Spremljevalni program - Sejem Narava - zdravje
SI
Show menu

Spremljevalni program

Spremljevalni program po sklopih »
DATUM URA PREDAVALNICA NASLOV PREDAVATELJ ORGANIZATOR KRATEK OPIS
21/10/2020 09:30-10:30 GALERIJA 1 Kdo je glavni, ti ali stroj? Tilen Hočevar ZAVOD NORA, CENTER SODOBNIH ZASVOJENOSTI - LOGOUT Interaktivno predavanje se dotika področij varne in odgovorne uporabe spleta za mladostnike. Ozaveščamo o aktualnih tveganih spletnih vedenjih. Poudarek na različnih oblikah spletnih zasvojenosti (pornografija, igre na srečo, video igre) in vrstniškem spletnem nasilju.
21/10/2020 11:00-12:00 GALERIJA 1 Priložnosti za podnebju prijaznejše delovanje organizacij Dr. Renata Karba in Jonas Sonnenschein USTANOVA UMANOTERA - SLOVENSKA FUNDACIJA ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ V predavanju Priložnosti za podnebju prijaznejše delovanje organizacij bo predstavljeno, kako lahko organizacije zmanjšajo izpuste toplogrednih plinov. Izpostavljena bodo najpomembnejša področja, kot so poraba električne in toplotne energije ter prevozi.
21/10/2020 12:30-13:30 GALERIJA 1 Možgančkanje Polonca Kečkeš Spominčica - Alzheimer Slovenija - Slovensko združenje za pomoč pri demenci Možgančkanje je delavnica, ki je primerna za vse generacije. Spominčica - Alzheimer Slovenija bo izvedla delavnico z različnimi miselnimi aktivnostmi, ugankami in govornimi vajami. Delavnica je namenjena druženju, ohranjanju različnih kognitivnih sposobnosti in krepitvi socialne mreže. Trening za možgane je pomemben za vsakega posameznika, v vseh življenjskih obdobjih. NE POZABITE priti na možgansko vadbo s Spominčico.
21/10/2020 15:30-16:30 GALERIJA 1 Podnebne spremembe: mit ali resničnost? izr. prof. dr. Mojca Šraj, UL FGG UNIVERZA V LJUBLJANI, FAKULTETA ZA GRADBENIŠTVO IN GEODEZIJO Podnebne spremembe so zaradi vpliva, ki jih imajo na vsakodnevno življenje posameznika, ena izmed najbolj pogosto obravnavanih tem v medijih, znanstvenih krogih in tudi splošno v javnosti. Spletni iskalnik Google ob iskanju vnosov angleškega izraza za podnebne spremembe, tj. »climate change«, vrne več kot 1.030.000.000 zadetkov. V okviru predavanja bomo predstavili nekatere možne vzroke za podnebne spremembe oziroma različne poglede na ta pojav. Poleg tega pa bomo prikazali, kako podnebne spremembe oz. podnebna spremenljivost vplivajo na vodni krog in z njim povezane okoljske procese ter dejavnike, kot so temperatura zraka, količina padavin, pretoki rek oziroma kako so se ti spreminjali v bližnji preteklosti v našem okolju.
21/10/2020 09:30-10:30 GALERIJA 2 Vse kar ste želeli vedeti o ARONIJI pa si niste upali vprašati Bernarda Repič Etana d.o.o. 1. Uvod in namen delavnice
2. O rastlini sami in njeni zdravilni vrednosti v celoti
3. Pomen aronije v našem vsakdanu
4. Diskusija, vprašanja
21/10/2020 11:00-12:00 GALERIJA 2 Izdelava maske za mastno kožo in piling za ustnice ter izdelava lipglosa Petja Škufca in Vita Jašovič BASE COSMETISC ANI ŠKUFCA s.p. Začeli bomo s teoretičnim uvodom o mastni koži, kakšni so vzroki za nastanek mastne kože. Na kratko bomo opisali tudi delovanje pilingov. Nato bo sledila izdelava treh kozmetičnih izdelkov s prostovoljci. Izdelki so hitro izdelani zato jih bodo udeleženci lahko takoj odnesli domov.
21/10/2020 14:00-15:00 GALERIJA 2 Tihi hormoni bregove derejo Pika Božič Slapar Pika Božič Slapar Kako si na naraven način pomagati, ko nas je hormonska megla že ovila in kako se naučiti preventivno prepoznavati znake hormonskega neravnovesja je tako za kvaliteto in zadovoljstvo vsakdana, kot tudi za delovno učinkovitost in predvsem vitalnost in zdravje posameznice izrednega pomena.
21/10/2020 15:30-16:30 GALERIJA 2 Toksemija - vzrok za mnoge bolezni Jelena Dimitrijević Klepet ob kavi d.o.o. Prvi simptomi obremenjenosti s strupi so po navadi glavobol, utrujenost, slabša koncentracija, razdražljivost, pogosti prehladi, občutljivost na določeno hrano, vrtoglavice, slabost, prebavne težave… Če takrat ne ukrepamo, se začne kriza v telesu.
21/10/2020 17:00-18:00 GALERIJA 2 Misli na srce: izobraževanje o nastanku, poteku in preprečevanju srčno žilnih bolezn Nika Špes DRUŠTVO ŠTUDENTOV MEDICINE SLOVENIJE Projekt Misli na srce je neprofitni, prostovoljni in javnozdravstveni projekt, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije (DŠMS). Projekt deluje že od leta 1990. Naše delovanje je usmerjeno k osveščanju slovenske populacije o boleznih srca in ožilja, ki so vodilni vzrok smrtnosti in obolevnosti v razvitem svetu. V zadnjih letih se umrljivost zaradi srčno-žilnih boleznih zmanjšuje, k čemur pomembno prispevajo prav takšni izobraževalni programi kot je naš. V okviru našega projekta organiziramo Krog zdravja za širšo javnost, Kongres o boleznih srca in ožilja, delavnice o srčno-žilnih boleznih za dijake srednjih šol in gimnazij, predavanja in meritve za širšo javnost ter izobraževanja o srčno-žilnih boleznih za podjetja.
Z vsemi omenjenimi izobraževanji ter dogodki skušamo razširiti naše poslanstvo na delovno aktivno populacijo, ki je vsakodnevno izpostavljena številnim škodljivim dejavnikom za srčno-žilne bolezni, na dijake srednjih šol in gimnazij ter na starejšo populacijo, ki je zaradi starosti nekoliko bolj izpostavljena in dovzetna za pojav omenjenih bolezni. Namen vseh delavnic je tako predvsem širjenje splošnega znanja o nastanku bolezni, poznavanje preventivnih ukrepov, ki se jih lahko poslužujemo, da preprečimo začetek in napredovanje bolezni ter učenje osnov prve pomoči, ki jo nudimo osebi, pri kateri prepoznamo klinične znake ob pojavu prvih simptomov srčno-žilnih bolezni.
21/10/2020 09:30-10:00 SONET Zakladi sredi mesta / Predstavitev Krajinskega parka Tivoli, Rožnika in Šišenski hrib Luka Šparl MOL (Odelek za varstvo okolja) Zelena pljuča mesta, domače igrišče, športni poligon, prostor navdiha in kulture je le nekaj prispodob, s katerimi lahko opišemo območje Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Krajinski park v osrčju Ljubljane ponuja marsikaj: mir, sveži zrak in rekreacijo v gozdu, igranje na igriščih in travnikih, obisk muzejev in ogled kulturnih znamenitosti. Oddahnite si od mestnega vrveža in zadihajte skupaj z naravo.
21/10/2020 10:30-11:30 SONET Od odpadne do pitne vode, od odpadka do vira Doc. dr. Sabina Kolbl Repinc, UL FGG UNIVERZA V LJUBLJANI, FAKULTETA ZA GRADBENIŠTVO IN GEODEZIJO Poudarek na čiščenju odpadne vode, onesnaženju vode in izrabi odpadkov za pridobivanje novih produktov (iz odpadne vode in bioloških odpadkov). Ti produkti so lahko metan, gnojila, fosfor, aminokisline...
21/10/2020 12:00-13:00 SONET Podnebne spremembe in merjenje ogličnega odtisa v slovenskih ekošolah mag. Gregor Cerar in energetski svetovalec iz mreže ENSVET DRUŠTVO DOVES -FEE SLOVENIJA Izvajali bomo merjenje odtisa CO2 s CO2 kalkulatorjem - kot mehanizem za ugotavljanje, analiziranje, vrednotenje, primerjavo in načrtovanje ukrepov, ozaveščanje in izobraževanje ter posledično spremembe delovanja šol in posameznikov v korist blaženja in prilagajanja podnebnih sprememam. Obiskovalci bodo kot prihodnji odločevalci, potrošniki in državljani bolj poglobljeno raziskovali, spremljali in ugotavljali, katere dejavnosti povzročajo največji odtis CO2, oblikovali ukrepe za njegovo zmanjšanje in aktivno sodelovali pri izvajanju ukrepov.
21/10/2020 13:30-14:30 SONET Preventiva je boljša kot kurativa - tudi pri psih! Urša Petrovič CANINAVIVA URŠA PETROVIČ,s.p. Govorili bomo o najpogostejših vzrokih za poškodbe in težave z gibanjem pri psih, kako jih preprečiti, prikritih znakih bolečine in kako ukrepati, ko že pride do težav.
21/10/2020 15:00-16:00 SONET Zdravilni učinki hmelja s predstavitvijo slovenskih sort in zbirke divjih rastlin izr. prof. dr. Andreja Čerenak INŠTITUT ZA HMELJARSTVO IN PIVOVARSTVO SLOVENIJE Hmelj je tradicionalna zdravilna rastlina, ki se že stoletja uporablja pri motnjah spanja. Poleg omenjenih lastnosti ima hmelj še številne druge aktivne snovi, del katerih se koristi tudi pri pripravi piva. Na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu imamo v rastlinski genski banki ter v zbirki slovenskih in tujih sort hmelja nabor številnih genskih virov, uporabnih za različne namene.
21/10/2020 16:30-17:30 SONET Presenetljiv vpliv hišnih ljubljenčkov na okolje in kako ga zmanjšamo Anja Završnik, dr. vet. med. EKO BRLOG, Karel Završnik s.p Naši psi in mačke pa res nimajo velikega ogljičnega odtisa. Pa je res tako? Spoznali bomo, zakaj in kako naši kosmatinci vplivajo na zdravje okolja in planeta. Ter kako lahko ta učinek zmanjšamo.
21/10/2020 09:30-10:30 Oder KUPOLA Podelitev priznanj S kmetije za vas Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije Namen akcije S kmetije za Vas je širitev promocije pozitivnih praks slovenskih kmetij z njihovimi pridelki in izdelki ter storitvami. Organizatorji Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, ČZD Kmečki glas inČasnik Finance s portalom Agrobiznis so v letošnjem letu prejeli 18 prijav.
Kmetije ocenjujemo razvrščene v dve skupini: kmetije, ki se ukvarjajo s trženjem ter prodajo kmetijskih pridelkov in izdelkov, ter kmetije, ki se ukvarjajo s turizmom in storitvami na podeželju. Iz vsake skupine najboljše ocenjena kmetija prejme znak zlato sončnico. Priznanja bomo podelili na sejmu Narava zdravje v Ljubljani.
21/10/2020 11:00-12:00 Oder KUPOLA Pomen cepljenja za naše zdravje ali zakaj se cepiti Denis Baš dr.med., Doc. dr. Mateja Logar dr. med.,prof. dr. Borut Štrukelj, predstavnik Društva študentov medicine, g. Urban Praprotnik, Dogodek bo povezovala ga. Slavka Brajović Hajdenkumer, predstavnik Tehnološkega parka Ljubljana Gospodarsko razstavišče V poplavi informacij, ki jih lahko zasledimo na spletu, družbenih omrežjih ali jih prejmemo od prijateljev, se pogosto zgodi, da je strah pred zaščito s cepljenjem tako močan, da se cepljenju raje izognemo. Pa vemo, zakaj je tako pomembno, da smo cepljeni? So dvomi o uspešnosti cepljenja upravičeni? Lahko živimo tudi brez njih? Na vse to in še več bomo poskušali odgovoriti na naši okrogli mizi, kjer bodo sodelovali strokovnjaki z različnih področij medicine, ki se v praksi ukvarjajo s to problematiko.
21/10/2020 12:30-13:30 Oder KUPOLA Vadbe za vsak dan + Vaje za raztezanje in stabilizacijo (pilates/joga) Nataša Gorenc
21/10/2020 14:00-14:30 Oder KUPOLA Fizioterapevtski trening ravnotežja za tekaški napredek dr. M. Amon, dipl. fizioterapevtika VŠ zavod Fizioterapevtika 20- min predavanje za tekače in ne-tekače, saj vas bo primer kratkega in zabavnega fizioterapevtskega treninga navdušil za vsakodnevno 15 - min rutino - kinezioterapijo
21/10/2020 17:00-18:00 Oder KUPOLA Aktivnosti s pomočjo živali in Beremo z nasmehom Jasna Poznič s psičko Cini ter Sonja Tomšič s psom Poldijem, asistent Borut Šerbela SLOVENSKO DRUŠTVO ZA TERAPIJO S POMOČJO ŽIVALI - AMBASADORJI NASMEHA Beremo z nasmehom
-Kaj dosežemo pri branju kužku: otroci so bolj sproščeni, berejo z veseljem, razločno in naglas (kuža jih pri tem ne popravlja, ne moti, on samo pozorno posluša, za nagrado pa na koncu pokaže nekaj trikcev). Boljša samopodoba učenca, razvijanje empatije, posledično lahko tudi odprava strahu pred psom, socializacija, spoštovanje, upoštevanje pravil...

Aktivnosti s pomočjo živali
-gre za razvijanje gibalnih spretnosti, pravilnega odnosa do živali, razvijanje empatije, izgubljanja strahu pred živaljo. Naučili se bodo pravilnega dajanja priboljškov in pristopa do živali.
21/10/2020 10:00-10:30 Oder KOCKA Bolero - S plesom do zdravja plesne učiteljice PLESNI CENTER BOLERO
21/10/2020 11:00-12:00 Oder KOCKA Novinarska konferenca - Uradna predstavitev knjige D(r)oživete sladkarije by PolaBekeraj Polona Klančnik POLAVON, POLONCA KLANČNIK s.p. Uradna predstavitev knjige D(r)oživete sladkarije by PolaBekeraj
21/10/2020 12:30-13:30 Oder KOCKA Kucha 1. Predstavitev Kuche (vizije, poslanstva, ekipa, produkti) - Mateja Mlinarič, Kucha
2. Nutritionističen aspekt veganske prehrane in naših produktov, recepti - Lara Pirc, certificirana nutricionistka rastlinske prehrane
3. Presežki hrane - Uroš Colja, Food for Life in Kucha
21/10/2020 14:00-15:00 Oder KOCKA Predstavitev knjige D(r)oživete sladkarije by PolaBekeraj Polona Klančnik POLAVON, POLONCA KLANČNIK s.p. Predstavitev knjige D(r)oživete sladkarije by PolaBekeraj za obiskovalce, nakup po akcijski ceni.
21/10/2020 17:00-17:30 Oder KOCKA Bolero - S plesom do zdravja plesne učiteljice PLESNI CENTER BOLERO
21/10/2020 18:00-18:30 Oder KOCKA Kako privabiti divjinski svet v bližino našega doma Ivan Esenko ZOO Ljubljana Predstavitev posameznih vrst ptic s poudarkom na njihovem pomenu.
Opis gnezdilnic za ptice duplarice, nameščanje in oskrba.
Krmljenje ptic – kdaj začnemo s krmljenjem in zakaj je pomembno da krmljenje izvajamo vso zimo.
Predstavitev netopirjev in načini kako jih privabimo. Nameščanje netopirnic.
Predstavitev nekaterih drugih vrtnih živali, kot so jež, navadna krastača, kuna belica in druge.
Predstavitev samotarskih čebel, predvsem opis nekaj pogostejših vrst, primerjava z medonosnimi čebelami in čmrlji in njihov pomen kot opraševalk žužkocvetnih rastlin.
Kako izdelamo preprosto domovanje za samotarske čebele.
Vrtna mlaka.
22/10/2020 09:30-10:30 GALERIJA 1 Kdo je glavni, ti ali stroj? Tilen Hočevar ZAVOD NORA, CENTER SODOBNIH ZASVOJENOSTI - LOGOUT Interaktivno predavanje se dotika področij varne in odgovorne uporabe spleta za mladostnike. Ozaveščamo o aktualnih tveganih spletnih vedenjih. Poudarek na različnih oblikah spletnih zasvojenosti (pornografija, igre na srečo, video igre) in vrstniškem spletnem nasilju.
22/10/2020 11:00-13:30 GALERIJA 1 Prostor konoplje v zelenem, krožnem gospodarstvu Slovenije ZADRUGA KONOPKO Na podlagi Zelenega dogovora naj bi EU do leta 2050 postala
brezogljična družba. S kakšnimi tehnologijami, materiali, novimi
rešitvami… bomo uspeli današnjo linearno ekonomijo, z milijardami ton
najrazličnejših odpadkov, ki jih ni mogoče trajnostnoreciklirati in
ponovno uporabiti, preusmeriti v krožno gospodarjenje, ki je pomemben
del brezogljične družbe?

Konoplja je v zgodovini človeku zagotavljala hrano, obleko, gradbeni
material, ga grela in zdravila, nadomestila pa sta jo nafta in
plastika, ki med drugim ne dajeta semena in v nobenem pogledu nista
trajnostni surovini.

Danes konoplja v svet ponovno vstopa kot velik potencial tako v
povezavi s preprečevanjem podnebnih sprememb in iskanjem inovativnih
rešitev v biotehnologiji, novih materialih, medicini in širše v krožni
ekonomiji.

Rastlina konopljeuskladišči v povprečju 0,6 tone CO2 po hektarju
letno, njena pridelava zahteva manj vode, nič kemičnih sredstev, je
idealna poljščina za kolobar in dozori v 4 mesecih, kar ji lahko daje
pomembno vlogo pri varovanju narave in naših naravnih virov ter pri
blaženju vpliva kmetijstva na podnebne spremembe.

Konoplja je naravna surovina za izdelavo tekstila, pripisujejo ji
neverjeten potencial, da na podlagi biotehnoloških inovacij zamenja
plastiko, konvencionalne gradbene materiale in izolacije. Proizvodi iz
konoplje so naravni material, ki ga je mogoče reciklirati, kar je
pomembna prednost v krožni ekonomiji prihodnosti.

Kam je Slovenija v svojih načrtih v prihodnjem desetletju uvrstila
industrijsko konopljo, tudi v povezaviz Zelenim evropskih dogovorom
in cilji prehoda iz linearne v krožno ekonomijo, ki bo vverigi od
pridelave do inovativne predelave in razvoju novih okolju prijaznih
izdelkov, Sloveniji odprla tudi mnoga nova zelena delovna mesta.
22/10/2020 14:00-15:00 GALERIJA 1 Kaj lahko vsak od nas stori za blaženje podnebnih sprememb Nika Tavčar USTANOVA UMANOTERA - SLOVENSKA FUNDACIJA ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ Predavanje Kaj lahko vsak od nas stori za blaženje podnebnih sprememb je namenjeno tistim, ki želijo biti nosilci potrebnih sprememb, pri tem pa se soočajo z vprašanji o tem, kako lahko v svojem vsakodnevnem življenju dosežejo največje prihranke izpustov toplogrednih plinov.
22/10/2020 16:00-17:00 GALERIJA 1 Razvoj zavesti David Cigoj Revija SENSA, Adria-Media Naslednja "velika stvar" bi lahko bila, ne tehnična novost, ki jo kupimo, ampak nekaj zelo osebnega, celo intimnega – razvoj naše zavesti. Znanost nam je uspela v teh prelomnih časih zagotoviti nenadkriljiva in zanesljiva znanja o vseh vidikih razvoja za sodobnega človeka. Vsi, ki bodo krenili na pot vznemirljivega razvoja, bodo prispevali ne le h kvaliteti lastnega življenja, temveč tudi h kulturnemu napredku in razvoju celotne družbe. Ostati isti in bolje živeti ni mogoče. Višje je na vseh področjih bolje in na nobenem slabše. Razvoj zavesti je poleg ljubezni najboljša zastonjska stvar na svetu. Na sejmu bo mogoče kupiti knjigo Davida Cigoja Razvoj zavesti s 15 % popusta.
22/10/2020 17:15-18:15 GALERIJA 1 Odgovorno skrbništvo živali in pravilen pristop do psa Irena Koren in pes Roni/psička Iša ter Urška Ivanovič in psička Mila, asistentka Neža Varoga SLOVENSKO DRUŠTVO ZA TERAPIJO S POMOČJO ŽIVALI - AMBASADORJI NASMEHA Odgovorno lastništvo živali in pavilen pristop do psa
-Obiskovalcem omogočiti stik z živaljo, jih podučiti kako se obnašati ob navzočnosti kužka, da bo družba najbolj prijetna za oba. Obiskovalcem odgovoriti na vprašanja in zanimivosti o kužkih. Kako skrbeti za psa in druge živali; od prehrane, nege, skupnih aktivnosti do šolanja.
22/10/2020 10:30-11:30 GALERIJA 2 Moč empatičnega poslušanja - kratka predstavitev globalno uveljavljenega pristopa NVC komunikacije (Rosenberg) Javor Škerlj Vogelnik ZAVOD PAN (zavod zaizobraževanje, kulturo, umetnost in šport) Nenasilna komunikacija (nonviolent communication, NVC) oziroma povezovalna komunikacija je globalno uveljavljen pristop, ki ga je razvil ameriški psiholog Dr. Marshall Rosenberg. Temelji na vzpostavljanju kvalitete stika med ljudmi na način, da so lahko potrebe vseh vpletenih v čimvečji meri upoštevane.Osnovno vodilo povezovalne komunikacije je vzpostavljanje načinov razmišljanja, uporabe jezika in načinov komuniciranja, ki temeljijo na jasnih observacijah, avtentičnemu izražanju notranjega doživljanja posameznika, empatičnemu poslušanju in samoempatiji. S pomočjo veščine empatičnega poslušanja lahko ustvarjamo prostor, ki povečuje možnosti vzajemnega zadovoljstva za vse vpletene znotraj določenega odnosa.
22/10/2020 12:00-13:00 GALERIJA 2 Kaj je to fibromialgija? prim. Mojca Kos Golja, dr. med. DRUŠTVO ZA FIBROMIALGIJO Fibromialgija, ki jo uvrščamo v skupino zunajsklepnega revmatizma, je kronični bolečinski mišično-skeletni sindrom. Za bolezen so značilne razpršene bolečine, ki jih spremljajo številni pridruženi simptomi in znaki. Čeprav so fibromialgijo pod drugimi imeni opisovali že pred približno 150 leti, ji medicina posveča večjo pozornost zadnja desetletja.
22/10/2020 13:30-14:30 GALERIJA 2 Prvi znaki demence in ohranjanje samostojnosti oseb z demenco Maša Bizjan Spominčica - Alzheimer Slovenija - Slovensko združenje za pomoč pri demenci Za pravočasno odkrivanje demence je pomembnih 10 zgodnjih opozorilnih znakov. Ko svojci ali bolnik sam prepoznajo prve znake demence, je potreben obisk pri družinskemu zdravniku. O demenci govorimo takrat, ko prvi znaki postanejo tako pogosti, da motijo posameznikovo vsakdanje življenje. Bolezen lahko spremeni razpoloženje in osebnost osebe z demenco, zato mora določene stvari prilagoditi, da bo v svojem domačem okolju lahko čim dlje aktivna, samostojna in tudi zadovoljna. Ohranjanje samostojnosti lahko krepimo z različnimi aktivnostmi. Tako osebe same, dokler lahko, kot s pomočjo najbližjih, ali strokovno podporo. NE POZABITE PRITI, da poglobimo znanja o težki bolezni demence.
22/10/2020 15:00-16:00 GALERIJA 2 IMUNO / Pomen ceplenja Študentje medicine DRUŠTVO ŠTUDENTOV MEDICINE SLOVENIJE Predstavili bomo stranske učinke cepljenja, vlogo farmacije, čredno imunost in druge najpogostejše opazke, okrog katerih se vrtijo dileme o cepljenju. Na koncu bo nekaj minut namenjenih vprašanjem publike in morebitni razpravi.
22/10/2020 16:30-17:30 GALERIJA 2 Kako pripravimo vrt, da bo privabil čim več opraševalcev Nina Ilič MOL (Odelek za varstvo okolja) Kar dve od treh žlic hrane sta odvisni od opraševalcev. Da bi lahko pridelali kar največ hrane moramo vrt zasnovati tako, da naj privabimo kar največ opraševalcev. Skozi predavanje boste spoznali katere opraševalce lahko najdemo na našem vrtu in kako poskrbimo za njihovo dobrobit tudi s sajenjem medovitih rastlin okoli naše hiše.
22/10/2020 09:30-10:30 SONET Mesta prihodnosti - kaj lahko storimo za zeleno prihodnost izr. prof. dr. Nataša Atanasova, UL FGG UNIVERZA V LJUBLJANI, FAKULTETA ZA GRADBENIŠTVO IN GEODEZIJO Ljudje radi živimo v mestih. Trenutne številke kažejo, da polovica svetovnega prebivalstva in kar dve tretjini evropskega živi v mestih, napoveduje pa se da bo 70% svetovnega prebivalstva živelo v mestih do leta 2050. Kaj to pomeni za naše ekosisteme, ki nam omogočajo preživetje na našem planetu in prav tako za samo kvaliteto naših življenj? Če bodo mesta delovala tako kot danes, prav gotovo nič dobrega. Predavanje bo podrobneje predstavilo globalneprobleme s katerimi se soočamo in ki zahtevajo spremembe v delovanju mest. Predstavljene bodo nekatere raziskave, ki take spremembe utemeljujejo, ter tehnologije in koncepti, ki so primerni za urbano okolje ter omogočajo večjo vzdržnost mest.
22/10/2020 11:00-12:00 SONET Senzorično spoznavanje eteričnih olj Petja Škufca in Vita Jašovič BASE COSMETISC ANI ŠKUFCA s.p. Na tej delavnici bomo na interaktivni način izdelovali kozmetični izdelek. Na začetku bomo zopet teoretično opisali proces destilacije ter druge načine pridobivanja naravnih izvlečkov, eteričnih olj itd. Med udeležence bomo razdelili različna eterična olja. Nato bomo sestavili kratek vprašalnik, kjer se bodo udeleženci lahko preizkusili v ugibanju eteričnih olj in drugih vonjalnih testih.
22/10/2020 14:00-15:00 SONET Fižol, od semena do krožnika doc. dr. Darja Kocjan Ačko INŠTITUT ZA HMELJARSTVO IN PIVOVARSTVO SLOVENIJE V predavanju bodo predstavljeni: agronomski pomen fižola, prehrana s fižolom, tradicionalne izkušnje in znanstveni dokazi. Nezrelo stročje in suho zrnje fižola se da pripraviti v različnih jedeh: od juhe, enolončnice, glavne jedi, prikuhe, solate in sladice. Naši predniki so mešali zrnje žit s stročnicami in tako zaužili v istem obroku več in bolj kakovostne beljakovine. Slušatelji bodo dobili odgovor na vprašanje: »Kako odpraviti črevesno nelagodje pri prehrani s fižolom?
22/10/2020 15:30-16:30 SONET Staranje v družbi živali - kako poskrbimo, da bodo naše živali dolgo zdrave in zadovoljne Anja Završnik, dr. vet. med. EKO BRLOG, Karel Završnik s.p Živali imajo na ljudi mnoge pozitivne učinke in še posebej v starosti je njihov vpliv na ljudi zelo dobrodejen. So dobri družabniki, spodbujajo nas h gibanju in nam izboljšajo razpoloženje. Kako pa poskrbimo, da bodo naši hišni ljubljenčki čim dlje ostali zdravi in vitalni? Z nekaj enostavnimi navadami lahko poskrbimo, da bomo skupaj z našim kosmatincem živeli bolj kakovostno in dolgo življenje.
22/10/2020 17:00-18:00 SONET Ekosistemske rešitve v času podnebnih sprememb pri celoviti samooskrbi na manjših kmetijah red. prof. dr. dr. Ana Vovk Korže INŠTITUT ZA HMELJARSTVO IN PIVOVARSTVO SLOVENIJE Analiza stanja naravnih virov kaže, da bo vse težje pridelovati hrano, tako na konvencionalni kot naravni način. Ker je potrebno zmanjševati negativne vplive podnebnih sprememb, se zatekamo k ekosistemskim rešitvam, ki so že okoli nas, samo upoštevati jih moramo. V predstavitvi bodo predstavljene ekosistemske rešitve, ki se nanašajo na zadrževanje vode v pokrajini, na uporabo rastlin, ki čistijo zemljo, na povečanje življenja v zemlji s pomočjo organske snovi in odpornost rastlin s pomočjo naravnih pripomočkov. Ugotavljamo, da lahko s pomočjo ekosistemov pridelamo več, bolj varno in z manj fizičnega dela in kar je najbolj pomembno, varujemo naravo in tako kmetijstvo približujemo varovanju okolja, kar je tudi cilj evropskih in slovenskih zahtev vezanih na zmanjšanje negativnih posledic kmetijstva na okolje. Prikazani bodo konkretni primeri iz Učnega poligona za samooskrbo Dole, ki jih lahko takoj uporabijo zlasti manjše kmetije in vrtičkarje. S prenosom novih znanstvenih spoznanj v prakso povečujemo interes ljudi za samooskrbo, kar je strateško pomembno za vse države.
22/10/2020 10:00-11:00 Oder KUPOLA Tiskovna konferenca ZRMK Gradbeni inštitut ZRMK d.o.o. VZORČNI PRIMER PRENOVE
VEČSTANOVANJSKE STAVBE
Izkušnje pri prenovah stavb v
okviru mednarodnega projekta
HAPPEN iz programa
Obzorje 2020
www.medZEB-HAPPEN.eu
GI ZRMK in SSRS

RAZVOJ KAZALNIKOV TRAJNOSTNE GRADNJE
Testiranje alfa verzije kazalnikov trajnostne gradnje
pod okriljem integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE v koordinaciji MOP
www.kazalnikitrajnostnegradnje.si
GI ZRMK – ZAG in MOP

ZKG PLATFORMA
Zagotavljanje kakovosti v okviru certifikacijske sheme Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG)
in
NADGRADNJA RAZVOJA NOVIH KATEGORIJ ZKG
pod okriljem integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE v koordinaciji MOP
www.trajnostnagradnja.si
GI ZRMK
22/10/2020 12:00-13:00 Oder KUPOLA Vadbe za vsak dan + Vaje za raztezanje in stabilizacijo (pilates/joga) Nataša Gorenc
22/10/2020 13:30-14:30 Oder KUPOLA Delavnica odpravljanja predsodkov do eksotičnih živali Aleš Abram, ustanovitelj društva Bioexo Na delavnici pobliže spoznate ptičjega pajka Rozi, rdečerepega udava Johnya in njegovega mladička Fonzija. Lahko se dotaknete madagaskarskega sikajočega ščurka Štefana in bradato agamo Madgo.
Namen delavnice je, da se otroci spoznajo z eksotičnimi živalmi in spopadejo s strahovi in predsodki do kač, pajkov, kuščarjev ter ostalih eksotičnih živali.
Posebnost in poudarek pri naših delavnicah je v postopnosti spoznavanja živali, premagovanja strahu in vzgajanju spoštljivega odnosa do živih bitij.
22/10/2020 15:00-15:30 Oder KUPOLA UJEMI SVOJ RITEM TERAPEVTSKEGA TEKA dr. M. Amon, dipl. fizioterapevtika 20 - min predavanje, teorija teka, ki vas popelje v metodo terapevtskega teka. Kratko, drugače, terapevtsko.
22/10/2020 16:00-17:00 Oder KUPOLA Priprave na ljubljanski tek + Top vadbeni trendi Nataša Gorenc
22/10/2020 17:30-18:30 Oder KUPOLA Delavnica varne in zdrave spolnosti študentje medicine projekta VIRUS DRUŠTVO ŠTUDENTOV MEDICINE SLOVENIJE V krajši delavnici, ki je namenjena mladim, učencem, dijakom in študentom, predstavimo varen
in zdrav pristop k spolnosti. Tokrat se bomo osredotočili predvsem na humane papiloma viruse
(HPV), ki so najpogostejši povzročitelji spolno prenosljivih okužb v svetovnem merilu. Ker se
pojavnost okužb s HPV povečuje tudi med Slovenci, je ključno, da se z mladimi pogovorimo o
načinih prenosa virusa, posledicah okužbe ter preventivi. Hkrati spodbujamo debato in
razbijamo mite in dvome, ki bi jih utegnili imeti o spolnosti. Naš cilj je na spoštljiv, a sproščen
način mladim približati pomembnost varne spolnosti in jim ponuditi varen prostor za vprašanja.
22/10/2020 10:00-10:30 Oder KOCKA Bolero - S plesom do zdravja plesne učiteljice PLESNI CENTER BOLERO
22/10/2020 11:00-12:00 Oder KOCKA Priprava kruha z drožmi za začetnike Nataša Naneva - Drožilnica POLAVON, POLONCA KLANČNIK s.p. Bi spekli sami doma kruh z drožmi, pa ne veste kako? Na delavnici boste spoznali skrivnosti droženja.
22/10/2020 12:30-13:00 Oder KOCKA Izdelava domačih zelenjavnih dodatkov jedem Sabina Nemanič Grm Novo mesto-center biotehnike in turizma Na predavanju bodo prikazane sestavine in postopek priprave dodatka jedem
22/10/2020 14:00-14:30 Oder KOCKA Zavržki hrane in ostanki živilskopredelovalne industrije, stanje in možnosti dr. Ilja Gasan Osojnik Črnivec Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta V predavanju bomo predstavili nastanjanje zavržkov hrane v Sloveniji in EU ter ostanke, ki nastajajo pri proizvodnji živil. Pregledali bomo, kaj v Sloveniji že počnemo za zmanjšanje viškov hrane ter uporabo proizvodnih ostankov, kje so možnosti za izboljšanje in na katerih področjih potekajo raziskave.
22/10/2020 16:00-16:30 Oder KOCKA Bolero - S plesom do zdravja plesne učiteljice PLESNI CENTER BOLERO
22/10/2020 17:00-18:00 Oder KOCKA Sladko d(r)oživetje Polona Klančnik POLAVON, POLONCA KLANČNIK s.p. Delavnica peke sladic z drožmi s PolaBekeraj
23/10/2020 10:00-10:30 GALERIJA 1 Zaupanje v prehranski izdelek skozi oči bolnika s celiakijo Nataša Forstner Holešek, univ.dipl.inž.živ.teh. SLOVENSKO DRUŠTVO ZA CELIAKIJO Zakaj se želimo dobro počutiti v svojem telesu? Da lahko počnemo stvari, ki nas veselijo in uživamo življenje. Pri diagnozi celiakija, ki je avtoimuna bolezen telesa, jezaenkrat edino zdravilo prehrana brez glutena. Prehrana brez glutena pomeni manj kot 20 mg glutena na kg živila. Ena sama drobtina kruha je za nas že strup in naše telo se nanj odzove s hitrim porastom protiteles. Zato je za nas zelo pomembno, da imamo na voljo izdelke brez glutena, ki jim lahko zaupamo. Kjer je vsebnost glutena res manjša od 20 mg na kilogram. Da so izdelki na katerih piše, da so brez glutena ali pa imajo znak prečrtan žitni klas, resnično brez glutena. Trg na naše veliko veselje ponuja vedno več izdelkov na katerih je navedeno, da ne vsebujejo glutena. Zelo smo hvaležni zakonu o označevanju alergenov, ki je stopil v veljavo leta 2013. Opažam, da se od takrat dalje na trgu pojavlja vedno več izdelkov na katerih je napisano, da so brez glutena. Tudi zapis, da izdelek vsebuje gluten ali pa lahko vsebuje sledi glutena je za nas več kot dobrodošel. Tako se lažje in hitreje odločimo, kaj je za nas varno živilo, katero pa je neprimerno in bi lahko resno ogrozilo naše zdravje.
23/10/2020 11:00-12:00 GALERIJA 1 Dišeča čarovnija za otroke Ana Ličina ANA MARIJA LIČINA s.p. Dišeča čarovnija za otroke
23/10/2020 12:30-13:30 GALERIJA 1 Sivka s Krasa Tanja Arandjelović, Ekotera d.o.o. EKOTERA d.o.o. Sivka je zelo stara rastlina, ki so jo uporabljali kot dezinfekcijsko, antiseptično in pomirjevalno sredstvože v starem Egiptu. V zadnjem času postaja sivka na svetovnem tržišču zelo zaželena dišavnica. Najdemo jo v industriji svežega cvetja, posušenega cvetja in eteričnega olja ter v proizvodih z dodano vrednostjo, ki se uporabljajo v kulinariki, kozmetiki, industriji čistilnih sredstev in izdelkih domače obrti.
23/10/2020 14:00-14:45 GALERIJA 1 Sporazumevanje z osebami z demenco Patricija Frece Spominčica - Alzheimer Slovenija - Slovensko združenje za pomoč pri demenci Oseba z demenco se zaradi napredovanja svoje bolezni ne zaveda in ne razume več vseh področij življenja tako kot jih je pred boleznijo. Zato je pomembno, da se z osebo demenco pogovarjamo na ustrezen način. Predvsem svojci, najbližji in oskrbovalci morajo potrpežljivo in razumevajoče ohranjati pozitivno komunikacijo z osebo z demenco. Govor naj bo jasen, miren, prijazen in naklonjen. NE POZABITE PRITI, da okrepimo veščine pogovora z osebo z demenco.
23/10/2020 15:15-16:15 GALERIJA 1 Predavanje o naravni parfumeristiki ga. Slobodanka Poštić ANA MARIJA LIČINA s.p. Predavanje ga. Slobodanke Poštić o naravni parfumeristiki (v hr. jeziku, Ana L. lahko konsekutivno prevaja po povzetkih)
23/10/2020 16:45-17:45 GALERIJA 1 Razvoj zavesti David Cigoj Revija SENSA, Adria-Media Naslednja "velika stvar" bi lahko bila, ne tehnična novost, ki jo kupimo, ampak nekaj zelo osebnega, celo intimnega – razvoj naše zavesti. Znanost nam je uspela v teh prelomnih časih zagotoviti nenadkriljiva in zanesljiva znanja o vseh vidikih razvoja za sodobnega človeka. Vsi, ki bodo krenili na pot vznemirljivega razvoja, bodo prispevali ne le h kvaliteti lastnega življenja, temveč tudi h kulturnemu napredku in razvoju celotne družbe. Ostati isti in bolje živeti ni mogoče. Višje je na vseh področjih bolje in na nobenem slabše. Razvoj zavesti je poleg ljubezni najboljša zastonjska stvar na svetu. Na sejmu bo mogoče kupiti knjigo Davida Cigoja Razvoj zavesti s 15 % popusta.
23/10/2020 18:15-19:00 GALERIJA 1 Misli na srce: izobraževanje o nastanku, poteku in preprečevanju srčno žilnih bolezn Romana Vranešič DRUŠTVO ŠTUDENTOV MEDICINE SLOVENIJE Projekt Misli na srce je neprofitni, prostovoljni in javnozdravstveni projekt, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije (DŠMS). Projekt deluje že od leta 1990. Naše delovanje je usmerjeno k osveščanju slovenske populacije o boleznih srca in ožilja, ki so vodilni vzrok smrtnosti in obolevnosti v razvitem svetu. V zadnjih letih se umrljivost zaradi srčno-žilnih boleznih zmanjšuje, k čemur pomembno prispevajo prav takšni izobraževalni programi kot je naš. V okviru našega projekta organiziramo Krog zdravja za širšo javnost, Kongres o boleznih srca in ožilja, delavnice o srčno-žilnih boleznih za dijake srednjih šol in gimnazij, predavanja in meritve za širšo javnost ter izobraževanja o srčno-žilnih boleznih za podjetja.
Z vsemi omenjenimi izobraževanji ter dogodki skušamo razširiti naše poslanstvo na delovno aktivno populacijo, ki je vsakodnevno izpostavljena številnim škodljivim dejavnikom za srčno-žilne bolezni, na dijake srednjih šol in gimnazij ter na starejšo populacijo, ki je zaradi starosti nekoliko bolj izpostavljena in dovzetna za pojav omenjenih bolezni. Namen vseh delavnic je tako predvsem širjenje splošnega znanja o nastanku bolezni, poznavanje preventivnih ukrepov, ki se jih lahko poslužujemo, da preprečimo začetek in napredovanje bolezni ter učenje osnov prve pomoči, ki jo nudimo osebi, pri kateri prepoznamo klinične znake ob pojavu prvih simptomov srčno-žilnih bolezni.
23/10/2020 09:30-10:30 GALERIJA 2 IMUNO / Osnove Imunologije Študentje medicine projekta IMUNO DRUŠTVO ŠTUDENTOV MEDICINE SLOVENIJE Na začetku bomo predstavili osnove imunologije in na podlagi teh osnov razložili tudi princip delovanja cepiv. Na kratko bomo predstavili imunski odziv in bolezni, proti katerim cepimo. Nadaljevali bomo z vrsto vprašanj najbolj znanih mitov in resnic o cepljenju, na katera bo lahko odgovarjala publika, mi pa jim bomo obrazložili pravilen odgovor.
23/10/2020 11:00-12:00 GALERIJA 2 Izdelovanje naravne kreme za aknasto kožo Petja Škufca in Vita Jašovič BASE COSMETISC ANI ŠKUFCA s.p. Začeli bomo s teoretičnim uvodom o zgradbi kože, nato pa bomo predstavili vse sestavine, ki bi jih vključili v kremo. Povedali bomo zanimive lastnosti sestavin in njihovo delovanje. Za tehtanje sestavin bomo na oder povabili prostovoljce, ki bi želeli bolj interaktivno sodelovati pri izdelavi. Med izdelavo bomo pustili možnost postavljanja vprašanj. Ker je za izdelavo kreme potrebno mešanje (1h), bodo izdelke lahko prevzeli na najini stojnici.
23/10/2020 12:30-13:30 GALERIJA 2 Predavanje o grafologiji Edita Tomić Klepet ob kavi d.o.o. Grafološka analiza nam razkrije za kateri poklic ali hobi smo najbolj primerni, kakšen odnos imamo do sebe, kako delujemo v timu, kako se čustveno odzivamo in kako delujemo v družbi.
23/10/2020 14:00-15:00 GALERIJA 2 Blaženje podnebnih sprememb z energetskimi viri lokalnih skupnosti dr. Tomislav Tkalec USTANOVA UMANOTERA - SLOVENSKA FUNDACIJA ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ (Umanotera k sodelovanju povabila - Focus, društvo za sonaraven razvoj) Energetska tranzicija k učinkoviti rabi energije in obnovljivim virom energije predstavlja veliko priložnost za skupnostne energetske projekte. V predavanju Blaženje podnebnih sprememb z energetskimi viri lokalnih skupnosti bo predstavljeno, kako lahko državljani in skupnosti sodelujejo v upravljanju z energetskimi viri, ki so na voljo v lokalnem okolju, in tako sooblikujejo svojo energetsko prihodnost.
23/10/2020 15:30-18:00 GALERIJA 2 Skrite nevarnosti bivalnega okolja Igor Šajn STAVBNA BIOLOGIJA, Igor Šajn s.p. BIVALNO OKOLJE IN NAŠE ZDRAVJE ?
Človek je včasih živel po načelih narave in predvsem v stiku z naravo. Zadnje stoletje je prišlo v imenu napredka na vseh področjih do korenitih sprememb. Nobena izjema niso naši BIVALNI PROSTORI. Zaradi vse večje potrebe po udobju, modnih zapovedih, luksuznih dobrinah v zadnjem obdobju pa še zaradi velikega varčevanja z energijo in nakupovanja vse več poceni izdelkov, smo ustvarili bivalne prostore, ki so polni NEVIDNIH NEVARNOSTI. Takšni prostori močno obremenjujejo naše življenje in vplivajo na naše ZDRAVJE. Ljudje se sicer vse bolj zavedajo problemov sodobnega življenja, zato je zaznati nekaj pozitivnih korakov v pravo smer na FIZIČNEM področju na eni strani (prehrana, gibanje, razstrupljanje ...) ter na OSEBNOSTNEM področju na drugi strani (sproščanje, meditacija in druge tovrstne vede). Žal pa je najbolj zapostavljen prav pristop do našega BIVALNEGA PROSTORA, ki je znanstveno dokazano vse bolj nevarno in zdravju škodljivo. NEZDRAVO bivalno okolje povzroča izjemno velik STRES za naš organizem. Če se tega problema ne zavedamo oz. ga zavestno zanemarimo, so lahko vsi naši dobronamerni koraki na poti do zdravja, zadovoljstva, vitalnosti in sreče zaman. Prav bivalno okolje bo v naslednjih letih ena ključnih tem sodobnega pristopa k zdravju.
Svet se trenutno sooča z eno večjih zdravstvenih kriz v naši zgodovini in tudi v tem kontekstu igra BIVALNO OKOLJE zelo pomembno vlogo. Pred nami so mrzli hladni dnevi, slabši vremenski pogoji in nepredvidljiva situacija glede novega korona virusa. Vse to bo od večine ljudi zahtevalo še več zadrževanja v samih BIVALNIH PROSTORIH. Žal je večina sodobnih BIVALNIH PROSTOROV dodaten razlog za skrb, še posebej če se v njih več časa zadržujejo celotne družine. PROGRAM PREDAVANJA - SPLOŠNO PREDAVANJE vključuje sledeče tematike: Ø Osnovna predstavitev STAVBNE BIOLOGIJE. Kratka predstavitev mednarodnega standarda SBM-2015, ki ga uporablja tudi STAVBNA BIOLOGIJA SLOVENIJE. Razkorak med zakonodajo ter standardom SBM-2015? Kako se problema loteva STAVBNA BIOLOGIJA? Ø Predstavitev največjih in najbolj pogostih za naša čutila nezaznavnih nevarnosti, ki nas ogrožajo v naših BIVALNIH PROSTORIH in za katere obstajajo znanstveni dokazi glede škodljivosti: ü SLABA KAKOVOST ZRAKA (nepravilna mikroklima zraka, nevarne kemikalije in druge nevarnosti v zraku bivalnega prostora: hlapne organske spojine VOC, formaldehid, plin radon, PM - prašni delci, CO2 - ogljikov dioksid, CO – ogljikov oksid,…) ü UMETNA SVETLOBA (problemi modre svetlobe, utripanja sijalk in nekakovostnega spektra svetlobe) ü PLESNI ü ELEKTROMAGNETNA SEVANJA (električna polja, magnetna polja in visokofrekvenčna sevanja) NEKAJ POUDARKOV IZ PREDAVANJA Ø Največje napake pri reševanju naštetih problematik. Kaj lahko stori vsak sam in kje je potrebna strokovna pomoč? Ø Kaj pokažejo laboratorijske meritve zraka – VOC hlapne organske spojine – v novogradnjah, kjer niso uporabljeni zdravju prijazni gradbeni materiali oziroma stanovanjska oprema ? Zakaj je pomembno kakovostno prezračevanje? Ø Brez neoporečne vode ni zdravega bivalnega okolja. Ø Zakaj so spore plesni lahko zelo nevarne za naše zdravje? Ø Resnice in miti o napravah, ki naj bi nas varovale pred ELEKTROMAGNETNIM sevanjem – prevare na tržišču. Ø Prihaja peta generacija (5G) mobilne telefonije. Nestrinjanje med znanstveniki glede nevarnosti, ki jo prinaša in zakaj se na spletu pojavlja vse več teorij zarot ter nestrokovnih izmišljenih novic? Komu to koristi? Ø Predstavitev mednarodnega APELA – 3 minutni film (slovenski podnapisi). Skupina 230 vrhunskih znanstvenikov iz 39 držav, združenih pod okriljem Mednarodnega združenja znanstvenikov za elektromagnetna polja (International EMF Alliance), je poslala odločno peticijo ZDRUŽENIM NARODOM (ZN) in SVETOVNI ZDRAVSTVENI ORGANIZACIJI (SZO). Peticija opozarja na hude posledice, ki jih imata ELEKTROMAGNETNO SEVANJE in BREZŽIČNA TEHNOLOGIJA na človeka in naravo. Ø Predstavitev 16 minutnega filma o problematiki interesnih kapitalskih povezav (VPLIVI NA SVETOVNO ZDRAVSTVENO ORGANIZACIJO) in problematiki elektromagnetnih sevanj – film ki vas ne pusti ravnodušnih (slovenski podnapisi). Ø Diskusija glede filma in vprašanja.
23/10/2020 18:15-19:00 GALERIJA 2 Invazivne tujerodne vrste v Ljubljani doc. dr. Simona Strgulc Krajšek (Biotehniška fakulteta, UL) MOL (Odelek za varstvo okolja) Tudi na območju Ljubljane se razraščajo številne invazivne tujerodne rastlinske vrste. Katere so te rastline, kakšne težave nam povzročajo in kaj lahko storimo, da zmanjšamo njihov vpliv?
23/10/2020 09:00-19:00 SONET FRAGRANT SIGNATURES / DIŠEČI PODPISI - mednarodna razstava naravnih parfumov Ana Ličina ANA MARIJA LIČINA s.p. Mednarodna razstava naravnih parfumov je rariteta in unikum v
svetovnem merilu, ki zaenkrat nima tekmeca! Ponosni smo, da je nastala ravno v Sloveniji. Ideja za razstavo
se je porodila dvema parfumeristkama in aromaterapevtkama, Ani Ličina in Slobodanki Poštić ter prerasla v
mednarodno zbirko parfumov in gostujočo razstavo. V zbirki imamo trenutno petindvajset različnih 100%
naravnih parfumov, ki vsebujejo izključno dišave naravnega izvora. Parfumi v naši zbirki so ročno izdelani iz
prave vrtnice, nerolija, vanilije, jasmina, sandalovine, pačulija, bergamotke, popra, mire, osmantusa,
palisandra, vijolice, kardamoma, kave, kakava in mnogih drugih dišečih in tudi zelo dragih materialov.
Ustvarili so jih parfumerji iz različnih evropskih držav pod mentorstvom priznane parfumeristke Slobodanke Poštić.
23/10/2020 09:30-10:30 Oder KUPOLA Delavnica varne in zdrave spolnosti Študentje medicine projekta VIRUS DRUŠTVO ŠTUDENTOV MEDICINE SLOVENIJE V krajši delavnici, ki je namenjena mladim, učencem, dijakom in študentom, bomo predstavili varen
in zdrav pristop k spolnosti. Tokrat se bomo osredotočili predvsem na humane papiloma viruse
(HPV), ki so najpogostejši povzročitelji spolno prenosljivih okužb v svetovnem merilu. Ker se
pojavnost okužb s HPV povečuje tudi med Slovenci, je ključno, da se z mladimi pogovorimo o
načinih prenosa virusa, posledicah okužbe ter preventivi. Hkrati spodbujamo debato in
razbijamo mite in dvome, ki bi jih utegnili imeti o spolnosti. Naš cilj je na spoštljiv a sproščen
način mladim približati pomembnost varne spolnosti in jim ponuditi varen prostor za vprašanja.
23/10/2020 11:00-12:00 Oder KUPOLA Odgovor je pogovor: izolacija in skrb za duševno zdravje otrok in mladostnikov Dr. Albert Mrgole (Zavod Vezal), Nina Babič (psihologinja, svetovalna delavka na Osnovni šoli Martina Konšaka), Špela Reš (psihologinja, strokovna delavka - svetovalka pri Logout), Nace Breitenberger (pedagog, svetovalec na TOM telefonu), pogovor povezuje dr. Albert Mrgole ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE SLOVENIJE Na okrogli mizi bomo spregovorili o izkušnji izolacije, ki smo jo doživljali v času karantene zaradi COVID-19, ter njenih posledicah za otroke in mladostnike in za dinamiko znotraj družin. Spregovorili bomo o izzivih, s katerimi smo se morali soočiti, o težavah, ki jih je naplavila, o sistemskih pomanjkljivostih ter o možnih rešitvah in preventivnem delu za naprej.

Vprašanja, ki jih bomo raziskovali:

Kakšen je vpliv izolacije na duševno zdravje otrok in mladostnikov? Kakšne so posledice?
Kako je izolacija vplivala na otroke in mladostnike s posebnimi potrebami?
Kakšne so posledice nenadnega prehoda na obvezno uporabo digitalnih tehnologij za otroke in mladostnike v okviru šolanja?
Kakšen vpliv je imela nastala situacija na mladostnike, ki so v procesu odvajanja od digitalnih tehnologij?
Kako podpreti mladostnike v duševni stiski v času izolacije in po njej?
Katere sistemske težave je karantena izpostavila?
Preventiva in priporočila ob morebitni ponovni izolaciji.
23/10/2020 12:30-13:30 Oder KUPOLA Aktivnosti s pomočjo živali in Beremo z nasmehom Irena Koren in pes Roni/psička Iša ter Urška Ivanovič in psička Mila, asistentka Sonja Tomšič SLOVENSKO DRUŠTVO ZA TERAPIJO S POMOČJO ŽIVALI - AMBASADORJI NASMEHA Beremo z nasmehom
-Kaj dosežemo pri branju kužku: otroci so bolj sproščeni, berejo z veseljem, razločno in naglas (kuža jih pri tem ne popravlja, ne moti, on samo pozorno posluša, za nagrado pa na koncu pokaže nekaj trikcev). Boljša samopodoba učenca, razvijanje empatije, posledično lahko tudi odprava strahu pred psom, socializacija, spoštovanje, upoštevanje pravil...

Aktivnosti s pomočjo živali
-gre za razvijanje gibalnih spretnosti, pravilnega odnosa do živali, razvijanje empatije, izgubljanja strahu pred živaljo. Naučili se bodo pravilnega dajanja priboljškov in pristopa do živali.
23/10/2020 14:00-14:30 Oder KUPOLA Top vadbeni trendi Nataša Gorenc
23/10/2020 15:00-16:00 Oder KUPOLA Kje je še možno polje srečanja dveh ljudi? Matic Munc SKUPINA PRIMERA Srečanje je osnovna predpostavka psihodrame. Dva človeka (ali več ljudi) se srečata (oz.
srečajo) v času in prostoru ter začnejo odnos. To je možno v fizičnem svetu, kjer lahko
začutimo drugega človeka. Toda, kaj se bo zgodilo zdaj, ko nam govorijo, da je fizična
bližina škodljiva? Dogodek se bo odvil kot interaktivno predavanje na temo, kje je možno
srečanje dveh ljudi. Spregovorili bomo tudi o tem, kako je epidemiološka situacija posegla v
odnose med ljudmi. Ali digitalni svet lahko nadomesti fizične stike in kako pravzaprav
ohranjati odnose v novi realnosti.
Vprašanja, ki jih bomo raziskovali:
● Kakšni so temeljni koncepti psihodrame?
● Kako vzpostavljati in ohranjati odnose v novi realnosti?
● Tehnologija - dober ali slab nadomestek popoldanske kave s prijatelji?
● Ali lahko samo s tehnologijo vzdržujemo pristne odnose?
● Fizična bližina v trenutnih razmerah velja za škodljivo našemu telesnemu zdravju. Kaj
pa to pomeni za naše psihično blagostanje?
23/10/2020 16:30-17:30 Oder KUPOLA Jeza v naših odnosih Lea in dr. Albert Mrgole SKUPINA PRIMERA V času, ko smo vsi prekomerno vznemirjeni in zaskrbljeni, nepotrpežljivi in občutljivi, želiva
pokazati na točko, kjer lahko bistveno vplivamo na boljši potek naših medsebojnih odnosov.
Vsi bi si želeli manj prepirov in napetosti s svojimi bližnjimi. Za vse imava sporočilo, ki je
pomembno. V sporih ne gre za vsebino, gre za čustva. Zlasti pa gre za jezo. Jeza je čustvo,
s katerim nas niso naučili ustrezno ravnati. Z jezo uničujemo svoje zdravje, uničujemo pa
tudi odnose z najbližjimi. Jeza je v izhodišču vsakega neugodnega zapleta. Kadar jeza vodi
naša vedenja in smo ob njej nemočni, nam je za storjena dejanja ali izrečene besede vedno
žal. Obvladati jezo pomeni imeti moč nad izbiro vedenj, s katerimi lahko vnašamo več miru
in povezanosti v življenje z bližnjimi. Vprašanja, ki jih bomo raziskovali:
● Kaj je bistveni obrat, ki ga zahteva vsako obvladovanje jeze?
● Kako razumeti in ozavestiti jezo pri sebi in prevzeti nadzor nad svojimi vedenji?
● Kako ravnati z jezo v partnerskih zapletih?
● Kako naučiti otroke, da bodo znali uravnavati jezo pri sebi?
● Kako učinkovito pomagati najstnikom, ki so veliko jezni?
23/10/2020 17:45-18:45 Oder KUPOLA Življenje brez bolečin v križu dr. Rok Vengust, dr. med. Špela Bračun, mag. fizioterapije dr. Rok Vengust, dr.med.; Špela Bračun, mag. fizioterapije ZDRAVLJENJE BOLEČIN V KRIŽU IN NOGI: vloga ortopeda in fizioterapevta
23/10/2020 10:00-10:30 Oder KOCKA Bolero - S plesom do zdravja plesne učiteljice PLESNI CENTER BOLERO
23/10/2020 11:00-12:30 Oder KOCKA Okrogla miza na temo Lokalna (samo)oskrba in krepitev lokalnega gospodarstva Moderatorka: Lidija Šömen iz Zavoda za socialni razvoj Murska Sobota, so.p.
Gostje: g. Matej Kline iz Permakulturnega inštituta, g. Andrej Vršič iz Jeruzalem Slovenija, ga. Valentina Šeruga iz Sirarstva Tinka, g. Niko Miholič iz PanOrganix, ga. Ficko Brigita iz Sadjarstva Ficko in g. Pukšič iz ekološke zelenjadarske kmetije Moja biodežela
ZSR MS so.p. Samooskrba je postala vroča tema v zadnjem času t.i. korona epidemije, ko se je naenkrat pojavil problem, kako se oskrbeti s hrano v novih razmerah. Še več, pojavljajo se vprašanja o preskrbi z zdravo hrano in priložnostih slovenskega kmetijskega gospodarstva.
23/10/2020 13:00-13:30 Oder KOCKA Kako privabiti divjinski svet v bližino našega doma Ivan Esenko ZOO Ljubljana Predstavitev posameznih vrst ptic s poudarkom na njihovem pomenu.
Opis gnezdilnic za ptice duplarice, nameščanje in oskrba.
Krmljenje ptic – kdaj začnemo s krmljenjem in zakaj je pomembno da krmljenje izvajamo vso zimo.
Predstavitev netopirjev in načini kako jih privabimo. Nameščanje netopirnic.
Predstavitev nekaterih drugih vrtnih živali, kot so jež, navadna krastača, kuna belica in druge.
Predstavitev samotarskih čebel, predvsem opis nekaj pogostejših vrst, primerjava z medonosnimi čebelami in čmrlji in njihov pomen kot opraševalk žužkocvetnih rastlin.
Kako izdelamo preprosto domovanje za samotarske čebele.
Vrtna mlaka.
23/10/2020 14:00-15:00 Oder KOCKA Projekt APPLAUSE /Barvanje tekstilij in tiskanje papirja z barvili iz invazivnih rastlin doc. dr. Marija Gorjanc in doc. dr. Maja Klančnik (Naravoslovnotehniška fakulteta) MOL (Odelek za varstvo okolja) Pridobivanje naravnih barvil iz invazivnih tujerodnih rastlin in nanos na tekstilije ali papir omogoča razvoj človeku in okolju prijazne postopke okraševanja tekstilij in papirja ter izdelave estetskih in uporabnih predmetov.
23/10/2020 15:30-16:30 Oder KOCKA Peka kruha Erik Bačar za D(r)oživetje POLAVON, POLONCA KLANČNIK s.p. Delavnica peke kruha z drožmi.
23/10/2020 17:00-18:00 Oder KOCKA Kako nastanejo rokodelski izdelki iz ličja Dragica Horvat Pomelaj, zadruga za razvoj podeželja, z.o.o. Govorili bomo o družbeno-ekonomskem pomenu in tradiciji pletarstva ter pripravi materiala za delo (šibje, ličje, slama).
Prikazali bomo, kako nastajajo enostavni izdelki (npr. cvet, ptiček, zajček…. ) iz ličja.Obiskovalci bodolahko aktivno sodelovali, preizkusili svojeročnespretnosti in si sami naredili izdelek iz ličja, ki ga bodo lahko odnesli domov.Zamaterial in potrebne pripomočkebomoposkrbeli.
24/10/2020 10:00-11:00 GALERIJA 1 Za dežjem posije sonce Mojca Križnar SKUPINA PRIMERA Za dežjem posije sonce
Namen delavnice je posvetiti v senčne kote naših življenj, jih raziskati skozi različne
perspektive, jim odvzeti moč negativnega vpliva na naše počutje ter iz njih tvoriti (novo) moč
za soočanje z izzivi. Pri delu, zasnovanem na foto-terapevtskem pristopu, bomo uporabljali
Points of You® asociativne kartice. Pričakuje vas poglobljena in obenem igriva izkušnja
tvorjenja pozitivnih vpogledov, novih spoznanj in sončnih perspektiv za prihodnost.
Vprašanja, ki jih bomo raziskovali:
● Kakšni “oblaki” lebdijo nad menoj?
● Kaj dobrega prinaša “dež” v moje življenje?
● Kakšna vprašanja se porajajo, ko se izriše “mavrica”?
● Katere moči prikliče v meni “sonce”?
● Kako bom te moči pretočil/-a v svoja ravnanja?
24/10/2020 11:30-12:30 GALERIJA 1 Čustva, dihanje in zdravje v družini dr. Milan Hosta SKUPINA PRIMERA »Strah mu je vzel sapo« ali »piha od jeze« ali »ne da mu dihati s svojim nadzorom«. V
dihanju se kaže intenzivnost in kakovost čustvenega življenja. Če vas je strah, bo vdih
kratek, izdiha pa skoraj ne bo, saj se človek ne upa prepustiti okoliščinam. Pri intenzivni jezi
običajno dihamo skozi usta, kar nas pripravi na borbo. Skozi oživčeno sluznico nosa se
prenašajo signali o kakovosti vdiha v del možganov, kjer se generira naš čustveni odziv.
Zato lahko preko dihanja metaforično prepoznamo zahtevne življenjske okoliščine in
družinsko dinamiko. Ključno je, če želimo na dolgi rok ohranjati zdravje, da vzamemo dih
spet zavestno v svoje roke. Preko diha bomo tako obravnavali 4 vrednote, ki jih je kot
univerzalne izpostavil in opredelil Jesper Juul – enakovrednost, odgovornost, integriteta in
avtentičnost – in so bistvene za uspešen razvoj otok ter za dobro in zdravo vzdušje v družini.
24/10/2020 13:00-14:00 GALERIJA 1 Miti in resnice o sreči dr. Kristjan Musek Lešnik, Anka Patru, dr. Tjaša M. Kos SKUPINA PRIMERA Na okrogli mizi bomo spregovorili o sreči, in sicer o sreči v medosebnih in partnerskih
odnosih, v šolstvu, sreči v času izrednih razmer, s katerimi se trenutno spopadamo, in o
vlogi posameznika pri krojenju lastne sreče. S prepletom znanja treh strokovnjakov bomo
razkrili mite in resnice o sreči.
Vprašanja, ki jih bomo raziskovali:
● Kaj je sreča?
● Kateri pari so srečni?
● Kaj lahko šola naredi, da bi bili otroci (še) bolj srečni?
● Kaj lahko posameznik naredi vsak dan, da povečuje svoj občutek sreče?
● Ali je sreča zasvojljiva?
24/10/2020 14:30-15:30 GALERIJA 1 O lepoti življenja Ana Rogel SKUPINA PRIMERA Življenje je platno na katerega riše vsak s svojimi barvami. Včasih je prežeto s toplino
oranžnih in rumenih tonov, včasih z globino modrine ali prazne sivine. V soboto, 24. oktobra,
ob 14.30 uri bo v prijetnem pogovoru svoje barve življenja z nami delila umetnica in javna
govorka Ana Rogel. Spregovorila bo o lepotah in izzivih, s katerimi se srečuje na vsakem
koraku, o medijski prepoznavnosti ter o svojem umetniškem ustvarjanju in vplivu le-tega na
duševno zdravje.
Vprašanja, ki jih bomo raziskovali:
● Kaj vse lahko izražamo z umetniškim ustvarjanjem?
● Kako lahko umetnost vpliva na posameznika?
● Kako iz izzivov, pred katere nas postavi življenje, potegniti najboljše?
● Kakšni so vplivi medijske izpostavljenosti na posameznika in njegove bližnje?
● Kako družba sprejema drugačnost?
24/10/2020 16:00-17:00 GALERIJA 1 Vzgoja motiviranih, zdravih in odgovornih otrok Andrej Pešec SKUPINA PRIMERA Tekom predavanja se bomo dotaknili različnih področij otrokovega razvoja in odgovorili,
kako najbolje skrbeti za razvoj otrok v različnih obdobjih njihovega življenja. Od celostnega
zdravja in zaščite otrok pred sodobnimi vplivi do prepletenosti vseh odnosov, ki vplivajo na
otroka. Teme bomo predstavili s praktičnimi primeri in zgodbami iz vsakdanjega življenja.
Udeleženci bodo lahko postavljali vprašanja.
Vprašanja, ki jih bomo raziskovali:
● Kako odkriti, kaj resnično veseli in navdihuje našega učenca, sina, hčer?
● S čim spodbuditi okus za učenje, trud in delo?
● V čem je moč čustvene inteligentnosti pri vzgoji otrok?
● Zakaj otroci ne poslušajo? Kako jih pripraviti do tega?
● Kako na zdravje otroka vpliva odnos med staršema?
24/10/2020 12:00-13:00 GALERIJA 2 Kaj je numerologija in kako jo uporabljati Martina Veseljko Klepet ob kavi d.o.o. S pomočjo numerologije lahko vidimo kaj se je vaša duša prišla na ta planet naučit, vidi se tudi kaj vse se je že naučila in kaj je še potrebno, da se nauči z namenom, da postane energijsko čista duša.
24/10/2020 13:30-14:30 GALERIJA 2 Kako do zanesljivega odpoklica pri psu? Jure Pribičevič ALFAKAN ZAVOD ZA VZGOJO PSOV IN IZOBRAŽEVANJE LASTNIKOV Zanesljiv odpoklic je vaja, ki je po našem mnenju ena izmed najpomembnejših v življenju vsakega psa. Psu da svobodo, njegovemu skrbniku pa samozavest. Pes, ki zna odpoklic je svoboden v okolju, kjer je seveda lahko spuščen. Kako psa naučiti, da pride na klic v vsakem okolju, tudi če vidi drugega psa, ljudi, živali,... Osvetlili bomo najpogostejše napake, ki jih ljudje delajo ter predstavili način učenja odpoklica.
24/10/2020 15:00-16:00 GALERIJA 2 Čuječnost mag. Maja Bajt, univ.dipl. psih., spec. integrativne psihoterapije DRUŠTVO ZA RAZVIJANJE ČUJEČNOSTI Delavnica je namenjena posameznikom, ki želijo spoznati čuječnost in pridobiti osnovna znanja v smislu metode za celostno obvladovanje stresa in izboljšanje kvalitete osebnega življenja.
24/10/2020 16:30-17:30 GALERIJA 2 3 skrivnosti za vzgojenega psa Jure Pribičevič ALFAKAN ZAVOD ZA VZGOJO PSOV IN IZOBRAŽEVANJE LASTNIKOV Vse več ljudi jemlje svoje pse povsod s sabo. Psi niso več pozabljeni nekje doma, temveč postajajo člani družine, ki uživajo s svojimi skrbniki. Vendar je potrebno psa najprej vzgojiti, da lahko postane naš prijeten spremljevalec. V nasprotnem primeru je lahko nočna mora. Predstavili vam bomo 3 skrivnosti na poti do vzgojenega psa, katere se žal še vedno ljudi premalo zaveda. Vzgoja psa se prične doma in šele nato nadaljuje v drugih okoljih. Vendar to še ni dovolj. Za srečno in lepo pasje življenje je namreč potrebno poznati tudi nekaj pasje psihologije in zadovoljite pasje nagone.
24/10/2020 10:00-10:30 SONET Česa se v kozmetičnih izdelkih izogibati Petja Škufca in Vita Jašovič BASE COSMETISC ANI ŠKUFCA s.p. Zadnja delavnica bi bila teoretična, saj bi s krajšim predavanjem izpostavili problematične sestavine, ki se pojavljajo v kozmetiki in imajo negativen dolgoročni efekt na našo kožo. Če je to morda preveč monotono sva seveda odprti za predloge, vendar se nama zdi tudi ta tematika zelo pomembna. Bova se seveda potrudili, da bo tudi to predavanje čim bolj interaktivno.
24/10/2020 11:00-12:00 SONET Razvoj zavesti David Cigoj Revija SENSA, Adria-Media Naslednja "velika stvar" bi lahko bila, ne tehnična novost, ki jo kupimo, ampak nekaj zelo osebnega, celo intimnega – razvoj naše zavesti. Znanost nam je uspela v teh prelomnih časih zagotoviti nenadkriljiva in zanesljiva znanja o vseh vidikih razvoja za sodobnega človeka. Vsi, ki bodo krenili na pot vznemirljivega razvoja, bodo prispevali ne le h kvaliteti lastnega življenja, temveč tudi h kulturnemu napredku in razvoju celotne družbe. Ostati isti in bolje živeti ni mogoče. Višje je na vseh področjih bolje in na nobenem slabše. Razvoj zavesti je poleg ljubezni najboljša zastonjska stvar na svetu. Na sejmu bo mogoče kupiti knjigo Davida Cigoja Razvoj zavesti s 15 % popusta.
24/10/2020 12:30-13:30 SONET Od osebne etike do družbene odgovornosti Miro Mihec, Etika d.o.o. ETIKA d.o.o.. Pogledali bomo, kaj je to etika, kaj je osebna etika, in kaj je družbena odgovornost? Kako je to povezano z današnjim svetom, v katerem prevladujejo informacije, prodaja, kjer je skoraj vse - marketing?
24/10/2020 15:30-17:00 SONET Delavnica izdelave naravnega parfuma Ana Ličina ANA MARIJA LIČINA s.p.
24/10/2020 09:15-09:45 Oder KUPOLA Priprave na ljubljanski tek Nataša Gorenc
24/10/2020 10:00-10:30 Oder KUPOLA Aktivnosti s pomočjo živali in Beremo z nasmehom Borut Šerbela s psičko Burjo ter Andreja Zupanc s psom Arijem, asistentka Sonja Tomšič SLOVENSKO DRUŠTVO ZA TERAPIJO S POMOČJO ŽIVALI - AMBASADORJI NASMEHA Beremo z nasmehom
-Kaj dosežemo pri branju kužku: otroci so bolj sproščeni, berejo z veseljem, razločno in naglas (kuža jih pri tem ne popravlja, ne moti, on samo pozorno posluša, za nagrado pa na koncu pokaže nekaj trikcev). Boljša samopodoba učenca, razvijanje empatije, posledično lahko tudi odprava strahu pred psom, socializacija, spoštovanje, upoštevanje pravil...

Aktivnosti s pomočjo živali
-gre za razvijanje gibalnih spretnosti, pravilnega odnosa do živali, razvijanje empatije, izgubljanja strahu pred živaljo. Naučili se bodo pravilnega dajanja priboljškov in pristopa do živali.
24/10/2020 11:00-12:00 Oder KUPOLA Večina bolezni izvira iz črevesja - si lahko pomagam? doc.dr. Aleš Lapanje, Institut Jožef Stefan, Ana Lapanje Inštitut za metagenomiko in mikrobne tehnologije, d.o.o. Kako "prenesti in ohraniti" harmonijo narave v nas, da bi dosegli ravnovesje? Zelo pomemben "del narave" so mikrobi v našem črevesju (mikrobom), ki predstavljajo težo naših možganov in vplivajo na celotno naše telo. V zadnjih 10 letih so bile, s številnimi znanstvenimi študijami, ugotovljenepovezave med mikrobi v črevesju in številnimi boleznimi: depresija, anksioznost, diabetes, srčno-žilne bolezni, rak, demenca, sindrom razdražljivega črevesja, avtizem, astma, alergije, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen ipd. Pri iBIOMU ter znanstvenim dognanjem dnevno sledimo in jihuspešno vpeljujemo v svoje delo.
V praksi je mogoče resnično pomagati le s pravim, ena na ena pristopom in celostno obravnavo. Hkrati, z dolgoročnim program iBIOM, kitemeljina laboratorijskih preiskavah posameznikovega vzorca blata, 20 let izkušenj in z upoštevanjem okoljskih principov, je mogoče izboljšati ali popolnoma odpraviti dolgotrajne zdravstvene težave.
Na predavanju bo tudi govora o tem, da v črevesju ne gre le za nekaj deset vrst bakterij, ki jih lahko uredimo s pomočjo "magične tabletke" ali "super probiotika", ampak da imamo v črevesju 500 - 1.000 vrst bakterij, ki jih je potrebno upravljati, managerati (običajno se je potrebno določenih znebiti, druge naseliti, največ pa količinsko uravnovesiti). Ali se kdaj vprašate kateri probiotik je za vas najbolj ustrezen? Zakaj morda ne deluje in ali ga sploh potrebujete?
Pri iBIOMU smo pomagali že več kot 200 posameznikom izboljšati ali popolnoma odpraviti prebavne težave, črevesne bolezni, zaprtje, drisko, napihnjenost, duševne težave, kot so dolgotrajna živčnost, depresija, anksioznos, izginili so asmatični napadi, nespečnost, artritis in ponavljajoča se vnetja nožnice, psoriaza, intoleranca in alergije ter krči zaradi ledvičnih kamnov. Imunski sistem je začel bistveno bolje delovati in posledično je bilo manj viroz.
ZAKLJUČEK: Čeprav drži, da večina bolezni izvira iz črevesja, od tu izvira tudi imunost in zdravje, če le ustrezno upravljamo z mikrobi.
24/10/2020 12:30-13:00 Oder KUPOLA Vadba za specialno populacijo Primož Kirn Primož Kirn Zakaj so ljudje neaktivni?

Prednosti aktivnega življenjskega sloga in negativne posledice sedečega načina življenja so že dobro ugotovljene. Vendar pa je pomanjkanje dejavnosti povezano s spremembami v modernih družbah, ki zmanjšujejo fizično naravo vsakodnevnih dejavnosti.

Družbena vprašanja ( hiter tempo življenja, premalo aktivnega gibanja..) in vprašanje posameznika ( premalo znanja, motivacija, samopodoba, bolezni, specialna populacija,…).

Kaj je to specialna populacija oz. posebna populacija ljudi?
Posebna populacija je skupina posameznikov, ki se navzen mogoče ne razlikuje od ostale populacije ljudi. Razlika je samo v načinu gibanja, planiranju vaj na način da bo vadba ostala varna in pozitivna za osebe, katere potrebujejo poseben pristop.

Kajti s takim pristopom pomagamo osebam z različnimi stanji, obolenji, omejitvami, da lahko vadijo in se gibajo.
Na ta način pomagamo dvigniti njihovo kvaliteto življenja, kvaliteto gibanja, samopodobo, samostojnost ter voljo do življenja.
Trener specialne populacije ne zdravi niti ne dela rehabilitacije, onpomaga pri posebnem planiranju vadbe za osebe, katere potrebujejo prilagojen način vadbe.

Opisal bom kakšna je intenzivnost, količina, frekvenca treninga za moč in aerobni trening za razna stanja, obolenja:
Možgansk kap
Srčna kap
Multipla skleroza
Cerebralna paraliza
Ženska športna triada
Rak
Starejše osebe
24/10/2020 13:30-14:30 Oder KUPOLA Šnjof seansa oz. olfaktorno potovanje Ana Ličina ANA MARIJA LIČINA s.p.
24/10/2020 15:00-16:30 Oder KUPOLA Aromaterapija - o spoštljivi uporabi eteričnih olj Urška Orešnik iz podjetja Herba Slovenica HERBA SLOVENICA, SONJA VAKEN s.p.. V zadnjem času po spletu kroži veliko nepreverjenih in škodljivih informacij o uporabi eteričnih olj. Hkrati je proizvodnja oz. trg eteričnih olj v velikem porastu, pri čemer prihaja do vse več ogroženih vrst. Spregovorili bomo o tem, katera eterična olja izbrati za domačo rabo in kako jih varno uporabiti.
24/10/2020 17:00-18:00 Oder KUPOLA Slovenska ovčja volna v vsakdanjem življenju Marija Srblin, Soven d.o.o. HERBA SLOVENICA, SONJA VAKEN s.p.. Soven je ekološko družinsko proizvodno podjetje za predelavo neoprane in oprane ovčje volne, v skladu z evropsko uredbo iz tega področja in temeljnimi evropskimi usmeritvami. Pred leti, ko se v Sloveniji še ni vedelo in govorilo o KROŽNEM GOSPODARSTU, je podjetje Soven naravnalo svojo proizvodnjo tako, da je izpolnjevala vse tovrstne pogoje. Ovčja volna v pravem pomenu besede, ni odpadek, lahko pa tudi je. Volna je živalski stranski produkt, namenjen nadaljnji predelavi. V kolikor pa rejci ostriženo in neoprano volno zavržejo v gozd, v kraško jamo, v jarek ali jo celo kurijo, pa je ovčja volna odpadek, ki obremenjuje okolje.
24/10/2020 18:30-19:00 Oder KUPOLA Top vadbeni trendi Nataša Gorenc
24/10/2020 10:00-10:30 Oder KOCKA Bolero - S plesom do zdravja plesne učiteljice PLESNI CENTER BOLERO
24/10/2020 11:00-12:00 Oder KOCKA Fermentirajmo Erika Gioahin - Fermentarnica POLAVON, POLONCA KLANČNIK s.p. Diplomirana biologinja in magistrica mikrobiologije, Erika Gioahin, vam bo približala tradicionalno konzerviranje živil s fermentiranjem.
24/10/2020 14:30-15:00 Oder KOCKA Trendi v prehrani Katarina Katanec Na predavanju bi podrobneje naslovila: - trende v (zdravi) prehrani (bolj kot način življenja, vpliv hrane na zdravje in okolje,…); - najnovejša živila na trgu (kolagen, moringa, probiotiki, prehranska dopolnila, alternative izdelkom,..); - pregledali slovensko “superhrano” (kaj raste na naših tleh in je polno nutrientov); - “trende” v smeri preventive - kakšna je optimalna prehrana za naše telo? S kakšno hrano krepimo in pozitivno vplivamo na naše zdravje?
24/10/2020 15:30-16:30 Oder KOCKA Sladko d(r)oživetje Polona Klančnik POLAVON, POLONCA KLANČNIK s.p. Delavnica peke sladic z drožmi s PolaBekeraj
24/10/2020 17:00-17:30 Oder KOCKA Bolero - S plesom do zdravja plesne učiteljice PLESNI CENTER BOLERO