Četrtek, 24. oktober - Sejem Narava - zdravje
SI
Show menu

Četrtek, 24. oktober

9:00 - 10:00, SONET 1
Pomen zrnatih stročnic v naši prehrani
Grah, bob, volčji bob, soja, fižol, vinja, leča, čičerika in arašid spadajo v skupino devetih najpomembnejših zrnatih stročnic sveta. Namen predavanja je predstaviti pomen zrnatih stročnic na vrtu in njivi (poslanstvo stročnic so rodovitna tla), še posebej pa v prehrani (pri vzdrževanju zdravja in dobrega počutja). Če bi pojedli več zrnatih stročnic, bi bili bolj zdravi. Znanja ni nikoli dovolj in vsako novo izobraževanje je nadgrajevanje razumevanja prejšnjega. Skupaj bomo osvojili nekaj procesov v naravi in v organizmu ter poskusili domiselne in enostavne namaze iz soje, graha in drugih zrnatih stročnic, ki jih bo pripravila Anamarija Ačko po receptih iz knjige Zrnate stročnice, pridelava in uporaba.
Doc. dr. Darja Kocjan Ačko in Anamarija Ačko, UL, Biotehniška fakulteta


9:00 - 12:00, STEKLENA DVORANA 
Miniolimpijada
Z gibalno neaktivnostjo tudi zdravje peša. Podatki raziskav kažejo, da slovenski otroci niso pri ravno najboljši kondiciji, povečuje se število otrok s prekomerno telesno težo, vse več pa jih prosti čas preživlja pred ekrani. Za šport moramo skrbeti od malih nog, zato  na sejmu predšolskim otrokom ponujamo Miniolimpijado. Pripravili bomo  tri športne dneve za predšolske otroke ljubljanskih vrtcev, ki bodo spoznavali različne športne panoge (judo, nogomet, ples, gimnastika idr.) ter se preizkušali v njih.
Športna zveza Ljubljane


9:00 - 12:00, RAZSTAVNI PROSTOR MINISTRSTVA ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO
Raziskovanje gozdnih živali
Predstavitev najbolj atraktivne opreme za odlov, uspavanje in spremljanje večjih vrst prostoživečih živali v gozdu (jelenjad, srnjad, velike zveri)


9:00 - 19:00, STEKLENA DVORANA 
Meritve: Ali sem fit? 
Bi želeli izvedeti, kakšna ja vaša trenutna stopnja telesne pripravljenosti? Izkoristite priložnost in se nam pridružite na brezplačnih meritvah in svetovanju za gibalno nedejavne, manj dejavne in rekreativne športnike: veslaški trenažer, stisk pesti (ročni dinamometer ‐ največja sila stiska leve in desne roke), predklon, taping, ravnotežje (vse dni, ves čas), merjenje funkcij vratne hrbtenice (vse dni, 13.-15. ure); predstavitev programa SloFit (predstavitev delovanja projekta), predstavitev izbranih knjig in revije Šport, posterji (FŠ, IŠ, IK, SloFit).
Institut za šport, Fakulteta za šport 


10:00 - 19:00, STOJNICA VSŠ BLED
Masaža dlani
Masaža dlani je odlična terapevtska metoda, s katero si lahko pomagate najbolj sami. Temelji na dejstvu, da so na stopalih in dlaneh refleksne točke, ki odgovarjajo posameznim organom telesa. S pritiskom na določene točke odpravimo marsikatero bolečino. Pokazali vam bomo, kako lahko v domačem naslonjaču poskrbite zase in za svoje prijetno počutje. Na stojnici pa bodo informatorji in predavatelj na voljo za svetovanje in izvedbo aktivnosti s področij zdravega življenjskega sloga.
Predavatelji in študenti VSŠ Bled


10:00 - 19:00, STOJNICA EMILI - EMILIJA PAVLIČ s.p.
Svetovanje za zdravo kuhanje in predstavitev knjig
Svetovanje za zdravo kuhanje in predstavitev knjig bo potekalo na stojnici individualno in ves čas sejma. Gospa Emilija bo vesela vsake obiskoval-ke/-ca. Še posebno pa mladih mam, ki bi jih rada navdušila za zdravo, preprosto, ekološko kuhanje in peko.
Emilija Pavlič


10:00 - 10:30, GALERIJA 3
Vpliv socialnih omrežij na duševno zdravje
Kratko predavanje in razprava o pozitivnih in negativnih vplivih uporabe socialnih omrežij na duševno zdravje posameznika
Tjaša Vranetič, dr. med.


10:00 - 10:45, SONET 2
Zvočna pravljica: ZVOK TIŠINE
Doživetje in občutenje zvoka je ena izmed prvih izkušenj, ki jih človeška bitja izkusimo. Zvok nas lahko poboža in umiri, pomaga sprostiti napetosti in pokaže na topel prostor srca in miru znotraj nas. Kako nas združi petje iz srca in pomirijo zvoki narave! Na delavnici spoznamo in preizkusimo različne inštrumente in njihovo uporabo (gong, kalimba, školjka, pojoče posode, zvončki, šruti idr.) ter raziskujemo darove, ki nam jih ponujajo naš dih, glas in pozornost. Izvedba je prilagojena otrokom in mladim različnih starosti in potreb ter različno velikim skupinam. Pri delu z osnovnošolskimi in predšolskimi otroci ter otroki in mladostniki s posebnimi potrebami je bilo opaženo, da jih tovrstno zvočno doživetje umiri in jim približa naravo ter notranji svet tišine in radosti.
Mina Kunstelj univ. dipl. soc. ped.


10:00 - 11:00, GALERIJA 1
EKO GASTRONOMIJA
K trajnostnemu in odgovornemu razvoju so se zavezali ključni deležniki slovenskega turizma. Med drugim naj bi podpirali ohranjanje in varovanje naravnih virov. Pogosto ponudniki v turizmu spregledajo, da so ekološka živila ključni temelj trajnostnega (butičnega, 5 zvezdničnega, zelenega) turizma in gostinstva. Ekološko pridelana živila imajo drugačno notranjo kakovost v primerjavi s konvencionalno oziroma industrijsko pridelanimi živili ter so eden najpomembnejših svetovnih trendov v živilsko predelovalni industriji in beležijo nenehno rast. V povprečju tretjina tujih gostov, ki prihajajo k nam iz Italije, Nemčije in Avstrije, doma redno kupuje ekološka živila. Gastronomija je tudi pomemben nosilni turistični produkt v večini turističnih makro destinacij Slovenije. Namen predavanj je približati ekološka živila čim širšemu krogu osebja v gostinski dejavnosti (v sektorju HORECA), predstaviti zakonodajne podlage in možnosti vključevanja ekoloških živil v obroke ter deliti izkušnje z že certificiranimi ponudniki ekoloških živil. Na predavanju bo predstavljen tudi priročnik za gostince: EKO GASTRONOMIJA – Koraki do zaupanja vredne (certificirane) ekološke hrane v gastronomiji.
Red. prof. dr. Martina Bavec, UM Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske ved, Viš. pred. dr. Martina Robačer, UM FKBV, Nina Abramič, vodja Bio hotela St. Daniel, Hruševica pri Štanjelu, Alenka Iskra, vodja gostilnice Pri Damah, Maribor


10:00 - 11:00, STOJNICA BIOTEHNIŠKI CENTER NAKLO
Preživetje v naravi
Predstavitev treh oblik ognja v naravi (piramida, zvezda in pagoda) ter bivak. Na delavnici bodo dijaki predstavili tudi igro Nacovka.
Predavatelji in dijaki BC Naklo


10:00 - 11:00, GALERIJA 2
Delavnice varne in zdrave spolnosti: HPV, kaj je to?
Delavnice so osnovane na principu medvrstniškega izobraževanja, na katerih se pogovarjamo o varnem in zdravem pristopu do spolnosti. Prek predstavitve anatomije, različnih metod kontracepcije in spolno prenosljivih bolezni, ki prežijo na nas, poslušalci dobijo esencialno znanje za vstop v odraslost. Poseben poudarek je namenjen humanim papiloma virusom (HPV), ki so najpogostejši povzročitelji spolno prenosljivih okužb v svetovnem merilu. Pogovorimo se o načinih prenosa, posledicah ter preventivi. Hkrati spodbujamo razpravo in razbijamo mite in dvome, ki bi jih utegnili imeti o spolnosti. Naš cilj je spoštljivo, a sproščeno mladim približati pomembnost varne spolnosti in jim ponuditi varen prostor za vprašanja.
Prostovoljci in prostovoljke Projekta VIRUS, Društva študentov medicine Slovenije


10:00 - 12:00, RAZSTAVNI PROSTOR SKUPNOST SLOVENSKIH NARAVNIH ZDRAVILIŠČ
Svetovanje zdravnikov in fizioterapevtov iz slovenskih naravnih zdravilišč
Svetovanje o rehabilitaciji gibalnega aparata.
dr. Neža Strniša, Terme Zreče


11:00 - 11:45, GALERIJA 3
Psihedeliki v psihoterapiji
Kljub vedno višji incidenci mentalnih bolezni in potrebi po novih in inovativnih pristopih zdravljenja rezistentnih psihiatričnih motenj je število na novo registriranih psihofarmakov v zadnjem času v močnem upadu. Načrtovanje in razvoj psihiatričnih zdravil je kompleksno in ima višji delež neuspeha v kliničnih fazah testiranja kot zdravila drugih terapevtskih skupin. V zadnjem času nevroznanstveniki, psihiatri in psihoterapevti posvečajo vedno več pozornosti k obuditvi uporabe psihedelikov, katerih uporaba, raziskave ter nadaljnji razvoj so bile pogubljene v 70. letih prejšnjega stoletja, z njihovo uvrstitvijo med prepovedane substance. Gre za podskupino halucinogenih substanc, med katere spadajo med drugim LSD, psilocibin, DMT, meskalin in 2C-B, ter drugih substanc, ki v strožjem pogledu sicer ne spadajo v skupino psihedelikov, vendar imajo kljub temu lahko psihedelične učinke in s tem potencialno terapevtsko vrednost (npr. MDMA, ketamin). Raziskave nakazujejo, da lahko z uporabo psihedelikov v primernem okolju in pod ustreznim nadzorom pozdravimo številne resne in trdovratne motnje, kot so posttravmatska stresna motnja, anksiozne motnje, odvisnosti, depresija ter s smrtjo povezana tesnoba (»end-of-life anxiety«). Pri tem pa ne gre za novo obliko farmakoterapije, temveč za povsem nov pristop k psihoterapevtskem zdravljenju – psihedelično psihoterapijo. Kaj sploh pomeni »psihedeličen učinek«? Ali so prepovedane substance sploh lahko varne in uporabne v medicini? Kakšne so njihove omejitve? Kako pravzaprav delujejo? Ali obstajajo zadostni dokazi o njihovi učinkovitosti?
Tjaša Vranetič, dr. med.


11:00 - 12:00, JUŽNA ZUNANJA PLOŠČAD GR
1000 gibov
Šola zdravja je celoletni program širjenja jutranje telesne dejavnosti na prostem. Če bi tudi vi radi kaj storili zase in svoje zdravje, poiščite najbližjo skupino »oranževcev« v svoji okolici in se jim pridružite. Morda bo pravi trenutek na sejmu Narava- zdravje. Pridružite se nam!
Društvo Šola zdravja 


11:00 - 12:00, SONET 1
Živeti aktivno življenje z demenco
Na delavnici bomo skozi predstavitev interaktivnih aktivnosti skupaj iskali načine in prikazali, kako lahko ob podpori tehnoloških rešitev spodbujamo aktivno življenje oseb z demenco, njihovo udejstvovanje v družbi in krepimo samostojnost na vseh ravneh vsakdanjega življenja. Z vključevanjem v različne aktivnosti osebe z demenco ohranjajo znanje, ki ga še imajo, in čim dlje ostajajo avtonomni člani družbe.
David Krivec, generalni sekretar Spominčice


11:00 - 12:30, GALERIJA 2
Delavnica na temo duševnega zdravja in duševnih motenj
Na delavnici ponudimo udeležencem širok vpogled v svet duševnega zdravja in duševnih motenj, ki (pre)mnogokrat ostaja nenaslovljen in zapostavljen. Vsebina delavnice tako zajema splošno razpravo o tem, kaj je duševno zdravje, kaj so duševne motnje, kako se duševne motnje kažejo navzven; definicijo stigme ter kako stigma vpliva na različne marginalizirane skupine, še posebej na ljudi z duševnimi motnjami; dejavnike tveganja in sprožilne dejavnike za razvoj duševnih motenj, pogostost duševnih motenj; motnje razpoloženja pri depresiji in bipolarni motnji; samomorilnost, samopoškodovanje; motnje hranjenja pri anoreksiji, bulimiji, kompulzivnem prenajedanju, ortoreksiji in bigoreksiji; psihoze: shizofrenija; anksioznosti, kot so generalizirana anksioznost, obsesivno-kompulzivna motnja, socialna anksioznost, specifične fobije; odvisnosti; preventivo in zdravljenje duševnih motenj. Prav tako je možna vsebinska prilagoditev in osredotočenje le na katero od zgoraj naštetih tem, ki jo v tem primeru obdelamo poglobljeno. Od udeležencev pričakujemo, da so karseda aktivni, tako da si prizadevamo delavnico izvesti v obliki pogovora – postavljamo mnogo vprašanj, udeležence spodbujamo k lastnemu razmišljanju in prispevanju idej k razpravi, hkrati pa z veseljem odgovarjamo na vprašanja, ki se porodijo med pogovorom.
Prostovoljci in prostovoljke projekta V odsevu, Društva študentov medicine Slovenije


11:00 - 11:20, SONET 2
Sproščanje s tibetanskimi posodami
Zvočna nega s tibetanskimi pojočimi posodami je prastara oblika regeneracije telesa. Zvok tibetanskih posod omogoča globoko sproščanje tako leve kot desne možganske polovice. Pospešuje prekrvavitev in odpravlja napetost. Po zvočni negi ste mirnejši, vibracije zvoka pa učinkujejo v telesu še dolgo zatem, ko so bile posode na njem igrane.
Študenti VSŠ Bled


11:00 - 14:00, FORUM
Strokovni dogodek ZRMK: Občine, nosilke zelene prihodnosti
Na 2. nacionalnem seminarju bomo predstavili konkretne, finančno in skozi energijsko-okoljske kazalnike, ovrednotene ukrepe osmih pilotnih občin, ki sodelujejo v projektu Local4Green - Grosuplje, Ivančna Gorica, Kamnik, Kočevje, Kranj, Križevci, Lenart in Trebnje. Izmenjali bomo izkušnje in mnenja med vsemi predstavniki v trajnostni razvoj usmerjenih slovenskih občin. Podali bomo tudi pobude in priporočila za korekcijo zakonodaje, ki bi občinam omogočila večjo samostojnost pri upravljanju s proračunom, da bodo tako lažje dosege cilje za svoje lokalne trajnostne politike. Na dogodku bodo uvodoma predstavljeni izsledki in stališča strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK in Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. V drugem delu bodo predstavniki pilotnih občin predstavili svoje izkušnje glede predvidenih fiskalnih ukrepov. V zadnjem delu bo potekala diskusija ter izmenjava mnenj in izkušenj med vsemi udeleženci.
Gradbeni inštitut ZRMK


12:00 - 13:00, SONET 2
Reset. Restart delavnica: Pot v radost in svobodo (preseganje negativnih misli in bolečih čustev, omejenih prepričanj in rušilnih pričakovanj)
Moč za spremembe je v naših rokah, vendar lahko spremenimo le tisto, kar poznamo, priznamo in razumemo. Kako pred sabo razgaliti samega sebe in pošteno pogledati v lastne senčne strani? Kako preseči utrinke 60.000 misli na dan, katerih večina je negativnih? Kako biti zavestni tega trušča notranjih samogovorov? Kaj nam povzročajo in v kakšne čustvene stiske nas spravljajo? Kako jim preprečimo razrast? Na kakšen način jih lahko izkoreninimo in nadomestimo z drugimi? Katere metode, načine in tehnike lahko uporabimo, da se premaknemo v smer, kjer lahko zaživimo bolj celostno, izpolnjeno in ustvarjalno.
Za Reset.Restart, Maja Megla


12:00 - 13:30, GALERIJA 1
Okrogla miza Zveze prijateljev mladine Slovenije: Duševno zdravje otrok - stanje, izzivi in nudenje pomoči
V zadnjih dokumentih Svetovne zdravstvene organizacije beremo, da ima v svetovnem merilu 20 odstotkov otrok in mladostnikov duševne motnje, ki so bodisi čustvene, vedenjske, kognitivne, psihosomatske, psihosocialne narave, ali pa gre za resnejše duševne motnje in psihiatrične bolezni. Tudi v Sloveniji najbrž od teh ocen ne odstopamo. Kakšne so konkretne težave naših otrok in mladostnikov? Zakaj nastajajo? Ali smo pri nudenju pomoči uspešni? Kdo mora biti pri prepoznavanju psihičnih težav najbolj pozoren? Starši se ob iskanju pomoči za svoje otroke znajdejo v čakalnih vrstah, ki so za pedopsihiatre dolge več kot pol leta. Ponudba psihoterapevtov in drugih plačljivih storitev je precejšnja, vprašanje pa je, ali je tudi ustrezno strokovna in učinkovita. Z razvojem stroke, medicine, psihologije in nekaterih drugih ved, je vedenje o otroški psihi napredovalo, a sodobni čas prinaša tudi številne, do pred kratkim neznane težave naših otrok – na primer odvisnost od pametnih naprav. Na okrogli mizi s sogovorniki iščemo odgovor na vprašanje, ali smo dovolj pozorni na duševno zdravje otrok in mladostnikov.
Na okrogli mizi sodelujejo: dr. Zdenka Čebašek Travnik, psihiatrinja in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, mag. Mateja Štirn, psihologinja, direktorica ISA instituta, dr. Leonida Zalokar, ravnateljica Vzgojnega zavoda Planina, Nace Breitenberger, svetovalec na TOM telefonu. Pogovor z gosti povezuje dr. Sonja Merljak Zdovc, ZPMS in Časoris
Dr. Sonja Merlak Zdovc z gosti


12:00 - 12:45, GALERIJA 3
Miti in resnice o cepljenju
Delavnica traja eno šolsko uro, možno jo je seveda podaljšati, če bi želeli, da kakšno temo predstavimo podrobneje. Delavnica zajema predstavitev osnov delovanja imunskega sistema, opis delovanja cepiv, katere vrste cepiv poznamo in iz česa so sestavljena. Na koncu pa se skupaj s poslušalci in poslušalkami pogovorimo o najpogostejših mitih o cepljenju. Če čas dopušča, sledi še razprava, kjer razmišljamo o morebitnih rešitvah za upad precepljenosti in ponovni pojav nalezljivih bolezni. Delavnice lahko prilagodimo starosti in izobraženosti poslušalcev in poslušalk – če predavamo npr. študentom in študentkam farmacije ali pa zdravstvenim delavcem ter delavkam, bo delavnica podrobnejša, kot če predavamo mladim staršem brez naravoslovne izobrazbe.
Prostovoljci in prostovoljke projekta Imuno, Društva študentov medicine Slovenije


12:30 - 13:30, SONET 1
Krepimo um za boljši razum
Kognitivni trening je umska, hkrati tudi družabna in povezovalna aktivnost. Pogosto mu ne pripisujemo večje vrednosti. Pa vendarle lahko z družabnimi igrami in vajami prispevamo k zmanjšanju tveganja za demenco in ohranjamo miselno kondicijo. En, dva, tri, ste pripravljeni na izziv tudi vi?
Štefanija L. Zlobec, predsednica Spominčice, in David Krivec, generalni sekretar Spominčice


13:30 - 14:30, SONET 2
Velika zdravilna moč cvetlic
Cvetna terapija je od nekdaj služila kot naravno sredstvo za podpiranje splošnega zdravja, saj cvetne esence kot pravi ključ v človeku odpirajo vrata, ki vodijo v procese razrešitve neharmoničnih stanj v popolno ravnovesje. Da bi razumeli rastlinski svet in njegovo povezavo s človekom, moramo neizogibno pogledati v esenco stvaritve in poiskati povezave, ki so očem nevidne, pa vendar šele njihovo razumevanje daje odgovore na mnoga vprašanja, ki si jih dandanes ne znamo razlagati.
Andrea Cattapan, alkimist, naturopat, iridolog, strokovnjak naravne medicine


14:00 - 15:30, SONET 1
Kako je črevesna flora povezana z zdravjem ščitnice?
»Vse bolezni koreninijo v črevesju« je govoril že Hipokrat. Torej tudi vzroke težav s ščitnico lahko iščemo v črevesju oz. natančneje v črevesni flori. Vabljeni na predavanje, kjer bomo razkrili kako je ravnovesje oz. neravnovesje črevesne flore povezano z zdravjem ščitnice in kaj to občutljivo ravnovesje mikrobov v črevesju najbolj “najeda”. Posledice porušene črevesne flore namreč niso le prebavne motnje (zaprtje, napihovanje, diareja, vetrovi…), ampak sežejo veliko dlje.
Adriana Dolinar dr. vet. med., Združenje za obuditev celostnega človeka, predavateljica v projektu Skupaj za zdravje človeka in narave ter soavtorica številnih knjig na temo naravnih rešitev za ohranjanje zdravja.


14:00 - 14:45, GALERIJA 3
Kako prepoznati zavajajoče trditve ponudnikov blaga in storitev
Ne nasedajte sprednji strani in velikim črkam – v drobnem tisku se skriva resnica. Vedno preberite seznam sestavin in hranilno tabelo ter se tako seznanite z dejansko vsebnostjo … Predstavitev problematike na konkretnih primerih, prikaz pozitivnih in negativnih primerov na označbah.
Anja Bolha, mag. inž. prehrane, strokovnjakinja za prehrano MIPOR


14:00 - 16:30, ODER
Industrijska konoplja po več stoletni tradiciji postala NovelFood / okrogla miza o problematiki nove evropske zakonodaje o izvlečkih iz konoplje
V luči aktualnega dogajanja na področju predelave in prodaje konopljinih ekstraktov oz. t.i. CBD prehranskih in kozmetičnih izdelkov v Sloveniji in EU vabi zadruga KonopKo na okroglo mizo. Na njej bodo udeleženci osvetlili problematiko nove evropske zakonodaje o izvlečkih iz konoplje, podali mnenje o negativnem vplivu prepovedi prodaje na kmetijstvo in celotno gospodarsko panogo v Sloveniji ter nakazali možne rešitve tega področja.
Moderatorka: Barbara Zrimšek z gosti


15:00 - 15:30, GALERIJA 1
Lesni peleti: udobno, ugodno in do okolja prijazno ogrevanje
Predstavili bomo rezultate aktualnega primerjalnega testa lesnih peletov in številne druge koristne nasvete pri njihovi uporabi. Ogrevanje z lesno biomaso je namreč glede na naraščajoče cene fosilnih energentov eden najbolj varčnih načinov ogrevanja, pri tem pa je pomembno, da uporabljamo kakovostno kurivo. Predavanje bomo izvedli v okviru v projekta CLEAR 2.0, katerega cilj je potrošnikom približati aktivno vlogo na trgu energije, predstaviti prednosti trajnostnih virov in jim pokazati, kako postati energetsko samozadosten.
Barbara Primc, strokovnjakinja za področje energije


15:15 - 16:30, GALERIJA 3
Pogovor: Rak ni tabu - onkološki bolnik potrebuje medicinsko zdravljenje in psihosocialno pomoč
Vse, ki ste se že srečali z boleznijo rak, ste v fazi okrevanja, rehabilitacije, doživljate stiske in potrebujete pomoč, vabimo na pogovor, ki ga bo vodila podpredsednica društva Breda Brezovar Goljar. Predstavili bomo organizirano psihosocialno pomoč Društva onkoloških bolnikov Slovenije in izkušnje bivših onkoloških bolnikov. V pogovoru bo sodelovala psihologinja, dolgoletna strokovna vodja skupin za samopomoč Milena Pegan Fabjan in bivši bolniki, prostovoljci, ki pomagajo bolnikom v stiski, Jožica Mestnik in Faik Ajdarevič.
Univ. dipl. psihologinja Milena Pegan Fabjan


15:30 - 16:00, RAZSTAVNI PROSTOR MINISTRSTVA ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO
Pravica potrošnikov do varnih živil
Soodgovornost vseh deležnikov v verigi od njive do mize.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano


15:30 - 16:30, SONET 2
Umetnost življenja
Tako kot v glasbi in slikarstvu vladajo določena načela, tudi življenje poteka po določenih načelih. Dobro jih je poznati in upoštevati, da je življenje čim bolj harmonično. Predavanje bo orisalo ezoterični izvor omenjenih učenj, ki temelji na knjigah Benjamina Crema, ter principe, ki nam lahko izjemno koristijo v vsakdanjem življenju. Kaj je tisto, česar nas v šoli niso učili, pa bi bilo koristno vedeti?
Albina Škerbinc


16:00 - 17:00, GALERIJA 2
Ustna higiena- ohranimo zdrave zobe (pripomočki za čiščenje zob in ustne votline, nega fiksnega ortodontskega aparata)
Ljudje se seznanijo s tehniko čiščenja zob, kolikokrat na dan si moramo umivati zobe, dobijo informacije o različnih pripomočkih za ustno higieno ter o različnih pripomočkih, ki nam pomagajo ohraniti zdrave zobe in dlesni, seznanijo se s pripomočki za nego fiksnega ortodontskega aparata, saj ima veliko mladostnikov fiksni ortodontski aparat. Prav tako izvedemo praktično delavnico umivanja zob z mehko zobno krtačko, ki ne poškoduje dlesni, saj ima ščetine, ki so tako nežne, da jim rečemo vlakna, seznanijo pa se tudi z medzobno krtačko. Pokažemo tudi video posnetek umivanja zob, uporabo medzobne ščetke, uporabo zobne ščetke s prilagojenim utorom med ščetinami za fiksni ortodontski aparat, ščetko single idr.
Tanja Giuliatti Davinić, prof, zdr. vzgoje, tolmačka SZJ


16:00 - 17:00, GALERIJA 1
Aromaterapija
Po internetu in v različnih revijah lahko marsikaj preberete na to temo, vendar je mnogo zavajajočih informacij in nekatere celo napačne. Na tem zanimivem predavanju vam bo Melani Kovač povedala več o tem, kaj so eterična olja, njihove lastnosti, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu, kakšne načine uporabe nam ponujajo, ter predvsem kako jih varno uporabljamo. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in dobili odgovore na vaša vprašanja o eteričnih oljih.
Melani Kovač, aromaterapevtka


16:00 - 18:30, SONET 1
SEMINAR - Topli domek ali vir naših zdravstvenih težav?
1.Vam prostor v katerem bivate krade energijo in zdravje? (Sanja Lončar, projekt Skupaj za zdravje človeka in narave). Topli domek postaja vse bolj nevarno mesto. Slaba svetloba, nevarni hlapi in elektromagnetni smog so lahko v ozadju številnih težav z dihali, nihanjem počutja, depresijo, demenco, nespečnostjo in vsesplošno opaznim padcem naših mentalnih sposobnosti. Se lahko temu ubranimo? Kaj lahko storimo, da bo naš dom varno in zdravo gnezdo, v katerem bomo zares obnovili svojo energijo in nabrali novih moči? 2. Problematika ELEKTROMAGNETNIH SEVANJ v BIVALNEM OKOLJU – Zakaj in kje potrebujemo strokovno pomoč? (Igor Šajn, Stavbna biologija). Med največje probleme sodobnega BIVALNEGA in DELOVNEGA okolja sodijo prav elektromagnetna sevanja. Nekatere družine s to problematiko sodobnega časa niso niti seznanjene, druge nasedajo raznim šarlatanom, ki ponujajo čudežne rešitve, nekatere pa poskušajo problematiko reševati kar same, brez ustreznih naprav in znanja. Veliko takih poskusov se konča celo s poslabšanjem našega bivalnega okolja. Ljudje sicer odstranijo sodobno tehnologijo iz SPALNIH PROSTOROV ali jo izključujejo v času spanja v upanju, da so rešili problem, kar seveda v veliko primerih ne drži. Enega večjih problemov z obremenitvami lahko povzročajo prav naše električne inštalacije, ki potekajo v stenah in jih ne vidimo, drugega pa brezžična tehnologija, ki prihaja tudi od zunaj in jo prav tako z našimi čutili ne zaznamo. Na predavanju se bomo seznanili z največjim napakami na tem področju in se seznanili z nasveti kakšna je prava pot do reševanja problematike ter, kaj lahko na tej poti naredimo sami. Govorili bomo tudi o prihajajočih 5G omrežjih in predstavili različna mnenja stroke glede tega problema. OPOMBA: Vsak udeleženec SEMINARJA bo lahko prejel tudi brezplačno vstopnico za udeležbo na predavanju: KAKO PREPOZNAMO PASTI SODOBNEGA BIVALNEGA OKOLJA in KAJ LAHKO STORIMO SAMI? 3. 5G - Ali lahko ustavimo razmah tveganih tehnologij? (mag. Gregor Kos, Za zdravo družbo). Tehnološki razvoj nam v mnogočem lajša vsakdan, na žalost pa rast in razvoj prinašata tudi vse bolj prisotna tveganja zdravju, kar industrija najpogosteje ne želi ne priznati, ne upoštevati. Na področju telekomunikacijske tehnologije obstaja več tisoč neodvisnih študij, ki že danes, ko v Sloveniji šele testno uvajamo naslednjo 5g generacijo, močno vpliva na zdravje ljudi, naravo in okolje. Vse več nas je, ki tovrstno rast in razvoj odklanjamo in vse več nas je, ki trdimo, da moramo biti državljani seznanjeni tako z industriji ljubimi (plačanimi), kot neljubimi (neodvisnimi) raziskavami pri čemer mediji, odvisni od oglaševalskega kolača telekomunikacijskih dobičkov, žal ne opravljajo svoje družbene vloge.
Sanja Lončar - projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, Igor Šajn - Stavbna biologija, mag. Gregor Kos - Za zdravo družbo


16:30 - 17:30, STOJNICA BIOTEHNIŠKI CENTER NAKLO
Preživetje v naravi
Predstavitev treh oblik ognja v naravi (piramida, zvezda in pagoda) ter bivak. Na delavnici bodo dijaki predstavili tudi igro Nacovka.
Predavatelji in dijaki BC Naklo


17:00 - 18:00, ODER
Zdravo in sladko
Sladek okus je naš primarni okus in nam je zaradi tega zelo prijeten, žal pa je predelan sladkor vse, samo ne zdrava hrana za človeka, ker povzroča močno odvisnost in pripelje do različnih zdravstvenih težav, vpliva na vse organe v telesu, na vsako celico posebej, na vsa tkiva, možgane, kosti … Povedali vam bomo nekaj več o samem sladkorju, njegovem vplivu na telo, katere so bolj zdrave opcije, kdo lahko uživa sladkor tudi v bolj zdravi različici in kdo ne in kako se znebiti odvisnosti od sladkorja. Čeprav bi bilo najboljše, da se sladkamo le s sadjem, si lahko občasno privoščimo bolj zdravo sladico. Na delavnici vam bomo pripravili zdrave sladice, ki jih lahko brez slabe vesti uživate občasno ali ob kakšni posebni priložnosti.
Maja Jeereb


17:00 - 18:00, SONET 2
Sproščanje in regeneracija z zvokom
Zvok vpliva na nas na vseh ravneh - tako na fizični kot duševni ravni. Izpostavljenost zvočnemu onesnaženju sodobnega časa prispeva svoj delež k stresu in preobremenjenosti na delovnem mestu. Prav zvok pa ima tudi moč, da prinese ravnovesje tja, kjer je bilo porušeno, in je učinkovit pri odpravljanju stresa. Ima več pozitivnih vplivov: masira in stimulira notranje organe, sprošča mišice in živčni sistem, izboljšuje cirkulacijo po telesu,poveča energetsko pretočnost, odpravlja utrujenost, lajša bolečinein nas celostno uglašuje. Z znanstvenega vidika se ob doživljanju tovrstnih zvokov umiri možgansko valovanje, ki preide v alfa stanje, z valovanjem med 7 in 15 Herzov ali celo globlje, vse do theta in delta stanja sprostitve, kjer se naravno dogaja regeneracija na vseh ravneh. Poveča se raven beta-endorfina in dopamina v krvi, kar zvišamentalno jasnost, sposobnost učenja in zmožnost vpogleda.Usklajujeta in povezujeta se leva in desna možganska polovica. Udeleženci se udobno namestijo in skozi vodeno sproščanje ozaveščajo svoje notranje dogajanje. Zvok gonga in drugih inštrumentov (himalajske posode, kristalna posoda, tinkshe, koshi idr.) ter vibracija glasu odprejo prostor počitku, kjer se sliši tišina in se mir občuti. Na delavnici ozaveščamo pomen glasu, njegovo povezanost s psihičnimi procesi in se naučimo, kako s svojim glasom očistiti energetsko polje in dvigniti raven energije.
Mina Kunstelj univ. dipl. soc. ped.


17:00 - 18:30, GALERIJA 3
Manifest Your Greatness : Awakening Your True Potential Through Pranic Healing and Meditation (predavanje v angleškem jeziku)
You are more powerful than you know. Your hands are capable of healing yourself, and those around you. In this session, you will be introduced to the subtle anatomy of the body, including a discussion about the chakras (or energetic centers) of your body. You will be introduced to Pranic Healing — a comprehensive system of energetic medicine, and will be given techniques to begin to feel and understand how to heal through prana. We will end the session with a meditation for personal and collective awakening and healing.
Dr. Deborah Anna Quibell, doktorica psihologije


17:00 - 18:00, GALERIJA 2
Živeti lahkotno (Predavanju sledi sproščanje s tibetanskimi posodami)
V današnjem tempu življenja je težko prebroditi dan brez čuječnosti (ang.mindfulness). Čuječnost je zavedanje sedanjega trenutka, zavedamo se misli in občutij, ki nas obdajajo. Pomembno je, da pri tem ostanemo zunanji opazovalec. Na predavanju vam bom predstavila nekaj načinov, kako v vaše vsakdanje življenje vnesti več čuječnosti in s tem izboljšati vaše počutje. Delavnica Sproščanje s tibetanskimi posodami: zvočna nega s tibetanskimi pojočimi posodami je prastara oblika regeneracije telesa. Zvok tibetanskih posod omogoča globoko sproščanje tako leve kot desne možganske polovice. Pospešuje prekrvavitev in odpravlja napetost. Po zvočni negi ste mirnejši, vibracije zvoka pa učinkujejo v telesu še dolgo zatem, ko so bile posode na njem igrane.
Predavateljica VSŠ Bled mag. Katarina Vita Dolinar Bobič in študenti VSŠ


18:00 - 19:00, SONET 2
Vaginalne parne kopeli: "Majhen ginekolog v škatli"
Vaginalne parne kopeli so starodavni način, kako so ženske v preteklosti poskrbele za celostno zdravje svojih reproduktivnih organov popolnoma naravno. Čeprav so te kopeli zadnjih 200 let na zahodu skoraj pozabljena praksa, se sedaj, ko ženske iščejo naravne alternative grobim in invazivnim ginekološkim postopkom, ponovno oživljajo. Vsi vemo, da se maternica čisti sama, ko imamo svoj mesečni menstrualni ciklus, ampak tako kot vsak drug organ v telesu včasih svoje vloge ne opravi v celoti, kot se od nje pričakuje. Na predavanju boste spoznali, da para in ustrezen izbor zelišč lahko prepreči in pozdravi praktično vse ginekološke težave, od infekcij vseh vrst, bolečih menstruacij, odpravlja ciste, fibroide in miome, endometriozo in nepojasnjeno neplodnost kot tudi podpre ženske v meni, ponovno vlaži nožnico in umirja vročinske valove.
Manja Potočnik, facilitatorka vaginalnih parnih kopel, Essence of Yin


18:00 - 19:00, ODER
Ekološka veganska prehrana
Kaj je ekološki certifikat in ali mu lahko zaupamo? Kaj so gensko spremenjeni organizmi v naši prehrani in kako vplivajo na naše zdravje? Zakaj veganska prehrana in kako vpliva na zdravje, odnose in okolje? Pestrost številnih prehranskih diet, njihove prednosti in pasti.
Marjan Korez, Živa center


18:00 - 19:30, GALERIJA 1
Podelitev nagrad PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA OBČINA 2019.
Društvo Planet Zemlja bo v okviru sejma že desetič organiziralo slovesno podelitev priznanj natečaja Planetu Zemlja prijazna občina. Cilj natečaja je meriti učinkovitost slovenskih lokalnih skupnosti pri upravljanju 12 različnih okolijskih področij ter podeliti priznanja najboljšim. V natečaju je do sedaj sodelovalo več kot 170 slovenskih občin, naziv Planetu Zemlja prijazna občina pa si jih je prislužilo 42. Natečaj so tudi letos pripravljali strokovnjaki Direktorata za kmetijstvo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Zavoda za gozdove RS, Zavoda za varstvo narave, Gospodarskega razstavišča Ljubljana, Gradbenega inštituta ZRMK, Visoke šole za trajnostni turizem ERUDIO, Inštituta WCYCLE, Slovenskega meteorološkega društva in društva Planet Zemlja.
Organizira Društvo Planet Zemlja

Novice

12.09.2022

Uspešno izpeljan 52. sejem Narava-zdravje

Za nami sta 52. sejem Narava-zdravje in 15. Otroški bazar.
Preberi več >>
25.05.2022

Nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji imajo tudi letos možnost ugodnejše prijave preko KGZS

Tudi letos nosilcem dopolnilne dejavnosti na kmetiji Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem ...
Preberi več >>
10.05.2022

52. sejem Narava-zdravje bo potekal že v septembru!

Letošnji sejem Narava-zdravje bo potekal že septembra in sicer od petka, 9. do nedelje, 11. septembra na Gospodarskem razstavišču ...
Preberi več >>
Arhiv novic »