Narava zdravje
DATUM URA PREDAVALNICA NASLOV PREDAVANJA / DELAVNICE PREDAVATELJ / IZVAJALEC KRATEK OPIS
vse dni sejma vse dni sejma ZUNANJI RAZSTAVNI PROSTOR Hibridne tehnologije ter najsodobnejši varnostni asistenčni sistemi TV oddaja Avtomobilnost in Toyota Ekipa TV oddaje Avtomobilnost, bo s partnerjem dogodka Toyoto predstavila poseben preizkus hibridne tehnologije treh različnih energij ter test najsodobnejših varnostnih asistenčnih sistemov.
vse dni sejma 9.00-19.00 AVLA DESNO Mini razstava Bioexo Društvo ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo Na mini razstavi Bioexo lahko pobliže spoznate ptičjega pajka Rozi, rdečerepega udava Araxa in njegovega mladička Fonzija. Lahko se dotaknete malgaškega sikajočega ščurka Štefana, pobliže pogledate bradato agamo Magdo in kameleonko Mojco. Član društva pa vam bo z veseljem razkril vse mite in vprašanja o plazilcih.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Zelena oaza v mestu ZOO, Gmajnice kako lahko v mestu poskrbimo za zeleno oazo in vrnitev pomembnih živalskih vrst. Predstavili nam bodo nadomestna bivališča za vrtne živali, ki lahko bivajo tudi v urbanem okolju, kot ptice v ptičjih krmilnicah in gnezdilnicah.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Zakladi sredi mesta Oddelek za varstvo okolja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, Botanični vrt
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Predstavitev projekta Imuno Društvo študentov medicine Slovenije Projekt imuno predstavlja osnove imunologije in princip delovanja cepiv. Na kratko predstavimo imunski odziv in predstavimo bolezni, proti katerim cepimo. Nadaljujemo z vrsto vprašanj najbolj znanih mitov in resnic o cepljenju. Predstavimo stranske učinke cepljenja, vlogo farmacije, čredno imunost in druge najpogostejše opazke, okrog katerih se vrtijo dileme o cepljenju.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Predstavitev projekta Misli na srce Društvo študentov medicine Slovenije Projekt Misli na srce je javnozdravstveni projekt, ki osvešča širšo javnost o pomenu in preventivisrčnožilnihbolezni. Na razstavnem prostoru opravljamo brezplačne meritve krvnega sladkorja, holesterola, tlaka, krvnih skupin in gleženjskega indeksa.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Predstavitev projekta Za življenje! Ljubljana Društvo študentov medicine Slovenije Projekt Za življenje! Ljubljana. ponuja brezplačne delavniceprve pomočiza posameznike in organizirane skupine ter promocije prve pomoči v sklopu večjih dogodkov. Delavnice so sestavljene iz krajšega teoretičnega uvoda, ki mu sledi daljši praktični del, v okviru katerega lahko vsak posamezen udeleženec delavnice svoje veščine prve pomoči tudi preizkusi in nadgradi. Delavnice potekajo v manjših skupinah, tako da se lahko naši inštruktorji posvetijo vsakemu udeležencu posebej.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Predstavitev projekta Virus s poudarkom na HPV in glavnih principih varne spolnosti Študenti medicine projekta VIRUS Projekt virus je namenjen mladim, učencem, dijakom in študentom in govori o varnem in zdravem pristopu k spolnosti. Tokrat se bomo na krajši delavnici osredotočili predvsem na humane papiloma viruse (HPV), ki so najpogostejši povzročitelji spolno prenosljivih okužb v svetovnem merilu. Ker se pojavnost okužb s HPV povečuje tudi med Slovenci, je ključno, da se z mladimi pogovorimo o načinih prenosa virusa, posledicah okužbe ter preventivi. Hkrati spodbujamo debato in razbijamo mite in dvome, ki bi jih utegnili imeti o spolnosti. Naš cilj je na spoštljiv, a sproščen način mladim približati pomembnost varne spolnosti in jim ponuditi varen prostor za vprašanja.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Predstavitev projekta Medimedo Društvo študentov medicine Slovenije Projekt Medimedo skuša otrokom približati poslanstvo zdravnika in ostalega zdravstvenega osebja. Na delavnicah skozi igro otrokom predstavimo obisk pri zdravniku. Seznanimo jih z osnovnimi deli in organi človeškega telesa. Skupaj se postavimo v vlogo zdravnikov in pozdravimo njihove igrače. Ker so otroci aktivno vključeni v proces zdravljenja in se ob tem zabavajo, imajo po koncu delavnice bolj pozitivno predstavo o bolnišnicah ter zdravstvenem osebju. Delavnica je namenjena otrokom starim od 4 do 6 let.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Predstavitev projekta V odsevu Društvo študentov medicine Slovenije Projekt V odsevu osvešča javnost o duševnem zdravju in destigmatizaciji duševnih motenj. Menimo, da se posamezniki z duševnimi motnjami srečujejo s stigmatizacijo na vsakem koraku. Svojih težav se zato začnejo sramovati in ne poiščejo pomoči in podpore, ki ju nujno potrebujejo. To pomeni, da družba na ljudi, ki so drugačni, pogosto gleda zaničevalno in brez razumevanja za njihov položaj. Naša glavna dejavnost je izvajanje delavnic na srednjih šolah, s katerimi dijakom približamo najpogostejše duševne motnje. Skozi sproščen dialog se lotimo tudi problematike stigme in njenih posledic, saj želimo dijake opolnomočiti, da bodo znali pristopiti k sočloveku v stiski.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Predstavitev projekta Pulmo Društvo študentov medicine Slovenije Pulmo je projekt, ki se ukvarja z zdravjem pljuč. Ozaveščamo o škodljivosti kajenja in tobačnih izdelkov, hkrati pa ljudi tudi izobražujemo o najpogostejših pljučnih boleznih, kot so astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen, pljučnica in druge. Naša glavna aktivnost so delavnice, kjer izobražujemo splošno populacijo, izvajamo pa tudi stojnice, predavanja in kongrese.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Predstavitev projekta Gaster Felix Društvo študentov medicine Slovenije Projekt Gaster Felix se ukvarja predvsem s promocijo zdravega prehranjevanja, zdravega načina življenja in predstavitvami različnih s prehranjevanjem povezanih motenj človeškega organizma. Organizirajo delavnice, ki so namenjene osnovnošolcem (primerne za učence od 5. do 9. razreda). Za pripravo delavnic smo se med drugim odločili, ker so slovenski mladostniki v evropskem vrhu po količini popitih pijač z dodanim sladkorjem ter deležu čezmerno hranjenih 15-letnikov. V sklopu delavnice se pogovarjamo o sladkorni bolezni (razlaga mehanizma nastanka, simptomov ob video animaciji), zdravi uravnoteženi prehrani, dotaknemo pa se tudi teme anoreksije nervoze in drugih motenj hranjenja. Poenostavljeno prikažemo tudi, zakaj telo potrebuje različno prehrano za optimalen razvoj. Prav tako pa osnovnošolce naučimo brati prehranske tabele, razporediti živila glede na ustreznost in oceniti sestavo živila. Zaradi epidemioloških razmer bi delavnico prilagodili ter imeli embalaže in prehranske deklaracije v obliki slik na PPT predstavitvi. Delavnice smo letos nadgradili še za srednje šole in odrasle.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Predstavitev Vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS v Žalcu Mag. Nataša Ferant, lahko večkrat Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS v Žalcu obstaja že 45 let. Osnovni namen vrta je raziskovanje, strokovno delo in svetovanje ter izobraževanje na področju zdravilnih rastlin. Leta 2018 smo vrt prestavili na novo lokacijo in ga tudi vsebinsko preoblikovali. V vrtu je več kot 200 različnih zdravilnih rastlin, ki si jih lahko ogledate. Predstavili vam bomo, kaj vse poleg zdravilnih rastlin v vrtu še gojimo.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Stiskanje olja Kmetijski inštitut Slovenije Kmetijski inštitut predstavlja na svojem razstavnem prostoru najpogostejše sorte jabolk, ki jih pridelajo v Poskusnem sadovnjaku na Brdu pri Lukovici, ter izbrane pridelke iz lastne pridelave. Prikazali vam bomo postopek hladnega stiskanja olja.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR 51. tradicionalna Gobarska razstava z izobraževalnim programom Mikološko gobarsko društvo Ljubljana 51. tradicionalna Gobarska razstava z izobraževalnim programom
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Postani krvodajalec in podari utrip Društvo študentov medicine Slovenije Si želite pobliže spoznati krvodajalstvo? S študenti medicine bomo obiskovalcem sejma omogočili, da brezplačno preverijo svojo krvno skupino in se vpišejo v prostovoljni register krvodajalcev. Na sejmu vam bomo prikazali tudi temeljne postopke oživljanja in vas informirali o možnostih opravljanja tečajev prve pomoči pri otrocih ali obnovitve splošnih tečajev prve pomoči.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Bodi fit, sodeluj v SLOfit – meritve in svetovanje Fakulteta za šport S pomočjo SLOfit poročil lahko šolarji ter njihovi starši ugotovijo, kako se otroci in mladostniki telesno in gibalno razvijajo, učitelji športne vzgoje in zdravniki pa pridobivajo pomembne informacije, na podlagi katerih lahko šolarjem, ki imajo v svojem razvoju težave, ali so gibalno nadarjeni, strokovno pomagajo in jih usmerjajo. Odraslim sistem SLOfit prav tako omogoča, da spremljajo telesno dejavnost skozi vse življenje in podatke delijo z zdravniki in športnimi delavci, ki lahko vadbeni program prilagajajo glede na njihove telesne sposobnosti.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Razstava na vroči strani Alp Umanotera Oglejte si razstavo Na vroči strani Alp, ki ponazarja posledice podnebnih sprememb, ki jih bomo v Sloveniji občutili, če ne bomo hitro in odločno zmanjšali izpustov toplogrednih plinov. Kaže pa tudi, kako lahko podnebno krizo ublažimo.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Povezovalnica za doseganje ciljev trajnostnega razvoja Zavod Jazon Zavod Jazon, s statusom zaposlitvenega centra, razvija nova delovna mesta na področju storitve in proizvodnje, ki omogoča karierni razvoj ranljivih skupin s pomočjo Etri karierne rehabilitacije. Preko utečenih dejavnosti organizira in vodi delo, ki je prilagojeno potrebam in zmožnostim posameznikov, ki potrebujejo zaščiteno zaposlitev. Spodbuja inovativnost, kreativnost, prevzemanje odgovornosti, sodelovanje, samoiniciativnost, strpnost in skrb za sočloveka.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Interaktivna predstavitev vrtnega orodja Martin Veselko Interaktivna predstavitev vrtnega orodja
vse dni sejma 9.00-19.00 ZUNANJI RAZSTAVNI PROSTOR Predstavitev sistema in prikaz »kako postati Avant2Go član Avant car Postanite že danes del mobilnosti prihodnosti. Z družino električnih vozil brez hrupa in emisij je nova mobilnost na voljo tukaj in zdaj. Postanite del družine Avant car.
vse dni sejma 9.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Predstavite različnih vadb Šport Ljubljana Izberite zase najprimernejšo vadbo: fitnes, vodene vadbe, vadbe v naravi, vadbe na otokih športa, plavanje, tenis. Preizkusite se na športnem poligonu – nagradimo vas z brezplačnim obiskom ene izmed naših vadb. Posvetujte se z našimi svetovalci glede izbire vadbe, prehrane in zdravega življenjskega sloga.
vse dni sejma 9.00-19.00 ZUNANJI RAZSTAVNI PROSTOR Prikaz Foot Golfa in Disc Golfa Šport Ljubljana Ste se že kdaj preizkusili v Foot Golfu in Disc Golfu? Pričakujemo vas na zunanji ploščadi.
vse dni sejma 9.00-19.00 ZUNANJI RAZSTAVNI PROSTOR Meritve ravnotežja in trening propriocepcije Tekači, študenti fizioterapije pod vodstvom dipl. fizioterapevtov Meritve ravnotežja in trening propriocepcije
vse dni sejma 9.00-19.00 ZUNANJI RAZSTAVNI PROSTOR Mini kinezioterapevtska tekaška šola Tekači, študenti fizioterapije pod vodstvom dipl. fizioterapevtov Mini kinezioterapevtska tekaška šola
vse dni sejma 11.00, 12.30, 14.00 RAZSTAVNI PROSTOR Zdravilna zelišča so doma tudi v gozdu Jožica Bajc Pivec, zeliščarka Slovenija je pokrita z zelo bogatim sestojem gozda. Med številnimi vrstami dreves lih najdemo tudi nekaj, ki so zdravilna. Različne dele dreves uporabljamo za pripravo zdravilnih pripravkov, ki pomagajo pri blaženju zdravstvenih težav. Med njimi so hrast, breza, smreka, bor, macesen, bukev, brest, itd. Pomembna so tudi obrobja gozdov, kjer najdemo številne grmovnice z zdravilnimi učinkovinami: šipek. bezeg, blog, brin, robida, češmin, rumeni dren, črn trn, itd. Na sejmu bom na kratko predstavila najpomembnejše med njimi.
vse dni sejma 16.00, 17.00 RAZSTAVNI PROSTOR Gozd je najboljša učilnica in igralnica dr. Urša Vilhar, specialistka za gozdno pedagogiko in doživljanje narave Današnji otroci vse premalo časa preživijo v naravi. Strokovnjaki pa ugotavljajo, da gibanje, igra in učenje v gozdu izredno dobro vplivajo na razvoj možganov. Otroci se v naravi sprostijo, svobodno raziskujejo in so zato bolj ustvarjalni. Narava prispeva k boljšim gibalnim in učnim sposobnostim. Predstavili bomo pristope gozdne pedagogike in doživljanja narave, uporabne pri vsakodnevni igri in učenju v gozdu. Čas, preživet v naravi, je neprecenljiv za razvoj otroka. Vsekakor pa lahko sodelujejo v naših programih tudi odrasli.
sreda – petek 9.00-12.00 STEKLENA DVORANA Miniolimpijada Športna zveza Ljubljana V okviru sejma Narava zdravje bo Športna zveza Ljubljane, s svojimi društvi in klubi, pripravila tri športne dneve za predšolske otroke ljubljanskih vrtcev, ki se bodo preizkušali in spoznavali z različnimi športnimi panogami (judom, nogometom, plesom, gimnastiko, atletiko idr.
petek, 22.10 9.00-19.00 ZUNANJI PROSTOR Družabne igre: pickleball, štrbunk ZDUS – Zveza društev upokojencev Slovenije Že poznate družabni igri za vse generacije pickleball in štrbunk? Štrbunk je preprosta zabavna družabna igra, pri kateri z metanjem vrečk na leseno ploščo zbiramo točke. V igri zmaga ekipa, ki prva zbere 21 točk. Pickleball pa se izvaja na badminton igrišču s posebnimi loparji in je kombinacija tenisa, badmintona in namiznega tenisa.
sreda, 20. 10. 9.00-10.00 ZUNANJI PROSTOR 1000 gibov Društvo Šola zdravja Redna telesna aktivnost v dobri družbi je odličen način zaviranja procesov staranja. Šola zdravja je celoletni program širjenja jutranje telesne dejavnosti na prostem. Če bi tudi vi radi kaj storili zase in svoje zdravje, poiščite najbližjo skupino »oranževcev« v svoji okolici in se jim pridružite. Morda bo pravi trenutek na sejmu Narava zdravje. Pridružite se nam! Potrebujete le športno opremo in podlogo.
sreda, 20. 10. 9.00-19.00 ZUNANJI RAZSTAVNI PROSTOR Predstavitev programov Javni zavod Mladi zmaji Predstavljamo našo mrežo prostovoljcev
sreda, 20. 10. 10.00-11.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP Predstavitev poklicev biotehnike diplomanti Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani Imate radi naravo? Veste, kateri poklici so povezni z naravo? Prisluhnite diplomantom – alumnom Biotehniške fakultete vsak dan sejma v dopoldanskem času na stojnici Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Predstavili vam bodo svoje poklice in kako se povezuje njihovo delo z naravo, varovanjem le-te in trajnostnim razvojem. Nato zavijte še na stojnico Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Skupni imenovalec naših študijskih programov je narava. Obiščite nas in izvedeli boste vse o študiju agronomije, biologije, biotehnologije, gozdarstva, krajinske arhitekture, lesarstva, mikrobiologije, zootehnike ter živilstva in prehrane pa tudi ekonomike naravnih virov!
sreda, 20. 10. 10.00-11.00 ODER KOCKA Biodinamika – kmetijstvo prihodnosti Katja Temnik Obiščite razstavni prostor Zeliščnega vrta in družinske kmetije Majnika, kjer si prizadevamo razvijati hrano najvišje kakovosti, ki je dostopna širokemu spektru ljudi in lahko že v majhnih količinah izjemno obogati vsakdanje jedi. Z ekološko biodinamično pridelavo zelišč in kalčkov za trg oziroma prodajo ekoloških čajnih mešanic, zeliščne soli in kalčkov se ukvarjamo že več kot 10 let. Kmetujemo brez umetnih gnojil in škropiv, brez hibridov, brez plastičnih folij in težkih strojev. Katja Temnik, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji in zeliščnem vrtu Majnika ter inovativna mlada kmetica 2019 po izboru javnosti in najboljša podjetnica v kmetijstvu 2020 bo predstavila na posebnem predavanju: Biodinamiko – kmetijstvo prihodnosti
sreda, 20. 10. 10.00-11.00 ODER KUPOLA Prvi znaki demence in ohranjanje samostojnosti oseb z demenco David Krivec, generalni sekretar Spominčice Za pravočasno odkrivanje demence je pomembnih 10 zgodnjih opozorilnih znakov. Ko svojci ali bolnik sam prepoznajo prve znake demence, je potreben obisk pri družinskemu zdravniku. O demenci govorimo takrat, ko prvi znaki postanejo tako pogosti, da motijo posameznikovo vsakdanje življenje. Bolezen lahko spremeni razpoloženje in osebnost osebe z demenco, zato mora določene stvari prilagoditi, da bo v svojem domačem okolju lahko čim dlje aktivna, samostojna in tudi zadovoljna. Ohranjanje samostojnosti lahko krepimo z različnimi aktivnostmi. Tako osebe same, dokler lahko, kot s pomočjo najbližjih, ali strokovno podporo.
sreda, 20. 10. 11.00-12.00 ODER KOCKA Industrijska konoplja in njen potencial v Sloveniji David Geršak, Urša Orehek, Barbara Novak Prepoznavanja potenciala industrijske konoplje v Sloveniji
sreda, 20. 10. 11.00-12.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP Predstavitev izobraževalnih programov za lokalno, zdravo hrano in okolje v povezavi s turizmom Višja strokovna šola Grm, Novo mesto Predstavitev izobraževalnih programov za lokalno, zdravo hrano in okolje v povezavi s turizmom
sreda, 20. 10. 11.00-11.30 ODER KUPOLA Fizioterapevtski trening za tekače in netekače dr. M. Amon, dipl. fizioterapevtika 20- min predavanje za tekače in netekače, saj vas bo primer kratkega in zabavnega fizioterapevtskega treninga navdušil za vsakodnevno 15 – min rutino – kinezioterapijo
sreda, 20. 10. 11.30-12.00 ODER KUPOLA Teorija teka – predavanje dr. M. Amon, dipl. fizioterapevtika 20 – min predavanje, teorija teka, ki vas popelje v metodo terapevtskega teka. Kratko, drugače, terapevtsko.
sreda, 20. 10. 12.00-13.00 ODER KUPOLA Pozornost in koncentracija Jasmina Lambergar, certificirana trenerka spomina Brez treninga pozornosti ne more biti nobenega uspešnega treninga spomina. Prav tako je pozornost ključna pri procesu pomnjenja in učenju, med delovnim procesom v izogib napakam in za večjo učinkovitost, v srebrnem življenjskem obdobju preprečuje padce, izboljšuje ravnotežje, komunikacijske sposobnosti, shranjevanje informacij in vpliva na kvalitetno vsakodnevno življenje. Vaje za zaposlene, študente in upokojence.
sreda, 20. 10. 12.00-13.00 ODER KOCKA Podnebje nas vse povezuje Gaja Brecelj Predavanjeje namenjeno tistim, ki želijo spoznati kontekst podnebne krize in biti nosilci potrebnih sprememb, pri tem pa se soočajo z vprašanji o tem, kako lahko v svojem vsakodnevnem življenju čim bolj zmanjšajo svoj ogljični odtis.
sreda, 20. 10. 12.00-18.00 ZUNANJI RAZSTAVNI PROSTOR Postavitev stez ter sočasna predstavitev prstometa za obiskovalce, razstavljalce sejma KULTURNO TURISTIČNO DRUŠTVO PROGA 13 Prstomet se igra z gumijastimi ploščki, nekaterim je bolj poznano kot balinčkanje, balincanje ploščkanje ipd. Igra ima stare korenine in je pravzaprav moderna različica stare istrske pastirske igre, kjer je bil tekmovalni pripomoček kamenje ali kakšen drug ploščat predmet. Cilj igre je vreči čim več ploščkov čim bliže balinčku. To je priložnost, da se spoznate s tem športom in da preizkusite občutek in natančnost svojega meta.
sreda, 20. 10. 13.00-14.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP “Dans Fotr Kuha” Zveza slovenske podeželske mladine “Dans Fotr Kuha” z lokalno pridelanimi pridelki
sreda, 20. 10. 13.00-14.00 ODER KUPOLA ZDRAVLJENJE BOLEČIN V KRIŽU IN NOGI: vloga ortopeda in fizioterapevta dr. Rok Vengust, dr.med.; Špela Bračun, mag. fizioterapije ZDRAVLJENJE BOLEČIN V KRIŽU IN NOGI: vloga ortopeda in fizioterapevta
sreda, 20. 10. 13.30-15.00 ODER KOCKA Uspešna prenova večstanovansjkih stavb Gradbeni inštitut ZRMK Prenova večstanovanjske stavbe je svojevrsten izziv za lastnike stanovanj/uporabnike, ki se s prenovo običajno srečajo le enkrat v življenju, pa tudi za upravnika, saj ima vsaka stavba svoje zakonitosti, zahteve in omejitve.
sreda, 20. 10. 14.00-14.30 ODER KUPOLA Priprave na Ljubljanski maraton Nataša Gorenc, profesionalna osebna trenerka Izkoristite še zadnje priprave na Ljubljanski maraton s profesionalno osebno trenerko: spoznajte učinkovito vadbo za vsak dan; Nataša vam pokaže, katere vaje vsebujeta pilates in joga za raztezanje in stabilizacijo.
sreda, 20. 10. 14.30-15.00 ODER KUPOLA Top vadbeni trendi Nataša Gorenc, profesionalna osebna trenerka Spznajte top vadbene trende.
sreda, 20. 10. 15.00-16.00 ODER KOCKA Tačka daruje, register krvodajalcev dr. Tina Roškar, dr. vet. med. Možnosti, da bi v nujnih zdravstvenih stanjih naših živalskih pacientov poklicali in naročili vrečko tipizirane krvi, veterinarji v naši majhni Sloveniji verjetno nikoli ne bomo imeli.
Vzdrževanje krvnih bank je namreč precej drago in zahtevno. Zato se je doslej vsaka veterinarska organizacija trudila po svoje zagotoviti primerne krvodajalce, najprej med svojimi pacienti, nato seveda pridejo na vrsto psi in mačke svojcev, znancev, prijateljev, ter vseh sledilcev na družbenih omrežjih. A včasih tudi to ni dovolj. Predvsem pa vzame klicanje in iskanje primernih kandidatov veliko dragocenega časa, saj potencialni darovalci krvi navadno niso testirani ali pa živijo predaleč stran. Tako se je med nami, kolegicami veterinarkami, porodila ideja, da ustvarimo enoten spletni portal pasjih in mačjih krvodajalcev, ki bo pokrival celotno ozemlje Slovenije. Projekt je podprla Veterinarska zbornica Slovenije, zato poteka pod njenim okriljem. Namenjen in dostopen je vsem – veterinarjem in lastnikom psov in mačk. Med lastniki želimo širiti informacije o krvodajalstvu in transfuzijski medicini pri psih in mačkah, ter s tem pridobiti čim več primernih krvodajalcev, veterinarjem pa želimo s preglednostjo in možnostjo filtriranja darovalcev zagotoviti, da v nujnih primerih najdejo primernega krvodajalca v najkrajšem možnem času. Tako kot pri ljudeh, je tudi tukaj pomembna brezkompromisna solidarnost in samo en cilj – pomagati drugemu v nesreči.
sreda, 20. 10. 15.30-16.30 ODER KUPOLA Zavestno hranjenje – za telo in um Darja Vesel Lazič O tem, kako pomembno je temeljito žvečenje hrane za dobro prebavo, boljšo absorpcijo hranil, boljše počutje in posledično manj težav s prebavili, prekomerno težo; kako pomembno je celostno razumevanje zavestnega hranjenja (za zdravje in dober imunski sistem). Ne samo kaj jemo, temveč tudi na kakšen način uživamo hrano, kakšno je naše čustveno stanje, kakšne so naše misli in kaj vse lahko naredimo sami. Z zavestnim hranjenjem lahko ponovno pridobimo stik s svojim telesom, čustvi in mislimi ter tako vplivamo na celovitost.
sreda, 20. 10. 16.00-17.00 ODER KOCKA Hmelj lajša težave menopavze Dr. Mateja Štempelj Menopavza je obdobje ženskega življenja, ki zaradi hormonskih sprememb prinaša številne izzive, s katerimi se je mogoče spopasti tudi s pomočjo zdravilnih rastlin.V zadnjih letih je hmelj oziroma njegova bioaktivna spojina 8-prenilnaringenin (8-PN) prepoznankotnajmočnejši fitoestrogen. Izvleček hmelja se tako uvršča med rastlinske estrogene ali fitoestrogene, ki posnemajo delovanje človeškega estrogena in na ta način lajšajo simptome v menopavzi, kot so vročinski oblivi, nespečnost in razdražljivost. Izvleček hmelja je naravna alternativa hormonski nadomestni terapiji, njegova prednost pa je varnost pri dolgotrajni uporabi. Znano je tudi, da izvleček hmelja zmanjša tveganje za ostoporozo, ki se pojavi predvsem pri ženskah po nastopu menopavze.
sreda, 20. 10. 16.30-17.30 ODER KUPOLA Zelene urice Anamari Hrup Tečaj osnov risanja in slikanja s pomočjo rastlin Se od nekdaj želite preizkusiti v risanju in slikanju? Se dobro počutite v družbi rastlin in se želite še bolj povezati z nijmi, ali pa si le želite ustvarjati v prijetni in lahkotni družbi? Potem vas vabimo, da se nam pridružite na Zelenih uricah z Zavetiščem za zavržene rastline! Na potovanju skozi osnove risanja in slikanja bomo krepili temelje ustvarjalnega izražanja, da se bo globoko ukoreninilo ter svobodno zaživelo in se razvijalo. Pozirale nam bodo lončnice, ki so v varstvu Zavetišča za zavržene rastline, tako bomo poleg osnov risanja in slikanja spoznavali tudi različne zelene prijateljice, ki nam delajo družbo v naših domovih ter si izmenjevali naše izkušnje o skrbi za rastline. Vse to pod vodstvom izkušene magistre slikarstva in varuhinje rastlin, Anamari Hrup. Na Zelenih uricah na Sejmu Narava-zdravje bodo udeleženci spoznali osnove risbe: perspektivo, odnose med predmeti in figuro v prostoru, prenašanje razmerij iz tridimenzionalnega prostora na dvodimenzionalni prostor formata, viziranje ter različne medije izražanja, kot so oglje, tuš, grafit in tempera. Predznanje ni potrebno, vse materiale udeleženci dobijo na delavnici. Namen srečanj je sproščeno ustvarjanje v družbi rastlin ter povezovanje z njimi preko osredotočenega opazovanja ob risanju in slikanju.
sreda, 20. 10. 17.00-18.00 ODER KOCKA Zdravilni učinki hmelja Prof. Lovro Žiberna Predstavili bomo kritični pregled znanstvene literature iz področja delovanja biološko aktivnihsnovi, ki so bile izolirane iz ekstrakta hmelja: kako učinkujejo na vnetne procese, strjevanje krvi, diurezo, na protimikrobno delovanje in na osrednji živčni sistem ter potencialne protirakave lastnosti.
sreda, 20. 10. 17.30-18.30 ODER KUPOLA Joga z rastlinami Eva Jera Hanžek Joga je celostna praksa, katere glavni namen je najti povezanost, tako notranjo, s svojim lastnim bistvom, kot tudi z zunanjim svetom in energijami, ki nas obdajajo. In prav rastline so lahko naš največji učitelj naše medsebojne povezanosti, naše povezave z vsem in z vsemi. Že vsak naš vdih in izdih je izmenjava med nami in rastlinami. Vdihujemo zrak, ki ga rastline za nas prečistijo ter izdihujemo nam odvečne snovi, ki jih rastline vdihnejo. Sveti ples vzajemnosti. Po drugi strani nam vživetje v njihovo bistvo preko jogijskih tehnik in drugih tehnik osrediščene pozornosti, lahko pomaga da se umirimo in morda prevzamemo in ponotranjimo nekaj njihove časovnosti, ki je tako zelo drugačna od naše. Hkrati pa se vse bolj zavedamo, da hiter tempo, ki ga pogosto narekuje sodobno življenje, ni za nas nič kaj dosti bolj naraven in zdrav in da je zavoljo našega zdravja in zdravja našega planeta prišel čas upočasnitve. Zavetišče za zavržene rastline s svojim delovanjem skuša povzdigniti rastline iz ozadja in se z različnimi pristopi bori proti “rastlinski slepoti”. Na sejmu Narava zdravje 2021 organizira serijo delavnic Joga z rastlinami, ki jo bo vodila ena od ustanoviteljic Zavetišča za zavržene rastline in certificirana učiteljica joge Eva Jera Hanžek. Srečanja bodo trajala predvidoma eno uro do uro in pol in bodo zajemala tako telesne vaje kot dihalne vaje in vaje iz čuječnosti. Udeleženci naj s seboj prinesejo športno podlogo ter udobna oblačila, predznanje ni potrebno. Povezovali se bomo z rastlinami – varovankami Zavetišča, ki bodo tam prisotne, s seboj lahko pripeljete tudi kakšno svojo rastlino, da se na delavnici z njo še bolj povežete!
četrtek, 21. 10. 09.00-19.00 ZUNANJI RAZSTAVNI PROSTOR Predstavitev programov Javni zavod Mladi zmaji Predstavljamo program Mestni inkubator
četrtek, 21. 10. 10.00-11.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP Predstavitev projekta EIT Food hub dr. Aleš Kuhar, Biotehniška fakulteta Predstavitev nacionalnega stičišča za podjetništvo in inovacije v agroživilstvu ter projekta EIT Food RIS Consumer Engagement Labs, ki na področju agroživilstva specifično raziskuje kreativnost v zrelih letih v okviru oblikovanja inovativnih brezmesnih jedi.
četrtek, 21. 10. 10.00-11.00 ZUNANJI PROSTOR Fit senior Športna zveza Ljubljana Staranja žal ne moremo preprečiti, lahko pa skozi zdrav način življenja poskrbimo, da bo lepše. Kakovost življenja v zrelih letih je odvisna od posameznika in njegovega prizadevanja za ohranitev svojih sposobnosti. Pridružite se nam na telovadbi za starejše, nizko intenzivni skupinski vadbi, ki posamezniku omogoča prilagoditev intenzivnosti glede na lastne sposobnosti. Obiskovalci potrebujete le športno opremo in podlogo.
četrtek, 21. 10. 10.00-11.00 ODER KOCKA Čas je za podnebni meni Nika Tavčar Predavanjeje namenjeno vsem, ki bi se želeli naučiti več o tem, kako in zakaj se prehranjevati na podnebju prijaznejši način, poudarek pa je na iskanju rešitev – na ravni posameznikov pa tudi na ravni skupnosti.
četrtek, 21. 10 9.15-10.00 ODER KUPOLA Samooskrba diabetesa v času covida Darja Lovšin Samooskrba diabetesa v času covida
četrtek, 21. 10 10.00-11.00 ODER KUPOLA Nenasilna – povezovalna komunikacija (dr. Marshall Rosenberg) Javor Škerl Vogelnik Nenasilna komunikacija (nonviolent communication, NVC) oziroma povezovalna komunikacija je globalno uveljavljen pristop, ki ga je razvil ameriški psiholog Dr. Marshall Rosenberg. Temelji na vzpostavljanju kvalitete stika med ljudmi na način, da so lahko potrebe vseh vpletenih v čimvečji meri upoštevane.Osnovno vodilo povezovalne komunikacije je vzpostavljanje načinov razmišljanja, uporabe jezika in načinov komuniciranja, ki temeljijo na jasnih observacijah, avtentičnemu izražanju notranjega doživljanja posameznika, empatičnemu poslušanju in samoempatiji. S pomočjo veščine empatičnega poslušanja lahko ustvarjamo prostor, ki povečuje možnosti vzajemnega zadovoljstva za vse vpletene znotraj določenega odnosa.
četrtek, 21. 10 11.00-12.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP Predstavitev izobraževalnih programov za lokalno, zdravo hrano in okolje v povezavi s turizmom Kmetijska šola Grm in Biotehniška gimnazija Predstavitev izobraževalnih programov za lokalno, zdravo hrano in okolje v povezavi s turizmom.
četrtek, 21. 10 11.00-12.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP Predstavitev izobraževalnih programov za lokalno, zdravo hrano in okolje v povezavi s turizmom Kmetijska šola Grm in Biotehniška gimnazija Predstavitev izobraževalnih programov za lokalno, zdravo hrano in okolje v povezavi s turizmom.
četrtek, 21. 10. 11.00-12.00 ODER KOCKA Zelišča in biodinamična pridelava v vrtu Katja Temnik Dobro poznamo uporabo zdravilnih zelišč za krepitev našega zdravja, manj poznano pa je, da določena zdravilna zelišča pomagajo tudi rastlinam na vrtu. Predstavili bomo zelišča, ki se uporabljajo za biodinamične preparate, pa tudi baldrijanov preparat proti pozebi, rman kot zdravilo rastlinam po toči, njivsko preslico proti glivičnim obolenjem idr.
četrtek, 21. 10. 11.00-12.30 ODER KUPOLA ODMEVI EPIDEMIJE: Kako naprej? Dr. Albert Mrgole (Zavod Vezal, predsednik nacionalne mreže TOM telefon), Nina Babič (psihologinja, svetovalna delavka na Osnovni šoli Martina Konšaka), Špela Reš (psihologinja, šolska svetovalna delavka, predsedsednica Zveze prijateljev mladine Maribor), Nace Breitenberger (pedagog, svetovalec na TOM telefonu) – pogovor povezuje dr. Albert Mrgole Na okrogli mizi bomo spregovorili o izkušnji epidemije COVID-19 ter njenih posledicah na otroke in mladostnike. Iz različnih področij delovanja govorcev bomo spregovorili o izzivih, s katerimi smo se morali soočati, trenutnemu stanju in usmeritvi za naprej. Dotaknili se bomo področja šolanja, terapevtskega dela z otroki in mladostniki, svetovanja na Tom telefonu, varne rabe interneta in pomena prostega časa ter gibanja. Z okroglo mizo želimo spodbuditi razmišljanje o prihodnosti otrok in mladostnikov po zahtevni izkušnji epidemije COVID-19.
četrtek, 21. 10 12.00-13.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP Predstavitev izobraževalnih programov za lokalno, zdravo hrano in okolje v povezavi s turizmom Kmetijska šola Grm in Biotehniška gimnazija Predstavitev izobraževalnih programov za lokalno, zdravo hrano in okolje v povezavi s turizmom.
četrtek, 21. 10. 12.00-13.00 ODER KOCKA Permakultura in njena uporabnost (posnetek predavanja) Dr. Ana Vovk Permakultura sledi konceptu trajnih ureditev pri pridelavi hrane, ustvarjanju bivanjskih pogojev ter pri rabi naravnih virov, kjer se prvenstveno upoštevajo naravne danosti. Njim se prilagodi način življenja človeka. Danes temu konceptu pravimo tudi trajnostni način. Poudarek je na celovitih in trajnih pristopih, s katerimi ustvarimo z naravo povezan način življenja. V predstavitvi je poudarek na opazovanju naravnih elementov, kot so prst, voda, rastline, živali v tleh in klimatske razmere, ki definirajo možne načine rabe tal. Z upoštevanjem novih znanj s področja agroekologije, pa se permakultura vse bolj osredotoča v ekosistemske rešitve, s katerimi še bolj poudarja svoje trajnostne usmeritve.
četrtek, 21. 10 12.30-13.30 ODER KUPOLA Sporazumevanje z osebami z demenco Štefanija L. Zlobec, predsednica Spominčice Oseba z demenco se zaradi napredovanja svoje bolezni ne zaveda in ne razume več vseh področij življenja tako kot jih je pred boleznijo. Zato je pomembno, da se z osebo demenco pogovarjamo na ustrezen način. Predvsem svojci, najbližji in oskrbovalci morajo potrpežljivo in razumevajoče ohranjati pozitivno komunikacijo z osebo z demenco. Govor naj bo jasen, miren, prijazen in naklonjen.
četrtek, 21. 10. 13.00-14.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP Predstavitev poklicev biotehnike diplomanti Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani Imate radi naravo? Veste, kateri poklici so povezni z naravo? Prisluhnite diplomantom – alumnom Biotehniške fakultete vsak dan sejma v dopoldanskem času na stojnici Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Predstavili vam bodo svoje poklice in kako se povezuje njihovo delo z naravo, varovanjem le-te in trajnostnim razvojem. Nato zavijte še na stojnico Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Skupni imenovalec naših študijskih programov je narava. Obiščite nas in izvedeli boste vse o študiju agronomije, biologije, biotehnologije, gozdarstva, krajinske arhitekture, lesarstva, mikrobiologije, zootehnike ter živilstva in prehrane pa tudi ekonomike naravnih virov!
četrtek, 21. 10. 13.00-14.00 ODER KOCKA Slovenija prosta stekline, naj tako ostane prof. dr. Peter Hostnik Slovenija ime že nekaj let status države, ki je prosta stekline. Ta pomemben status smo dosegli strokovnjaki iz veterinarske in humane medicinske stroke z izvajanjem preventivnih ukrepov za preprečevanje pojava, širjenja in za izkoreninjenje tako nevarne bolezni – zoonoze, kot je steklina. Že vrsto let veterinarji izvajamo preventivno cepljenje lisic in domačih živali proti steklini.
Veterinarska zbornica Slovenije je na pobudo veterinarjev praktikov in s soglasjem Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, pričela v letu 2019 pošiljati obvestila lastnikom psov o predvidenem datumu cepljenja psov proti steklini. Velika večina lastnikov živali je zadovoljna, da prejemajo obvestila in lahko pravočasno poskrbijo za preventivno cepljenje njihovih štirinožnih prijateljev.
četrtek, 21. 10 13.30-14.30 ODER KUPOLA Rimanič o Tik-toku, družbeni odgovornosti … Zavod Nora, Center sodobnih zasvojenosti – LOGOUT Slovenski influencer Matej Rimanič, poznan pod spletnim vzdevkom Rimanič bo s Tilnom Hočevarjem, svetovalcem v Centru Logout, delil svoje izkušnje o začetkih na TikTok-u in njegovega videnja najpopularnejšega družbenega omrežja, skozi manj prijetne in problematične situacije, do družbene odgovornosti “spletnih vplivnežev” do mlade publike, in še in še.
četrtek, 21. 10. 14.00-18.00 ZUNANJI RAZSTAVNI PROSTOR Predstavitev prstometa za obiskovalce in razstavljavce sejma ter tekma najmlajšega in najstarejšega registriranega tekmovalca v osrednje slovenski ligi KULTURNO TURISTIČNO DRUŠTVO PROGA 13 Prstomet se igra z gumijastimi ploščki, nekaterim je bolj poznano kot balinčkanje, balincanje ploščkanje ipd. Igra ima stare korenine in je pravzaprav moderna različica stare istrske pastirske igre, kjer je bil tekmovalni pripomoček kamenje ali kakšen drug ploščat predmet. Cilj igre je vreči čim več ploščkov čim bliže balinčku. To je priložnost, da se spoznate s tem športom in da preizkusite občutek in natančnost svojega meta.
četrtek, 21. 10. 14.00-15.00 ODER KOCKA Naravne rešitve za težave z virusi (posnetek predavanja) Sanja Lončar Respiratorni virusi so mojstri hitrega spreminjanja. Obstajajo številne rastline, ki so kos njihovim zvijačam in so tudi znanstveno potrjeno učinkovite pri zaviranju respiratornih virusov. Katere so najmočnejše in kako jih pravilno uporabiti? Prisluhnite avtorici knjižne uspešnice Naravne rešitve za težave z virusi.
četrtek, 21. 10. 14.30-15.00 ODER KUPOLA Prezgodnje staranje kože in kako ga upočasniti na naraven način Petja Škufca, diplomirana kozmetologinja Dermateka ponuja najkvalitetnejše izdelke z aktivnimi in stoodstotnimi naravnimi sestavinami v koncentracijah, ki učinkujejo. Stremi k pravilu »manj je več«.Izdelki ne vsebujejo nepotrebnih sestavin, ki kožo le obremenjujejo.
četrtek, 21. 10. 15.00-15.30 ODER KUPOLA Nasveti za aknasto kožo Petja Škufca, diplomirana kozmetologinja Dermateka ponuja najkvalitetnejše izdelke z aktivnimi in stoodstotnimi naravnimi sestavinami v koncentracijah, ki učinkujejo. Stremi k pravilu »manj je več«.Izdelki ne vsebujejo nepotrebnih sestavin, ki kožo le obremenjujejo.
četrtek, 21. 10. 15.00-16.00 ODER KOCKA Zaupanje v prehranski izdelek skozi oči bolnika s celiakijo – predavanje) Nataša Forstner Holešek, univ.dipl.inž.živ.teh. Zakaj se želimo dobro počutiti v svojem telesu? Da lahko počnemo stvari, ki nas veselijo in uživamo življenje. Pri diagnozi celiakija, ki je avtoimuna bolezen telesa, je zaenkrat edino zdravilo prehrana brez glutena. Prehrana brez glutena pomeni manj kot 20 mg glutena na kg živila. Ena sama drobtina kruha je za nas že strup in naše telo se nanj odzove s hitrim porastom protiteles. Zato je za nas zelo pomembno, da imamo na voljo izdelke brez glutena, ki jim lahko zaupamo. Kjer je vsebnost glutena res manjša od 20 mg na kilogram. Da so izdelki na katerih piše, da so brez glutena ali pa imajo znak prečrtan žitni klas, resnično brez glutena. Trg na naše veliko veselje ponuja vedno več izdelkov na katerih je navedeno, da ne vsebujejo glutena. Zelo smo hvaležni zakonu o označevanju alergenov, ki je stopil v veljavo leta 2013. Opažam, da se od takrat dalje na trgu pojavlja vedno več izdelkov na katerih je napisano, da so brez glutena. Tudi zapis, da izdelek vsebuje gluten ali pa lahko vsebuje sledi glutena je za nas več kot dobrodošel. Tako se lažje in hitreje odločimo, kaj je za nas varno živilo, katero pa je neprimerno in bi lahko resno ogrozilo naše zdravje.
četrtek, 21. 10. 15.30-16.30 ODER KUPOLA Kako se povezati sam s sabo in začeti živeti sebe Edita Tomič O tem, kako se vse začne v nas samih, kako se je treba povezati s sabo in svojim srcem (gremo iz glave v telo) – sprejemati, dovoliti, da čutimo vse, kar čutimo, vse to smo mi; hvaležnost, povezani s sabo – tako lepše skrbimo zase in se bolj zdravo hranimo ter na splošno bolj zdravo živimo, imamo lepše odnose z drugimi. V spremembe gremo z nežno prisotnostjo, malimi koraki, postopno za kar najboljše rezultate. Tu je ključ, da ne delamo nekaj iz moranja in nesprejemanja sebe, ampak iz ljubezni in sprejemanja. Vse je drugače, ko deluje iz takšne energije in mindseta.
četrtek, 21. 10. 16.00-17.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP Gozd je najboljša učilnica in igralnica dr. Urša Vilhar, specialistka za gozdno pedagogiko in doživljanje narave Današnji otroci vse premalo časa preživijo v naravi. Strokovnjaki pa ugotavljajo, da gibanje, igra in učenje v gozdu izredno dobro vplivajo na razvoj možganov. Otroci se v naravi sprostijo, svobodno raziskujejo in so zato bolj ustvarjalni. Narava prispeva k boljšim gibalnim in učnim sposobnostim. Predstavili bomo pristope gozdne pedagogike in doživljanja narave, uporabne pri vsakodnevni igri in učenju v gozdu. Čas, preživet v naravi, je neprecenljiv za razvoj otroka. Vsekakor pa lahko sodelujejo v naših programih tudi odrasli.
četrtek, 21. 10. 16.00-17.00 ODER KOCKA Predelajmo slovenski les, za zaščito okolja in za nova delovna mesta! Prof. dr. Pohleven Pogovor s prof. dr. Francem Pohlevnom, največjim promotorjem uporabe slovenskega lesa kot strateške in hkrati ekološke surovine v končne izdelke z visoko dodano vrednostjo. Prof. dr. Pohleven je biolog in mikolog, med drugim dobitnik Jesenkove nagrade, organizator in oče razstave Čar lesa ter tudi velik poznavalec gob.
četrtek, 21. 10. 16.00-18.00 ZUNANJI PROSTOR Predstavitev parašportnih panog Športno društvo invalid Ljubljana Predstavitev parašportnih panog: boccia, invalidski vozički, žoge, prilagojena kolesa in drugi pripomočki za invalide.
četrtek, 21. 10. 17.00-18.00 ODER KUPOLA Razvoj zavesti David Cigoj Naslednja “velika stvar” bi lahko bila, ne tehnična novost, ki jo kupimo, ampak nekaj zelo osebnega, celo intimnega – razvoj naše zavesti. Znanost nam je uspela v teh prelomnih časih zagotoviti nenadkriljiva in zanesljiva znanja o vseh vidikih razvoja za sodobnega človeka. Vsi, ki bodo krenili na pot vznemirljivega razvoja, bodo prispevali ne le h kvaliteti lastnega življenja, temveč tudi h kulturnemu napredku in razvoju celotne družbe. Ostati isti in bolje živeti ni mogoče. Višje je na vseh področjih bolje in na nobenem slabše. Razvoj zavesti je poleg ljubezni najboljša zastonjska stvar na svetu. Na sejmu bo mogoče kupiti knjigo Davida Cigoja Razvoj zavesti s 15 % popusta.
četrtek, 21. 10. 17.00-18.00 ODER KOCKA Trendi v prehrani Katarina Katanec Predavanje Trendi v prehrani, kot so: najnovejša živila na trgu, kaj sodi v slovensko »superhrano«, trendi v smeri preventive – s kakšno hrano krepimo in pozitivno vplivamo na naše zdravje.
četrtek, 21. 10. 18.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR Čebela v Ljubljani – čebelji bonton Nina Ilič O pravilih lepega vedenja v bližini čebel ter večji varnosti v sobivanju z našo avtohtono podvrsto medonosne čebele – kranjsko sivko.
četrtek, 21. 10. 18.00-19.00 ODER KUPOLA Kako pomagati otroku v stiski? – predavanje Lunina vila Kot starš, babica, dedek, vzgojitelj, učitelj, zaupnik, prijatelj, sosed, mimoidoči, … Otroška stiska lahko nastane zaradi marsičesa: igrače, ki je ostala v trgovini, zafrkavanja v šoli, osamljenosti, prepiranja staršev, ločitve, nasilja in še mnogih drugih stvari, ki so v tistem trenutku za malčka ali mladostnika preprosto pretežke. Ne glede na izvor stiske pa je vsem skupno to, da otroci pri njihovem razreševanju pogosto potrebujejo našo podporo in vodstvo. Pa ju znamo ponuditi? Znamo ločiti med majhno stisko, ki jo otrok zna razrešiti sam in tisto večjo, kjer potrebuje našo pomoč? Kako sploh pristopiti do otroka ali mladostnika v stiski? Kako se odzvati, kako mu pomagati in postati nekdo, ki mu otrok lahko zaupa? Skozi interaktivno predavanje boste dobili odgovore na zgornja vprašanja in praktične napotke za podporo otroku ali mladostniku v stiski.
četrtek, 21. 10. 9.00-19.00 DVORANA KUPOLA Ličenje z lepotnim stuidiem Serenity SERENITY, wellness z najlepšim razgledom Serenity wellnes, fitnes, beauty studio z najlepšim razgledom
petek, 22. 10. 9.00-19.00 ZUNANJI RAZSTAVNI PROSTOR Predstavitev programov Javni zavod Mladi zmaji Predstavljamo umetniški program Basement
petek, 22. 10. 10.00-11.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP Predstavitev poklicev biotehnike diplomanti Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani Imate radi naravo? Veste, kateri poklici so povezni z naravo? Prisluhnite diplomantom – alumnom Biotehniške fakultete vsak dan sejma v dopoldanskem času na stojnici Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Predstavili vam bodo svoje poklice in kako se povezuje njihovo delo z naravo, varovanjem le-te in trajnostnim razvojem. Nato zavijte še na stojnico Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Skupni imenovalec naših študijskih programov je narava. Obiščite nas in izvedeli boste vse o študiju agronomije, biologije, biotehnologije, gozdarstva, krajinske arhitekture, lesarstva, mikrobiologije, zootehnike ter živilstva in prehrane pa tudi ekonomike naravnih virov!
petek, 22. 10. 10.00-11.00 ODER KUPOLA Beremo z nasmehom, Skrb za kužka – družinski član in ne le trenutni navdih, Aktivnosti s pomočjo živali, Športne igre s terapevtskim psom Ambasadorji nasmeha Kako skrbimo za kužka kot družinskega člana; katere aktivnosti lahko počnemo s pomočjo živali; katerih športnih iger se lahko udeležujemo s terapevtskim psom
petek, 22. 10. 10.30-11.30 ODER KOCKA Volčji bob ali divja kava –priložnost v pridelavi in prehrani Prof. Darja Kocjan Ačko Volčji bob (Lupinus spp.) uvrščamo v botanično družino metuljnic (Fabaceae) in agronomsko skupino zrnatih stročnic. Strupene in grenke snovi v rastlini in zrnju so bile vzrok, da so ga v preteklosti uporabljali v glavnem za izboljševanje rodovitnosti tal. Zaradi trajnostne usmeritve kmetijske politike Evropske unije se v prihodnje kažejo realne možnosti za setev in uporabo volčjega boba, ne le grenkih sort, ki so zaradi bogate olistanosti ustrezne za zeleno gnojenje, ampak tudi rastlin in zrnja požlahtnjenih sladkih sort, ki so nov alternativni vir beljakovin (35 do 50 %), odpornega škroba in prehranskih vlaknin. Zrnje sladkih sort volčjega boba ali divja kava je lahko odličen kavni nadomestek.
petek, 22. 10. 11.00-12.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP Predstavitev 11 mladih kmetov, prejemnikov priznanja Inovativni kmet 2021 Zveza slovenske podeželske mladine Za vse male in velike radovedneže predstavljamo ARK kmetijo.Medtem ko starši lahko spoznate in kupite odlične lokalne izdelke na tržnici mladih kmetov, se otroci lahko igrajo na naši stojnici. Pripravili smo zanimive učne naloge, izrezanke, vozili se bomo s traktorjem in odkrili svet avtohtonih slovenskih živali. Pridite in spoznajte slovensko kmetijstvo, mlade kmetice in kmete slovenskega podeželja.
petek, 22. 10. 11.00-11.30 ODER KUPOLA Vadbe za vsak dan Nataša Gorenc, profesionalna osebna trenerka Okužbe tvorijo paradontoza ali parodontalna bolezen, “mrtvi” zobje z granulomi, med kovinami pa amalgam, ki vsebuje živo srebro ter večina kovinskih zlitin, ki se uporablja pri mostičkih in protezah. V biološkem zobozdravstvu je ključna temeljita diagnostika, ki zajema pregled ust tudi z mikroskopom, računalniško analizo stanja parodontalne bolezni, rentgenske posnetke, CBCT, Dark Field mikroskop, analizo vnetnih mediatorjev.
petek, 22. 10. 11.30-12.00 ODER KUPOLA Vaje za raztezanje in stabilizacijo – pilates, joga Nataša Gorenc, profesionalna osebna trenerka Nataša vam pokaže, katere vaje vsebujeta pilates in joga za raztezanje in stabilizacijo.
petek, 22. 10. 11.30-13.00 ODER KOCKA Uspešna prenova stavb Gradbeni inštitut ZRMK Uspešnost prenove stavb temelji tudi na izbiri projektanta, ki je vezni člen med investitorjem, upravnikom/upravljalcem in izvajalcem. Predstavili bomo inovativne in napredne rešitve ter primere dobrih praks. Omenjene bodo tudi prostorske, tehnične, kulturnovarstvene, finančne in druge omejitve, povezane rabo energije, stroške upravljanja, servisiranja, vzdrževanja in končne razgradnje ter zadovoljstvo in počutje uporabnikov in končni izgled.
petek, 22. 10. 12.00-13.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP “Dans Fotr Kuha” Zveza slovenske podeželske mladine “Dans Fotr Kuha” z lokalno pridelanimi pridelki
petek, 22. 10. 12.00-13.00 ZUNANJI PROSTOR 1000 gibov Društvo Šola zdravja Redna telesna aktivnost v dobri družbi je odličen način zaviranja procesov staranja. Šola zdravja je celoletni program širjenja jutranje telesne dejavnosti na prostem. Če bi tudi vi radi kaj storili zase in svoje zdravje, poiščite najbližjo skupino »oranževcev« v svoji okolici in se jim pridružite. Morda bo pravi trenutek na sejmu Narava zdravje. Pridružite se nam! Potrebujete le športno opremo in podlogo.
petek, 22. 10. 13.00-14.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP Predstavitev izobraževalnih programov za lokalno, zdravo hrano in okolje v povezavi s turizmom GRM Novo mesto – Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto Predstavitev izobraževalnih programov za lokalno, zdravo hrano in okolje v povezavi s turizmom
petek, 22. 10. 13.00-14.00 ODER KOCKA Eno zdravje – pomembna naloga veterinarske stroke dr. Olga Zorman Rojs, dr. vet. med. Vpliv platforme ˝Eno zdravje/ONE HAELTH˝ na zagotavljanje varne oskrbe z živili živalskega izvora. Veterinarska stroka je s svojimi dejavnostmi tesno vpeta v prizadevanja za ohranjaje zdravja ljudi in živali ter zagotavljanja proizvodnje varne hrane. Preprečevanje pojavljanja in prenašanja zoonoz, to je bolezni, ki se prenašajo z živali na ljudi je eno temeljnih načel veterinarske stroke. Temelj za nadzor in zajezitev širjenja bolezni pri živalih in ljudeh je zgodnje odkrivanje in prepoznavanje povzročiteljev bolezni in njihove ekologije. Na preventivi bolezni živali sloni proizvodnja hrane živalskega izvora. Dobra organiziranost in učinkovito delovanje veterinarske stroke ter sodelovanje s strokovnjaki iz drugih področji je za ohranjanje dobrobiti ljudi, živali in okolja nujno.
petek, 22. 10. 13.00-14.00 ODER KUPOLA Možgančkanje – delavnica Amarila Rižnar, koordinatorka prostovoljstva Možgančkanje je delavnica, ki je primerna za vse generacije. Spominčica – Alzheimer Slovenija bo izvedla delavnico z različnimi miselnimi aktivnostmi, ugankami in govornimi vajami. Delavnica je namenjena druženju, ohranjanju različnih kognitivnih sposobnosti in krepitvi socialne mreže. Trening za možgane je pomemben za vsakega posameznika, v vseh življenjskih obdobjih.
petek, 22. 10. 14.00-15.00 ODER KOCKA Trajnostni razvoj v slovenskih Ekošolah mag. Gregor Cerar Program EKOŠOLA je največja mreža otrok, mladih, vzgojiteljev in učiteljev v Sloveniji in na svetu, ki vzgojo in izobraževanje za trajnostni razvoj udejanjajo v vsakodnevnem delu in učenju. V projektu Ekošola meri odtis CO2 se je izobraževalo 15.000 slovenskih otok, učencev in dijakov Maja se je zaključil dveletni izobraževalno-ozaveščevalni projekt Ekošola meri odtis CO2, namenjen raziskovanju in izobraževanju otrok in mladih o podnebnih spremembah in ogljičnem odtisu.
petek, 22. 10. 14.00-15.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP Prenos podelitve priznanj Inovativni mladi kmet 2021 iz predsedniške palače Zveza slovenske podeželske mladine Prenos podelitve priznanj Inovativni mladi kmet 2021 iz predsedniške palače
petek, 22. 10. 14.00-18.00 ZUNANJI RAZSTAVNI PROSTOR Predstavitev prstometa za obiskovalce in razstavljavce sejma ter tekma najboljših dveh igralcev osrednje slovenske lige na dve dobljeni tekmi KULTURNO TURISTIČNO DRUŠTVO PROGA 13 Prstomet se igra z gumijastimi ploščki, nekaterim je bolj poznano kot balinčkanje, balincanje ploščkanje ipd. Igra ima stare korenine in je pravzaprav moderna različica stare istrske pastirske igre, kjer je bil tekmovalni pripomoček kamenje ali kakšen drug ploščat predmet. Cilj igre je vreči čim več ploščkov čim bliže balinčku. To je priložnost, da se spoznate s tem športom in da preizkusite občutek in natančnost svojega meta.
petek, 22. 10. 15.00-16.00 ODER KOCKA Vpliv vadbe in prehrane na zdravje Matej Lukman Predavanje je usmerjeno k ozaveščanju ljudi na posledice fizične neaktivnosti in neustrezne prehrane. Obravnavali bomo, kako se neaktivnost odraža na različnih generacijah, na koga ima neaktivnost največji vpliv, kaj so lahko posledice neaktivnosti in kako omiliti oz. odpraviti te posledice. Dotaknili se bomo priporočil, na kakšen način lahko okrepimo imunski sistem in tako poskrbimo za večjo samozaščito pred različnimi bolezenskimi stanji. V zaključnem delu, pa bomo odgovorili na razna vprašanja povezana z vadbo in prehrano.
petek, 22. 10. 15.00-16.00 ODER KUPOLA Joga z rastlinami Eva Jera Hanžek Joga je celostna praksa, katere glavni namen je najti povezanost, tako notranjo, s svojim lastnim bistvom, kot tudi z zunanjim svetom in energijami, ki nas obdajajo. In prav rastline so lahko naš največji učitelj naše medsebojne povezanosti, naše povezave z vsem in z vsemi. Že vsak naš vdih in izdih je izmenjava med nami in rastlinami. Vdihujemo zrak, ki ga rastline za nas prečistijo ter izdihujemo nam odvečne snovi, ki jih rastline vdihnejo. Sveti ples vzajemnosti. Po drugi strani nam vživetje v njihovo bistvo preko jogijskih tehnik in drugih tehnik osrediščene pozornosti, lahko pomaga da se umirimo in morda prevzamemo in ponotranjimo nekaj njihove časovnosti, ki je tako zelo drugačna od naše. Hkrati pa se vse bolj zavedamo, da hiter tempo, ki ga pogosto narekuje sodobno življenje, ni za nas nič kaj dosti bolj naraven in zdrav in da je zavoljo našega zdravja in zdravja našega planeta prišel čas upočasnitve. Zavetišče za zavržene rastline s svojim delovanjem skuša povzdigniti rastline iz ozadja in se z različnimi pristopi bori proti “rastlinski slepoti”. Na sejmu Narava zdravje 2021 organizira serijo delavnic Joga z rastlinami, ki jo bo vodila ena od ustanoviteljic Zavetišča za zavržene rastline in certificirana učiteljica joge Eva Jera Hanžek. Srečanja bodo trajala predvidoma eno uro do uro in pol in bodo zajemala tako telesne vaje kot dihalne vaje in vaje iz čuječnosti. Udeleženci naj s seboj prinesejo športno podlogo ter udobna oblačila, predznanje ni potrebno. Povezovali se bomo z rastlinami – varovankami Zavetišča, ki bodo tam prisotne, s seboj lahko pripeljete tudi kakšno svojo rastlino, da se na delavnici z njo še bolj povežete!
petek, 22. 10. 16.00-17.00 ODER KUPOLA Pomen dušnega zdravja za dobro počutje Anita Reher Kot že vemo, je naše dobro počutje v veliki meri odvisno tudi od dušnega zdravja. Že naše babice so rekle Zdrav duh v zdravem telesu. In res je tako. Govorili bomo o pomenu le tega in predvsem, kako doseči ta naš notranji mir. Kako prisluhniti telesu in mu dati to kar potrebuje. Duša in telo namreč čudovito komunicirata med sabo, vendar smo mi tisti, ki moramo to slišati. Naučili se bomo tudi nekaj enostavnih tehnik, ki nam v vsakdanjem življenju odlično služijo kot pripomoček za ohranjanje naše celovite vitalnosti. Tako zunaj, kot znotraj nas
petek, 22. 10. 16.00-17.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP Predstavitev 11 mladih kmetov in podelitev priznanj Inovativni kmet 2021 Zveza slovenske podeželske mladine Predstavitev 11 mladih kmetov in podelitev priznanj Inovativni kmet 2021
petek, 22. 10. 16.00-18.30 ODER KOCKA (ob odru) Hrana gradnik našega telesa Gourmet Vegan bistro, Chef Amadeo Gourmet Vegan by Maha je prvi pravi veganski bistro, kjer najbolj okusne veganske jedi pripravlja Chef Amadeo. Skrbi za zdrave obroke vseh, ki se zavedajo pomena vnosa hranljivih živil za boljše počutje in več zdravja. Nutricionistično dovršeni obroki polni okusa zadovoljijo tudi najbolj zahtevne gurmane.
Chef Amadeo bo na sejmu pripravljal:
Glavna jed Rumena lečina omaka z basmati rižem in sezonsko zelenjavo. Tradicionalna indijska jed, ki jo po ajurvedi postavljajo na prvo mesto zdrave prehrane. Blagodejno vpliva na vse tri doše in čisti naše telo.
Sladica v kozarčku MLEČNI RIŽ S KOKOSOM IN PRAŽENIMI MANDLJI. Umirjeno vpliva na prebavo in nam daje energijo hkrati pa kokos z vsebnostjo pomembnih aminokislin skrbi za dobro delovanje možganov, regulira hormone in nevrotransmitorje ter uravnava raven glukoze v krvi
Dr. Perko pravi: »Hrana je primarno in hkrati najboljše zdravilo za sodobne bolezni.«
petek, 22. 10. 16.45-17.45 ODER KOCKA Terapija sodobnih bolezni z biološko medicino Maha center za integrativno medicino Sodobne bolezni so v skokovitem porastu in potrebni so inovativni pristopi pri spopadanju z njimi. Vsak človek začuti v telesu, ko je nekaj narobe že bistveno prej, kot se to odrazi in lahko diagnosticira s klasično diagnostiko, zato pogosto stavek: “Saj smo že vse pogledali, pa nič ne najdejo.! V integrativni medicini uporabljamo sodobno diagnostiko s katero se dokopljemo do pravih vzrokov za vašo bolezen in se terapije lotimo natanko tam.
petek, 22. 10. 17.00-18.00 ODER KUPOLA Emil Ledenko Ledeni Emil Ledenko Emil Ledenko bo predstavil svoje ledene izkušnje. S pomočjo zavestnega dihanja in ledene vode aktivno vplivamo na živčni, hormonski, imunski in krvnožilni sistem. Med tem procesom se v telesu sproščajo endorfini, dopamin, serotonin, melatonin in endokanabinoidi, znižuje pa se raven stresnega hormona kortizola.
petek, 22. 10. 17.00-18.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP Predstavitev 11 mladih kmetov in podelitev priznanj Inovativni kmet 2021 Zveza slovenske podeželske mladine Predstavitev 11 mladih kmetov in podelitev priznanj Inovativni kmet 2021
petek, 22. 10. 18.00-18.45 ODER KOCKA Biološko zobozdravstvo Ustna medicina d.o.o. Integrativna medicina brez biološkega zobozdravstva ne obstaja. Usta z zobmi so del telesa, ki s svojimi vnetnimi stanji in kovinskimi materiali vplivajo na telesno zdravje. Vnetja pomenijo kislo okolje in zaradi tega pospešeno “raztapljanje” kovin, ki se odlagajo v telesu.
petek, 22. 10. 18.00-19.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP Predstavitev 11 mladih kmetov in podelitev priznanj Inovativni kmet 2021 Zveza slovenske podeželske mladine Predstavitev 11 mladih kmetov in podelitev priznanj Inovativni kmet 2021
petek, 22. 10. 18.00-19.00 ODER KUPOLA Kako z naravo do uspešnega posla Ana Vidmar, direktorica Razkošja narave Naravi prijazno podjetništvo je poslovni model, ki temelji na ohranjanju biotske pestrosti planeta. Poslovni model je v tujini imenovan “Pro-biodiversity business” ali kratko PBB.
sobota, 23. 10. 9.00-16.00 ZUNANJI RAZSTAVNI PROSTOR Ekipna tekma za prvaka lige Final four 2021 KULTURNO TURISTIČNO DRUŠTVO PROGA 13 Prstomet se igra z gumijastimi ploščki, nekaterim je bolj poznano kot balinčkanje, balincanje ploščkanje ipd. Igra ima stare korenine in je pravzaprav moderna različica stare istrske pastirske igre, kjer je bil tekmovalni pripomoček kamenje ali kakšen drug ploščat predmet. Cilj igre je vreči čim več ploščkov čim bliže balinčku. To je priložnost, da se spoznate s tem športom in da preizkusite občutek in natančnost svojega meta.
sobota, 23. 10. 9.00-19.00 ZUNANJI RAZSTAVNI PROSTOR Predstavitev programov Javni zavod Mladi zmaji Predstavljamo Mobilno psihosocialno svetovanje za mlade
sobota, 23. 10. 10.00-11.00 ODER KOCKA Novi izdelki iz zelišč na malih kmetijah-nova priložnost za preživetje? Mag. Nataša Ferant Iz zelišč lahko ustvarimo inovativne izdelke in produkte. Nastajajo na malih kmetijah po Sloveniji tudi v sklopu pilotnih projektov Ekomale in Zelpod. Kako ustvarimo surovino v teh spremenljivih razmerah podnebja in trga? Morda pa dobite kakšno idejo za svoje izdelke iz zelišč?
sobota, 23. 10. 10.00-11.00 RAZSTAVNI PROSTOR MKGP Predstavitev poklicev biotehnike diplomanti Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani Imate radi naravo? Veste, kateri poklici so povezni z naravo? Prisluhnite diplomantom – alumnom Biotehniške fakultete vsak dan sejma v dopoldanskem času na stojnici Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Predstavili vam bodo svoje poklice in kako se povezuje njihovo delo z naravo, varovanjem le-te in trajnostnim razvojem. Nato zavijte še na stojnico Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Skupni imenovalec naših študijskih programov je narava. Obiščite nas in izvedeli boste vse o študiju agronomije, biologije, biotehnologije, gozdarstva, krajinske arhitekture, lesarstva, mikrobiologije, zootehnike ter živilstva in prehrane pa tudi ekonomike naravnih virov!
sobota, 23. 10. 10.00-11.00 ODER KUPOLA Joga z rastlinami Eva Jera Hanžek Joga je celostna praksa, katere glavni namen je najti povezanost, tako notranjo, s svojim lastnim bistvom, kot tudi z zunanjim svetom in energijami, ki nas obdajajo. In prav rastline so lahko naš največji učitelj naše medsebojne povezanosti, naše povezave z vsem in z vsemi. Že vsak naš vdih in izdih je izmenjava med nami in rastlinami. Vdihujemo zrak, ki ga rastline za nas prečistijo ter izdihujemo nam odvečne snovi, ki jih rastline vdihnejo. Sveti ples vzajemnosti. Po drugi strani nam vživetje v njihovo bistvo preko jogijskih tehnik in drugih tehnik osrediščene pozornosti, lahko pomaga da se umirimo in morda prevzamemo in ponotranjimo nekaj njihove časovnosti, ki je tako zelo drugačna od naše. Hkrati pa se vse bolj zavedamo, da hiter tempo, ki ga pogosto narekuje sodobno življenje, ni za nas nič kaj dosti bolj naraven in zdrav in da je zavoljo našega zdravja in zdravja našega planeta prišel čas upočasnitve. Zavetišče za zavržene rastline s svojim delovanjem skuša povzdigniti rastline iz ozadja in se z različnimi pristopi bori proti “rastlinski slepoti”. Na sejmu Narava zdravje 2021 organizira serijo delavnic Joga z rastlinami, ki jo bo vodila ena od ustanoviteljic Zavetišča za zavržene rastline in certificirana učiteljica joge Eva Jera Hanžek. Srečanja bodo trajala predvidoma eno uro do uro in pol in bodo zajemala tako telesne vaje kot dihalne vaje in vaje iz čuječnosti. Udeleženci naj s seboj prinesejo športno podlogo ter udobna oblačila, predznanje ni potrebno. Povezovali se bomo z rastlinami – varovankami Zavetišča, ki bodo tam prisotne, s seboj lahko pripeljete tudi kakšno svojo rastlino, da se na delavnici z njo še bolj povežete!
sobota, 23. 10. 11.00-12.00 ODER KUPOLA Razvoj zavesti Davdi Cigoj Naslednja “velika stvar” bi lahko bila, ne tehnična novost, ki jo kupimo, ampak nekaj zelo osebnega, celo intimnega – razvoj naše zavesti. Znanost nam je uspela v teh prelomnih časih zagotoviti nenadkriljiva in zanesljiva znanja o vseh vidikih razvoja za sodobnega človeka. Vsi, ki bodo krenili na pot vznemirljivega razvoja, bodo prispevali ne le h kvaliteti lastnega življenja, temveč tudi h kulturnemu napredku in razvoju celotne družbe. Ostati isti in bolje živeti ni mogoče. Višje je na vseh področjih bolje in na nobenem slabše. Razvoj zavesti je poleg ljubezni najboljša zastonjska stvar na svetu. Na sejmu bo mogoče kupiti knjigo Davida Cigoja Razvoj zavesti s 15 % popusta.
sobota, 23. 10. 11.00-12.00 ODER KOCKA Zakaj vse lahko uporabljamo zelišča? Tatjana Buzeti-Vidov brejg Spet se vračamo nazaj k naravi in iz zelišč razvijamo tako kulinarične, kozmetične, ambientalne kot zdravilne produkte. Hkrati pa pridelava zelišč na manjših zaraščenih površinah,kjer se soočamo z izzivi podnebnih sprememb, lahko predstavlja zanimivo tržno nišo za manjše kmete in pridelovalce. Kombinacija pridelave, predelave z doživljajskim turističnim produktom nudi številne možnosti za preživljanje aktivnega prostega časa v naravi. Meje nam postavlja samo naša vizija, kreativnost in predvsem znanje ter pripravljenost za delo.
sobota, 23. 10. 11.00-12.00 DVORANA URŠKA Ko motiviranje ne motivira mag. Aleš Vičič, športni in poslovni psiholog Vsi si želimo biti uspešni, znanstveniki se strinjajo, da je to osnovna psihološka potreba človeka. S tem namenom velikokrat poslušamo razne uspešne ljudi, kot so športniki, poslovneži, ljudje iz šov-biznisa, da bi izvedeli, kaj je njih ‘gnalo’ do uspeha. In slišimo: »Sem garal,« »Sem imel visoke cilje,« »Nisem nikoli obupal!« … Tako nehote prevzamemo njihova prepričanja z željo, da bi tudi nam pomagala na poti do uspeha. V takšna prepričanja na trenutke verjamemo vsi, smo jih tudi ponotranjili kot del naše kulture, najpogosteje pod imenom ‘motivational qoutes’. Včasih se zdi, da izhajajo kar iz znanosti, npr. pozitivne psihologije, saj se zdijo tako zelo resnična in pozitivna. Pa nas res vedno motivirajo? Ali nam včasih celo zbijajo motivacijo za uspeh?
sobota, 23. 10. 12.00-13.00 ODER KOCKA Stroka in zelišča: Genska banka zdravilnih in aromatičnih rastlin in strokovne naloge za zelišča Mag. Nataša Ferant Genska banka zdravilnih in aromatičnih rastlin (ZAR) deluje v okviru Slovenske rastlinske genske banke. V njej ohranjamo različne akcesije le-teh. Kaj vse poleg zbiranja in evidentiranja lokalnih genskih virov ZAR na območju Slovenije še poteka? MKGP financira strokovne naloge na področju zelišč: selekcijo, introdukcijo, ekološko rajonizacijo in tehnologije pridelave zelišč. Predstavili bomo rezultate za nekatera zelišča.
sobota, 23. 10. 12.00-13.00 ODER KUPOLA Zelene urice Anamari Hrup Tečaj osnov risanja in slikanja s pomočjo rastlin Se od nekdaj želite preizkusiti v risanju in slikanju? Se dobro počutite v družbi rastlin in se želite še bolj povezati z nijmi, ali pa si le želite ustvarjati v prijetni in lahkotni družbi? Potem vas vabimo, da se nam pridružite na Zelenih uricah z Zavetiščem za zavržene rastline! Na potovanju skozi osnove risanja in slikanja bomo krepili temelje ustvarjalnega izražanja, da se bo globoko ukoreninilo ter svobodno zaživelo in se razvijalo. Pozirale nam bodo lončnice, ki so v varstvu Zavetišča za zavržene rastline, tako bomo poleg osnov risanja in slikanja spoznavali tudi različne zelene prijateljice, ki nam delajo družbo v naših domovih ter si izmenjevali naše izkušnje o skrbi za rastline. Vse to pod vodstvom izkušene magistre slikarstva in varuhinje rastlin, Anamari Hrup. Na Zelenih uricah na Sejmu Narava-zdravje bodo udeleženci spoznali osnove risbe: perspektivo, odnose med predmeti in figuro v prostoru, prenašanje razmerij iz tridimenzionalnega prostora na dvodimenzionalni prostor formata, viziranje ter različne medije izražanja, kot so oglje, tuš, grafit in tempera. Predznanje ni potrebno, vse materiale udeleženci dobijo na delavnici. Namen srečanj je sproščeno ustvarjanje v družbi rastlin ter povezovanje z njimi preko osredotočenega opazovanja ob risanju in slikanju.
sobota, 23. 10. 12.30-13.30 DVORANA URŠKA Duševne stiske – lahko pomagam? dr. Špela Hvalec, specialistka klinične psihologije Duševne stiske so stare toliko kot človeštvo. Vsak izmed nas se je že srečal s takšno ali drugačno osebno duševno stisko. Doživljamo jih na različne načine in tudi spopadamo se z njimi na različne načine. Predvsem od intenzitete stiske in našega dojemanja stiske je odvisno, ali nas ohromi ali aktivira v smeri razreševanja.
sobota, 23. 10. 13.00-13.30 ODER KUPOLA Delovanje samoporjavitvenih izdelkov. Je to edini zdravi način porjavitve? Petja Škufca, diplomirana kozmetologinja Dermateka ponuja najkvalitetnejše izdelke z aktivnimi in stoodstotnimi naravnimi sestavinami v koncentracijah, ki učinkujejo. Stremi k pravilu »manj je več«.Izdelki ne vsebujejo nepotrebnih sestavin, ki kožo le obremenjujejo.
sobota, 23. 10. 13.30-14.00 ODER KUPOLA Vadbe za vsak dan Nataša Gorenc, profesionalna osebna trenerka Spoznajte učinkovito vadbo za vsak dan.
sobota, 23. 10. 14.00-15.00 ODER KUPOLA Vaje za raztezanje in stabilizacijo – pilates, joga Nataša Gorenc, profesionalna osebna trenerka Nataša vam pokaže, katere vaje vsebujeta pilates in joga za raztezanje in stabilizacijo.
sobota, 23. 10. 14.00-15.00 DVORANA URŠKA Kako uporabiti pametne naprave sebi in družbi v prid dr. Dan Podjed, antropolog V zadnjem desetletju in pol so nas t. i. pametne naprave povsem očarale in tudi zasvojile. Pred zasloni telefonov, računalnikov in televizorjev prebijemo večino budnega časa, z njimi se zbujamo in gremo spat, spremljajo nas pri delu, med razvedrilom in celo na sprehodu. Posledice njihove pretirane uporabe so že vidne na ljudeh, ki se gibljejo manj kot v preteklosti in se težje sporazumevajo iz oči v oči. Med pandemijo covida-19, ki je pospešila uporabo teh naprav, se naglo spreminja celotna družba, ki postaja bolj atomizirana, ljudje pa kljub »družabnim« omrežjem, po katerih se vse pogosteje sporazumevajo, postajajo manj družabni. Predavanje bo pojasnilo, kako lahko med krizo uporabimo pametne naprave sebi in drugim v prid in jih začnemo spet sami upravljati, namesto da one upravljajo z nami.
sobota, 23. 10. 15.00-16.00 ODER KUPOLA Kako se povezati sam s sabo in začeti živeti sebe Anita Obradovič O tem, kako se vse začne v nas samih, kako se je treba povezati s sabo in svojim srcem (gremo iz glave v telo) – sprejemati, dovoliti, da čutimo vse, kar čutimo, vse to smo mi; hvaležnost, povezani s sabo – tako lepše skrbimo zase in se bolj zdravo hranimo ter na splošno bolj zdravo živimo, imamo lepše odnose z drugimi. V spremembe gremo z nežno prisotnostjo, malimi koraki, postopno za kar najboljše rezultate. Tu je ključ, da ne delamo nekaj iz moranja in nesprejemanja sebe, ampak iz ljubezni in sprejemanja. Vse je drugače, ko deluje iz takšne energije in mindseta.
sobota, 23. 10. 15.30-16.30 DVORANA URŠKA Zakaj se močno brcniti v rit? – Otroci, starši in gibanje Tadeja Brankovič, specialistka managerka, bivša vrhunska športnica »Najbolj sem navdušena, ko vidim otroke v gibanju.A šport niso samo zmage in medalje.« Šport daje bistveno več kot samo zlate medalje. Ko smo predihani, veliko lažjeprenašamo vsa vsakodnevna bremena in življenjske preizkušnje. Šport nas krepi in dela svobodne. S športom osvajamo najboljše kompetence življenja za vsak dan.Gibanje je najboljša dota za življenje. Vendar mu sodobni način življenja ni naklonjen. Starši pri tem igrajo ključno vlogo – z zgledom.Na predavanju z olimpijko Tadejo Brankovič boste izvedeli, zakaj je tako pomembno, da osvojimo navade in vzorce gibanja že v rani mladosti – v ravno pravi meri.
sobota, 23. 10. 16.00-17.00 ODER KUPOLA Spletni prostor skozi oči igričarskega vplivneža Zavod Nora, Center sodobnih zasvojenosti – LOGOUT
Skozi pogovor z enim najbolj znanih slovenskih gaming vplivnežev Žigom “ScorpLZ” Lahom, bomo spoznali kdo gaming vplivnež sploh je, izzive tega dela in kaj mlade danes pritegne, da svoje vzornike iščejo v spletnem prostoru. Pogovor bo vodil Rok Gumzej, svetovalec LogOut.