SI
Show menu

Sporočilo za medije Ministrstva za kmetijstvo in okolje RS

10. 10. 2012
Jutri svoja vrata odpira Sejem Narava - zdravje na Gospodarskem razstavišču. Na sejmu se predstavlja tudi Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, in sicer s prikazom poti mleka od pašnika do trgovske police, promocijo lokalno pridelane hrane – projektom Tradicionalni slovenski zajtrk in informiranjem potrošnikov s podatki o pridelavi ter pomenu uživanja zelenjave.

Slovenija z domačo pridelavo ne pokriva svojih potreb pri vseh kmetijsko-živilskih proizvodih, zato je za Slovenijo zagotavljanje prehranske varnosti pomembno strateško vprašanje. Doseganje čim višje osnovne prehranske varnosti je vodilo predvsem kmetijske in prehranske politike in prav lokalna trajnostna oskrba s hrano je njun skupni imenovalec. Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije je leta 2011 prvič potekal projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo letos potekal 16. novembra v okviru »Dneva slovenske hrane«. Vseeno pa bomo otrokom ljubljanskih osnovnih šol in vrtcev, ki so napovedali svoj obisk na sejmišču, že na sejmu postregli tradicionalni slovenski zajtrk. Ob tem jim bomo podali informacije o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednosti lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za okolje, zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti. Pri zajtrku se bodo osnovnošolcem in vrtcem pridružili znani slovenski športniki – med drugimi judoist Aljaž Sedej in rokometašice rokometnega kluba Krim.

Stopnja samooskrbe z zelenjavo je v Sloveniji majhna, domača pridelava že dalj časa ne sledi hitro rastočemu povpraševanju, zato se je hitro zviševal uvoz zelenjave. Slovenija je neto uvoznik zelenjave, tako sveže kot predelane, zato je eno izmed prednostnih področij Ministrstva za kmetijstva in okolje vzpostavitev zelenjavne verige. Vzpostavitev t.i. »kratkih verig« med pridelovalcem in potrošnikom bo zagotovo pozitivno vplivala na domačo pridelavo sadja in zelenjave ter njeno povezovanje, na povečan obseg ponudbe raznolikega in kakovostnega sadja in zelenjave, posledično pa tudi na znižanje cen in večjo potrošnjo. Na sejmu Narava-zdravje bodo predstavljeni podatki o pridelavi zelenjave v Sloveniji, o vrstah pridelave in označbah, nadzoru kakovosti in porekla ter pomenu rednega ter zadostnega uživanja zelenjave in sadja, na stojnici pa bo dvakrat dnevno potekala degustacija pečene zelenjave.
Ministrstvo bo letos obiskovalcem predstavilo tudi prikaz »mlečne verige«. Namen prikaza poti mleka od pašnika do trgovske police je nazoren prikaz povezanosti pridelave hrane in ohranjanja okolja ter kulturne krajine, predstavitev sledljivosti in kontrol v mlečni verigi in s tem varnosti mleka in mlečnih izdelkov. S tem želimo poudariti pomen mlečnega sektorja in varovanja potrošnika ter vzpodbuditi porabo kakovostnega mleka in mlečnih izdelkov pri potrošnikih.