Narava zdravje

Predavanje: Vedoželjnost brez besed

Ko opazujemo najmlajše med nami – dojenčke, ki še ne znajo hoditi, ne govoriti – se nam zlahka zdi, da so nebogljeni in popolnoma prepuščeni odraslim, ki zanje skrbimo in jih učimo, kar se nam zdi pomembno in ustrezno. Ampak, kot se pogosto zgodi, videz vara. Z moderno tehnologijo in sistematičnimi raziskavami je znanost na področju učenja dojenčkov v zadnjih letih razkrila, da so otroci še pred enim letom starosti pravzaprav zelo aktivni in vedoželjni učenci.

V tem predavanju bo dr. Katarina Beguš predstavila svoje raziskovalno delo na področju razvoja vedoželjnosti pri dojenčkih – kako nam dojenčki zastavljajo vprašanja brez besed, kaj nam njihovi možgani povedo o tem, kaj jih zanima, in kako se učijo, in kako drugi ljudje lahko vplivajo na razvoj dojenčkove vedoželjnosti.

Dobili bomo odgovore na vprašanja:

  • Kaj dojenčki razumejo o svetu in kaj jih preseneča?
  • Kako nam zastavljajo vprašanja, še preden znajo govoriti?
  • Kako se otroška vedoželjnost razvija in odraža v njihovi možganski aktivnosti?
  • Kako raziskujemo miselni svet dojenčkov?
  • Kako lahko poskrbimo, da otroška vedoželjnost ne zbledi in ugasne?

Predavateljica: 

Dr. Katarina Beguš je diplomirala iz psihologije na Filozofski Fakulteti Univerze v Ljubljani. Še pred zaključkom dodiplomskega študija jo je pot zanesla v London, kjer je pridobila prve izkušnje v raziskovalnem svetu kot praktikantka v centru za raziskave možganskega in kognitivnega razvoja na Birkbeck College, University of London. Delo jo je navdušilo, zato je ostala v Londonu, nadaljevala študij, in pridobila magisterij iz kognitivne nevroznanosti na univerzi UCL in doktorat iz razvojne kognitivne in nevroznanosti na Birkbeck College. Raziskovalno delo, s poudarkom na učenju in vedoželjnosti dojenčkov, jo je po zaključku doktorata sprva vodilo v Budimpešto, kjer je nadaljevala svoje delo na Central European University, nato čez lužo v ZDA, kjer je delala kot post-doktorska raziskovalka na Rutgers University in Harvard University. Nazadnje se je nastanila v Kopenhagnu, na Danskem, kjer je zaposlena kot predavateljica in kjer nadaljuje svoje raziskave. Svoj navdih pogosto najde pri svojih nečakih, s katerimi redno in rada obiskuje svojo družino v Sloveniji.

Organizator: Skupina Primera, Maraton pozitivne psihologije