Sejem Narava-zdravje tudi uradno odprt

11. 10. 2012
Prvi dan sejma Narava-zdravje veliko zanimanje za zdrav življenjski slog

Danes ob 9.00 uri zjutraj so se odprla vrata že 43. sejma Narava-zdravje. Zdrav življenjski slog na sejmu Narava-zdravje zajemajo štirje tematski sklopi, ki jih skupaj s snovalci obsejemskega programa predstavlja 286 podjetij iz 15 držav v sklopih Prehrana, Wellness in gibanje, Zdravje, Eko dom in okolje. Častna pokrovitelja sejma sta Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter Ministrstvo za zdravje RS.

Sejem je na slovesni otvoritvi uradno odprl minister za okolje in kmetijstvo, Franc Bogovič. Zbrane je nagovoril tudi ljubljanski župan, Zoran Janković. Na otvoritvi pa so podelili še priznanja Planetu Zemlji prijaznim občinam.

Dan slovenske hrane – letos 16. november

Minister Bogovič je v svojem nagovoru med drugim omenil, da je Vlada Republike Slovenije na svoji seji prav danes sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki bo vsak tretji petek v novembru – letos bo to 16. novembra. »Vzpostavitev tako imenovanih kratkih verig med pridelovalcem in potrošnikom je ena od prioritetnih nalog našega ministrstva,« je poudaril, » in bo zagotovo vplivala na višjo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano, na povečan obseg ponudbe raznolikih in kakovostnih živil lokalnega porekla, posledično pa tudi na znižanje cen in večjo potrošnjo, zmanjševanje emisij toplogrednih plinov zaradi transporta hrane. Lahko pa bomo zagotovili tudi trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjali delovna mesta na podeželju ter izboljšali prehransko varnost prebivalstva. Z razglasitvijo dneva slovenske hrane smo domači hrani dali pomemben pečat ter izkazali podporo domačim pridelovalcem in predelovalcem.«

Tradicionalni slovenski zajtrk sodi med predstavitev ministrstva na sejmu.

Planetu Zemlji najbolj prijazne občine 2012

Na otvoritvi so podelili še priznanja dobitnikom 3. vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna občina, ki ga organizira društvo Planet Zemlja v sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem Ljubljana. Komisija – njeni člani so strokovnjaki Agencije za okolje, Zavoda za gozdove, Visoke šole za tehnologijo in sisteme, Gradbenega Instituta ZRMK, Gospodarskega razstavišča Ljubljana in društva Planet Zemlja – je letos poleg naziva najboljši občini v posamezni kategoriji podelila še priznanja trem občinam iz iste kategorije.

Naziv »Planetu Zemlja prijazna občina 2012« so prejele:

• Občina Vransko (v kategoriji do 3.000 prebivalcev)
  • Občina Vojnik (v kategoriji do 10.000 prebivalcev)
  • Mestna občina Ljubljana (v kategoriji nad 10.000 prebivalcev)

Priznanje vseslovenskega natečaja »Planetu Zemlja prijazna občina 2012« so prejele:

• Občina Razkrižje, Kostanjevica in Kobilje (v kategoriji do 3.000 prebivalcev)
  • Občina Puconci, Kobarid in Trzin (v kategoriji do 10.000 prebivalcev)
  • Občina Žalec, Krško in MO Velenje (v kategoriji nad 10.000 prebivalcev)

Sledite znakom za certifikate na sejmu

Sejem letos ponovno izpostavlja pomen certifikatov kot zagotovilo za izdelke z dodano vrednostjo, tako za  področje hrane kot tudi v svetu naravne kozmetike, ki so vredni potrošnikovega zaupanja. Na sejmu svetujejo predstavniki Zveze potrošnikov Slovenije. Gospodarsko razstavišče je skupaj z njimi podelilo znak za kakovost izdelkom s certifikatom 18 razstavljavcev:

Slovenska podjetja, ki se ponašajo s certifikatom za pridelavo, predelavo, distribucijo in tudi prodajo ekološke hrane ali živil (slovenskega in EU oziroma ne-EU porekla) so:

Eta živilska industrija d.d., Jože Majes – nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji – kmetija Plavica, Planetbio d.o.o., Medex d.o.o., Združenje za razvoj miroljubnega kmetijstva, Harmonija narave d.o.o., Hannah biz d.o.o., Božnar – čebelarstvo d.o.o., Kele & Kele d.o.o. – Mlekarna Krepko, Tina do.o., Semenarna Ljubljana, d.d. (za semena), Eso commerce d.o.o., Kmetijska zadruga Šaleška dolina, z.o.o., Pro organika d.o.o.

Podjetja, ki samo prodajajo certificirane prehranske in kozmetične izdelke (EU oziroma ne-EU porekla):

Argana d.o.o., Fitosan d.o.o., Spletna trgovina Ekolife, Tajča Pavček s.p.,Essentiq, naravni proizvodi d.o.o., MTD 3000 d.o.o.

IKC – Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM pa je včeraj podelil prvi certifikat za naravno kozmetiko slovenskemu proizvajalcu kozmetičnih proizvodov Mercator IP d.o.o. - Dvorec Trebnik. Mercator IP d.o.o. - Dvorec Trebnik je tako prejel certifikat za 16 kozmetičnih proizvodov, ki izpolnjujejo zahteve standarda »Naravna in ekološka kozmetika«© za naravne kozmetične proizvode. Standard je zasnovan na osnovi primerljivih zasebnih evropskih standardov za naravno in ekološko kozmetiko, pri njegovi pripravi pa so sodelovali neodvisni strokovnjaki s področja kemijskih znanosti in certificiranja.

Sejem Narava-zdravje ponuja bogat in pester obsejemski program. Mogoče ga je obiskati tudi z znižano vstopnico, kdor ga obišče z odsluženim mobilnikom. Sejem je odprt še do nedelje, in sicer od 9.00 do 19.00 ure, le v nedeljo zapre svoja vrata ob 17.00 uri.

Vabimo vas, da se akreditirate prek naše spletne strani in si tako prek elektronske pošte zagotovite potrebno kodirano vstopnico za vstop in delo na sejmu, lahko pa se akreditirate tudi na samem sejmu v Novinarskem središču v Preddverju Marmorne dvorane (Dunajska 18), kjer prejmete vse aktualne informacije.