Narava zdravje

Predavanje: Kaj v resnici stiska najstnike? Vpogled v največjo slovensko spletno svetovalnico za mlade

Na predavanju bomo spoznali spletno svetovanje kot vir opore v stiski. Izvedeli bomo podatke o stiskah otrok in mladostnikov v Sloveniji (preko spletišča www.tosemjaz.net ter tudi podatkov z zdravstva).

Predavatelj bo predstavil koncept snežne kepe in razložil, kako pride do razvoja stisk, nato pa se bo posvetil virom pomoči za otroke in mladostnike ter odrasle, in pokazal na povezanost med mislimi, čustvi in vedenjem (VKT model) kot pomemben del zmanjševanja čustvene napetosti.

Dobili bomo odgovore na vprašanja:

  • Kje lahko najstniki najdejo pomoč na spletu, ko se znajdejo v stiski?
  • Kaj je spletno svetovanje? Ali je varno za najstnike, da o svojih stiskah pišejo na spletu?
  • Kaj stiska najstnike? S katerimi najtežjimi stiskami se mladi soočajo med odraščanjem?
  • Kako si lahko najstnik v (duševni) stiski pomaga sam?
  • Kje lahko najdemo brezplačno strokovno pomoč za najstnike (in tudi odrasle) v duševni stiski?

Predavatelj:

Domen Kralj je psiholog, zaposlen na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, območni enoti Celje. Kot nacionalni promotor zdravja se posveča predvsem delu na področju duševnega zdravja in koordinaciji nacionalnega programa za duševno zdravje v regiji. Od leta 2017 je aktivno vključen v preventivni program za otroke in mladostnike To sem jaz, kjer skrbi za pripravo vsebin, promocijo programa strokovni in širši javnosti ter je del uredništva spletne svetovalnice. Je tudi sourednik novega priročnika za otroke in mladostnike: Kaj lahko naredim, da mi bo lažje? (2022).

Organizator: Skupina Primera, Maraton pozitivne psihologije