Narava zdravje

Eko gastronomija

Pogosto ponudniki v turizmu spregledajo, da so ekološka živila ključni temelj trajnostnega (butičnega, 5 zvezdničnega, zelenega) turizma in gostinstva. Ekološko pridelana živila imajo drugačno notranjo kakovost v primerjavi s konvencionalno oziroma industrijsko pridelanimi živili ter so eden najpomembnejših svetovnih trendov v živilsko predelovalni industriji in beležijo nenehno rast. V povprečju tretjina tujih gostov, ki prihajajo k nam iz Italije, Nemčije in Avstrije, doma redno kupuje ekološka živila. Gastronomija je tudi pomemben nosilni turistični produkt v večini turističnih makro destinacij Slovenije. Namen predavanj, ki jih pripravljamo v sodelovanju z Univerzo v Mariboru, je približati ekološka živila čim širšemu krogu osebja v gostinski dejavnosti (v sektorju HORECA), predstaviti zakonodajne podlage in možnosti vključevanja ekoloških živil v obroke ter deliti izkušnje z že certificiranimi ponudniki ekoloških živil. Na predavanju bo predstavljen tudi priročnik za gostince: EKO GASTRONOMIJA – Koraki do zaupanja vredne (certificirane) ekološke hrane v gastronomiji. Gl. še dogajanje na sejmu.