Narava zdravje

Predavanje: Kreativnost in (na)vdih – Kako bivati bolj polno?

Ustvarjalnost pogosto povezujemo z umetniškim poklicem, v resnici pa smo ustvarjalni vsi ljudje, ne glede na naše osebne okoliščine. Ustvarjalnost je pot do zdravja, tako v fizičnem kot tudi duhovnem smislu, omogoča nam globok stik z lastnimi potenciali in odpira vrata v širši prostor bivanja. Pomeni vstopati v prostor različnosti (različnih pogledov) s polno prisotnostjo. Ustvarjati pomeni odpreti se radovednosti in prevpraševanju/preobračanju obstoječih zakonitosti sveta. Ustvarjati s tem pomeni dihati v neposrednem stiku s procesom življenja.

Problematika šolskega sistema je, da ni prostora za kreativnost. Do konca osnovne šole se kreativnost pri otrocih zmanjša na 5%. Kako vzpostaviti te prostore, kjer bodo otroci lahko dihali – čutili svoja telesa, se lahko povezovali z drugimi in razvijali svojo kreativnost.

 

Dobili bomo odgovore na vprašanja:

  • Kreativnost kot bivanje
  • Zakaj je kreativnost povezana z zdravjem in vitalnostjo?
  • Povezava med kreativnostjo, dihom in navdihom
  • Kreativnost kot proces
  • Šolski sistem in kreativnost: kako otrokom omogočiti celostni razvoj?

 

Predavateljici:

Dr. Tamara Trobentar je doktorica psihologije, mednarodno certificirana integrativna psihoterapevtka, specializirana za globinsko psihoterapijo travme, Brainspotting terapevtka, supervizorka in učiteljica v procesu. V okviru Inštituta Satori opravlja psihoterapevtsko delo s posamezniki in skupinami, ki se soočajo s težavami, ki so posledica nepredelanih travmatskih dogodkov, tesnobo, paničnimi napadi, izgorelostjo, depresijo, slabo samopodobo, stiskami, ki se izražajo v medosebnih odnosih, raznimi izgubami ipd. V sodelovanju z različnimi strokovnjaki v navezavi s kreativnostjo razvija Program za celostni razvoj otrok v osnovni šoli, model Integrativne kreativnosti, Program za magično kreativnost in Program za celostno obravnavo spoprijemanja s stresom. Je predsednica Strokovnega sveta Slovenske krovne zveze za psihoterapijo, kjer je aktivna na področju (strokovnega) razvoja psihoterapije v Sloveniji, vzpostavljanja standardov in delovanja na področju vzpostavitve zakona o psihoterapiji.

 Dr. Alja Adam je pesnica, specializantka geštalt psihoterapije in predavateljica. Na Filozofski fakulteti je diplomirala iz primerjalne književnosti in sociologije kulture, leta 2007 je na isti fakulteti doktorirala s področja študija spolov in feministične literarne teorije. Izdala je pet pesniških zbirk, njene pesmi so prevedene v petnajst tujih jezikov. Od leta 2014 izvaja izkustvene delavnice kreativnega pisanja, delavnice čuječnosti in kreativne programe za otroke. V okviru inštituta Satori izvaja psihoterapijo in tečaje terapevtske joge. Živi in ustvarja v Medvodah in v ekološki skupnosti Sončni grič, Hrvoji.

Organizator: Skupina Primera, Maraton pozitivne psihologije