Suhe sestavine:
80 g prosene moke
1 žlico vinskega kamna
1 žlico kokosovega sladkorja
1 ščepec soli
cimet, po želji
limonina lupina, po želji
Mokre sestavine:
200 g sojinega napitka
2 žlički limoninega soka
1 žlica chia semen
70 g jabočne čežane
½ banane
Postopek:
Najprej si pripravimo chia jajček: 1 žlico chia namočimo v 4 žlice vode, pustimo stati in občasno premešamo. Nato v sojin napitek vlijemo limonin sok, premešamo in pustimo, da v miru koagulira. ½ jabolka očistimo, razrežemo na manjše koščke, dodamo žlico vode in zblendamo v kašo.
Nato presejemo suhe sestavine in v posodi zmešamo ter jih nakupčkamo na eno stran posode. Potem kaši dodamo še banano in chia jajček in ponovno zblendamo ter vlijemo na drugo stran posode in počasi vmešavamo k moki. Ko je zmes povezana in vinski kamen začne delovati, prenehamo mešati in pustimo stati 10 min.
Pripravimo ponev za palačinke, najbolje iz teflona. Dobro jo segrejemo, ne dodajamo maščobe, in ko je res vroča, vlijemo 3 male palačinke, oz. odvisno od velikosti vaše ponve. Pečemo na počasnem ognju, na vsaki strani cca. 3-4 minute.
V tem obdobju se zelo priporočata med in ingver. To je odličen namaz za palačinke, tudi za otroke. Da jih ne bo peklo, naredimo takole: V malo tople vode (ne v vroče, ker uničimo vse edinstvene sestavine v medu) damo med in nariban ingver, dobro premešamo in polijemo po palačinkah.
Okrasimo s trobenticami, vijolicami, marjeticami, ki zdaj še veselo poganjajo po vrtovih in gozdovih. Vsi ti cvetovi so užitni in polni energije, ki se je v njih nakopičila čez zimo. Hvaležno si jih privoščimo.
Ko pa bodo zorele jagode, pa lahko naredite palačinkin stolp in se poigravate z raznimi sadnimi marmeladami, najbolje je, da jih naredite sami (kot na sliki).
Narežete npr. jagode, jih stresete v ponev, polijete z dvema žlicama limone, dodate želeno sladilo, vrete na malem ognju nekaj minut in mešate, da se vam ne zasmodi. Jaz zgostim z moko iz rožičevih pešk, res krasno naravno gostilo.
Ostanite zdravi in dober tek!
Z nami pa bi rada podelila še tale svoja spoznanja in misli:
Dragoceni,
rada bi bil koristna, rada bi pomagala v teh zelo posebnih časih. Veliko se zadržujem v naravi: gozdu ali na vrtu, za kar sem neizmerno hvaležna.
Naša Mati Zemlja je jasno spregovorila. Dovolj ima!!! Dolgo je čakala, da razvijemo inteligenco, zdravo pamet in empatijo, in ker nam to ni uspelo, je stvar vzela v svoje roke, saj ne zmore več, rabi počitek. Pa ni egoistična naša Mati Narava, o ne!!! Dobro ve, da tudi mi rabimo počitek, da se rabimo zaustaviti, se začutiti, se vprašati, kdo smo, kaj bi radi delali v življenju ... Kaj je sploh smisel bivanja na zemlji? Ali smo hvaležni? Ali zaupamo Stvarniku?
Ja, v bistvu nam je dala enkratno priložnost in veliko časa, ki ga lahko namenimo sebi, svojim najdražjim, svojim hobijem, svojim neuresničenim željam …, čeprav na prvi pogled vse skupaj izgleda zelo strašljivo.
Seveda je nujno podpreti tudi svoje fizično telo, saj veste: Zdrav duh v zdravem telesu!
Zato ga čim manj obremenjujmo. Jejmo čim več svežega sadja, ki je lahko prebavljivo, in tako bo telo imelo energijo in zmožnosti za čiščenje in izločanje virusov, če se prikradejo v naše telo. Tudi nobenih maščob ali olj, zlasti prežganih, ne dodajajte v telo, ker jih telo neverjetno težko presnavlja, in zlasti še sedaj ga ne bi smeli obremenjevati s tem. Kajti vsa hrana že sama po sebi vsebuje dovolj maščob za potrebe našega telesa.
Telo pa rabi dovolj tekočine, veliko sončne svetlobe ali vitaminov D in C. Telo tudi rabi biti dlje časa lačno, ker edino takrat, ko se ne ukvarja s presnovo hrane, lahko čisti in izloča tujke in odvečne snovi iz našega telesa.
In, seveda, veselje na vašem obrazu in pozitivne misli! To zelo pomaga
Pripravila: Mateja Ulaga in kuha, www.facebook.com/mateja.ulaga.7