrih in predavalnicah odvija pravi svetovalni maraton: več kot 200 različnih delavnic, predavanj, degustacij, predstavitev za vse generacije, tudi za otroke in mladostnike, zato priporočamo obisk sejma organiziranim skupinam, družinam in starejšim obiskovalcem.

Gospodarsko razstavišče skupaj z Ekologi brez meja obiskovalce spodbuja, da obiščejo sejem z nakupovalno vrečko tekstila, ki naj tehta približno vsaj kilogram. S tem podpiramo projekt Tekstilnica, ki poskrbi, da je rabljen tekstil ponovno uporabljen. Projekt odpira nova delovna mesta za težje zaposljive ljudi in išče nove možnosti za ponovno uporabo tekstila. Na sejmu pa sodeluje tudi Snaga s premično zbiralnico nevarnih odpadkov iz gospodinjstev ter male električne in elektronske opreme. Priložnost torej, da se znebimo odslužene bele tehnike, stare kozmetike, barv, olj in še česa.

Sejem je odprt od četrtka, 17., do sobote, 19. oktobra, od 9.00 do 19.00 ure, le v nedeljo, 20. oktobra, se zapre ob 17.00 uri.


Vabimo vas,

• da si ogledate obsejemski program

poudarke iz vsebine

• poiščete fotografije v visoki resoluciji

• in obiščete spletno stran sejma: www.narava-zdravje.si
 
 
9. sep. 2013

Najava prireditev

Spoštovani,

oglejte si Koledar prireditev na Gospodarskem razstavišču za jesen 2013 in leto 2014
. Med sejemski prireditvami vas želimo še posebej opozoriti na prva dva sejma v organizaciji Gospodarskega razstavišča:

•   AMBIENT LJUBLJANA - sejem pohištva, letos že oktobra(1.–6. 10. 2013)
•   NARAVA-ZDRAVJE (17.–20. 10. 2013)

ter na razstavi:

•    GENIJ –DA VINCI – do 29. septembra 2013
•   TITO – OBRAZ JUGOSLAVIJE (4. 11. 2013–1. 3. 2014)
Podjetje Ti&To v sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem premierno odpira vrata razstavi o Josipu Brozu Titu, ki nas bo popeljala v čas povojne Jugoslavije.
Življenje Tita bo večplastno predstavljeno skozi pričevanja njegovih sodelavcev, s fotografijami in video gradivom iz zasebnih arhivov, ki so bili do sedaj javnosti neznani. Razstava bo dopolnjena s Titovimi osebnimi predmeti in gostujočo razstavo Muzeja Zgodovine Jugoslavije iz Beograda.

Dobrodošli na naših prireditvah! Vabljeni, da se nanje akreditirate prek spletnih strani ali osebno v času obeh sejemskih prireditev v Novinarskem središču v pavilijonu Jurček. Vljudno vas prosimo, da v svojih medijih dogodke najavite oziroma o njih poročate. Za več informacij smo vam z veseljem na voljo.
 
 
15. okt. 2012

»Podari jabolko!« nagovorilo 22.000 ljudi

Včeraj ob 17.00 uri so se zaprla vrata 43. sejemske prireditve Narava-zdravje. Ponudbo izdelkov, dejavnosti in ekološko ozaveščenih idej za zdravo življenje in trajnostni razvoj, ki je bila urejena po vsebinskih sklopih PrehranaZdravje, Wellness in gibanje ter Eko dom in okolje,  je predstavilo 286 podjetij iz šestnajstih držav. Sejem, ki je trajal štiri dni, od 11. do 14. oktobra, je obiskalo 22.000 ljudi, kar je za 10 odstotkov več kot lani. Tudi letos smo v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije posebej izpostavili certifikate na izdelkih in tako skušali osveščati javnost o njihovem pomenu. Izpostavljenih je bilo 18 izdelkov s certifikati. Letošnji slogan Podari jabolko! je uspešno povezoval informativno, ozaveščevalno in humanitarno noto sejma ter tudi z bogatim obsejemskim programom ponujal vrsto idej, namigov in pobud, kako izboljšati svoj življenjski slog. Letošnja posebnost sejma je bilo tudi množično zbiranje odpadnega papirja v organizaciji Ekologov brez meja ter zbiranje gospodinjskih odpadkov in oblačil v organizaciji podjetja Snaga.

 

Naslednja sejemska prireditev v organizaciji GR je sejem Ambient Ljubljana – sejem pohištva, ki bo od 6. do 11. novembra letos.

 
 
14. okt. 2012

Napoved 4. dan sejma

Kolo sreče, nagradne igre, sejemski popusti, masaže in ličenje z naravno kozmetiko na sejmu Narava zdravje!

Izjemno število obiskovalcev in pozitivna energija druženja na osrednjem dogodku zdravja v središču Ljubljane, opisuje 2. del sejemskega dogajanja Narava-zdravje.

Sejemski popusti zdravih in certificiranih izdelkov hrane in naravne kozmetike, navdušujejo predvsem obiskovalke, ki številne domače dobrote kupijo na stojnicah živilske industrije ETA, KELE & KELE, Kmetijska zadruga Šaleška dolina, Medex, Ekolife idr.
Za lepotno svetovanje in mineralni make-up pa se številne obiskovalke ustavijo na razstavnih prostorih Anaya kozmetike, Argana, Avon, Essentiq idr.

Malo sreče potrebujete za prijeten oddih turistične ponudbe skupine Sava hoteli, kjer vam kolo sreče prinaša brezplačno kopanje v termah ali pa praktično darilo.


Dobrodelna tržnica z znanimi Slovenci

Na sejmu Narava-zdravje boste srečali tudi znane Slovence, ki v okviru Dobrodelne tržnice – 1 jabolko = 1 €, zbirajo donacije za Oddelek za preventivo in otroško zobozdravstvo na Stomatološki kliniki v Ljubljani. Organizator dogodka je revija Lea in partner podjetje Aquafresh. Jabolko vam bodo ponudili Saša Lendero, Lina Kuduzoivć, Werner in Miša Margan.


Zadnji dan 43. sejma Narava-zdravje!

Tudi zadnji dan sejma se bodo odvijale že aktualne pisane delavnice za otroke in lutkovna predstava o zdravem življenju, svetovanje Skupine slovenskih naravnih zdravilišč, Kuhinja dobrega počutja v organizaciji Sensa in Feelgood, predavanje in svetovanje Osnove zdravega načina prehranjevanja (Kalček) …
 
 
13. okt. 2012

Napoved 3. dan sejma

Že imate svoje jabolko s sejma Narava-zdravje?

»Podari jabolko!« je slogan letošnjega sejma Narava-zdravje, ki obiskovalce ozavešča k zdravemu življenjskemu slogu. Jabolko poudarja pomen zdrave, lokalno pridelane in sveže hrane ter pomen izdelkov slovenskih proizvajalcev.


Zdrava in uravnotežena prehrana

»Raziskave so dokazale, da so ekološko pridelana in predelana živila boljša od konvencionalnih živil. Ekološka živila so pridelana brez pesticidov, predelana pa brez kemijskih dodatkov. Vsaj 95 % sestavin mora biti sledljivih iz eko-pridelave, seznam morebitnih dodatkov je omejen le na dodatke naravnega izvora. Ekološka živila so živila z visoko kakovostno prehrambeno vrednostjo, odlikuje pa jih višja vsebnost vitaminov in mineralov ter bogatejši okus.« pravijo na razstavnem prostoru trgovine Kalček, jutri pa vas vabijo na sejemsko predavanje Osnove zdravega načina prehranjevanja.
Na temo zdrave prehrane bo na sejmu predavala tudi svetovalka Emilija Pavlič v okviru dogodka Zdrave jedi iz zelenjave. Emilija Pavlič je avtorica knjige »Za otroke kuhajmo zdravo«, ki je knjiga za "majhne" in "velike", kot pravi njen podnaslov, prav tako pa vam bo Emilija nekaj zdravih kuharskih trikov zaupala v Sveini kuhinji zdravja na sejmu Narava-zdravje .


EKO akcije na sejmu

Že ob vstopu na sejem si obiskovalci lahko prislužite sejemsko vstopnico po nižji ceni, in sicer tako, da na sejem prinesete svoj stari, odslužen mobilni telefon. Pokrovitelj akcije je Si.mobil in okolju prijazna strategija podjetja Re.misli.

Vse sejemske dni na sejmu poteka akcija »Star papir za novo upanje 2012«. Organizatorji projekta, društvo Ekologi brez meja skušajo na ta način opozoriti na novembrsko akcijo zbiranja papirja, hkrati pa tudi na nujnost ponovne uporabe in zmanjševanja porabe papirja. Sredstva od zbranega papirja bodo v celoti namenjena v dobrodelne namene.


Svet Wellness-a za popoln konec tedna

»Slovenska wellness ponudba je z leti postala pravi »paradni konj« mnogoterih zdravilišč, hotelov in njihove ponudbe. Skrb za zdravje, nego telesa, duše in duha je namreč ključnega pomena tako za hotelske kot dnevne goste.« so prepričani v uredništvu revije Wellness, prve slovenske revije za dobro počutje, nego telesa, duše in duha. Bogate informacije o svetu wellness-a vam bodo z veseljem posredovali na razstavnem prostoru sejma Narava-zdravje, prav tako pa jih boste deležni tudi v okviru bogatega sejemskega programa: Zgodba mojega telesa – izkustvena delavnica, Pomen termalne vode in peloidov pri zdravljenju ginekoloških obolenj v Termah Dobrna, Jogica – pravljična joga za otroke, Zdravilni zvok himalajskih pojočih posod in gonga
 
 
 
12. okt. 2012

Napoved 2. dan sejma

Zoran Janković, župan MOL

»Sejem Narava-zdravje ima dolgo tradicijo, njegova pomembnost je z vsakim letom večja. Rekordni obisk prvega sejemskega dne letos kaže, da Slovenci znamo spoštovati domače. Domačim proizvodom želim, da bodo čim bolj uspešni.«
Franc Bogovič, Minister za kmetijstvo in okolje RS

»Sejem Narava-zdravje je odgovor na to, kaj vse lahko naredimo sami, pri tem pa narava ohrani svojo pestrost in mi svoje zdravje. Tukaj je potrebno poudariti pomen lokalno pridelane hrane, predvsem sadja in zelenjave. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS, je 16. november izbralo za dan slovenske hrane. Na ta dan bomo po slovenskih vrtcih in šolah delili tradicionalni slovenski zajtrk, katerega organiziramo tudi na sejmu Narava-zdravje.«

Samooskrba, lokalno, naravno, sveže …

Od kod izdelek prihaja, kako, na kakšen način je proizveden, in vse o tem, kar morate vedeti o naravno pridelani hrani, je na voljo na današnjih predavanjih Pomen zajtrka in lokalno pridelane hrane za zdravje, Označevanje živil Pridelano – proizvedeno brez GSO, Prednosti ekološkega sadjarstva, Sonaravni vrt na strehi, Hrana in antihrana: Ali veste, kaj jeste? in številnih drugih dogodkih obsejemskega programa.

Na Tradicionalnem slovenskem zajtrku so z najmlajšimi obiskovalci znani slovenski športniki, med njimi judoist Aljaž Sedej in rokometašice rokometnega kluba Krim.


Naravna in ekološka kozmetika!

Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM je včeraj  na sejmu podelil prvi certifikat za naravno kozmetiko slovenskemu proizvajalcu kozmetičnih proizvodov Mercator IP d.o.o. – Dvorec Trebnik, za 16 kozmetičnih proizvodov, ki izpolnjujejo zahteve standarda »Naravna in ekološka kozmetika«© za naravne kozmetične proizvode.
Pomen in vrednost certificirane naravne kozmetike spoznajte na sejmu, kjer vas Sledenje oznaki popelje do razstavljavcev in ponudnikov »certificirane oaze« naravnih proizvajalcev, kot so Spletna trgovina EKOlife, Essentiq naravni proizvodi, PRO Organika in drugi. Koristne informacije prejmete tudi na stojnici Zveze potrošnikov Slovenije.

»Slovenci se še vedno premalo zavedamo pomena samooskrbe in pomena zdravega načina življenja. Kakovost življenja ni v kopičenju materialnih dobrin, saj nas slednje pušča prazne in nesrečne. 'Nazaj k naravi' oz. k lastnim koreninam je tisto, kar potrebujemo in kar nas osrečuje, da živimo v sozvočju z naravo in s samimi seboj. In zato tudi sejem Narava-zdravje predstavlja pomemben kamenček v mozaiku ozaveščenosti; pomemben je tudi način srečevanja ljudi tukaj in, seveda, izvedela sem veliko novega,«je ob sejmu dejala Saša Einsiedler, voditeljica, mediatorka in komunikacijska trenerka.

V času sejma, revija Sensa vabi v spletno osrečevalnico, številnih nasvetov za krepitev duha, pa boste jutri obiskovalci deležni tudi na Astrološkem in grafološkem svetovanju ter predavanju Podarite si trenutek miru.
 
 
11. okt. 2012

Sejem Narava-zdravje tudi uradno odprt

Prvi dan sejma Narava-zdravje veliko zanimanje za zdrav življenjski slog


Danes ob 9.00 uri zjutraj so se odprla vrata že 43. sejma Narava-zdravje. Zdrav življenjski slog na sejmu Narava-zdravje zajemajo štirje tematski sklopi, ki jih skupaj s snovalci obsejemskega programa predstavlja 286 podjetij iz 15 držav v sklopih Prehrana, Wellness in gibanje, Zdravje, Eko dom in okolje. Častna pokrovitelja sejma sta Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter Ministrstvo za zdravje RS.Sejem je na slovesni otvoritvi uradno odprl minister za okolje in kmetijstvo, Franc Bogovič. Zbrane je nagovoril tudi ljubljanski župan, Zoran Janković. Na otvoritvi pa so podelili še priznanja Planetu Zemlji prijaznim občinam.

Dan slovenske hrane – letos 16. novemberMinister Bogovič je v svojem nagovoru med drugim omenil, da je Vlada Republike Slovenije na svoji seji prav danes sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki bo vsak tretji petek v novembru – letos bo to 16. novembra. »Vzpostavitev tako imenovanih kratkih verig med pridelovalcem in potrošnikom je ena od prioritetnih nalog našega ministrstva,« je poudaril, » in bo zagotovo vplivala na višjo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano, na povečan obseg ponudbe raznolikih in kakovostnih živil lokalnega porekla, posledično pa tudi na znižanje cen in večjo potrošnjo, zmanjševanje emisij toplogrednih plinov zaradi transporta hrane. Lahko pa bomo zagotovili tudi trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjali delovna mesta na podeželju ter izboljšali prehransko varnost prebivalstva. Z razglasitvijo dneva slovenske hrane smo domači hrani dali pomemben pečat ter izkazali podporo domačim pridelovalcem in predelovalcem.«

Tradicionalni slovenski zajtrk sodi med predstavitev ministrstva na sejmu.

Planetu Zemlji najbolj prijazne občine 2012


Na otvoritvi so podelili še priznanja dobitnikom 3. vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna občina, ki ga organizira društvo Planet Zemlja v sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem Ljubljana. Komisija – njeni člani so strokovnjaki Agencije za okolje, Zavoda za gozdove, Visoke šole za tehnologijo in sisteme, Gradbenega Instituta ZRMK, Gospodarskega razstavišča Ljubljana in društva Planet Zemlja – je letos poleg naziva najboljši občini v posamezni kategoriji podelila še priznanja trem občinam iz iste kategorije.


Naziv »Planetu Zemlja prijazna občina 2012« so prejele:

-    Občina Vransko (v kategoriji do 3.000 prebivalcev)

-    Občina Vojnik (v kategoriji do 10.000 prebivalcev)

-    Mestna občina Ljubljana (v kategoriji nad 10.000 prebivalcev)


Priznanje vseslovenskega natečaja »Planetu Zemlja prijazna občina 2012« so prejele:


-    Občina Razkrižje, Kostanjevica in Kobilje (v kategoriji do 3.000 prebivalcev)

-    Občina Puconci, Kobarid in Trzin (v kategoriji do 10.000 prebivalcev)

-    Občina Žalec, Krško in MO Velenje (v kategoriji nad 10.000 prebivalcev)

Sledite znakom za certifikate na sejmu


Sejem letos ponovno izpostavlja pomen certifikatov kot zagotovilo za izdelke z dodano vrednostjo, tako za  področje hrane kot tudi v svetu naravne kozmetike, ki so vredni potrošnikovega zaupanja. Na sejmu svetujejo predstavniki Zveze potrošnikov Slovenije. Gospodarsko razstavišče je skupaj z njimi podelilo znak za kakovost izdelkom s certifikatom 18 razstavljavcev:

Slovenska podjetja, ki se ponašajo s certifikatom za pridelavo, predelavo, distribucijo in tudi prodajo ekološke hrane ali živil (slovenskega in EU oziroma ne-EU porekla) so:

Eta živilska industrija d.d., Jože Majes – nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji – kmetija Plavica, Planetbio d.o.o., Medex d.o.o., Združenje za razvoj miroljubnega kmetijstva, Harmonija narave d.o.o., Hannah biz d.o.o., Božnar – čebelarstvo d.o.o., Kele & Kele d.o.o. – Mlekarna Krepko, Tina do.o., Semenarna Ljubljana, d.d. (za semena), Eso commerce d.o.o., Kmetijska zadruga Šaleška dolina, z.o.o., Pro organika d.o.o.


Podjetja, ki samo prodajajo certificirane prehranske in kozmetične izdelke (EU oziroma ne-EU porekla):

Argana d.o.o., Fitosan d.o.o., Spletna trgovina Ekolife, Tajča Pavček s.p.,Essentiq, naravni proizvodi d.o.o., MTD 3000 d.o.o.


IKC – Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM pa je včeraj podelil prvi certifikat za naravno kozmetiko slovenskemu proizvajalcu kozmetičnih proizvodov Mercator IP d.o.o. - Dvorec Trebnik. Mercator IP d.o.o. - Dvorec Trebnik je tako prejel certifikat za 16 kozmetičnih proizvodov, ki izpolnjujejo zahteve standarda »Naravna in ekološka kozmetika«© za naravne kozmetične proizvode. Standard je zasnovan na osnovi primerljivih zasebnih evropskih standardov za naravno in ekološko kozmetiko, pri njegovi pripravi pa so sodelovali neodvisni strokovnjaki s področja kemijskih znanosti in certificiranja.


Sejem Narava-zdravje ponuja bogat in pester obsejemski program. Mogoče ga je obiskati tudi z znižano vstopnico, kdor ga obišče z odsluženim mobilnikom. Sejem je odprt še do nedelje, in sicer od 9.00 do 19.00 ure, le v nedeljo zapre svoja vrata ob 17.00 uri.


Vabimo vas, da se akreditirate prek naše spletne strani in si tako prek elektronske pošte zagotovite potrebno kodirano vstopnico za vstop in delo na sejmu, lahko pa se akreditirate tudi na samem sejmu v Novinarskem središču v Preddverju Marmorne dvorane (Dunajska 18), kjer prejmete vse aktualne informacije.
 
 
11. okt. 2012

Napoved 1. dan sejma

Ob odprtju 43. sejma Narava-zdravje evropski komisar za okolje, dr. Janez Potočnik, poudarja sožitje z naravo, ki omogoča trajnostni razvoj in je hkrati tudi pomemben prispevek k mednarodnemu letu trajnostne energije, kot ga je poimenovala OZN.

Zdrav življenjski slog na sejmu Narava-zdravje zajemajo štirje tematski sklopi, ki jih skupaj s snovalci obsejemskega programa predstavlja 286 podjetij iz 15 držav v sklopih Prehrana, Wellness in gibanje, Zdravje, Eko dom in okolje.

Tudi letošnji sejem spodbuja lokalno trajnostno oskrbo s prehrano, to pomeni zagotavljanje varne hrane v celotni živilski verigi ter vzpostavljanje, ohranjanje in spodbujanje zdravih prehranjevalnih navad. Sejem poudarja pomen samooskrbe in lokalno pridelane hrane. Na njem razstavljajo sadjarji, pridelovalci zelenjave, mlekarji, gobarji, medičarji, zeliščarji  ter številni drugi ponudniki kmetijskih pridelkov oz. živil. Na  ogled je t.i. Mlečna cesta – prikaz poti mleka od pašnika do potrošnika ter pestrost in prednosti uživanja sveže, lokalno pridelane zelenjave in sadja v Sloveniji.

Sejem letos še posebno izpostavlja pomen certifikatov kot zagotovilo za izdelke z dodano vrednostjo, tako za  področje hrane kot tudi v svetu naravne kozmetike, ki so vredni potrošnikovega zaupanja. Na sejmu svetujejo predstavniki Zveze potrošnikov Slovenije.

Kakovosten obsejemski program pomembno širi obzorja zdravega načina življenja. Prvo sejemsko jutri se prične s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo in okolje RS in nadaljuje s predavanjem Prehrana otrok in mladostnikov (Inštitut za varovanje zdravja RS, Center za krepitev zdravja in obvladovanje kroničnih bolezni).
Vedno aktualne Novosti pri zdravljenju bolečin v hrbtenici bo pojasnila Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč, g.i.z., prav tako pa bodo na voljo tudi za Svetovanje obiskovalcem sejma.
Na sejmu se bo pričela tudi prva akcija zbiranja papirja Star papir za novo upanje 2012, v organizaciji Društva EKOLOGI BREZ MEJA, spremljale pa jo bodo tudi številne delavnice in glasba.
Za sprostitev duha bodo na prvi dan sejma potekali: predavanje Podarite si trenutek miru, Projekcija filma o sreči 'Happy', Priprave na tekaški maraton, ter številna druga, zdravju in dobrem počutju koristna predavanja.

Častna pokrovitelja sejma sta Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter Ministrstvo za zdravje RS.

Slovesna otvoritev sejma je ob 19.00 uri v dvorani Povodni mož. Sejem bo uradno odprl minister za okolje in kmetijstvo, Franc Bogovič. Na otvoritvi bodo podeljena priznanja Planetu Zemlji prijaznim občinam.
 
 
11. okt. 2012

Naravna in ekološka kozmetika

Podeljen prvi certifikat za naravno kozmetiko po prvem slovenskem standardu
»Naravna in ekološka kozmetika«©

S ponosom vas obveščamo, da je IKC – Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM podelil prvi certifikat za naravno kozmetiko slovenskemu proizvajalcu kozmetičnih proizvodov Mercator IP d.o.o. - Dvorec Trebnik. Mercator IP d.o.o. - Dvorec Trebnik je tako z 10.10.2012 prejel certifikat za 16 kozmetičnih proizvodov, ki izpolnjujejo zahteve standarda »Naravna in ekološka kozmetika«© za naravne kozmetične proizvode.

Skladno z zahtevami standarda, certificirani naravni kozmetični proizvodi vsebujejo najmanj 95% naravnih sestavin in so proizvedeni brez sintetičnih arom, dišav in eteričnih olj, brez sintetičnih topil, brez parabenov, brez etoksiliranih sestavin, brez ionizirajočega sevanja, brez gensko spremenjenih organizmov, brez sestavin pridobljenih z ekstrakcijo živali, brez uporabe petrokemijskih katalizatorjev in drugih omejitev. Kozmetični proizvodi prav tako ne smejo biti testirani na živalih. Proizvodnja certificiranih kozmetičnih proizvodov poteka na osnovi omejenih fizikalnih in kemijskih postopkov, omejene uporabe konzervansov, barvil in drugih dodatkov.

Standard je zasnovan na osnovi primerljivih zasebnih evropskih standardov za naravno in ekološko kozmetiko, pri njegovi pripravi pa so sodelovali neodvisni strokovnjaki s področja kemijskih znanosti in certificiranja. Certificirani proizvodi bodo prepoznavni za potrošnike po dveh različnih znakih, enim za naravno in drugim za ekološko kozmetiko.

Za več podatkov se lahko obrnete na:

IKC – Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM
Pivola 8
2311 Hoče
Tel.: 02 613 08 31, -32
e-mail: ikc-info@uni-mb.si
 
 
10. okt. 2012

Jutri se odpre sejem Narava-zdravje

Zdrav življenjski slog na sejmu Narava–zdravje
Gospodarsko razstavišče, Ljubljana, 11.–14. oktober 2012

 
Jutri odpiramo vrata sejma Narava-zdravje, na katerem se predstavlja 286 podjetij iz 15 držav. Že 43. sejem Narava–zdravje predstavlja izdelke, dejavnosti in ekološko ozaveščene ideje za zdravo življenje ter trajnostni razvoj skozi štiri tematske sklope: Prehrana, Wellness in gibanje, Zdravje, Eko dom in okolje. Častna pokrovitelja letošnjega sejma sta Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter Ministrstvo za zdravje RS. Slovesna otvoritev bo ob 19. uri v dvorani Povodni mož. Sejem bo uradno odprl minister za kmetijstvo in okolje RS, Franc Bogovič. Podeljena pa bodo tudi priznanja Planetu Zemlji prijazne občine.

Sejem povezuje naravo z zdravjem ter prek slogana Podari jabolko! osvešča obiskovalce k zdravemu življenjskemu slogu. Ni namreč pomembno le, kaj jemo, ampak tudi kako bivamo, skrbimo za svojo celostno kondicijo in kakšen je naš odnos do okolja, kako uporabljamo vire in energijo. Dovolj učinkovito? Trajnostno? Se zavedamo, kako pomembno je, da čim bolj znižamo vpliv na okolje?


Sveže, lokalno, trajnostno

Tudi letošnji sejem spodbuja lokalno trajnostno oskrbo s hrano, to pomeni zagotavljanje kakovostne in varne hrane v celotni živilski verigi ter vzpostavljanje, ohranjanje in spodbujanje zdravih prehranjevalnih navad. Sejem poudarja pomen samooskrbe in lokalno pridelane hrane. Na njem razstavljajo sadjarji, pridelovalci zelenjave, mlekarji, gobarji, medičarji, zeliščarji  ter številni drugi ponudniki kmetijskih pridelkov oz. živil. Letošnji sejem še posebej izpostavlja  sledljivost  mleka na Mlečni cesti – prikazu poti mleka od pašnika do potrošnika ter pestrost in prednosti uživanja sveže, lokalno pridelane zelenjave in sadja v Sloveniji. Projekt se domiselno dopolnjuje s predstavitvijo Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki so ga pristojna ministrstva že lani promovirala po slovenskih šolah.


Bodite pozorni na certifikate

Razlikujete med vsemi certifikati, ki se pojavljajo na embalažah živil in drugih izdelkov? Zveza potrošnikov Slovenije letos že drugič prek certifikatov razstavljavcev predstavlja različne možnosti označevanja izdelkov, njihove sledljivosti in kakovosti. Potrošniki se danes odločamo vedno bolj premišljeno, nakupi so vedno bolj racionalni in omejeni. Tisti, trajnostno naravnani potrošniki pa so pri nakupih pozorni še na vrsto drugih dejavnikov: od kod izdelek prihaja, kako, na kakšen način je bil proizveden. Zato je pomen certifikatov toliko bolj pomemben, poudarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije. Obiskovalce na sejmu usmerjajo posebne oznake ter info točka, ki služijo kot informacija, kaj kateri certifikati resnično zagotavljajo, kdo jih izdaja in kdo izvaja nadzor istovetnosti. Predstavniki Zveze potrošnikov Slovenije so na voljo v dvorani Kocka (A 2) v petek, 12. 10., od 9.30 do 12.00 ure, soboto, 13. 10., od 11.00 do 14.00 ure, in v nedeljo 14.10., od 11.00 do 14.00 ure.
 

Podarite jabolko!

Morda veste, katera sadna vrsta  najbolj uspeva pri nas? Koliko različnih vrst jabolk je med njimi? Kakšna je močna in zdrava sadika sadnih rastlin? In katere so prednosti ekološkega pridelovanja sadja? Obiščite stojnico Kmetijskega inštituta Slovenije. Privoščite si zabojček raznoterih vrst jabolk ali pa sodelujte na dobrodelni tržnici revije Lea. Jabolko pa je tudi sestavni del tradicionalnega slovenskega zajtrka. Vabljeni, da ga okusite, kot tudi številne druge degustacije, in se pri tem vprašajte, ali veste, kaj jeste. Kaj katera hrana vsebuje? Katere so njene prednosti? Kako se uravnoteženo prehranjevati? Kaj so prehranska dopolnila, jih potrebujemo in zakaj? Obiščite stojnico organizacije Brez izgovora in se poučite o pomenu zelišč in začimb v kulinariki. Ob razstavi gob poskusite gobov golaž. Pokukajte v Feelgood kuhinjo dobrega počutja. Pripravite si z njimi prigrizke – drugačne, polnovredne, a slastne. Obiščite sejemsko bio restavracijo: izbirajte med staroslovenskimi jedmi, kot so sladki ajdovi štruklji s sadjem ali slani s špinačo, ali narastek iz prosene kaše s suhimi slivami in orehi; pripravijo tudi izvirni in bogat solatni bife, polnovredne sladice tudi brez jajc, sladkorja in mleka. Na voljo pa je tudi bogata ponudba bio sokov, bio vin, bio piva, bio kave in bio wellness čajev, celo bio cola. Se želite naučiti pripravljati okusne in zdrave brezmesne jedi? Vas zanima priprava polnovrednih sladic? Prijavite se na delavnice na email: mediacor.celje@siol.net. Poznate veganski sladoled? Verjemite, ni samo okusen, ampak tudi s številnimi prednostmi za tiste, ki so na strogih dietah.


Poiščite sprostitev zase

Iščete sprostitev v enem od slovenskih naravnih zdravilišč? Primerno vadbo zase? Kaj vse se na tem področju dogaja v Ljubljani pod okriljem Športne zveze Ljubljana? Kako obvladati stres? Bi radi meditirali? Prisluhnili vibracijam gonga? Se predihali in razgibali z jogo? Izvedeli kaj več o naravni kozmetiki? Vas zanima, kaj vse vsebuje celostna skrb za dobro počutje in zdravje človeka v vsakdanjem, sodobnem načinu življenja? Izkoristite priložnost in opravite preventivne preglede ter se posvetujte s priznanimi strokovnjaki. Spoznajte nacionalno akcijo proti diabetesu Krvni sladkor čista 5, bodi odličnjak. Udeležite se kviza o diabetesu z igralcem Matjažem Javšnikom, ambasadorjem kampanje. Ali pa se podružite  z Alenom Kobilico, ki na sejmu predstavlja svoj življenjski slog skozi gibanje in zdravo prehrano. Ste že slišali za mediacijo in njene rezultate pri najrazličnejših medosebnih konfliktih – od vrstniških do tistih na delovnem mestu? Poiščite informacije na stojnici Združenja mediacijskih organizacij Slovenije. Vas zanima, kakšna so zelena delovna mesta in kako lahko ozelenite svojega? Pravi odgovor ponuja Lifestyle natural.
Sejem pa je zanimiv tudi za mlade družine. Obiščite v soboto lutkovno predstavo Obisk dr. Eka gledališča FRU-FRU. Za otroke so na voljo ekološke delavnice Ekologov brez meja, posebne kreativnice kot sistem naravnega gibanja  in ustvarjanja s pedagoginjo Kristino De Ventus, Miniolimpijada ter vrsta poučnih vsebin, prav tako za odrasle z vrsto predavanj, predstavitev in delavnic glede ohranjanja zdravja.


ZA svoj vrtiček in zeleno gradnjo


Se navdušujete nad lastnim vrtom, kjer bi sami pridelovali zelenjavo? Bi se radi naučili kompostirati? Ali poznate tujerodne vrste rastlin in živali ter njihove škodljive vplive na naše okolje? Oglejte si razstavo o tem. V sklopu Eko dom in okolje lahko pobliže spoznate ekološko, pasivno in energetsko varčno gradnjo, rabo lesa za različne namene, obnovljive vire energije, ukrepe za ohranjanje narave in njene biotske raznovrstnosti ter za urejanje okolja. Tudi letos se na sejmu zaključuje natečaj za Planetu Zemlja prijazno občino s podelitvijo priznanj najbolj prijaznim.
Na ogled so solarni moduli za proizvajanje električne energije, ogrevanje vode in toplotne črpalke, gradbeni material za nizko energijsko gradnjo, t.i. »deviški« materiali, kot so slama, les idr., tradicionalne savne in leseni čebri po vzoru skandinavskih držav. Okolju prijaznejša pa so lahko tudi vozila, npr. električno vozilo s podaljšanim dosegom in z okolju prijazno  tehnologijo z ničnim izpustom, kot je Opel Ampera. Na sejmu se tudi letos predstavljajo ekološko naravnani načrti podjetij Javnega holdinga Ljubljana.


V akcijo z Ekologi brez meja

Ekologi brez meja razstavljajo v sklopu projekta Tovarna dela -Tekstil razstavljajo kreacije iz rabljenih oblačil, ki so jih ustvarili mladi oblikovalci iz vse Slovenije.
Kreacije spodbujajo javnost k preprečevanju nastajanja odpadkov ter k ponovni rabi odpadnega tekstila in embalaže. Je vaša omara polna oblačil, ki jih ne nosite več? Prinesite jih na sejem, kjer poteka izmenjava oblačil po principu Prinesi 5 – odnesi 5. Na sejem pa lahko z osebnim ali dostavnim avtomobilom pripeljete odvečni papir in kot eni izmed prvih sodelujete v akciji Star papir za novo upanje 2012. Akcija se bo v polnem teku po vsej Sloveniji odvila novembra, njen namen pa je, da vsak prebivalec Slovenije doda svoj list k boljšemu svetu, saj gre izkupiček v dobrodelne namene.

Sejem Narava-zdravje je zanimiv, poučen in privlačen ter ponuja pestro dogajanje za vse generacije. Vabljeni, da si ogledate njegov podrobnejši program. Obiščite ga z odsluženim mobilnikom, ki vam omogoča vstop z znižano vstopnico.

Vabimo vas, da se akreditirate prek naše spletne strani in si tako prek elektronske pošte zagotovite potrebno kodirano vstopnico za vstop in delo na sejmu, lahko pa se akreditirate tudi na samem sejmu v Novinarskem središču v preddverju Marmorne dvorane (Dunajska 18), kjer prejmete vse aktualne informacije.
 
 
10. okt. 2012

Sporočilo za medije Ministrstva za kmetijstvo in okolje RS

Ljubljana, 10. 10. 2012 – Jutri svoja vrata odpira Sejem Narava - zdravje na Gospodarskem razstavišču. Na sejmu se predstavlja tudi Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, in sicer s prikazom poti mleka od pašnika do trgovske police, promocijo lokalno pridelane hrane – projektom Tradicionalni slovenski zajtrk in informiranjem potrošnikov s podatki o pridelavi ter pomenu uživanja zelenjave.

Slovenija z domačo pridelavo ne pokriva svojih potreb pri vseh kmetijsko-živilskih proizvodih, zato je za Slovenijo zagotavljanje prehranske varnosti pomembno strateško vprašanje. Doseganje čim višje osnovne prehranske varnosti je vodilo predvsem kmetijske in prehranske politike in prav lokalna trajnostna oskrba s hrano je njun skupni imenovalec. Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije je leta 2011 prvič potekal projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo letos potekal 16. novembra v okviru »Dneva slovenske hrane«. Vseeno pa bomo otrokom ljubljanskih osnovnih šol in vrtcev, ki so napovedali svoj obisk na sejmišču, že na sejmu postregli tradicionalni slovenski zajtrk. Ob tem jim bomo podali informacije o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednosti lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za okolje, zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti. Pri zajtrku se bodo osnovnošolcem in vrtcem pridružili znani slovenski športniki – med drugimi judoist Aljaž Sedej in rokometašice rokometnega kluba Krim.

Stopnja samooskrbe z zelenjavo je v Sloveniji majhna, domača pridelava že dalj časa ne sledi hitro rastočemu povpraševanju, zato se je hitro zviševal uvoz zelenjave. Slovenija je neto uvoznik zelenjave, tako sveže kot predelane, zato je eno izmed prednostnih področij Ministrstva za kmetijstva in okolje vzpostavitev zelenjavne verige. Vzpostavitev t.i. »kratkih verig« med pridelovalcem in potrošnikom bo zagotovo pozitivno vplivala na domačo pridelavo sadja in zelenjave ter njeno povezovanje, na povečan obseg ponudbe raznolikega in kakovostnega sadja in zelenjave, posledično pa tudi na znižanje cen in večjo potrošnjo. Na sejmu Narava-zdravje bodo predstavljeni podatki o pridelavi zelenjave v Sloveniji, o vrstah pridelave in označbah, nadzoru kakovosti in porekla ter pomenu rednega ter zadostnega uživanja zelenjave in sadja, na stojnici pa bo dvakrat dnevno potekala degustacija pečene zelenjave.
Ministrstvo bo letos obiskovalcem predstavilo tudi prikaz »mlečne verige«. Namen prikaza poti mleka od pašnika do trgovske police je nazoren prikaz povezanosti pridelave hrane in ohranjanja okolja ter kulturne krajine, predstavitev sledljivosti in kontrol v mlečni verigi in s tem varnosti mleka in mlečnih izdelkov. S tem želimo poudariti pomen mlečnega sektorja in varovanja potrošnika ter vzpodbuditi porabo kakovostnega mleka in mlečnih izdelkov pri potrošnikih.
 
 
5. okt. 2012

Še teden dni do sejma Narava-zdravje

Zdrav življenjski slog na sejmu Narava–zdravje
Gospodarsko razstavišče, Ljubljana, 11.–14. oktober 2012

 
Še teden dni je do sejma Narava-zdravje, ki, kot se za ta letni čas spodobi, povezuje naravo z zdravjem ter prek slogana Podari jabolko! osvešča obiskovalce k zdravemu življenjskemu slogu. Ni namreč pomembno le, kaj jemo, ampak tudi kako bivamo, skrbimo za svojo celostno kondicijo in kakšen je naš odnos do okolja, kako uporabljamo vire in energijo. Dovolj učinkovito? Trajnostno? Se zavedamo, kako pomembno je, da čim bolj znižamo vpliv na okolje?
 
Že 43. sejem Narava–zdravje predstavlja izdelke, dejavnosti in ekološko ozaveščene ideje za zdravo življenje ter trajnostni razvoj skozi štiri tematske sklope: Prehrana, Wellness in gibanje, Zdravje, Eko dom in okolje. Častna pokrovitelja letošnjega sejma sta Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter Ministrstvo za zdravje RS.


Sveže, lokalno, trajnostno

Tudi letošnji sejem spodbuja lokalno trajnostno oskrbo s hrano, to pomeni zagotavljanje kakovostne in varne hrane v celotni živilski verigi ter vzpostavljanje, ohranjanje in spodbujanje zdravih prehranjevalnih navad. Sejem poudarja pomen samooskrbe in lokalno pridelane hrane. Na njem razstavljajo sadjarji, pridelovalci zelenjave, mlekarji, gobarji, medičarji, zeliščarji  ter številni drugi ponudniki kmetijskih pridelkov oz. živil. Letošnji sejem še posebej izpostavlja  sledljivost  mleka na Mlečni cesti – prikazu poti mleka od pašnika do potrošnika ter pestrost in prednosti uživanja sveže, lokalno pridelane zelenjave in sadja v Sloveniji. Projekt se domiselno dopolnjuje s predstavitvijo Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki so ga pristojna ministrstva že lani promovirala po slovenskih šolah.


Bodite pozorni na certifikate

Razlikujete med vsemi certifikati, ki se pojavljajo na embalažah živil in drugih izdelkov? Zveza potrošnikov Slovenije letos že drugič prek certifikatov razstavljavcev predstavlja različne možnosti označevanja izdelkov, njihove sledljivosti in kakovosti. Potrošniki se danes odločamo vedno bolj premišljeno, nakupi so vedno bolj racionalni in omejeni. Tisti, trajnostno naravnani potrošniki pa so pri nakupih pozorni še na vrsto drugih dejavnikov: od kod izdelek prihaja, kako, na kakšen način je bil proizveden. Zato je pomen certifikatov toliko bolj pomemben, poudarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije. Obiskovalce na sejmu usmerjajo posebne oznake ter info točka, ki služijo kot informacija, kaj kateri certifikati resnično zagotavljajo, kdo jih izdaja in kdo izvaja nadzor istovetnosti. Predstavniki Zveze potrošnikov Slovenije so na voljo v dvorani Kocka (A 2) v petek, 12. 10., od 9.30 do 12.00 ure, soboto, 13. 10., od 11.00 do 14.00 ure, in v nedeljo 14.10., od 11.00 do 14.00 ure.
 

Podarite jabolko!

Morda veste, katera sadna vrsta  najbolj uspeva pri nas? Koliko različnih vrst jabolk je med njimi? Kakšna je močna in zdrava sadika sadnih rastlin? In katere so prednosti ekološkega pridelovanja sadja? Obiščite stojnico Kmetijskega inštituta Slovenije. Privoščite si zabojček raznoterih vrst jabolk ali pa sodelujte na dobrodelni tržnici revije Lea. Jabolko pa je tudi sestavni del tradicionalnega slovenskega zajtrka. Vabljeni, da ga okusite, kot tudi številne druge degustacije, in se pri tem vprašajte, ali veste, kaj jeste. Kaj katera hrana vsebuje? Katere so njene prednosti? Kako se uravnoteženo prehranjevati? Kaj so prehranska dopolnila, jih potrebujemo in zakaj? Obiščite stojnico organizacije Brez izgovora in se poučite o pomenu zelišč in začimb v kulinariki. Ob razstavi gob poskusite gobov golaž. Pokukajte v Feelgood kuhinjo dobrega počutja. Pripravite si z njimi prigrizke – drugačne, polnovredne, a slastne. Obiščite sejemsko bio restavracijo: izbirajte med staroslovenskimi jedmi, kot so sladki ajdovi štruklji s sadjem ali slani s špinačo, ali narastek iz prosene kaše s suhimi slivami in orehi; pripravijo tudi izvirni in bogat solatni bife, polnovredne sladice tudi brez jajc, sladkorja in mleka. Na voljo pa je tudi bogata ponudba bio sokov, bio vin, bio piva, bio kave in bio wellness čajev, celo bio cola. Se želite naučiti pripravljati okusne in zdrave brezmesne jedi? Vas zanima priprava polnovrednih sladic? Prijavite se na delavnice na email: mediacor.celje@siol.net. Poznate veganski sladoled? Verjemite, ni samo okusen, ampak tudi s številnimi prednostmi za tiste, ki so na strogih dietah.


Poiščite sprostitev zase

Iščete sprostitev v enem od slovenskih naravnih zdravilišč? Primerno vadbo zase? Kaj vse se na tem področju dogaja v Ljubljani pod okriljem Športne zveze Ljubljana? Kako obvladati stres? Bi radi meditirali? Prisluhnili vibracijam gonga? Se predihali in razgibali z jogo? Izvedeli kaj več o naravni kozmetiki? Vas zanima, kaj vse vsebuje celostna skrb za dobro počutje in zdravje človeka v vsakdanjem, sodobnem načinu življenja? Izkoristite priložnost in opravite preventivne preglede ter se posvetujte s priznanimi strokovnjaki. Spoznajte nacionalno akcijo proti diabetesu Krvni sladkor čista 5, bodi odličnjak. Udeležite se kviza o diabetesu z igralcem Matjažem Javšnikom, ambasadorjem kampanje. Ali pa se podružite  z Alenom Kobilico, ki na sejmu predstavlja svoj življenjski slog skozi gibanje in zdravo prehrano. Ste že slišali za mediacijo in njene rezultate pri najrazličnejših medosebnih konfliktih – od vrstniških do tistih na delovnem mestu? Poiščite informacije na stojnici Združenja mediacijskih organizacij Slovenije. Vas zanima, kakšna so zelena delovna mesta in kako lahko ozelenite svojega? Pravi odgovor ponuja Lifestyle natural.
Sejem pa je zanimiv tudi za mlade družine. Obiščite v soboto lutkovno predstavo Obisk dr. Eka gledališča FRU-FRU. Za otroke so na voljo ekološke delavnice Ekologov brez meja, posebne kreativnice kot sistem naravnega gibanja  in ustvarjanja s pedagoginjo Kristino De Ventus, Miniolimpijada ter vrsta poučnih vsebin, prav tako za odrasle z vrsto predavanj, predstavitev in delavnic glede ohranjanja zdravja.


ZA svoj vrtiček in zeleno gradnjo


Se navdušujete nad lastnim vrtom, kjer bi sami pridelovali zelenjavo? Bi se radi naučili kompostirati? Ali poznate tujerodne vrste rastlin in živali ter njihove škodljive vplive na naše okolje? Oglejte si razstavo o tem. V sklopu Eko dom in okolje lahko pobliže spoznate ekološko, pasivno in energetsko varčno gradnjo, rabo lesa za različne namene, obnovljive vire energije, ukrepe za ohranjanje narave in njene biotske raznovrstnosti ter za urejanje okolja. Tudi letos se na sejmu zaključuje natečaj za Planetu Zemlja prijazno občino s podelitvijo priznanj najbolj prijaznim.
Na ogled so solarni moduli za proizvajanje električne energije, ogrevanje vode in toplotne črpalke, gradbeni material za nizko energijsko gradnjo, t.i. »deviški« materiali, kot so slama, les idr., tradicionalne savne in leseni čebri po vzoru skandinavskih držav. Okolju prijaznejša pa so lahko tudi vozila, npr. električno vozilo s podaljšanim dosegom in z okolju prijazno  tehnologijo z ničnim izpustom, kot je Opel Ampera. Na sejmu se tudi letos predstavljajo ekološko naravnani načrti podjetij Javnega holdinga Ljubljana.


V akcijo z Ekologi brez meja

Ekologi brez meja razstavljajo v sklopu projekta Tovarna dela -Tekstil razstavljajo kreacije iz rabljenih oblačil, ki so jih ustvarili mladi oblikovalci iz vse Slovenije.
Kreacije spodbujajo javnost k preprečevanju nastajanja odpadkov ter k ponovni rabi odpadnega tekstila in embalaže. Je vaša omara polna oblačil, ki jih ne nosite več? Prinesite jih na sejem, kjer poteka izmenjava oblačil po principu Prinesi 5 – odnesi 5. Na sejem pa lahko z osebnim ali dostavnim avtomobilom pripeljete odvečni papir in kot eni izmed prvih sodelujete v akciji Star papir za novo upanje 2012. Akcija se bo v polnem teku po vsej Sloveniji odvila novembra, njen namen pa je, da vsak prebivalec Slovenije doda svoj list k boljšemu svetu, saj gre izkupiček v dobrodelne namene.

Sejem Narava-zdravje je zanimiv, poučen in privlačen ter ponuja pestro dogajanje za vse generacije. Vabljeni, da si ogledate njegov podrobnejši program. Obiščite ga z odsluženim mobilnikom, ki vam omogoča vstop z znižano vstopnico.

Vabimo vas, da se akreditirate prek naše spletne strani in si tako prek elektronske pošte zagotovite potrebno kodirano vstopnico za vstop in delo na sejmu, lahko pa se akreditirate tudi na samem sejmu v Novinarskem središču v preddverju Marmorne dvorane (Dunajska 18), kjer prejmete vse aktualne informacije.
 
 
19. apr. 2012

GR – partner Ekokonference

 

19. in 20. aprila potekata na Gospodarskem razstavišču dve odmevni prireditvi na temo ekologije, katerih partner je Gospodarsko razstavišče. Društvo Planet Zemlja organizira Ekokonferenco in podelitev priznanj za projekt Zemljo so nam posodili otroci. Cilj Ekokonference je pokazati na vse večjo soodvisnost ekologije in ekonomije. Na konferenci bodo obravnali področja energetike, vpliv IPPC direktive na gospodarstvo ter promet in zmanjšanje obremenjevanja okolja. Drugi dan konference je namenjen mladim in njihovim okoljskim projektom oziroma projektu Zemljo so nam posodili otroci, katerega pokrovitelj je dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije. On in še drugi častni gostje bodo mladim nagrajencem podelili priznanja. Vzporedno poteka tudi Eko bazar, na katerem se predstavljajo slovenske nevladne organizacije in druge ustanove s svojimi okoljskimi projekti in izdelki.

 

Gospodarsko razstavišče sodeluje še pri enem projektu društva Planet Zemlja. To je “Planetu Zemlja prijazna občina”. Rezultate tretjega vseslovenskega natečaja zanj bomo razkrili na slavnostni prireditvi v okviru sejma Narava-zdravje (11. 10.–14. 10. 2012), ko bodo zmagovalcem  podeljeni častni nazivi Planetu Zemlja prijazni občini 2012.

 
 
6. okt. 2011

Sejem Narava-zdravje odprt


Vikend v duhu Narava-zdravje

Nocoj ob 19.00 uri so se tudi uradno odprla vrata sejma Narava-zdravje. Sejem je odprl kmetijski minister mag. Dejan Židan. Poleg Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta častna pokrovitelja sejma, na katerem razstavlja 260 razstavljavcev iz petih držav, še Ministrstvo za zdravje ter Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije.

 

Navzoče je najprej pozdravil mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, in med drugim predstavil novost letošnjega sejma - tj. poudarek na certifikatih: na kaj naj bo javnost pozorna pri nakupu izdelkov; katere so bistvene razlike med posamičnimi oznakami, kaj pomeni ekološko, naravi prijazno, zeleno, trajnostno ipd. Zveza potrošnikov Slovenije je pregledala vse certifikate razstavljenih izdelkov in storitev, na sejmu pa njeni predstavniki obiskovalce informirajo o tem, kaj posamezni certifikat zagotavlja.

 

Zoran Janković, župan Mesta Ljubljana, je v svojem govoru med drugim pojasnil, kako zelena je Ljubljana. Ljubljana ima kar 75 odstotkov zelenih površin, v zadnjih je bilo na novo zasajenih 40 hektarov parkov, po ločenem zbiranju odpadkov pa se lahko primerja z Dunajem.

 

Mag. Dejan Židan je v svojem govoru poudaril, kako pomembne so naravne danosti Slovenije, kot je gozd, ki, žal ostaja še vedno neizkoriščen potencial v gospodarstvu. Slovenija je tradicionalno kmetijska država, vse bolj se zavedamo, da je proizvodnja lastne hrane eno od najbolj državotvornih dejanj. Slovenska pridelava hrane je zdrava in okolju prijazna, v zadnjem letu beležimo pozitiven trend glede samooskrbe z lokalno pridelano hrano. Vse navzoče, posebej predstavnike slovenskih občin, je povabil, da 17. novembra letos sodelujejo pri nacionalnem projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, na katerem v organizaciji ministrstev za zdravje, šolstvo in prehrano sodeluje 240.000 otrok, vključenih v vrtce in osnovne šole. Projekt spodbuja zavest o zdravih prehranskih navadah otrok.

 

Na otvoritvi so podelili tudi posebna priznanja vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna občina 2011, ki že drugo leto poteka pod pokroviteljstvom društva Planet Zemlja. Posebna komisija je v treh kategorijah: med majhnimi, srednjimi in velikimi občinami za zmagovalce izbrala naslednje občine:

 

  • Med majhnimi občinami – Razkrižje

Iz obrazložitve: Poleg sprejetih okolju prijaznih ukrepov varčevanja občina Razkrižje na področju okoljskega osveščanja sodeluje z nevladnimi organizacijami, z drugimi občinami, s posameznimi ministrstvi ter gospodarstvom. O pomenu varstva okolja so opozarjali na različnih dogodkih in prireditvah, največ pozornosti pa so poleg odgovornemu ravnanju z odpadki, čistejšemu zraku ter varčnejši rabi energije namenili še čistejšim vodam.

Občina Razkrižje ima kljub morda gozdarsko netipični pokrajini nekaj gozdov v svoji lasti, a v njih v zadnjih dveh letih ni izvajala sečnje. Izvajajo naročila za javne objekte po načelu "zelenih naročil" in v prihodnjih dveh letih načrtujejo tudi izgradnjo takega objekta v svoji občini. V občini so v skladu s predpisi zagotovili ločeno zbiranje komunalnih odpadkov. Svoje občane pa ozaveščajo tudi prek lokalne televizije in drugih tematskih aktivnosti. Postopno uvajajo zbiranje nevarnih ločeno zbranih odpadkov v posebnih akcijah, in ne samo v okviru zakonodaje.

 

  • Med srednje velikimi občinami: občina Vojnik

 Iz obrazložitve: Občina Vojnik je poleg ostalih sprejetih ukrepov stopila korak naprej k prijaznejšemu okolju z obnovitvijo občinske stavbe v energetsko varčno poslopje, prav tako pa sodeluje z nevladnimi organizacijami, z drugimi občinami, s posameznimi ministrstvi ter gospodarstvom. V svoji lasti ima nekaj gozdov in v njih aktivno gospodari s pomočjo zunanjih izvajalcev. Zaveda se problema javne rabe zasebnih gozdov in to ureja ustrezno in glede na svoje zmožnosti izdatno financira rabo rekreacijske infrastrukture v teh gozdovih. V občini so naredili tudi športni objekt iz lesa, načrtujejo investicije, skladno z načeli "zelenih naročil", in s simpatijami gledajo na širitev gradnje tudi javnih objektov iz lesa.

Občane celovito izobražujejo in jim dajejo možnosti za ločeno zbiranje njihovih odpadkov na ekoloških otokih in v dveh zbirnih centrih, z uvedbo zbiranja odpadne embalaže »od vrat do vrat« in tudi z uvedbo ločenega zbiranja biološko razgradljivih odpadkov.

 

  • Med velikimi občinami - Murska Sobota

Iz obrazložitve: Občina se poslužuje praktično vseh mogočih orodij, s katerimi osvešča zaposlene. Poleg ustnega, pisnega in  elektronskega obveščanja osveščajo predšolske otroke in učence osnovnih ter srednjih šol z različnimi akcijami. Sprejeli so precej ukrepov na področju okolju prijaznega delovanja, svoje občane pa tudi spodbujajo k peš hoji, kolesarjenju, uporabljanju javnega prevoza, prav tako pa vsako leto pripravijo čistilno akcijo »naša občina – čista in urejena«. Pozornost namenjajo odgovornemu ravnanju z odpadki, čistejšemu zraku, varčnejši rabi energije, pohvalijo pa se lahko tudi z zasaditvijo in širjenjem zelenih površin. Občina ima v svoji lasti nekaj gozdov in v njih aktivno gospodari s pomočjo zunanjih izvajalcev. V prihodnjih letih imajo v načrtu gradnjo javnih objektov po načelu "zelenih naročil" in ogrevanje z obnovljivimi viri energije. Člani komisije upajo, da bo občina v prihodnje nekaj več pozornosti namenila še financiranju rekreacijske infrastrukture v zasebnih gozdovih. Ravnanje z odpadki je zelo dobro: z izobraževanji, s postavitvijo ekoloških otokov in zbirnega centra, v katerega občani lahko pripeljejo več drugih vrst odpadkov (od uvedbe ločenega zbiranja odpadne embalaže »od vrat do vrat« ter z uvedbo ločenega zbiranja biološko razgradljivih odpadkov do prevzemanja različnih ločeno zbranih frakcij v zbirnem centru).

V okviru sejma se pod pokroviteljstvom GR jutri, tj. 7. oktobra, s pričetkom ob 10.00 uri, v dvorani Urška odvija strokovna konferenca fundacije Utrip humanosti z naslovom Zelena delovna mesta: realnost ali utopija? Odgovorila bo na vprašanja, kaj vse omogočajo zelena delovna mesta in zakaj so pomembna. Konferenca v povezavi z zelenimi delovnimi mesti zaokrožuje štiri tematske posvete na tematiko zelenega kmetijstva, uporabe varnih energetskih virov, zelenega turizma in zdravja. Namen posveta je konstruktivno preučiti stanje na področju zelenih delovnih mest v Sloveniji ter poiskati možnosti za nove rešitve v gospodarstvu.

 

Od jutri do nedelje se v okviru sejma Narava-zdravje vrstijo predavanja s področja uradne in komplementarne medicine, na katerih sodelujejo priznani strokovnjaki s področja zdravstva, farmacije ipd. Predavanja obravnavajo, kateri so nezaželeni učinki zdravil ter kako jih jemati; kako z zdravim načinom življenja in prehranjevanja vplivati na prebavo; kako vplivati na kakovost življenja in težave, ki jih povzročata osteoporoza in osteoartroza; kako razumeti spremembe v menopavzi; kateri so dejavniki tveganja in kako preventivno delovati proti tem boleznim srca in ožilja skozi vsa življenjska obdobja. Kar nekaj tem je namenjenih zdravi prehrani, saj se vedno več ljudi zaveda, da je hrana bistven element zdravega načina življenja.

 

Sejem bo konec tedna zaznamovalo pestro športno obsejemsko dogajanje v organizaciji Športne zveze Ljubljana in Športne unije Slovenija. Obiskovalci se lahko preizkusijo v  številnih novih trendovskih športih.

 

Sejem je odprt od četrtka do nedelje, od 9.00 do 19.00 ure, le v nedeljo se zapre ob 17.00 uri. Alternativna vstopnina je odsluženi mobilnik. Vsak obiskovalec ob vstopu na sejem prejme sejemski katalog, revijo Oddih.


 
 
5. okt. 2011

Ne zamudite sejma Narava-zdravje

Pestro dogajanje na sejmu

Ne prezrite!

  • Eko dom in okolje 
  • Prehrana 
  • Wellness in gibanje 
  • Slovesna otvoritev in podelitev priznanj Planetu Zemlja prijazna občina 2011 - četrtek, 6. oktober 2011 ob 19.00 uri
  • Poudarek letošnjega sejma so certifikati. Obiskovalci vodi k njim poseben znak.

Vabimo vas, da se akreditirate prek naše spletne strani in si tako prek elektronske pošte zagotovite potrebno kodirano vstopnico za vstop in delo na sejmu, lahko pa se akreditirate tudi na samem sejmu v Novinarskem središču v preddverju Marmorne dvorane (Dunajska 18), kjer prejmete vse aktualne informacije.


Dodatne informacije: Marjana Lavrič, Vodja službe za odnose z javnostmi, marjana.lavric@gr-sejem.si, 041 236 912
 
 
30. sep. 2011

Ostanite zdravi v stiku z naravo

Sporočilo za javnost 2


Ekološki? Naravni? Zdravi? Zeleni? Okolju prijazni? Trajnostni? – Prepričajte se! Tako Gospodarsko razstavišče vabi obiskovalce na 42. sejemsko prireditev Narava-zdravje, ki ponuja izdelke, dejavnosti ter ekološko ozaveščene ideje za zdravo življenje in trajnostni razvoj. Vsebine več kot 200 razstavljavcev iz petih držav se tako kot lani predstavljajo po tematskih sklopih: Prehrana, Wellness in gibanje, Zdravje za jutri ter Eko dom in okolje.

Letošnji sejem uvaja nov pristop k ozaveščanju obiskovalcev in večjo prepoznavnost razstavljavcev ter njihovih izdelkov. Zveza potrošnikov Slovenije, ki je pregledala vse certifikate razstavljenih izdelkov in storitev, prek posebnega označevalnega sistema osvešča obiskovalce sejma, na kaj naj bodo pozorni pri nakupu izdelkov in katere so bistvene razlike med posamičnimi oznakami. Njihovi predstavniki na posebnih info točkah obiskovalcem svetujejo in jih usmerjajo pri nakupu živil o tem, kaj posamezni certifikat pomeni, kdo kontrolira ustreznost izdelka glede na to, kar certifikat zagotavlja.

V okviru sejma se pod pokroviteljstvom GR odvija strokovna konferenca fundacije Utrip humanosti z naslovom Zelena delovna mesta: realnost ali utopija? Odgovorila bo na vprašanja, kaj vse omogočajo zelena delovna mesta in zakaj so pomembna. Gospodarsko razstavišče je tudi eden od soorganizatorjev vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna občina 2011, ki poteka pod pokroviteljstvom društva Planet Zemlja. Častni naziv, ki ga prejmejo tri najbolj prijazne občine, bo podeljen na slovesni otvoritvi sejma 6. oktobra, ob 19.00 uri. Sejem bo uradno odprl kmetijski minister mag. Dejan Židan. Poleg Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta častna pokrovitelja sejma še Ministrstvo za zdravje ter Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije.

Alternativna vstopnina na sejem je odslužen mobilnik, za njegovo razgradnjo bo poskrbel Si.mobilov sklad Re.misli.

Na sejmu se med drugim predstavljajo gobarji, medičarji, sadjarji, zeliščarji, kmetje ter številni strokovnjaki s področja zdravstva – uradne in komplementarne medicine – s predavanji in nasveti. Prireditev pa osvešča obiskovalca tudi glede nacionalnih naravnih danosti z razstavo avtohtonih živalskih pasem in 70 drevesnih vrst, ki uspevajo v Sloveniji, s predstavitvijo številnih blagovnih znamk, ki spodbujajo nakup zdravju prijaznih lokalnih izdelkov, ter vabi s privlačnimi sejemskimi popusti.

PREHRANA

Ena izmed takšnih blagovnih znamk se imenuje Dobrote Slovenije, tj. sonaravna in pravično-trgovinska kooperativa, ki spodbuja (samo)oskrbo z lokalno hrano, je pravična do pridelovalcev in končnih potrošnikov in pridelana sonaravno (ekološko, biodinamično, permakulturno ipd.). S kampanjo Kupujem slovensko pa se predstavlja GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, in sicer s celotno prehransko verigo – od kmeta, živilske in kmetijske industrije do trgovca in potrošnika. Njihov nastop na sejmu prikazuje sledljivost in kontrolo ter s tem varnost živil slovenskih mesno predelovalnih proizvodov, različne kakovosti mleka v povezavi s tehnologijo, sledljivost in kontrolo ter s tem varnost jajc, pestrost pridelave žit ter ponudbe slovenskih pekarn, pomen sadja in zelenjave ter drugih živil v prehrani.

EKO DOM IN OKOLJE

Razstava Slovenske avtohtone živalske pasme, kot so bovška ovca, krava cika ali krškopoljski prašič, je še posebej zanimiva za organizirane obiske vrtcev, šol in za mlade družine. Predstavitev dopolnjuje pestra ponudba ekoloških, učnih in  turističnih kmetij. Otroke pa čaka tudi privlačna edukativna zgibanka, ki jo je v sodelovanju kmetijskim ministrstvom posebej za to priložnost izdalo Gospodarsko razstavišče.

Leto, ki so ga Združeni narodi razglasili za Mednarodno leto gozdov, je na sejmu Narava-zdravje obeleženo z razstavo 70 drevesnih vrst, značilnih za slovenske gozdove. Namen razstave je predstaviti vlogo gozdov v gospodarstvu, pri ohranjanju okolja, zlasti biodiverzitete, ter tako povečati pozornost javnosti do problematike trajnostnega gospodarjenja z gozdovi.

Na sejmu so v posebnem tematskem parku, velikem 1600 kvadratnih metrov, predstavljeni ekološka, pasivna in druga energijsko varčna oziroma okolju prijazna gradnja. Podrobneje si je mogoče ogledati aktualno gradnjo lesenih objektov, saj je les s svojimi statičnimi in izolativnimi lastnostmi eden izmed boljših izborov za naravno energetsko varčno trajnostno gradnjo. Predstavljajo se ponudniki masivne lesene gradnje, naravne izolacije iz bombaža, volne, konoplje in plute, naravnih glinenih ometov, masivnih lesenih izdelkov za opremo domov in poslovnih objektov, izobraževalnih ustanov ter zelenih zunanjih površin ter izdelkov iz naravnega slovenskega kamna. Posebej opozarjamo na niz predavanj o lesu  ter na okroglo mizo z naslovom Nizkoogljična prihodnost: Realnost ali iluzija?

Javni holding Ljubljana letos predstavlja načine, kako varčevati z vodo, energijo, kako že na izvoru pravilno ločevati odpadke, kako še prijetnejše potovati z mestnimi avtobusi, kako pravilno ravnati z odpadki, ki nastanejo ob urejanju grobov na pokopališču. Predstavljajo pa tudi svoj nov spletni portal, na katerem je mogoče najti mnogo poučnih vsebin, povezanih s pitno in odpadno vodo. Javno podjetje Snaga razstavlja premično zbiralnico nevarnih odpadkov.

WELLNESS IN GIBANJE

Slovenska  naravna zdravilišča in  ostali centri dobrega počutja  prinašajo pestro paleto možnosti za ohranjanje zdravja, rekreacijo in sprostitev. Njihov program animacije zajema predstavitev programov za družine z otroki v času jesenskih počitnic, tretmaje z zeliščnimi oblogami, merjenje krvnega tlaka ter svetovanje in predstavitev raznovrstnih masaž. Prireditev Narava-zdravje ponuja predstavitev rekreacijskih aktivnosti, v katerih se lahko obiskovalci na sejmu tudi preizkusijo. Od poulične košarke, športov, kot jih izvajajo športniki invalidi, v zdravje usmerjenih športno rekreativnih programov v okviru projekta Zdravo društvo do športno družbenih prireditev, kot je Veter v laseh, s športom proti drogam, katerih namen je promocija športne aktivnosti kot alternative vsem vrstam odvisnosti.

ZDRAVJE ZA JUTRI

Strokovna predavanja domačih in tudi tujih zdravnikov specialistov, farmacevtov ter drugih strokovnjakov obravnavajo najpogostejše težave in bolezni, s katerimi se srečuje današnji človek: nezaželeni učinki zdravil – ter kako zdravila jemati;  kako  z zdravim načinom življenja in prehranjevanja vplivati na prebavo; kako  vplivati na  kakovost življenja in težave, s katerimi se srečujejo predvsem starejši – osteoporoza in osteoartroza; kako razumeti spremembe v menopavzi; srce in ožilje – kateri so dejavniki tveganja in kako preventivno delovati proti tem boleznim skozi vsa življenjska obdobja. Vsa predavanja so odprta za javnost po sistemu do zapolnitve postih sedežev.
  

Na sejmu je možno opraviti tudi različne vrste preventivnih testov (npr. krvnega sladkorja, tlaka, okulističnega pregleda), pregledati ponudbo naravne kozmetike, nekaterih ortopedskih pripomočkov, ponudbo različnih zavarovanj, naravnih prehranskih dodatkov, ki lahko povečujejo kakovost življenja, ter drugo ponudbo, ki omogoča dobro počutje. 

Vabimo vas, da se akreditirate prek naše spletne strani in si tako prek elektronske pošte zagotovite potrebno kodirano vstopnico za vstop in delo na sejmu, lahko pa se akreditirate tudi na samem sejmu v Novinarskem središču v preddverju Marmorne dvorane (Dunajska 18), kjer prejmete vse aktualne informacije.

 

Odpiralni čas: čet.–sob. 9.00 –19.00, ned. 9.00 –17.00

Vstopnina

Redna vstopnica 5,00 EUR
Vstopnica s popustom (osnovnošolci, dijaki, študenti, upokojenci) 3,00 EUR
Imetniki kartice zvestobe Ljubljanskih lekarn   
3,00 EUR
Imetniki kartice revije Vzajemna 3,00 EUR
Otroci do 6. leta starosti Brezplačno
Invalidi na vozičkih in njihov spremljevalec Brezplačno
Alternativna vstopnina Odslužen mobilni telefon

Več na www.narava-zdravje.si

Dodatne informacije: Marjana Lavrič, Vodja službe za odnose z javnostmi, marjana.lavric@gr-sejem.si, 041 236 912
 
 
www.narava-zdravje.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Prosimo, označite ali dovoljujete uporabo te tehnologije.
Ne strinjam se