Narava zdravje

Dogajanje za leto 2022 je še v pripravi, zato vam zaenkrat predstavljamo vsebine iz leta 2021.

Zdravo z naravo! Okusite lokalno pridelano hrano v mednarodnem letu sadja in zelenjave. Krepite zdravje z zdravilnimi rastlinami. Pomerite se v raznolikih vadbah za vse generacije. Testirajte svoje zdravje na brezplačnih meritvah krvnega sladkorja, holesterola, tlaka, gleženjskega indeksa idr. in si na razstavnem prostoru Rdečega križa Slovenije določite krvno skupino.

Posebno pozornost letos posvečamo mentalnemu zdravju na 6. Maratonu pozitivne psihologije, na Klepetu ob kavi, svetovanjih zavoda Logout o pretirani rabi naprav z zasloni oziroma digitalni zasvojenosti in še pri mnogih drugih razstavljavcih.

Spoznajte naravna bogastva Slovenije ter se podučite o tem, kako ravnati z gozdom, domačimi živalmi, katere avtohtone živalske pasme poznamo pri nas.

Spremljajte dogajanje na sejmu in program po dnevih.

MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO RS

Zveza slovenske podeželske mladine
Za vse male in velike radovedneže predstavljamo ARK kmetijo. Medtem ko starši lahko spoznate in kupite odlične lokalne izdelke na tržnici mladih kmetov, se otroci lahko igrajo na naši stojnici. Pripravili smo zanimive učne naloge, izrezanke, vozili se bomo s traktorjem in odkrili svet avtohtonih slovenskih živali. Pridite in spoznajte slovensko kmetijstvo, mlade kmetice in kmete slovenskega podeželja.
V Sloveniji imamo 13 avtohtonih pasem domačih živali, katerih ohranjanje je nacionalnega pomena. Večina avtohtonih pasem spada med ogrožene in ranljive pasme. V podporo kmetijam, ki redijo in ohranjajo avtohtone pasme, je leta 2016 nastala slovenska ark mreža, v kateri je trenutno 12 ark kmetij in sedem ark središč.
Med slovenske avtohtone pasme domačih živali sodijo posavski konjlipicanski konjbovška ovcadrežniška kozaslovenski hladnokrvni konjbelokranjska pramenkaistrska pramenkaštajerska kokoškranjska čebelakrškopoljski prašičcikasto govedo ter jezersko-solčavska ovca.

Zavod za gozdove Slovenije
Slovenci smo že tradicionalno tesno povezani z gozdom,saj gozdovi pokrivajo več kot polovico naše države. Kako pa gospodariti z njimi, kako jih odgovorno vzdrževati v dobri kondiciji? O tem, kako je treba skrbno ravnati z gozdom, na kaj moramo biti pozorni ob obisku v njem, nas poduči gozdni bonton. Povezovanje otrok z naravo ter medgeneracijska izmenjava znanja in pravil obnašanja ustvarjata bodoče generacije, ki se zavedajo vloge in pomena gozdov in dreves ter potrebe po trajnostnem, sonaravnem in večnamenskem gospodarjenju z gozdom. Biotsko raznovrstni gozdovi nudijo in dolgoročno ohranjajo čist zrak, tla in vodo. Igrajo ključno vlogo pri reševanju izzivov, ki jih prinašajo podnebne spremembe, ter prispevajo znaten delež k doseganju skupnih ciljev EU za prehod v podnebno nevtralno, krožno, zeleno in digitalno gospodarstvo. Spoznajte skrivnosti gozda s sprehodom po gozdni učni poti.

KMETIJSKO GOZDARSKA ZBORNICA SLOVENIJE

Kmetija Kerin v okviru blagovne znamke Ehineceja za vse predstavlja preizkušene in neštetokrat dokazane kot odlične za krepitev imunskega sistema izdelke iz ameriškega slamnika.

Oljarna Kolarič je manjše družinsko podjetje iz Slovenskih goric, natančneje med Svetim Jurijem in In sveto Ano. S pridelavo bučnega olja so se začeli ukvarjati pred 20 leti. Imajo lastno oljarno, med izdelki pa najdete različne vrste olj, namazov in semen.

Kmetijska zadruga Šaleška dolina se predstavlja z blagovno znamko Ekodar, tj. ekološkim mesom. Od začetkov prodaje leta 2010 do danes so največji ponudnik ekološko pridelanega mesa pri nas. Zaradi številnih visokih standardov ekološke pridelave ima meso polnejši okus ter manjšo zamaščenost. V sebi ima tudi več omega 3 maščobnih kislin ter vitaminov. Pri vzreji živali se na naših kmetijah ne uporablja GSO, prav tako so prepovedani prehranski dodatki. Posebej pomembno je tudi to, da v ekološki govedini Ekodar ni sledi antibiotikov ali pesticidov.

Na ekološki kmetiji Paldauf živi kot šestčlanska razširjena družina tri generacije. Obdelujejo 30 hektarjev njivskih površin in so s celotno kmetijo v ekološkem kmetovanju. Za ekološko kmetovanje so se odločili predvsem zato, ker želijo naravi in sebi najboljše, pridelati želijo kar se da zdravo hrano. Želijo si, da pridelke, ki jih pridelajo na njivah, tudi predelajo v hrano oz. jih porabijo za živali na naši kmetiji. Na kmetiji imajo prosto rejo prašičev slovenske avtohtone pasme in kokoši nesnice.

Jeruzalem SAT oljarna in mešalnica Središče d.o.o. tradicijo oljarstva v Središču ob Dravi ohranja iz generacije v generacijo. Bučna semena skrbno izbirajo od lokalnih pridelovalcev, ki jih pridelajo na poljih z največ sonca Prlekije in Prekmurja. Leta proizvodnje in izkušnje oljarjev jim omogočajo, da proizvajajo Štajersko prekmursko bučno olje, ki je pridelano po naravnem tradicionalnem postopku, po receptu naših prednikov. Uvršča se v najvišji kakovostni razred in med slovenske zaščitene posebne kmetijske pridelke oziroma živila z geografsko označbo.

Turistična kmetija Balon je družinska kmetija z 20-letno tradicijo. Nudijo domače suhomesnate izdelke (velikonočne šunke, klobase, slanino, salame) in domače bučno olje (s česnom in s čebulo). Njihova posebnost je jelenova salama, prodajajo pa tudi konjsko salamo in salamo iz mesa krškopoljskega prašiča.

Ekološko posestvo Preščan predstavlja blagovno znamko Nasmeh Narave z ekološko pridelanimi izdelki, ki so certificirani in izdelani z željo, da vam približajo zakladnico blagodejnih učinkov, ki se skrivajo v naravi. Vsa zelišča so pridelana na ekološkem rodovnem posestvu Preščan. Vsi izdelki so ročno delo, narejeni z obilico dobre volje, pristne in čiste energije ter podkovani s strokovnim in tradicionalnim znanjem o zeliščih.

Zavod Seneno meso in mleko je projekt Evropskega partnerstva za inovacije. Namen zavoda je vzpostaviti in optimirati celovito verigo od travnika do krožnika.

Zavod si prizadeva za povečanje ugleda in izboljšanja pogojev kmetovanja na OMD območjih z izgradnjo močne blagovne znamke za kvalitetno prirejeno seneno meso in mleko. Vodilni partner je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.

Libona, d.o.o. S.O.P.

ZADRUŽNA ZVEZA SLOVENIJE

Zadružna zveza Slovenije pospešuje in podpira razvoj zadružništva ter zastopa interese svojih zadrug članic. Zveza združuje 60 kmetijskih in gozdarskih zadrug, katere skupno odkupujejo in ponujajo kmetijske pridelke od preko 13.000 slovenskih kmetic in kmetov, članov zadrug, ki so hkrati njihovi lastniki, jih upravljajo in z njimi enakopravno poslovno sodelujejo. Temeljna dejavnost zadrug je usmerjena v odkup kmetijskih in gozdarskih pridelkov od lokalnih kmetij, veliko zadrug v sklopu svoje dejavnosti tudi predeluje kmetijske pridelke in jih ponuja na trgu. Zadruge zaposlujejo več kot 2.600 delavcev in so na podeželju pomemben generator razvoja novih delovnih mest. Skozi skoraj 150-letno tradicijo zadružništva v Sloveniji so se zadruge razvile v pomembnega partnerja slovenskega podeželja, ki ima dragoceno vlogo pri zagotavljanju socialne varnosti, sooblikuje prostor in kulturno krajino ter pomembno prispevajo h kakovosti življenja na podeželju. Spoznajte njihovo poslanstvo in ponudbo kvalitetnih domačih proizvodov pobliže, poskusite domač pražen krompir, oglejte si razstavo svežega sadja in zelenjave. Podpirajmo lokalno, domačo in zdravo hrano!

Na razstavnem prostoru Zadružne zveze Slovenije se bodo predstavile zadruge, s kakovostnimi pridelki svojih članov, obiskovalcem bodo na voljo lokalni mlečni in mesni izdelki ter ponudba svežega sadja in zelenjave.
S svojo ponudbo se bodo tekom sejemskega dogajanja predstavile:
Kmetijska zadruga Šaleška dolina z.o.o. (z ekološkimi izdelki iz jabolk, Slodar)
Kmetijska zadruga Rače z.o.o. (meso in mesni izdelki)
Kmečka zadruga Sevnica z.o.o. (meso in mesni izdelki)
Kmetijsko gozdarska zadruga Sloga Kranj z.o.o. (s svojo ponudbo zelenjave ter sprotno pripravo praženega krompirja)
Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija z.o.o. (meso in mesni izdelki)
Kmetijska zadruga Tolmin z.o.o. (z mesnimi izdelki Alpija in izdelki Planika)
Kmetijska zadruga Agraria Koper z.o.o. (s sezonsko ponudbo svežega sadja in zelenjave)

KMETIJSKI INŠTITUT SLOVENIJE

Kmetijski inštitut predstavlja na svojem razstavnem prostoru najpogostejše sorte jabolk, ki jih pridelajo v Poskusnem sadovnjaku na Brdu pri Lukovici, ter izbrane pridelke iz lastne pridelave. Prikazali vam bomo postopek hladnega stiskanja olja.

GZS-ZBORNICA KMETIJSKIH IN ŽIVILSKIH PODJETIJ, ECOTROPHELIA

Mladi so drzni, motivirani, prepričani v svoja znanja, kar je odlična iztočnica za uspeh. Ecotrophelia je tekmovanje za študente s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih izdelkov. Predstavljamo ekipe z letošnjega tekmovanja in nekaj njihovih izdelkov: Sprinklovenia, Veggie bombs ter Chicory time. Na našem razstavnem prostoru jih lahko poskusite, povedali vam bomo kaj več o tem, v čem so naši izdelki inovativni in kaj je njihova dodana vrednost. Hkrati pa lahko spoznate tudi vse ostale izdelke letošnjega tekmovanja, ki smo jih razstavili za ogled. Potrošnike ozaveščamo o inovativnih izdelkih.

BIOTEHNIŠKA FAKULTETA

Imate radi naravo? Veste, kateri poklici so povezni z naravo? Prisluhnite diplomantom – alumnom Biotehniške fakultete vsak dan sejma v dopoldanskem času na stojnici Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Predstavili vam bodo svoje poklice in kako se povezuje njihovo delo z naravo, varovanjem le-te in trajnostnim razvojem. Nato zavijte še na stojnico Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Skupni imenovalec naših študijskih programov je narava. Obiščite nas in izvedeli boste vse o študiju agronomije, biologije, biotehnologije, gozdarstva, krajinske arhitekture, lesarstva, mikrobiologije, zootehnike ter živilstva in prehrane pa tudi ekonomike naravnih virov!

KATARINA KATANEC, Mag. Inž. Prehrane

vas vabi na predavanje Trendi v prehrani, kot so: najnovejša živila na trgu, kaj sodi v slovensko »superhrano«, trendi v smeri preventive – s kakšno hrano krepimo in pozitivno vplivamo na naše zdravje.

DRUŠTVO ZA CELIAKIJO

Nataša Forstner Holešek, univ.dipl.inž.živ.teh., Zaupanje v prehranski izdelek skozi oči bolnika s celiakijo (predavanje)
Zakaj se želimo dobro počutiti v svojem telesu? Da lahko počnemo stvari, ki nas veselijo in uživamo življenje. Pri diagnozi celiakija, ki je avtoimuna bolezen telesa, je  zaenkrat edino zdravilo prehrana brez glutena. Prehrana brez glutena pomeni manj kot 20 mg glutena na kg živila. Ena sama drobtina kruha je za nas že strup in naše telo se nanj odzove s hitrim porastom protiteles. Zato je za nas zelo pomembno, da imamo na voljo izdelke brez glutena, ki jim lahko zaupamo. Kjer je vsebnost glutena res manjša od 20 mg na kilogram. Da so izdelki na katerih piše, da so brez glutena ali pa imajo znak prečrtan žitni klas, resnično brez glutena. Trg na naše veliko veselje ponuja vedno več izdelkov na katerih je navedeno, da ne vsebujejo glutena. Zelo smo hvaležni zakonu o označevanju alergenov, ki je stopil v veljavo leta 2013. Opažam, da se od takrat dalje na trgu pojavlja vedno več izdelkov na katerih je napisano, da so brez glutena. Tudi zapis, da izdelek vsebuje gluten ali pa lahko vsebuje sledi glutena je za nas več kot dobrodošel. Tako se lažje in hitreje odločimo, kaj je za nas varno živilo, katero pa je neprimerno in bi lahko resno ogrozilo naše zdravje.

MIKOLOŠKO GOBARSKO DRUŠTVO LJUBLJANA

51. tradicionalna Gobarska razstava z izobraževalnim programom

INŠTITUT ZA HMELJARSTVO IN PIVOVARSTVO SLOVENIJE

Mag. Nataša Ferant, Predstavitev Vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS v Žalcu (predavanje)
Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS v Žalcu obstaja že 45 let. Osnovni namen vrta je raziskovanje, strokovno delo in svetovanje ter izobraževanje na področju zdravilnih rastlin. Leta 2018 smo vrt prestavili na novo lokacijo in ga tudi vsebinsko preoblikovali. V vrtu je več kot 200 različnih zdravilnih rastlin, ki si jih lahko ogledate. Predstavili vam bomo, kaj vse poleg zdravilnih rastlin v vrtu še gojimo.

Mag. Nataša Ferant, Ustvarjanje novih izdelkov iz zelišč v ekosistemski pridelavi na malih kmetijah
Iz zelišč lahko ustvarimo inovativne izdelke in produkte. Nastajajo na malih kmetijah po Sloveniji tudi v sklopu pilotnih projektov Ekomale in Zelpod. Kako ustvarimo surovino v teh spremenljivih razmerah podnebja in trga? Morda pa dobite kakšno idejo za svoje izdelke iz zelišč?

Mag. Nataša Ferant, Genska banka zdravilnih in aromatičnih rastlin in strokovne naloge za zelišča
Genska banka zdravilnih in aromatičnih rastlin (ZAR) deluje v okviru Slovenske rastlinske genske banke. V njej ohranjamo različne akcesije le-teh. Kaj vse poleg zbiranja in evidentiranja lokalnih genskih virov ZAR na območju Slovenije še poteka? MKGP financira strokovne naloge na področju zelišč: selekcijo, introdukcijo, ekološko rajonizacijo in tehnologije pridelave zelišč.  Predstavili bomo rezultate za nekatera zelišča.

Katja Temnik, Zelišča v biodinamični pridelavi na vrtu
Dobro poznamo uporabo zdravilnih zelišč za krepitev našega zdravja, manj poznano pa je, da določena zdravilna zelišča pomagajo tudi rastlinam na vrtu. Predstavili bomo zelišča, ki se uporabljajo za biodinamične preparate, pa tudi baldrijanov preparat proti pozebi, rman kot zdravilo rastlinam po toči, njivsko preslico proti glivičnim obolenjem idr.

Tatjana Buzeti, Vsestranska uporaba zelišč
Spet se vračamo nazaj k naravi in iz zelišč razvijamo tako kulinarične, kozmetične, ambientalne kot zdravilne produkte. Hkrati pa pridelava zelišč na manjših zaraščenih površinah, kjer se soočamo z izzivi podnebnih sprememb, lahko predstavlja zanimivo tržno nišo za manjše kmete in pridelovalce. Kombinacija pridelave, predelave z doživljajskim turističnim produktom nudi številne možnosti za preživljanje aktivnega prostega časa v naravi. Meje nam postavlja samo naša vizija, kreativnost in predvsem znanje ter pripravljenost za delo.

Prof. Darja Kocjan, Volčji bob ali divja kava – priložnost v pridelavi in prehrani
Volčji bob (Lupinus spp.) uvrščamo v botanično družino metuljnic (Fabaceae) in agronomsko skupino zrnatih stročnic. Strupene in grenke snovi v rastlini in zrnju so bile vzrok, da so ga v preteklosti uporabljali v glavnem za izboljševanje rodovitnosti tal. Zaradi trajnostne usmeritve kmetijske politike Evropske unije se v prihodnje kažejo realne možnosti za setev in uporabo volčjega boba, ne le grenkih sort, ki so zaradi bogate olistanosti ustrezne za zeleno gnojenje, ampak tudi rastlin in zrnja požlahtnjenih sladkih sort, ki so nov alternativni vir beljakovin (35 do 50 %), odpornega škroba in prehranskih vlaknin. Zrnje sladkih sort volčjega boba ali divja kava je lahko odličen kavni nadomestek.

Lovro Žiberna, Zdravilni učinki hmelja
Predstavili bomo kritični pregled znanstvene literature iz področja delovanja biološko aktivnih snovi, ki so bile izolirane iz ekstrakta hmelja: kako učinkujejo na vnetne procese, strjevanje krvi, diurezo, na protimikrobno delovanje in na osrednji živčni sistem ter potencialne protirakave lastnosti.

Dr. Mateja Štempelj, Izvleček hmelja – rešitev v menopavzi
Menopavza je obdobje ženskega življenja, ki zaradi hormonskih sprememb prinaša številne izzive, s katerimi se je mogoče spopasti tudi s pomočjo zdravilnih rastlin.V zadnjih letih je hmelj oziroma njegova bioaktivna spojina 8-prenilnaringenin (8-PN) prepoznan kot najmočnejši fitoestrogen. Izvleček hmelja se tako uvršča med rastlinske estrogene ali fitoestrogene, ki posnemajo delovanje človeškega estrogena in na ta način lajšajo simptome v menopavzi, kot so vročinski oblivi, nespečnost in razdražljivost. Izvleček hmelja je naravna alternativa hormonski nadomestni terapiji, njegova prednost pa je varnost pri dolgotrajni uporabi. Znano je tudi, da izvleček hmelja zmanjša tveganje za ostoporozo, ki se pojavi predvsem pri ženskah po nastopu menopavze.

Sanja Lončar, Naravne rešitve za težave z virusi
Respiratorni virusi so mojstri hitrega spreminjanja. Obstajajo številne rastline, ki so kos njihovim zvijačam in so tudi znanstveno potrjeno učinkovite pri zaviranju respiratornih virusov. Katere so najmočnejše in kako jih pravilno uporabiti? Prisluhnite avtorici knjižne uspešnice Naravne rešitve za težave z virusi.

Ddr. Ana Vovk, Permakultura in njena uporabnost
Permakultura sledi konceptu trajnih ureditev pri pridelavi hrane, ustvarjanju bivanjskih pogojev ter pri rabi naravnih virov, kjer se prvenstveno upoštevajo naravne danosti. Njim se prilagodi način življenja človeka. Danes temu konceptu pravimo tudi trajnostni način. Poudarek je na celovitih in trajnih pristopih, s katerimi ustvarimo z naravo povezan način življenja. V predstavitvi je poudarek na opazovanju naravnih elementov, kot so prst, voda, rastline, živali v tleh in klimatske razmere, ki definirajo možne načine rabe tal. Z upoštevanjem novih znanj s področja agroekologije, pa se permakultura vse bolj osredotoča v ekosistemske rešitve, s katerimi še bolj poudarja svoje trajnostne usmeritve.

ZELIŠČNI VRT MAJNIKA

Obiščite razstavni prostor Zeliščnega vrta in družinske kmetije Majnika, kjer si prizadevamo razvijati hrano najvišje kakovosti, ki je dostopna širokemu spektru ljudi in lahko že v majhnih količinah izjemno obogati vsakdanje jedi. Z ekološko biodinamično pridelavo zelišč in kalčkov za trg oziroma prodajo ekoloških čajnih mešanic, zeliščne soli in kalčkov se ukvarjamo že več kot 10 let. Kmetujemo brez umetnih gnojil in škropiv, brez hibridov, brez plastičnih folij in težkih strojev.
Katja Temnik, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji in zeliščnem vrtu Majnika ter inovativna mlada kmetica 2019 po izboru javnosti in najboljša podjetnica v kmetijstvu 2020 bo predstavila na posebnem predavanju:
Biodinamiko – kmetijstvo prihodnosti

TURISTIČNI VODNIKI SLOVENIJE

Odkrijte Skrite kotičke v gozdu na predavanjih:
Jožica Bajc Pivec, zeliščarka, Zdravilna zelišča so doma tudi v gozdu
Slovenija je pokrita z zelo bogatim sestojem gozda. Med številnimi vrstami dreves lih  najdemo tudi nekaj, ki so zdravilna. Različne dele dreves uporabljamo za pripravo zdravilnih pripravkov, ki pomagajo pri blaženju zdravstvenih težav. Med njimi so hrast, breza, smreka, bor, macesen, bukev, brest, itd. Pomembna so tudi obrobja gozdov, kjer najdemo številne grmovnice z zdravilnimi učinkovinami: šipek. bezeg, blog, brin, robida, češmin, rumeni dren, črn trn, itd. Na sejmu bom na kratko predstavila najpomembnejše med njimi.

Dr. Urša Vilhar, raziskovalka na Gozdarskem inštitutu Slovenije, Gozd je najboljša učiteljica
Dr. Urša Vilhar, specialistka za gozdno pedagogiko in doživljanje narave, pravi, da današnji otroci vse premalo časa preživijo v naravi. Strokovnjaki ugotavljajo, da gibanje, igra in učenje v gozdu izredno dobro vplivajo na razvoj možganov. Otroci se v naravi sprostijo, svobodno raziskujejo in so zato bolj ustvarjalni. Narava prispeva k boljšim gibalnim in učnim sposobnostim. Predstavili bomo pristope gozdne pedagogike in doživljanja narave, uporabne pri vsakodnevni igri in učenju v gozdu. Čas, preživet v naravi, je neprecenljiv za razvoj otroka. Vsekakor pa lahko sodelujete v naših programih tudi odrasli.

ZAVOD NORA-LOGOUT, CENTER ZA DIGITALNO ZASVOJENOST Z INFLUENCERJI TIKTOKA

Kar naprej vi ali kdo iz vaše družine posega po mobiju, tablici, presedi ure in ure za računalnikom ali TV? Posvetujte se z ekipo LogOut-a v živo na preventivnih svetovanjih za družine, otroke in mladostnike o tem, kako vzpostaviti družinska e-pravila ali opraviti hitro testiranje na ‘zaslonavirus’:

Družbena odgovornost vplivnežev – vidiki odgovornosti predvsem do najmlajše publike (kako komunicirajo, kako moderirajo in upravljajo svoje kanale, kako vse skupaj vpliva na njih, na koga se obrnejo v primeru, ko sami nimajo odgovora na vprašanja.)
Strah pred zamujenim (FOMO) –  (kako sami doživljajo te občutke in predvsem, kako poskrbijo, da se občasno odklopijo)
Video igre / Kaj me drži pri igranju video iger? (Nerealne predstave, motivacija za zaslužek, spremljanje pretočnih kanalov, e-šport idr., osebna izkušnja iz sveta video iger)
Vpliv družbenih omrežij in oglaševanja na samopodobo in duševno zdravje mladih (oblikovanje identitete, obdelava fotografij s filtri ipd.)

OKROGLA MIZA ZVEZE PRIJATELJEV MLADINE SLOVENIJE

»ODMEVI EPIDEMIJE: Kako naprej?«, 21. oktober ob 11. uri
Na okrogli mizi bomo spregovorili o izkušnji epidemije COVID-19 ter njenih posledicah na otroke in mladostnike. Iz različnih področij delovanja govorcev bomo spregovorili o izzivih, s katerimi smo se morali soočati, trenutnemu stanju in usmeritvi za naprej. Dotaknili se bomo področja šolanja, terapevtskega dela z otroki in mladostniki, svetovanja na Tom telefonu, varne rabe interneta in pomena prostega časa ter gibanja. Z okroglo mizo želimo spodbuditi razmišljanje o prihodnosti otrok in mladostnikov po zahtevni izkušnji epidemije COVID-19.

Na okrogli mizi sodelujejo: dr. Albert Mrgole (psihoterapevt v privatni praksi Zavod Vezal, predsednik Nacionalne mreže TOM telefon), Nina Babič, (psihologinja, šolska svetovalna delavka na Osnovni šoli Martina Konšaka, predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor), Nace Breitenberger, (pedagog, prostovoljec TOM telefona, planinski mentor), Janez Arh, (socialni delavec, strokovni delavec, svetovalec pri LOGOUT – Center pomoči pri prekomerni rabi interneta), dr. Gregor Starc (izredni profesor na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani).

Pogovor z gosti povezuje dr. Albert Mrgole.

Organizator: Zveza prijateljev mladine Slovenije

6. MARATON POZITIVNE PSIHOLOGIJE

»Če hočete nekaj spremeniti, morate za to nekaj narediti. Preprosto.«
Pozitivna psihologija je mlado področje psihologije, ki v središče postavlja pozitivne in svetle plati človekove osebnosti. Predavanja, ki jih ponujamo, udeležencem pomagajo pri odgovoru na vprašanje Kaj je dobro življenje.

Mag. Aleš Vičič, športni in poslovni psiholog
Ko motiviranje ne motivira
Vsi si želimo biti uspešni, znanstveniki se strinjajo, da je to osnovna psihološka potreba človeka. S tem namenom velikokrat poslušamo razne uspešne ljudi, kot so športniki, poslovneži, ljudje iz šov-biznisa, da bi izvedeli, kaj je njih ‘gnalo’ do uspeha. In slišimo: »Sem garal,« »Sem imel visoke cilje,« »Nisem nikoli obupal!« … Tako nehote prevzamemo njihova prepričanja z željo, da bi tudi nam pomagala na poti do uspeha.
V takšna prepričanja na trenutke verjamemo vsi, smo jih tudi ponotranjili kot del naše kulture, najpogosteje pod imenom ‘motivational qoutes’. Včasih se zdi, da izhajajo kar iz znanosti, npr. pozitivne psihologije, saj se zdijo tako zelo resnična in pozitivna.
Pa nas res vedno motivirajo? Ali nam včasih celo zbijajo motivacijo za uspeh?

Dr. Dan Podjed, antropolog
Kako uporabiti pametne naprave sebi in družbi v prid
V zadnjem desetletju in pol so nas t. i. pametne naprave povsem očarale in tudi zasvojile. Pred zasloni telefonov, računalnikov in televizorjev prebijemo večino budnega časa, z njimi se zbujamo in gremo spat, spremljajo nas pri delu, med razvedrilom in celo na sprehodu. Posledice njihove pretirane uporabe so že vidne na ljudeh, ki se gibljejo manj kot v preteklosti in se težje sporazumevajo iz oči v oči. Med pandemijo covida-19, ki je pospešila uporabo teh naprav, se naglo spreminja celotna družba, ki postaja bolj atomizirana, ljudje pa kljub »družabnim« omrežjem, po katerih se vse pogosteje sporazumevajo, postajajo manj družabni. Predavanje bo pojasnilo, kako lahko med krizo uporabimo pametne naprave sebi in drugim v prid in jih začnemo spet sami upravljati, namesto da one upravljajo z nami.

Dr. Špela, Hvalec, specialistka klinične psihologije
Duševne stiske – lahko pomagam?
Duševne stiske so stare toliko kot človeštvo. Vsak izmed nas se je že srečal s takšno ali drugačno osebno duševno stisko. Doživljamo jih na različne načine in tudi spopadamo se z njimi na različne načine. Predvsem od intenzitete stiske in našega dojemanja stiske je odvisno, ali nas ohromi ali aktivira v smeri razreševanja.

Tadeja Brankovič, specialistka managerka, bivša vrhunska športnica
Zakaj se močno brcniti v rit? – Otroci, starši in gibanje
»Najbolj sem navdušena, ko vidim otroke v gibanju.  A šport niso samo zmage in medalje.«
Šport daje bistveno več kot samo zlate medalje. Ko smo predihani, veliko lažje prenašamo vsa vsakodnevna bremena in življenjske preizkušnje. Šport nas krepi in dela svobodne. S športom osvajamo najboljše kompetence življenja za vsak dan.
Gibanje je najboljša dota za življenje. Vendar mu sodobni način življenja ni naklonjen.
Starši pri tem igrajo ključno vlogo – z zgledom. Na predavanju z olimpijko Tadejo Brankovič boste izvedeli, zakaj je tako pomembno, da osvojimo navade in vzorce gibanja že v rani mladosti – v ravno pravi meri.

LUNINA VILA

je inštitut za zaščito otrok, kjer že več kot 5 let nudimo brezplačno psihoterapevtsko pomoč otrokom in mladostnikom, ki so preživeli zlorabo/nasilje, ter  izvajamo različne storitve za starše, pedagoške delavce. Preberite si več o nas: https://luninavila.si.

Predavanje »KAKO pomagati otroku v stiski?«
Kako lahko v vlogi starša, babice, dedka, vzgojitelja, učitelja, zaupnika, prijatelja, soseda, mimoidočega idr. pomagamo otrokom v stiski. Otroška stiska lahko nastane zaradi marsičesa: igrače, ki je ostala v trgovini, zafrkavanja v šoli, osamljenosti, prepiranja staršev, ločitve, nasilja in še mnogih drugih stvari, ki so v tistem trenutku za malčka ali mladostnika preprosto pretežke. Ne glede na izvor stiske pa je vsem skupno to, da otroci pri njihovem razreševanju pogosto potrebujejo našo podporo in vodstvo. Pa ju znamo ponuditi? Znamo ločiti med majhno stisko, ki jo otrok zna razrešiti sam, in tisto večjo, kjer potrebuje našo pomoč? Kako sploh pristopiti do otroka ali mladostnika v stiski? Kako se odzvati, kako mu pomagati in postati nekdo, ki mu otrok lahko zaupa? Skozi interaktivno predavanje boste dobili odgovore na zgornja vprašanja in praktične napotke za podporo otroku ali mladostniku v stiski.

KLEPET OB KAVI

Kavice ne obljubljamo, v imenu privlačne oddaje pa napovedujemo zanimiva predavanja:

Darja Vesel Lazič, Zavestno hranjenje – za telo in um
O tem, kako pomembno je temeljito žvečenje hrane za dobro prebavo, boljšo absorpcijo hranil, boljše počutje in posledično manj težav s prebavili, prekomerno težo; kako pomembno je celostno razumevanje zavestnega hranjenja (za zdravje in dober imunski sistem). Ne samo kaj jemo, temveč tudi na kakšen način uživamo hrano, kakšno je naše čustveno stanje, kakšne so naše misli in kaj vse lahko naredimo sami. Z zavestnim hranjenjem lahko ponovno pridobimo stik s svojim telesom, čustvi in mislimi ter tako vplivamo na celovitost.

Anita Obradovič, Kako se povezati sam s sabo in začeti živeti sebe
O tem, kako se vse začne v nas samih, kako se je treba povezati s sabo in svojim srcem (gremo iz glave v telo) – sprejemati, dovoliti, da čutimo vse, kar čutimo, vse to smo mi; hvaležnost, povezani s sabo – tako lepše skrbimo zase in se bolj zdravo hranimo ter na splošno bolj zdravo živimo, imamo lepše odnose z drugimi. V spremembe gremo z nežno prisotnostjo, malimi koraki, postopno za kar najboljše rezultate. Tu je ključ, da ne delamo nekaj iz moranja in nesprejemanja sebe, ampak iz ljubezni in sprejemanja. Vse je drugače, ko deluje iz takšne energije in mindseta.

Anita Reher, Pomen dušnega zdravja za dobro počutje
Kot že vemo, je naše dobro počutje v veliki meri odvisno tudi od dušnega zdravja. Že naše babice so rekle Zdrav duh v zdravem telesu. In res je tako. Govorili bomo o pomenu le-tega in predvsem, kako doseči ta naš notranji mir. Kako prisluhniti telesu in mu dati to, kar potrebuje. Duša in telo namreč čudovito komunicirata med sabo, vendar smo mi tisti, ki moramo to slišati. Naučili se bomo tudi nekaj enostavnih tehnik, ki nam v vsakdanjem življenju odlično služijo kot pripomoček za ohranjanje naše celovite vitalnosti. Tako zunaj kot znotraj nas.

JAVNI ZAVOD MLADI ZMAJI, MOL

Predstavljajo na sejmu svojo mrežo prostovoljcev in program Mestni inkubator, umetniški program Basement ter Mobilno psihosocialno svetovanje za mlade.

ADRIA MEDIA

Poznate revijo za srečnejše življenje Sensa, ki jo med drugimi izdaja medijska hiša Adria Media? Na njihovem razstavnem prostoru lahko prelistate revije in se naročite na katero od njih ter si ogledate video Sensa pogovore. Še posebej povabljeni na predavanje našega sodelavca Davida Cigoja, ki bo govoril o razvoju zavesti, ki je poleg ljubezni najboljša zastonjska stvar na svetu.

ZAVOD PAN

Javor Vogelnik, trener (NVC) komunikacijskih veščin v poslovnem okolju

Moč empatičnega poslušanja – kratka predstavitev globalno uveljavljenega pristopa NVC komunikacije
Nenasilna komunikacija (nonviolent communication, NVC) oziroma povezovalna komunikacija je globalno uveljavljen pristop, ki ga je razvil ameriški psiholog dr. Marshall Rosenberg. Temelji na vzpostavljanju kvalitete stika med ljudmi na način, da so lahko potrebe vseh vpletenih v čim večji meri upoštevane. Osnovno vodilo povezovalne komunikacije je vzpostavljanje načinov razmišljanja, uporabe jezika in načinov komuniciranja, ki temeljijo na jasnih observacijah, avtentičnemu izražanju notranjega doživljanja posameznika, empatičnem poslušanju in samoempatiji. S pomočjo veščine empatičnega poslušanja lahko v naših odnosih ustvarjamo prostor stika, ki povečuje možnosti vzajemnega zadovoljstva za vse vpletene v odnosu.

MAHA CENTER za integrativno medicino (VIDVANA d.o.o.)

Terapija sodobnih bolezni z biološko medicino (predavanje)
Sodobne bolezni so v skokovitem porastu in potrebni so inovativni pristopi pri spopadanju z njimi. Vsak človek začuti v telesu, ko je nekaj narobe, že bistveno prej, kot se to odrazi, in lahko diagnosticira s klasično diagnostiko, zato pogosto stavek: “Saj smo že vse pogledali, pa nič ne najdemo! V integrativni medicini uporabljamo sodobno diagnostiko, s katero se dokopljemo do pravih vzrokov za vašo bolezen in se terapije lotimo natanko tam.

RDEČI KRIŽ SLOVENIJE

Postani krvodajalec in podari utrip
Si želite pobliže spoznati krvodajalstvo? S študenti medicine bomo obiskovalcem sejma omogočili, da brezplačno preverijo svojo krvno skupino in se vpišejo v prostovoljni register krvodajalcev. V primeru pomanjkanja zalog krvi vaše krvne skupine vas bodo naši sodelavci preko SMS-a povabili na krvodajalsko akcijo. Gre za relativno ustaljeno prakso, ki jo redno uporabljamo ob pomanjkanju redkih krvnih skupin. Na sejmu vam bomo prikazali tudi temeljne postopke oživljanja in vas informirali o možnostih opravljanja tečajev prve pomoči pri otrocih ali obnovitve splošnih tečajev prve pomoči. Dejstvo je, da se kar 60 odstotkov srčnih zastojev zgodi v bližini sorodnika ali prijatelja. Zato je ključno, da vsakdo osvoji to znanje in je samozavesten pri opravljanju temeljnih postopkih oživljanja. Pravočasni ukrep 3- do 4-krat poveča verjetnost preživetja osebe s srčnim zastojem. Ker je letos večina predstavitvenih aktivnosti na terenu odpadla, ljudje pa še vedno potrebujemo kri za življenje, prav tako pa se srčni zastoji niso ustavili, smo veseli, da lahko sodelujemo na sejmu in vam predstavimo vse zgoraj našteto in še veliko več, kar opravlja Rdeči križ Slovenije.

DRUŠTVO ŠTUDENTOV MEDICINE SLOVENIJE (DŠMS)

sodeluje na sejmu s številnimi projekti kot tudi v humanitarni akciji Postani krvodajalec in podari utrip.

Projekt Misli na srce je javnozdravstveni projekt, ki osvešča širšo javnost o pomenu in preventivi srčnožilnih bolezni. Na razstavnem prostoru opravljamo brezplačne meritve krvnega sladkorja, holesterola, tlaka, krvnih skupin in gleženjskega indeksa.

Projekt Za življenje! Ljubljana. ponuja brezplačne delavnice prve pomoči za posameznike in organizirane skupine ter promocije prve pomoči v sklopu večjih dogodkov. Delavnice so sestavljene iz krajšega teoretičnega uvoda, ki mu sledi daljši praktični del, v okviru katerega lahko vsak posamezen udeleženec delavnice svoje veščine prve pomoči tudi preizkusi in nadgradi. Delavnice potekajo v manjših skupinah, tako da se lahko naši inštruktorji posvetijo vsakemu udeležencu posebej.

Projekt imuno predstavlja osnove imunologije in princip delovanja cepiv. Na kratko predstavimo imunski odziv in predstavimo bolezni, proti katerim cepimo. Nadaljujemo z vrsto vprašanj najbolj znanih mitov in resnic o cepljenju. Predstavimo stranske učinke cepljenja, vlogo farmacije, čredno imunost in druge najpogostejše opazke, okrog katerih se vrtijo dileme o cepljenju.

Projekt virus je namenjen mladim, učencem, dijakom in študentom in govori o varnem in zdravem pristopu k spolnosti. Tokrat se bomo na krajši delavnici osredotočili predvsem na humane papiloma viruse (HPV), ki so najpogostejši povzročitelji spolno prenosljivih okužb v svetovnem merilu. Ker se pojavnost okužb s HPV povečuje tudi med Slovenci, je ključno, da se z mladimi pogovorimo o načinih prenosa virusa, posledicah okužbe ter preventivi. Hkrati spodbujamo debato in razbijamo mite in dvome, ki bi jih utegnili imeti o spolnosti. Naš cilj je na spoštljiv, a sproščen način mladim približati pomembnost varne spolnosti in jim ponuditi varen prostor za vprašanja.

Pulmo je projekt, ki se ukvarja z zdravjem pljuč. Ozaveščamo o škodljivosti kajenja in tobačnih izdelkov, hkrati pa ljudi tudi izobražujemo o najpogostejših pljučnih boleznih, kot so astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen, pljučnica in druge. Naša glavna aktivnost so delavnice, kjer izobražujemo splošno populacijo, izvajamo pa tudi stojnice, predavanja in kongrese.

Projekt V odsevu osvešča javnost o duševnem zdravju in destigmatizaciji duševnih motenj. Menimo, da se posamezniki z duševnimi motnjami srečujejo s stigmatizacijo na vsakem koraku. Svojih težav se zato začnejo sramovati in ne poiščejo pomoči in podpore, ki ju nujno potrebujejo. To pomeni, da družba na ljudi, ki so drugačni, pogosto gleda zaničevalno in brez razumevanja za njihov položaj. Naša glavna dejavnost je izvajanje delavnic na srednjih šolah, s katerimi dijakom približamo najpogostejše duševne motnje. Skozi sproščen dialog se lotimo tudi problematike stigme in njenih posledic, saj želimo dijake opolnomočiti, da bodo znali pristopiti k sočloveku v stiski.

Projekt Medimedo skuša otrokom približati poslanstvo zdravnika in ostalega zdravstvenega osebja. Na delavnicah skozi igro otrokom predstavimo obisk pri zdravniku. Seznanimo jih z osnovnimi deli in organi človeškega telesa. Skupaj se postavimo v vlogo zdravnikov in pozdravimo njihove igrače. Ker so otroci aktivno vključeni v proces zdravljenja in se ob tem zabavajo, imajo po koncu delavnice bolj pozitivno predstavo o bolnišnicah ter zdravstvenem osebju. Delavnica je namenjena otrokom starim od 4 do 6 let.

Projekt Gaster Felix se ukvarja predvsem s promocijo zdravega prehranjevanja, zdravega načina življenja in predstavitvami različnih s prehranjevanjem povezanih motenj človeškega organizma. Organizirajo delavnice, ki so namenjene osnovnošolcem (primerne za učence od 5. do 9. razreda). Za pripravo delavnic smo se med drugim odločili, ker so slovenski mladostniki v evropskem vrhu po količini popitih pijač z dodanim sladkorjem ter deležu čezmerno hranjenih 15-letnikov. V sklopu delavnice se pogovarjamo o sladkorni bolezni (razlaga mehanizma nastanka, simptomov ob video animaciji), zdravi uravnoteženi prehrani, dotaknemo pa se tudi teme anoreksije nervoze in drugih motenj hranjenja. Poenostavljeno prikažemo tudi, zakaj telo potrebuje različno prehrano za optimalen razvoj. Prav tako pa osnovnošolce naučimo brati prehranske tabele, razporediti živila glede na ustreznost in oceniti sestavo živila. Zaradi epidemioloških razmer bi delavnico prilagodili ter imeli embalaže in prehranske deklaracije v obliki slik na PPT predstavitvi. Delavnice smo letos nadgradili še za srednje šole in odrasle.

SLOVENSKO ZDRUŽENJE ZA POMOČ PRI DEMENCI – SPOMINČICA, ALZHEIMER SLOVENIJA

Pomerite se v miselnih sposobnostih ali možgančkanju in obiščite predavanji:
Prvi znaki demence in ohranjanje samostojnosti oseb z demenco
Sporazumevanje z osebami z demenco

MOŽGANSKI FITNES – ANT d.o.o.

Jasmina Lambergar, certificirana trenerka spomina, Pozornost in koncentracija – vaje za zaposlene, študente in upokojence
Brez treninga pozornosti ne more biti nobenega uspešnega treninga spomina. Prav tako je pozornost ključna pri procesu pomnjenja in učenju, med delovnim procesom v izogib napakam in za večjo učinkovitost, v srebrnem življenjskem obdobju preprečuje padce, izboljšuje ravnotežje, komunikacijske sposobnosti, shranjevanje informacij in vpliva na kvalitetno vsakodnevno življenje.

Dr. ROK VENGUST, dr.med., ŠPELA BRAČUN, mag. fizioterapije Predavanje: ZDRAVLJENJE BOLEČIN V KRIŽU IN NOGI: vloga ortopeda in fizioterapevta

 

VISOKOŠOLSKI ZAVOD FIZIOTERAPEVTIKA

Tekači in vsi tisti, ki to želite še postati, poiščite naše delavnice in predavanja v spremljevalnem programu:
Predstavljamo fizioterapevtski trening ravnotežja za tekaški napredek
Ujemite z nami svoj ritem terapevtskega teka
Izmerimo skupaj vaše ravnotežje in se pomerite na treningu propriocepcije
Udeležite se mini kinezioterapevtske tekaške šole

TOP VADBENI TRENDI Z NATAŠO GORENC

Izkoristite še zadnje priprave na Ljubljanski maraton s profesionalno osebno trenerko:
spoznajte učinkovito vadbo za vsak dan;
Nataša vam pokaže, katere vaje vsebujeta pilates in joga za raztezanje in stabilizacijo.

ŠPORT LJUBLJANA

Izberite zase najprimernejšo vadbo: fitnes, vodene vadbe, vadbe v naravi, vadbe na otokih športa, plavanje, tenis
Preizkusite se na športnem poligonu – nagradimo vas z brezplačnim obiskom ene izmed naših vadb
Posvetujte se z našimi svetovalci  glede izbire vadbe, prehrane in zdravega življenjskega sloga
Ste se že kdaj preizkusili  v Foot Golfu in Disc Golfu? Pričakujemo vas na ploščadi GR.

ŠPORTNA ZVEZA LJUBLJANE

Spoznajte iz prve roke programe Razgibajmo Ljubljano
Telovadite 1000 gibov s Šolo zdravja
Izmerite svoje funkcionalne sposobnosti s Fakulteto za šport
Oglejte si Mini olimpijado z ljubljanski društvi in Olimpijskim komitejem Slovenije

PRSTOMET

Kaj je to prstomet? Preizkusite svojo natančnost in občutek za met s pravimi gumi tekmovalnimi ploščki za prstomet. Na ogled pa je tudi tekmovalni program: tekma najboljših dveh igralcev osrednje slovenske lige na dve dobljeni tekmi; ekipna tekma za prvaka vseh lig Final four 2021 za veliki prehodni pokal 2021.

ZVEZA DRUŠTEV UPOKOJENCEV SLOVENIJE – ZDUS

Že poznate družabni igri za vse generacije pickleball in štrbunk? Štrbunk je preprosta zabavna družabna igra, pri kateri z metanjem vrečk na leseno ploščo zbiramo točke. V igri zmaga ekipa, ki prva zbere 21 točk. Pickleball pa se izvaja na badminton igrišču s posebnimi loparji in je kombinacija tenisa, badmintona in namiznega tenisa.

ZAVETIŠČE ZA ZAVRŽENE RASTLINE

s svojim delovanjem skuša povzdigniti rastline iz ozadja in se z različnimi pristopi bori proti “rastlinski slepoti”.

Zelene urice – tečaj osnov risanje in slikanja s pomočjo rastlin
Vabimo vas, da se nam pridružite na brezplačnih Zelenih uricah z Zavetiščem za zavržene rastline. Na potovanju skozi osnove risanja in slikanja bomo krepili temelje ustvarjalnega izražanja, da se bo globoko ukoreninilo ter svobodno zaživelo in se razvijalo. Pozirale nam bodo lončnice, ki so v varstvu Zavetišča za zavržene rastline. Tako bomo poleg osnov risanja in slikanja spoznavali tudi različne zelene prijateljice, ki nam delajo družbo v naših domovih, ter si izmenjevali naše izkušnje o skrbi za rastline pod vodstvom izkušene magistre slikarstva in varuhinje rastlin, Anamari Hrup.
Udeleženci boste spoznali osnove risbe: perspektivo, odnose med predmeti in figuro v prostoru, prenašanje razmerij iz tridimenzionalnega prostora na dvodimenzionalni prostor formata, viziranje ter različne medije izražanja, kot so oglje, tuš, grafit in tempera. Predznanje ni potrebno, vse materiale dobite na delavnici. Namen srečanj je sproščeno ustvarjanje v družbi rastlin ter povezovanje z njimi preko osredotočenega opazovanja ob risanju in slikanju.  Obvezno se prijavite:
zavrzene.rastline@gmail.com ali 068 149 441.

Joga z rastlinami – delavnice povezovanja in sproščanja s pomočjo rastlin
Joga je celostna praksa, katere glavni namen je najti povezanost, tako notranjo, s svojim lastnim bistvom, kot tudi z zunanjim svetom in energijami, ki nas obdajajo. In prav rastline so lahko naš največji učitelj naše medsebojne povezanosti, naše povezave z vsem in z vsemi. Že vsak naš vdih in izdih je izmenjava med nami in rastlinami. Vdihujemo zrak, ki ga rastline za nas prečistijo ter izdihujemo nam odvečne snovi, ki jih rastline vdihnejo. Sveti ples vzajemnosti.

Po drugi strani nam vživetje v njihovo bistvo preko jogijskih tehnik in drugih tehnik osrediščene pozornosti lahko pomaga da se umirimo in morda prevzamemo in ponotranjimo nekaj njihove časovnosti, ki je tako zelo drugačna od naše. Hkrati pa se vse bolj zavedamo, da hiter tempo, ki ga pogosto narekuje sodobno življenje, ni za nas nič kaj dosti bolj naraven in zdrav in da je zavoljo našega zdravja in zdravja našega planeta prišel čas upočasnitve. Joga z rastlinami bo vodila ena od ustanoviteljic Zavetišča za zavržene rastline in certificirana učiteljica joge Eva Jera Hanžek. Srečanja bodo trajala predvidoma eno uro do uro in pol in bodo zajemala tako telesne vaje kot dihalne vaje in vaje iz čuječnosti. Udeleženci naj s seboj prinesejo športno podlogo ter udobna oblačila, predznanje ni potrebno. Obvezno se prijavite: zavrzene.rastline@gmail.com ali 068 149 441.

AMBASADORJI NASMEHA – SLOVENSKO DRUŠTVO ZA TERAPIJO S POMOČJO ŽIVALI

Kako skrbimo za kužka kot družinskega člana; katere aktivnosti lahko počnemo s pomočjo živali; katerih športnih iger se lahko udeležujemo s terapevtskim psom.

DRUŠTVO LJUBITELJEV EKSOTIČNIH ŽIVALI BIOEXO

Na mini razstavi Bioexo lahko pobliže spoznate ptičjega pajka Rozi, rdečerepega udava Araxa in njegovega mladička Fonzija. Lahko se dotaknete malgaškega sikajočega ščurka Štefana, pobliže pogledate bradato agamo Magdo in kameleonko Mojco. Član društva pa vam bo z veseljem razkril vse mite in vprašanja o plazilcih.

UMANOTERA

Oglejte si razstavo Na vroči strani Alp, ki ponazarja posledice podnebnih sprememb, ki jih bomo v Sloveniji občutili, če ne bomo hitro in odločno zmanjšali izpustov toplogrednih plinov, in kaj so možne rešitve. Spoznajte primere dobrih praks zmanjševanja toplogrednih plinov in prisluhnite predavanju o tem.

DERMATEKA

ponuja najkvalitetnejše izdelke z aktivnimi in stoodstotnimi naravnimi sestavinami v koncentracijah, ki učinkujejo. Stremi k pravilu »manj je več«.Izdelki ne vsebujejo nepotrebnih sestavin, ki kožo le obremenjujejo. Petja Škufca, diplomirana kozmetologinja in ustanoviteljica nege za kožo Dermateka, bo predstavila:

Prezgodnje staranje kože in kako ga upočasniti na naraven način

Nasveti za aknasto kožo

So samoporjavitveni izdelki res edini zdravi način porjavitve?

ODDELEK ZA VARSTVO OKOLJA MOL

Si tudi vi prizadevate za trajnostni življenjski slog? Poznate ogljični kalkulator za znižanje ogljičnega odtisa?
Prestolnica Ljubljana ponuja ogromno zelenih površin in vabi tudi vas, da užijete bogastvo narave krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.
Ali veste, da na območju Mestne občine Ljubljana deluje kar 3 odstotke vseh slovenskih čebelarjev, ki imajo več kot 4.500 panjev? Kako ravnati, kadar zabrenčijo v naši bližini, kaj vse vsebuje bonton obnašanja v bližini čebel, pa izvemo v posebni animaciji.

RRA LUR, MOL

Kako podjetno nad izzive in ustanoviti novo podjetje, ki ga lahko prek podjetniškega usposabljanja uresničite osebe s podjetniško idejo? Projekt PONI LUR nudi vsebinske podporne aktivnosti, s katerim se skupinam udeležencev v obdobju 4 mesecev zagotovi zaposlitev in podporno podjetniško okolje, poslovni načrt ter končni izdelek. Spoznajte mlade podjetnike z inovativnimi idejami blagovnih znamk  ginerorange, Nann, Evolve Garden, Lap Office, Simathlon in Marre masaže.

ZOO, GMAJNICE, MOL

predstavlja, kako lahko v mestu poskrbimo za zeleno oazo in vrnitev pomembnih živalskih vrst. Predstavili nam bodo nadomestna bivališča za vrtne živali, ki lahko bivajo tudi v urbanem okolju, kot ptice v ptičjih krmilnicah in gnezdilnicah.

ALTEREKO, Zavod za aktivacijo lokalne trajnostne ekonomije in regeneracijo ekosistemov

Interaktivna predstavitev vrtnega orodja Ori Tools.

AVANT CAR d.o.o.

  • Predstavitev sistema in prikaz »kako postati Avant2Go član«
  • Izobraževanje in možnost registracije za obiskovalce sejma

VETERINARSKA ZBORNICA SLOVENIJE

Predavanje »Eno zdravje – pomembna naloga veterinarske stroke«, prof. dr. Olga Zorman Rojs, dr. vet. med.
Spregovorili bomo o tem, kako platforma ˝Eno zdravje/ONE HAELTH˝ vpliva na zagotavljanje varne oskrbe z živili živalskega izvora. Veterinarska stroka je  s svojimi dejavnostmi tesno vpeta v prizadevanja za ohranjaje zdravja ljudi in živali ter zagotavljanja proizvodnje varne hrane. Preprečevanje pojavljanja in prenašanja zoonoz, to je bolezni, ki se prenašajo z živali na ljudi je eno temeljnih načel veterinarske stroke.  Temelj za nadzor in zajezitev širjenja bolezni pri živalih in ljudeh je zgodnje odkrivanje in prepoznavanje povzročiteljev bolezni in njihove ekologije. Na preventivi bolezni živali sloni proizvodnja hrane živalskega izvora. Dobra organiziranost in učinkovito delovanje veterinarske stroke ter sodelovanje s strokovnjaki iz drugih področji je za ohranjanje dobrobiti ljudi, živali in okolja nujno.

Predavanje »Tačka daruje, register krvodajalcev«, dr. Tina Roškar, dr. vet. med.
Možnosti, da bi v nujnih zdravstvenih stanjih naših živalskih pacientov poklicali in naročili vrečko tipizirane krvi, veterinarji v naši majhni Sloveniji verjetno nikoli ne bomo imeli. Vzdrževanje krvnih bank je namreč precej drago in zahtevno. Zato se je doslej vsaka veterinarska organizacija trudila po svoje zagotoviti primerne krvodajalce, najprej med svojimi pacienti, nato seveda pridejo na vrsto psi in mačke svojcev, znancev, prijateljev, ter vseh sledilcev na družbenih omrežjih. A včasih tudi to ni dovolj. Predvsem pa vzame klicanje in iskanje primernih kandidatov veliko dragocenega časa, saj potencialni darovalci krvi navadno niso testirani ali pa živijo predaleč stran. Tako se je med nami, kolegicami veterinarkami, porodila ideja, da ustvarimo enoten spletni portal pasjih in mačjih krvodajalcev, ki bo pokrival celotno ozemlje Slovenije. Projekt je podprla Veterinarska zbornica Slovenije, zato poteka pod njenim okriljem. Namenjen in dostopen je vsem – veterinarjem in lastnikom psov in mačk. Med lastniki želimo širiti informacije o krvodajalstvu in transfuzijski medicini pri psih in mačkah, ter s tem pridobiti čim več primernih krvodajalcev, veterinarjem pa želimo s preglednostjo in možnostjo filtriranja darovalcev zagotoviti, da v nujnih primerih najdejo primernega krvodajalca v najkrajšem možnem času. Tako kot pri ljudeh, je tudi tukaj pomembna brezkompromisna solidarnost in samo en cilj – pomagati drugemu v nesreči.

Predavanje »Slovenija prosta stekline, naj tako ostane«, Anita Kermavnar, dr. vet. med.
Slovenija ime že nekaj let status države, ki je prosta stekline. Ta pomemben status smo dosegli strokovnjaki iz  veterinarske in humane medicinske stroke z izvajanjem preventivnih ukrepov za preprečevanje pojava, širjenja in za izkoreninjenje tako nevarne bolezni – zoonoze, kot je steklina. Že vrsto let veterinarji izvajamo preventivno cepljenje lisic in domačih živali proti steklini.
Veterinarska zbornica Slovenije je na pobudo veterinarjev praktikov in s soglasjem Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, pričela v letu 2019 pošiljati obvestila lastnikom psov o predvidenem datumu cepljenja psov proti steklini. Velika večina lastnikov živali je zadovoljna, da prejemajo obvestila in lahko pravočasno poskrbijo za preventivno cepljenje njihovih štirinožnih prijateljev.

DRUŠTVO DOVES – FEE SLOVENIA

Predstavitev programa Ekošola in projekta Ekošola meri odtis CO2, mag. Gregor Cerar

Program EKOŠOLA je največja mreža otrok, mladih, vzgojiteljev in učiteljev v Sloveniji in na svetu, ki vzgojo in izobraževanje za trajnostni razvoj udejanjajo v vsakodnevnem delu in učenju. Njihovo sistematično delo in napredek potrjuje

V projektu Ekošola meri odtis CO2 se je izobraževalo 15.000 slovenskih otok, učencev in dijakov Maja se je zaključil dveletni izobraževalno-ozaveščevalni projekt Ekošola meri odtis CO2, namenjen raziskovanju in izobraževanju otrok in mladih o podnebnih spremembah in ogljičnem odtisu. S pomočjo Kalkulatorja CO2, spletnega didaktičnega pripomočka za izobraževanje in merjenje ogljičnega odtisa v šolah, so ugotavljali, kakšen je ogljični odtis in kako ga zmanjšati. Pripravili smo učne liste in drugo didaktično gradivo za različne starostne skupine otrok. Na koncu projekta smo izbrali prvih 15 podnebnih ambasadorjev in podnebne šampione iz 13 osnovnih in srednjih šol. Izobraževanje in podpora mentorjem V prvem delu projekta je bilo največ pozornosti namenjene izobraževanju mentorjev (vzgojiteljev, učiteljev, profesorjev) o podnebnih spremembah in zmanjševanju ogljičnega odtisa. Zanje smo izvedli skupaj 24 delavnic, pripravili učne liste in gradivo za njihovo nadaljnje delo z otroki, učenci in dijaki. Več kot 900 mentorjev iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter fakultet se je udeležilo različnih konferenc, regijskih srečanj in delavnic, na nekaterih so sodelovali tudi energetski svetovalci mreže ENSVET. Spletnih seminarjev se je udeležilo tudi več kot 2.000 učencev in dijakov. Kalkulator CO2: računalo in didaktični pripomoček Najbolj zahteven del projekta je bil razvoj spletnega pripomočka Kalkulator CO2 za merjenje ogljičnega odtisa v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Zasnovan je kot računalo in kot didaktični pripomoček, obsega šest sklopov: ogrevanje, svetila, električne naprave, promet, odpadki in zavržena hrana. Primarno je namenjen učencem zadnje triade osnovne šole in srednješolcem, preizkusili pa so ga tudi v nižjih razredih osnovne šole. Izračun v kalkulatorju prikazuje letni izpust v kg CO2 na osebo, učilnico in ustanovo. Na osnovi rezultatov lahko v šolah oblikujejo ukrepe in po določenem obdobju izvajanja ukrepov izračunajo učinke. Podnebni ambasadorji in podnebni šampioni Mentorji so vsebine projekta vključili v različne predmete: naravoslovje, biologijo, geografijo, družboslovje, v dejavnosti na razrednih urah, v tematske dneve, na primer naravoslovni dan, eko dan, vključevali so jih v eko in druge krožke. Na koncu projekta smo izbrali 15 mentorjev iz cele Slovenije, ki so se izkazali po številu izvedenih aktivnosti, pristopu in vključevanju otrok in mladih. Prav tako smo imenovali prvo skupino podnebnih šampionov, učencev in dijakov iz 13 šol, ki so bili prepoznani kot posebej aktivni ali pa so se izkazali zamislimi in rešitvami. Izvedene aktivnosti z otroki različnih starosti in rezultati dokazujejo, da je mogoče in nujno vključiti izobraževanje o podnebnih spremembah in ogljičnem odtisu v šolski vsakdan. Izobraževanje in ozaveščanje o podnebnih spremembah in ogljičnem odtisu med otroki in mladimi zahteva vztrajno, večletno in sistematično delo na tem področju, zato bomo v okviru programa Ekošola z aktivnostmi nadaljevali tudi v prihodnje. Razumevanje človekovega vpliva na podnebne spremembe so namreč temelj za postopno spreminjanje navad in odgovornega odločanja, ki bo pripomoglo k sooblikovanju zelene družbe.

GRADBENI INŠTITUT ZRMK d.o.o.

Uspešna prenova večstanovanjskih stavb (predstavitve)
Prenova večstanovanjske stavbe je svojevrsten izziv za lastnike stanovanj/uporabnike, ki se s prenovo običajno srečajo le enkrat v življenju, pa tudi za upravnika, saj ima vsaka stavba svoje zakonitosti, zahteve in omejitve.
Posebej bo izpostavljen pomen izbire uresničljivih in izvedljivih ukrepov prenove s tehničnimi rešitvami in možnimi viri financiranja, ki predstavljajo največjo prepreko. Spomnili vas bomo tudi na spodbude, kredite in nov pilotni projekt Eko sklada.
Po krajših predstavitvah po potekala razprava z upravniki in uporabniki večstanovanjskih stavb z izmenjavo znanj, izkušenj in mnenj.

Rdeča nit krajših predstavitev bodo inovativne in napredne rešitve, ki lahko služijo kot zgled oz. se štejejo dobro prakso pri prenovah stavb. Omenjene bodo tudi prostorske, tehnične, kulturnovarstvene, finančne in druge omejitve, ki vplivajo na izbiro ukrepov z rešitvami, rabo energije, stroške upravljanja, servisiranja,  vzdrževanja in končne razgradnje ter zadovoljstvo in počutje uporabnikov in končni izgled.

ZAVOD JAZON

Zavod Jazon, s statusom zaposlitvenega centra, razvija nova delovna mesta na področju storitve in proizvodnje, ki omogoča karierni razvoj ranljivih skupin s pomočjo Etri karierne rehabilitacije. Preko utečenih dejavnosti organizira in vodi delo, ki je prilagojeno potrebam in zmožnostim posameznikov, ki potrebujejo zaščiteno zaposlitev. Spodbuja inovativnost, kreativnost, prevzemanje odgovornosti, sodelovanje, samoiniciativnost, strpnost in skrb za sočloveka.