- Sejem Narava - zdravje
SI
Show menu

Stopimo skupaj! Moč je pomoč! Razstavljavci sejma Narava-zdravje delijo z vami:

»Ker če daš, nekdo ima.« - Hamo

Vita in Petja s Basecosmetiscs.co DIY, razstavljavci na sejmu Narava-zdravje 2020 delita z nami:

Naredimo si kozmetične izdelke sami doma

Kako pripravimo kavni piling
Kako pripravimo masko za suho kožo

Ljudje v času krize dokazujemo, da se da. Da se upoštevati navodila pristojnih, da se stopiti narazen, da bomo kmalu lahko spet skupaj, in da se spremeniti naše vsakdanje navade. A tudi ta kriza bo minila in od nje je odvisno, kako si bomo tlakovali našo prihodnost.

Spremenimo svoje vsakdanje navade!

Ekologi brez meja, dolgoletni partner sejma Narava-zdravje, so pripravili Čist-e-novice s poudarkom na alternativah in antropološkem razmisleku med štirimi stenami. Vabljeni k branju!

Prelistaj Čiste e-novice Ekologov brez meja TUKAJ

Zvok nas lahko poboža in umiri, pomaga sprostiti napetosti in pokaže na topel prostor srca in miru znotraj nas

Zapoj ali Vsak je sam zase najboljši pevec

Prisluhnite in zapojte z Bindu!

Kako zmanjšati rast plevela in ohranjati vlago na vaših gredicah? Kako se znebiti škodljivcev? Za kaj vse so koristne volnene zastirke?

Zastirka za vrtičkanje in eko vrtnarjenje

Bio volnena zastirka je zelo uporabna za vse vrste zelenjave – od rane solate do endivije in radiča, še posebej za paradižnik in papriko, ki rabita konstantno vlago in čisto okolje. Zastirka omogoča, da manj zalivamo, služi kot medvloga med rastlino in blatom, varuje pridelek pred škodljivci, zmanjša prehajanje rdečih polžev, omogoča pregrado med gredami, z njo naredimo dekorativni zaključek na okrasni gredi, zavira in preprečuje rast plevela. Vse bolj jo uporabljajo za urejanje parkov, ribnikov in nabrežin.

Podobno vlogo ima ovčja volna tudi v visoki gredi. Vas zanima, kako jo uporabimo?

 • Volneni filc položimo čisto na dnu grede, nato pa obložimo njeno notranjost grede, do cca. pol metra pod vrhom. Filc nadomesti razne nenaravne notranje zaščite, kot so guma, folija idr.
 • Razsuto stanje neoprane ovčje volne ali kemlaka (odpadne volne pri proizvodnji) pa položimo v visoko gredo nad dračje oziroma tik pod zaključno plast rodne zemlje.

Če imamo visoko gredo na zelo sončnem predelu, priporočamo, da jo tudi zgoraj zaščitimo z bio volneno zastirko, v katero naredimo luknje in posadimo rastlinje. V isto zastirko lahko posajamo dva do trikrat, na koncu pa jo zakopljemo v zemljo, kjer bo še naprej opravljala nalogo uravnavanja vlage v zemlji in pospeševala rast, odganjala škodljivce idr.

Obstajata dve debelini zastirke iz ovčje volne:
 • 3 mm debela,ki ima življenjsko dobo do enega leta in omogoča dvakratno zasajanje(najprej solato, potem pa paradižnik)
 • 3-4mm,ki jo običajno dajemo k trajnim nasadom in ima življenjsko dobo od dve do tri leta. Če pa jo damo na zelenjavni vrt, pa jo lahko v jeseni pospravimo v klet in spomladi spet uporabimo, torej jo uporabljamo vsaj dve leti oz. za štiri periode zasajanja.
Volnena zastirka ni nikoli odpad, na koncu se spremeni v kompost, v gnojilo v zemljo idr. V zemlji deluje še vsaj tri leta po tistem, ko smo jo že zakopali.

Volneni filc lahko uporabimo kot notranjo zaščito (ob notranjih stranicah zasadilne posode) in zunanjo zaščito (na vrhu korita ali gredice). Največ koristi pa bomo imeli, če bomo volneni filc vložili čisto na dno korita ali lonca, kjer bo uravnaval vlago in pospeševal rast.

Ste vedeli, da je bio filc lahko odlična zaščita v zelenjavnih in sadnih gajbicah? Primeri dobre prakse sirarjev od blizu in daleč in distributerjev gajbic sadja in zelenjave, ki imajo izkušnjo, da je filc vsaj 20 x bolj vzdržljiv od papirja, so več kot zgovorni.

Pripravila: Marija Srblin, direktorica podjetja Soven
Proizvajalec: Soven d.o.o., Mariborska c. 48, Selnica ob Dravi; Soven Natura, Gosposvetska 7, Ljubljana
Prodajalne Kalia in Kmetijske zadruge v vašem kraju
Spletna trgovina www.soven.si, telefon02 67 40 574

Še ne veste, kaj boste danes pripravili poleg glavne jedi ali kot samostojni posladek?

Palačinkice brez glutena (10) in dodane maščobe

Suhe sestavine:
80 g prosene moke
1 žlico vinskega kamna
1 žlico kokosovega sladkorja
1 ščepec soli
cimet, po želji
limonina lupina, po želji

Mokre sestavine:
200 g sojinega napitka
2 žlički limoninega soka
1 žlica chia semen
70 g jabočne čežane
½ banane

Postopek:
Najprej si pripravimo chia jajček: 1 žlico chia namočimo v 4 žlice vode, pustimo stati in občasno premešamo. Nato v sojin napitek vlijemo limonin sok, premešamo in pustimo, da v miru koagulira. ½ jabolka očistimo, razrežemo na manjše koščke, dodamo žlico vode in zblendamo v kašo.

Nato presejemo suhe sestavine in v posodi zmešamo ter jih nakupčkamo na eno stran posode. Potem kaši dodamo še banano in chia jajček in ponovno zblendamo ter vlijemo na drugo stran posode in počasi vmešavamo k moki. Ko je zmes povezana in vinski kamen začne delovati, prenehamo mešati in pustimo stati 10 min.

Pripravimo ponev za palačinke, najbolje iz teflona. Dobro jo segrejemo, ne dodajamo maščobe, in ko je res vroča, vlijemo 3 male palačinke, oz. odvisno od velikosti vaše ponve. Pečemo na počasnem ognju, na vsaki strani cca. 3-4 minute.

V tem obdobju se zelo priporočata med in ingver. To je odličen namaz za palačinke, tudi za otroke. Da jih ne bo peklo, naredimo takole: V malo tople vode (ne v vroče, ker uničimo vse edinstvene sestavine v medu) damo med in nariban ingver, dobro premešamo in polijemo po palačinkah.

Okrasimo s trobenticami, vijolicami, marjeticami, ki zdaj še veselo poganjajo po vrtovih in gozdovih. Vsi ti cvetovi so užitni in polni energije, ki se je v njih nakopičila čez zimo. Hvaležno si jih privoščimo.

Ko pa bodo zorele jagode, pa lahko naredite palačinkin stolp in se poigravate z raznimi sadnimi marmeladami, najbolje je, da jih naredite sami (kot na sliki).

Narežete npr. jagode, jih stresete v ponev, polijete z dvema žlicama limone, dodate želeno sladilo, vrete na malem ognju nekaj minut in mešate, da se vam ne zasmodi. Jaz zgostim z moko iz rožičevih pešk, res krasno naravno gostilo.

Ostanite zdravi in dober tek!


Z nami pa bi rada podelila še tale svoja spoznanja in misli:

Dragoceni,

rada bi bil koristna, rada bi pomagala v teh zelo posebnih časih. Veliko se zadržujem v naravi: gozdu ali na vrtu, za kar sem neizmerno hvaležna.

Naša Mati Zemlja je jasno spregovorila. Dovolj ima!!! Dolgo je čakala, da razvijemo inteligenco, zdravo pamet in empatijo, in ker nam to ni uspelo, je stvar vzela v svoje roke, saj ne zmore več, rabi počitek. Pa ni egoistična naša Mati Narava, o ne!!! Dobro ve, da tudi mi rabimo počitek, da se rabimo zaustaviti, se začutiti, se vprašati, kdo smo, kaj bi radi delali v življenju ... Kaj je sploh smisel bivanja na zemlji? Ali smo hvaležni? Ali zaupamo Stvarniku?

Ja, v bistvu nam je dala enkratno priložnost in veliko časa, ki ga lahko namenimo sebi, svojim najdražjim, svojim hobijem, svojim neuresničenim željam …, čeprav na prvi pogled vse skupaj izgleda zelo strašljivo.

Seveda je nujno podpreti tudi svoje fizično telo, saj veste: Zdrav duh v zdravem telesu!

Zato ga čim manj obremenjujmo. Jejmo čim več svežega sadja, ki je lahko prebavljivo, in tako bo telo imelo energijo in zmožnosti za čiščenje in izločanje virusov, če se prikradejo v naše telo. Tudi nobenih maščob ali olj, zlasti prežganih, ne dodajajte v telo, ker jih telo neverjetno težko presnavlja, in zlasti še sedaj ga ne bi smeli obremenjevati s tem. Kajti vsa hrana že sama po sebi vsebuje dovolj maščob za potrebe našega telesa.

Telo pa rabi dovolj tekočine, veliko sončne svetlobe ali vitaminov D in C. Telo tudi rabi biti dlje časa lačno, ker edino takrat, ko se ne ukvarja s presnovo hrane, lahko čisti in izloča tujke in odvečne snovi iz našega telesa.

In, seveda, veselje na vašem obrazu in pozitivne misli! To zelo pomaga

Pripravila: Mateja Ulaga in kuha, www.facebook.com/mateja.ulaga.7

Kako se podružiti, poveseliti in razmigati hkrati

Igrajmo se družabno igro Človek, razgibaj se!

V dneh, ko ne moremo obiskovati priljubljenih ljubljanskih točk za rekreacijo, je gibanje še vedno pomembno. Zato so sodelavci programa Razgibajmo Ljubljano pripravili namizno igro, s katero greste lahko vsaj v mislih na sprehod po ljubljanskih športnih točkah in se ob tem še razmigate. In to z družino ali s prijatelji.

Oblecite udobna oblačila, očistite športne copate, pripravite si figurico, vrzite kocko in poskrbite za svoje telo!
Natisni igrico »

Nekaj najosnovnejših navodil:

 • Na zgornji povezavi natisnite igrico.
 • Zlepite dva A4 lista skupaj.
 • Vzemite figurice in kocko, ki jih imate pri kakšni drugi družabni igri.
 • Za figurice lahko uporabite karkoli, lahko jih izdelate tudi sami.
 • Pred začetkom igre vrzite kocko, začne tisti, ki ima najvišjo številko.
 • Začetek igre lahko določite tudi po svoje.
 • Potujte po poljih in upoštevajte navodila/naloge.
 • Koliko krogov boste odigrali/odtelovadili, se dogovorite pred pričetkom igre.

Pripravila: Športna zveza Ljubljana

Podprimo slovenskega kmeta!

Kupujmo svežo, zdravo in lokalno hrano

VIDEO


Pripravili:
Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine, Zveza podeželske mladine Slovenije, https://zspm.si/.

Novice

12.09.2022

Uspešno izpeljan 52. sejem Narava-zdravje

Za nami sta 52. sejem Narava-zdravje in 15. Otroški bazar.
Preberi več >>
25.05.2022

Nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji imajo tudi letos možnost ugodnejše prijave preko KGZS

Tudi letos nosilcem dopolnilne dejavnosti na kmetiji Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem ...
Preberi več >>
10.05.2022

52. sejem Narava-zdravje bo potekal že v septembru!

Letošnji sejem Narava-zdravje bo potekal že septembra in sicer od petka, 9. do nedelje, 11. septembra na Gospodarskem razstavišču ...
Preberi več >>
Arhiv novic »