- Sejem Narava - zdravje
SI
Show menu

Stopimo skupaj! Moč je pomoč! Razstavljavci sejma Narava-zdravje delijo z vami:

»Ker če daš, nekdo ima.« - Hamo

Vita in Petja s Basecosmetiscs.co DIY, razstavljavci na sejmu Narava-zdravje 2020 delita z nami:

Naredimo si kozmetične izdelke sami doma

Kako pripravimo kavni piling
Kako pripravimo masko za suho kožo

Ljudje v času krize dokazujemo, da se da. Da se upoštevati navodila pristojnih, da se stopiti narazen, da bomo kmalu lahko spet skupaj, in da se spremeniti naše vsakdanje navade. A tudi ta kriza bo minila in od nje je odvisno, kako si bomo tlakovali našo prihodnost.

Spremenimo svoje vsakdanje navade!

Ekologi brez meja, dolgoletni partner sejma Narava-zdravje, so pripravili Čist-e-novice s poudarkom na alternativah in antropološkem razmisleku med štirimi stenami. Vabljeni k branju!

Prelistaj Čiste e-novice Ekologov brez meja TUKAJ

Zvok nas lahko poboža in umiri, pomaga sprostiti napetosti in pokaže na topel prostor srca in miru znotraj nas

Zapoj ali Vsak je sam zase najboljši pevec

Prisluhnite in zapojte z Bindu!

Kako zmanjšati rast plevela in ohranjati vlago na vaših gredicah? Kako se znebiti škodljivcev? Za kaj vse so koristne volnene zastirke?

Zastirka za vrtičkanje in eko vrtnarjenje

Bio volnena zastirka je zelo uporabna za vse vrste zelenjave – od rane solate do endivije in radiča, še posebej za paradižnik in papriko, ki rabita konstantno vlago in čisto okolje. Zastirka omogoča, da manj zalivamo, služi kot medvloga med rastlino in blatom, varuje pridelek pred škodljivci, zmanjša prehajanje rdečih polžev, omogoča pregrado med gredami, z njo naredimo dekorativni zaključek na okrasni gredi, zavira in preprečuje rast plevela. Vse bolj jo uporabljajo za urejanje parkov, ribnikov in nabrežin.

Podobno vlogo ima ovčja volna tudi v visoki gredi. Vas zanima, kako jo uporabimo?

 • Volneni filc položimo čisto na dnu grede, nato pa obložimo njeno notranjost grede, do cca. pol metra pod vrhom. Filc nadomesti razne nenaravne notranje zaščite, kot so guma, folija idr.
 • Razsuto stanje neoprane ovčje volne ali kemlaka (odpadne volne pri proizvodnji) pa položimo v visoko gredo nad dračje oziroma tik pod zaključno plast rodne zemlje.

Če imamo visoko gredo na zelo sončnem predelu, priporočamo, da jo tudi zgoraj zaščitimo z bio volneno zastirko, v katero naredimo luknje in posadimo rastlinje. V isto zastirko lahko posajamo dva do trikrat, na koncu pa jo zakopljemo v zemljo, kjer bo še naprej opravljala nalogo uravnavanja vlage v zemlji in pospeševala rast, odganjala škodljivce idr.

Obstajata dve debelini zastirke iz ovčje volne:
 • 3 mm debela,ki ima življenjsko dobo do enega leta in omogoča dvakratno zasajanje(najprej solato, potem pa paradižnik)
 • 3-4mm,ki jo običajno dajemo k trajnim nasadom in ima življenjsko dobo od dve do tri leta. Če pa jo damo na zelenjavni vrt, pa jo lahko v jeseni pospravimo v klet in spomladi spet uporabimo, torej jo uporabljamo vsaj dve leti oz. za štiri periode zasajanja.
Volnena zastirka ni nikoli odpad, na koncu se spremeni v kompost, v gnojilo v zemljo idr. V zemlji deluje še vsaj tri leta po tistem, ko smo jo že zakopali.

Volneni filc lahko uporabimo kot notranjo zaščito (ob notranjih stranicah zasadilne posode) in zunanjo zaščito (na vrhu korita ali gredice). Največ koristi pa bomo imeli, če bomo volneni filc vložili čisto na dno korita ali lonca, kjer bo uravnaval vlago in pospeševal rast.

Ste vedeli, da je bio filc lahko odlična zaščita v zelenjavnih in sadnih gajbicah? Primeri dobre prakse sirarjev od blizu in daleč in distributerjev gajbic sadja in zelenjave, ki imajo izkušnjo, da je filc vsaj 20 x bolj vzdržljiv od papirja, so več kot zgovorni.

Pripravila: Marija Srblin, direktorica podjetja Soven
Proizvajalec: Soven d.o.o., Mariborska c. 48, Selnica ob Dravi; Soven Natura, Gosposvetska 7, Ljubljana
Prodajalne Kalia in Kmetijske zadruge v vašem kraju
Spletna trgovina www.soven.si, telefon02 67 40 574

Še ne veste, kaj boste danes pripravili poleg glavne jedi ali kot samostojni posladek?

Palačinkice brez glutena (10) in dodane maščobe

Suhe sestavine:
80 g prosene moke
1 žlico vinskega kamna
1 žlico kokosovega sladkorja
1 ščepec soli
cimet, po želji
limonina lupina, po želji

Mokre sestavine:
200 g sojinega napitka
2 žlički limoninega soka
1 žlica chia semen
70 g jabočne čežane
½ banane

Postopek:
Najprej si pripravimo chia jajček: 1 žlico chia namočimo v 4 žlice vode, pustimo stati in občasno premešamo. Nato v sojin napitek vlijemo limonin sok, premešamo in pustimo, da v miru koagulira. ½ jabolka očistimo, razrežemo na manjše koščke, dodamo žlico vode in zblendamo v kašo.

Nato presejemo suhe sestavine in v posodi zmešamo ter jih nakupčkamo na eno stran posode. Potem kaši dodamo še banano in chia jajček in ponovno zblendamo ter vlijemo na drugo stran posode in počasi vmešavamo k moki. Ko je zmes povezana in vinski kamen začne delovati, prenehamo mešati in pustimo stati 10 min.

Pripravimo ponev za palačinke, najbolje iz teflona. Dobro jo segrejemo, ne dodajamo maščobe, in ko je res vroča, vlijemo 3 male palačinke, oz. odvisno od velikosti vaše ponve. Pečemo na počasnem ognju, na vsaki strani cca. 3-4 minute.

V tem obdobju se zelo priporočata med in ingver. To je odličen namaz za palačinke, tudi za otroke. Da jih ne bo peklo, naredimo takole: V malo tople vode (ne v vroče, ker uničimo vse edinstvene sestavine v medu) damo med in nariban ingver, dobro premešamo in polijemo po palačinkah.

Okrasimo s trobenticami, vijolicami, marjeticami, ki zdaj še veselo poganjajo po vrtovih in gozdovih. Vsi ti cvetovi so užitni in polni energije, ki se je v njih nakopičila čez zimo. Hvaležno si jih privoščimo.

Ko pa bodo zorele jagode, pa lahko naredite palačinkin stolp in se poigravate z raznimi sadnimi marmeladami, najbolje je, da jih naredite sami (kot na sliki).

Narežete npr. jagode, jih stresete v ponev, polijete z dvema žlicama limone, dodate želeno sladilo, vrete na malem ognju nekaj minut in mešate, da se vam ne zasmodi. Jaz zgostim z moko iz rožičevih pešk, res krasno naravno gostilo.

Ostanite zdravi in dober tek!


Z nami pa bi rada podelila še tale svoja spoznanja in misli:

Dragoceni,

rada bi bil koristna, rada bi pomagala v teh zelo posebnih časih. Veliko se zadržujem v naravi: gozdu ali na vrtu, za kar sem neizmerno hvaležna.

Naša Mati Zemlja je jasno spregovorila. Dovolj ima!!! Dolgo je čakala, da razvijemo inteligenco, zdravo pamet in empatijo, in ker nam to ni uspelo, je stvar vzela v svoje roke, saj ne zmore več, rabi počitek. Pa ni egoistična naša Mati Narava, o ne!!! Dobro ve, da tudi mi rabimo počitek, da se rabimo zaustaviti, se začutiti, se vprašati, kdo smo, kaj bi radi delali v življenju ... Kaj je sploh smisel bivanja na zemlji? Ali smo hvaležni? Ali zaupamo Stvarniku?

Ja, v bistvu nam je dala enkratno priložnost in veliko časa, ki ga lahko namenimo sebi, svojim najdražjim, svojim hobijem, svojim neuresničenim željam …, čeprav na prvi pogled vse skupaj izgleda zelo strašljivo.

Seveda je nujno podpreti tudi svoje fizično telo, saj veste: Zdrav duh v zdravem telesu!

Zato ga čim manj obremenjujmo. Jejmo čim več svežega sadja, ki je lahko prebavljivo, in tako bo telo imelo energijo in zmožnosti za čiščenje in izločanje virusov, če se prikradejo v naše telo. Tudi nobenih maščob ali olj, zlasti prežganih, ne dodajajte v telo, ker jih telo neverjetno težko presnavlja, in zlasti še sedaj ga ne bi smeli obremenjevati s tem. Kajti vsa hrana že sama po sebi vsebuje dovolj maščob za potrebe našega telesa.

Telo pa rabi dovolj tekočine, veliko sončne svetlobe ali vitaminov D in C. Telo tudi rabi biti dlje časa lačno, ker edino takrat, ko se ne ukvarja s presnovo hrane, lahko čisti in izloča tujke in odvečne snovi iz našega telesa.

In, seveda, veselje na vašem obrazu in pozitivne misli! To zelo pomaga

Pripravila: Mateja Ulaga in kuha, www.facebook.com/mateja.ulaga.7

Kako se podružiti, poveseliti in razmigati hkrati

Igrajmo se družabno igro Človek, razgibaj se!

V dneh, ko ne moremo obiskovati priljubljenih ljubljanskih točk za rekreacijo, je gibanje še vedno pomembno. Zato so sodelavci programa Razgibajmo Ljubljano pripravili namizno igro, s katero greste lahko vsaj v mislih na sprehod po ljubljanskih športnih točkah in se ob tem še razmigate. In to z družino ali s prijatelji.

Oblecite udobna oblačila, očistite športne copate, pripravite si figurico, vrzite kocko in poskrbite za svoje telo!
Natisni igrico »

Nekaj najosnovnejših navodil:

 • Na zgornji povezavi natisnite igrico.
 • Zlepite dva A4 lista skupaj.
 • Vzemite figurice in kocko, ki jih imate pri kakšni drugi družabni igri.
 • Za figurice lahko uporabite karkoli, lahko jih izdelate tudi sami.
 • Pred začetkom igre vrzite kocko, začne tisti, ki ima najvišjo številko.
 • Začetek igre lahko določite tudi po svoje.
 • Potujte po poljih in upoštevajte navodila/naloge.
 • Koliko krogov boste odigrali/odtelovadili, se dogovorite pred pričetkom igre.

Pripravila: Športna zveza Ljubljana

Podprimo slovenskega kmeta!

Kupujmo svežo, zdravo in lokalno hrano

VIDEO


Pripravili:
Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine, Zveza podeželske mladine Slovenije, https://zspm.si/.

V času omejitve gibanja, ko smo povečini doma, se je tudi mladim življenje obrnilo na glavo. Navajeni aktivnega in družabnega življenja morajo zdaj svoj čas preživljati doma, v majhnih prostorih, sami ali z domačimi. To je zanje lahko velik izziv, ki lahko vodi v občutke tesnobe, pa tudi depresijo.

Nekaj napotkov za mlade, kako organizirati dan

 • Zdaj je čas, da si svoj kotiček v stanovanju urediš čim bolj prijetno. Tudi, če je to samo miza v dnevni sobi, si uredi tako, da bo jasno – tukaj sem jaz.
 • Domačim jasno povej, ko potrebuješ mir, ker se učiš, bereš knjigo ali počneš kaj drugega. Mogoče ne bo zaleglo takoj in bo potrebno ponoviti večkrat. Vseeno pa vztrajaj na miren način. Pojasni jim, zakaj je to tako pomembno.
 • Uporabi slušalke, da utišaš zvoke, ki te motijo. Lahko poslušaš sproščujočo glasbo, pa še za domače bo to znak, da potrebuješ umik.
 • Jasno sporoči, ko si ponovno pripravljen/pripravljena na pogovor. Naj bo temu namenjeno vsak dan nekaj časa in takrat se potrudi, da pozorno poslušaš, kaj ti domači sporočajo.
 • Javi se za opravljanje nujnih nakupov za vse domače npr. v trgovini ali lekarni, lahko pa povprašaš še pri starejših sosedih, ki teh nakupov ne morejo opraviti sami. Na ta način boš dobil/dobila nekaj časa, ko boš zunaj, pa še nekaj dobrega boš prispeval/prispevala za druge.
 • Verjetno bo nekaj časa trajalo, da boste vzpostavili ritem. Prišli bodo tudi trenutki, ko se ne bo možno umakniti. Gotovo ima tudi prijatelj/prijateljica podobno situacijo. Dogovorita se, da se pokličeta ali si pišeta, ko je stiska prevelika.


Verjamemo, da je trenutna situacija za marsikoga težka, zato tudi odrasli razmislimo, kaj lahko naredimo, da bomo lažje shajali drug z drugim.


Kako se izogniti depresiji?

 • Naredi si urnik za vsak delovni dan. Preveri obveznosti, ki jih moraš opraviti za šolo, faks, službo in jih delaj sproti. Če se ti jih bo nabralo preveč, se boš k delu spravil/spravila še težje.
  V urnik daj tudi zabavne, sproščujoče stvari npr. knjiga, glasba, film, vendar pazi, da ne bodo kar naenkrat zavzele celotnega časa.
 • Spremljaj svoj ritem spanja. Če se zalotiš, da spiš več kot 8 ur na dan in ti jutranje vstajanje predstavlja resno težavo, si nastavi alarm. Verjetno jih bo potrebno več, da bo učinkovalo. Poskusi budilko prestaviti tako, da moraš vstati, če jo želiš ugasniti. Preobleci pižamo, poskrbi za svojo higieno, tudi če boš ves dan sam/sama doma. Mogoče bo slišati banalno, ampak že tako majhna stvar te lahko motivira k aktivnosti.
 • Razmisli, s kom se že nekaj časa nisi slišal/slišala. Zdaj je čas, da ponovno najdeta stik. Poskrbi, da nekoga pokličeš vsaj trikrat na teden.
 • Če igraš igre, si vzemi čas zanje npr. čez vikend ali eno uro zvečer. Predvsem pazi, da ne igraš celo noč. Izberi take, ki zahtevajo timsko sodelovanje, tudi taki stiki ti lahko pomagajo pri spopadanju z depresijo.
 • Najdi čas za gibanje. Lahko samo pet minut zjutraj in pet minut pred spanjem, že to ti bo dalo drugačen občutek. Pa seveda poskrbi za zdravo, redno prehrano.

Mogoče ti danes ne bo uspelo. Cel dan boš preždel/preživela v postelji. Nič hudega. Vsak dan je nova priložnost, da narediš drugače. Tudi majhni koraki štejejo.

Mladi zmaji nudijo individualno psihosocialno pomoč
Mladim je vsak dan od ponedeljka do petka med 10. in 17. uro na voljo mobilna psihosocialna svetovalka Jerneja Munc, na telefonski številki 041 662 132 in elektronskem naslovu jerneja.munc@mladizmaji.si.
Za vsa splošna vprašanja pa lahko pišete tudi na elektronski naslov info@mladizmaji.si ali sodelujete v spletni klepetalnici.

Pripravili: Mladi zmaji, povzeto po Sporočilu za javnost MOL.

Pomembno je, da vemo, da nismo sami in da imamo na voljo podporo in pomoč.

Kaj storiti v primeru nasilja v družini

 1. Potencialne žrtve imejte ob sebi vedno telefon z nujnimi številkami.
 2. Ob nasilju se poskusite umakniti v prostor, kjer ni nevarnih predmetov (ne v kuhinjo!).
 3. Ob neposredni ogroženosti pokličite 113.
 4. Pokličite v krizni center (031 233 211), če zaradi ogroženosti potrebujete takojšen umik na varno.
 5. Kontaktirajte nevladne organizacije, ki so preko telefona in spleta na voljo tudi v času epidemije (njihove kontakte navajamo spodaj).
 6. V kolikor ne morete govoriti po telefonu, pišite – lahko po elektronski pošti, sms ali s pomočjo drugih komunikacijskih orodij (Viber, Whatsapp ...).
 7. V vsakem primeru je dobro upoštevati varnostna priporočila, ki jih lahko najdete na spletnih straneh nevladnih organizacij (https://www.drustvo-dnk.si/o-nasilju/varnostni-načrt.html).
 8. Na spletni strani policije so navedene informacije o postopku na policiji v primerih nasilja v družini: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/oosebna-varnost/nasilje-v-druzini.

Bodite pozorni na morebitne izbruhe nasilja v svojem okolju. V kolikor nasilje zaznate, o tem brez oklevanja obvestite policijo na številko za klic v sili 113 oziroma anonimno številko 080 1200 in/ali pokličite katero od nevladnih organizacij, kjer boste prejeli informacije, navodila in strokovno vodstvo za pomoč žrtvam nasilja (lahko vas pokličejo tudi nazaj, da s klicem ne boste imeli stroškov).

Nevladne organizacije nudijo pomoč tudi zdaj

Krizni center za ženske in otroke, žrtve nasilja
 (sprejemajo le zdrave osebe, ki nimajo simptomov okužbe s korona virusom) je dosegljiv 24 ur dnevno, vse dni v tednu, na telefonski številki 031 233 211.

Varne hiše društva SOS telefon: pokličite na 080 11 55


Psihosocialno svetovanje in podpora – kam se obrniti, koga poklicati

Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja
Telefon: vsak delovni dan od 9. do 15. ure na telefonski številki: 031 699 333.
SOS telefon: 080 11 55, vsak dan od 12. do 18. ure
E-naslov: drustvo-sos@drustvo-sos.si


Društvo za nenasilno komunikacijo
Telefon: vsak delovni dan od 8. do 16. ure na dežurnih telefonskih številkah: 01 4344 822 ter 031 770 120.
E-naslov: info@drustvo-dnk.si.


Društvo Ženska svetovalnica

Telefon: vsak delovni dan od 9. do 18. ure na telefonskih številkah: 01 25 11 602 in 040 359 909.
E-naslov: zenska@svetovalnica.org.


Združenje za MOČ - Celostna psihosocialna pomoč žrtvam spolnega nasilja in drugih oblik nasilja
Telefon: vse dni v tednu, tudi izven delovnega časa, na telefonski številki 080 28 80 in 041 204 949.
E-naslov: info@zamoc.si
Facebook stran @SkupajZaMoc.


Beli obroč Slovenije, Društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj
Telefon: od ponedeljka do petka od 10. do 16. ure na telefonskih številkah: 01 430 54 90 in 040 772 276
E-naslov: beliobroc@gmail.com


Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok
Svetovanje, namenjeno otrokom, mladostnikom, staršem, strokovnim in dežurnim delavcem
Telefon:

 • od ponedeljka do četrtka od 10. do 12. ure na telefonski številki: 051 411 995, od 15. do 17. ure na telefonski številki: 031 564 967
 • ob petkih od 9. do 11. ure na telefonski številki: 041 283 742, od 15. do 17. ure na telefonski številki: 031 564 967
 • ob sobotah od 9. do 11. ure na telefonski številki: 041 283 742
 • ob nedeljah od 9. do 11. ure na telefonski številki: 031 218 863

V primeru hujše stiske lahko 24h/dan pokličete na 031 665 266
E-naslov: svetovanje@luninavila.si.

Spremenilo se nam je vse, kajne? Naše navade in rituali. Soočeni smo z omejitvami, ki jih nismo izbrali in si jih ne želimo.

Kako v času pandemije vzpostavljati svet lastne normalnosti?

Nekaj svojih izkušenj deli z nami Maja Megla, avtorica uspešnice Stres, kuga sodobnega časa.

Odvzet nam je življenjski stil, ki smo ga vajeni, in tudi življenjski ritem, ki nam je dajal tempo skozi vsakdan. Počutimo se izkoreninjene, kot bi nas izpulilo iz tal. Zato se moramo ukoreniniti sami in vzpostaviti svoj lasten svet normalnosti. Nekaj mojih prijemov.

*** Izogibam se vsemu, kar me sili v stres. Sprožilec  stresnega odziva je strah. Dolgotrajni strah kronično preplavlja telo s stresnimi hormoni, zato pristanemo v tesnobi, depresiji, pobitosti, nemiru, glavobolih, napetosti in celo agresiji. Kako se naravnati? Če strah opozarja, da smo življenjsko ogroženi, smo dolžni ukrepati in se zaščititi. Vse, kar je več od tega, pa je spektakel negativizma in hranjenja strahu s hipotetičnimi katastrofami, zarotami in konci sveta.  Zaupam življenju, ki živi skozme.

*** Izogibam se vsemu, kar ustvarja izredne razmere. Ni izrednih razmer! So le zahtevnejše razmere in kompleksnejši izzivi za družbo.

*** Izogibam se črnogledim, agresivnim, žaljivim, omalovaževalnim, črno-belim pogledom na svet in interpretacijam razmer, ki vnašajo paranojo, teorije zarot, napovedi  katastrof in konca sveta, negativizme vseh vrst. So strupi, ki spodjedajo trezno presojo.

*** Gojim tiste vsebine, ki hranijo notranji mir, spoštovanje do vseh bitij,  sočutje, socialno pravičnost in skrb za šibkejše.

*** Ne obremenjujem se z restrikcijami in izolacijo. V svoji notranjosti sem svobodna in te svobode ne more nihče vzeti in nič okrniti.

*** Vrtnarim in sem v stiku z naravo. Če ni mogoče drugače,  lahko zasadimo nekaj zelišč v glinene lonce.

*** Gojim obilje humorja. Humor je zdravilen. V smehu postanemo lažji in tegobe izgubijo naboj usodnosti.

*** Plešem, četudi sama s sabo. Ples je utelešena radost bivanja. Ne cilja na uspeh ali priznanje. Je vedrina sama po sebi.

*** Opazujem naravo, prebiram knjige in poslušam glasbo. Lepota (umetnost) plemeniti, navdihuje, hrani duha in žlahti življenje.

*** Hvaležna sem za čas, ki si ga lahko prijatelji vzamemo eden za drugega, ter za vse pristne, iskrene in odprte pogovore. Sodobne tehnologije omogočajo, da se lahko celo vidimo.

*** Dokončujem naslednjo knjigo in raziskujem nadaljnje poslovne korake. Sem ustvarjalna in odprta v prihodnost.

*** Prihodnost? Ja, neobremenjeno  sprejemam, da bo lahko povsem drugačna od vsega, kar smo poznali doslej.

Dejstvo je, da ne vemo, kako se bodo družbene razmere razvijale v času pandemije. Ni mogoče predvideti, kaj bo čez mesec dni. V tem mesecu, ki je pred nami, je namreč vse odvisno od človeka. Z našim neodgovornim vedenjem lahko epidemijo razplamtimo. Lahko jo z odkritjem učinkovitega cepiva uspešno zajezimo.  Vse to lahko, a vmes na tej poti lahko tudi zrušimo svetovno gospodarsko ravnotežje in sprožimo nerede, kaos, kriminal, upore. Vse je mogoče.

Zato se osredotočite na vsak dan posebej. Na svoje življenje. Na tisto, kar je v vaših rokah.

In v naših rokah je, kako se bomo na izzive časa odzivali.

Pripravila:
Maja Megla, novinarka, založnica, urednica in publicistka, avtorica uspešnice Stres, kuga sodobnega časa,  https://majamegla.si/, Facebook: maja.megla

V Slovenskem združenju za pomoč pri demenci Spominčica Alzheimer Slovenija so v teh dneh še dodatno okrepili svetovalno linijo za vse, ki potrebujejo pomoč in podporo, svetovanju pa so se pridružili tudi znani strokovnjaki na področju demence.

Kako poskrbeti za osebe z demenco v času epidemije

Kako v času epidemije olajšati življenje svojcev oseb z demenco, ki so doma?

Tavanje je ena od pogostih značilnosti demence. Oseba z demenco odide in nato ne ve, kje je, kako je tja prišla in kam naj se vrne. Kaj lahko storimo doma, da bi zmanjšali možnost tavanja?

• Stanovanje osebi z demenco naredite čim bolj prijetno (prijeten vonj s kakšnimi eteričnimi olji, zvok – glasba ali tišina, kar osebi odgovarja, prijeten počivalnik,…).
• V stanovanju osebi z demenco poiščite aktivnosti, ki jih zmore opravljati (pometanje, sesanje, risanje, ustvarjanje, zlaganje perila, pomivanje,…).
• Poskrbite, da se oseba z demenco doma ne dolgočasi in da je ves čas s čim zaposlena. Lahko pomaga pri gospodinjskih opravilih, riše, ustvarja, bere, posluša zgodbe…
• Z bližnjim z demenco bodite doma čim bolj potrpežljivi, mirni in prijazni, da bo rad z vami in bo dobre volje.

Včasih je za boljše počutje dovolj že pogovor, zato pokličite na svetovalni telefon 059 305 555, vsak delovnik med 9. in 18. uro, ali pišite na e-naslov svetovanje@spomincica.si.

Pripravili:
Društvo Spominčica, www.spomincica.si

Koristne nasvete naših razstavljavcev sproti dopolnjujemo.

Novice

25.10.2021

Jubilej Športne zveze Ljubljane in Gospodarskega razstavišča

Brez vzajemnega sodelovanja, kjer se uresničuje pomen poslovnega partnerstva, ne more biti odmevnih dogodkov. 25 let sodelovanja Športne zveze Ljubljane na sejmih Gospodarskega razstavišča ...
Preberi več >>
20.10.2021

Končno na sejem!

Danes ob 9. uri zjutraj smo po dveh letih zatišja končno odprli vrata sejmu za zdrav življenjski slog, zato vas toliko bolj optimistično vabimo na 51. sejem Narava-zdravje. Po obdobju negotovosti, zaprtja javnega življenja ...
Preberi več >>
20.10.2021

Predstavitev kandidatov in zmagovalca za Inovativnega mladega kmeta / kmetico 2021

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) spodbujata inovativnost med mladimi na podeželju, zato med kandidati izberejo nekoga, ki živi in dela na kmetiji ...
Preberi več >>
Arhiv novic »