Kranjska stena v Marmorni dvorani - Sejem Narava - zdravje
SI
Show menu

Kranjska stena v Marmorni dvorani

17. 10. 2013
Sredi Marmorne dvorane je družba Hidrotehnik d.d. postavila pravo leseno kašto oz. kranjsko steno. To je tradicionalna tehnika za varstvo pred škodljivim delovanjem voda in erozije, ki se uporablja pri urejanju vodotokov in sanaciji erozijskih žarišč ter pogojno stabilnih pobočij. Za gradnjo kranjske stene se uporabljajo lokalna naravna gradiva - rešetkasto sestavljena debla in kamen. Izraz »kranjska stena« izvira iz dobesednega prevoda poimenovanja tehnike na nemško govorečem območju Alp, kjer tej zgradbi pravijo »Krainerwand«. Zgradba je torej dobila ime po nekdanji deželi Kranjski, kajti tovrstna protierozijska ureditev je bila od samih začetkov uvajanja v prakso najbolj značilna prav za območje današnje Slovenije. HIDROTEHNIK je nosilec izročila in znanja o leseni kašti, zato je sodeloval tudi pri letošnji pobudi Inštituta za vode RS in uspešnem vpisu tehnike v register žive kulturne dediščine Slovenije (julij 2013).

Vzorčni objekt so strokovnjaki Hidrotehnika skrbno načrtovali in vrhunsko izvedli, vključno z oblikovanjem tolmuna in zatravljenih brežin v podslapju, s prikazom obrežnega protierozijskega zavarovanja s tehniko prepletanja vrbovih vej kot tudi z instalacijo krožnega prelivanja vode čez preliv objekta, pri čemur jim je pomagala Vecronia iz Celja. Izza kašte je Hidrotehnik razstavil 12 izjemnih 1,5 x 1 m velikih fotografij, na katerih lahko spoznate nekatere že izvedene sonaravne ureditve vodotokov. Strokovnjaki so vam na voljo za vsa vaša vprašanja.

Družba Hidrotehnik d.d. je družba s 67 letno tradicijo, specializirana za področje nizkih gradenj in hidrogradnjo ter urejanje voda. Na podlagi pridobljene koncesije opravlja gospodarsko javno službo na povodju srednje Save in Soče, ki obsega vzdrževalna dela na vodotokih in odpravo posledic neurij ter poplav. S postavitvijo lesene kašte in prikazom pomena dobrih praks v okviru sodobnega urejanja voda, želi Hidrotehnik prispevati k informiranju in ozaveščanju prebivalcev Slovenije o pomenu vzdrževanja in razvijanja sonaravnih načinov sobivanja z vodo, hkrati pa izraziti spoštovanje do dolgoletne tradicije vodarstva in hudourničarstva na Slovenskem. S postavitvijo kašte in spremljajočo strokovno vsebino je Hidrotehnik podprl tudi skupno vizijo Gospodarskega razstavišča in Ministrstva za kmetijstvo in okolje v smeri promoviranja celostnega upravljanja voda.

Novice

12.09.2022

Uspešno izpeljan 52. sejem Narava-zdravje

Za nami sta 52. sejem Narava-zdravje in 15. Otroški bazar.
Preberi več >>
25.05.2022

Nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji imajo tudi letos možnost ugodnejše prijave preko KGZS

Tudi letos nosilcem dopolnilne dejavnosti na kmetiji Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem ...
Preberi več >>
10.05.2022

52. sejem Narava-zdravje bo potekal že v septembru!

Letošnji sejem Narava-zdravje bo potekal že septembra in sicer od petka, 9. do nedelje, 11. septembra na Gospodarskem razstavišču ...
Preberi več >>
Arhiv novic »