Narava zdravje

Krepimo zdravje z zdravilnimi rastlinami

Na Inštitutu za hmeljarstov in pivovarstvo Slovenije so pripravili niz predavanj o pomenu zdravilnih rastlin za naše zdravje. Mag. Nataša Ferant bo predstavila Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS v Žalcu, katerega osnovni namen je raziskovanje, strokovno delo in svetovanje ter izobraževanje na področju zdravilnih rastlin. V posebnem predavanju bo predstavila inovativne izdelke in produkte, ki nastajajo na malih kmetijah po Sloveniji tudi v sklopu pilotnih projektov Ekomale in Zelpod. Tretje predavanje  pa bo posvetila genski banki zdravilnih in aromatičnih rastlin in strokovne naloge za zelišča.

Katja Temnik z Zeliščnega vrta Majnika bo v svojem predavanju predstavila zelišča v biodinamični pridelavi na vrtu. Dobro poznamo uporabo zdravilnih zelišč za krepitev našega zdravja, manj poznano pa je, da določena zdravilna zelišča pomagajo tudi rastlinam na vrtu. Predstavila bo zelišča, ki se uporabljajo za biodinamične preparate, pa tudi baldrijanov preparat proti pozebi, rman kot zdravilo rastlinam po toči, njivsko preslico proti glivičnim obolenjem idr.

Tatjana Buzeta bo spregovorila o vsestranski uporabi zelišč. Spet se vračamo nazaj k naravi in iz zelišč razvijamo tako kulinarične, kozmetične, ambientalne kot zdravilne produkte. Hkrati pa pridelava zelišč na manjših zaraščenih površinah, kjer se soočamo z izzivi podnebnih sprememb, lahko predstavlja zanimivo tržno nišo za manjše kmete in pridelovalce. Kombinacija pridelave, predelave z doživljajskim turističnim produktom nudi številne možnosti za preživljanje aktivnega prostega časa v naravi. Meje nam postavlja samo naša vizija, kreativnost in predvsem znanje ter pripravljenost za delo. Na posebnem posnetku pa bomo lahko prisluhnili predavanju Sanje Lončar o naravnih rešitvah za težave z virusi. Respiratorni virusi so mojstri hitrega spreminjanja. Obstajajo številne rastline, ki so kos njihovim zvijačam in so tudi znanstveno potrjeno učinkovite pri zaviranju respiratornih virusov. Katere so najmočnejše in kako jih pravilno uporabiti? Prisluhnite avtorici knjižne uspešnice Naravne rešitve za težave z virusi.