45. sejem Narava-zdravje tudi uradno odprt, Gospodarsko razstavišče (13.-16. 11. 2014) - Sejem Narava - zdravje
SI
Show menu

45. sejem Narava-zdravje tudi uradno odprt, Gospodarsko razstavišče (13.-16. 11. 2014)

13. 11. 2014
Nocoj so na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani tudi uradno odprli 45. sejem Narava-zdravje.  Na slavnostnem odprtju so podelili nazive in priznanja občinam, ki so sodelovale na letošnjem jubilejnem vseslovenskem natečaju »Planetu Zemlja prijazna občina«. Priznanja so prejele občine Razkrižje, Zreče, Žalec in Mestna občina Ljubljana.

V vlogi častnega pokrovitelja je sejem uradno odprl mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V svojem nagovoru je poudaril pomen lokalne oskrbe oziroma kratkih verig v sistemu v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih. Javni zavodi imajo nakupno moč za 140 milijonov evrov letno. Na ministrstvu si prizadevajo, da bi 40 odstotkov hrane prihajalo v zavode z lokalno samooskrbo. V zvezi z naravnimi nesrečami je minister dejal, da »imamo v tem trenutku letno v vseh državah Evropske unije zaradi podnebnih sprememb za 90 milijard škode.« Če svojega ravnanja ne bomo radikalno spremenili, bo do leta 2050 ta številka narasla na 250 milijard evrov. V Sloveniji pogosto poudarjamo, da je naša prioriteta varovanje pred naravnimi nesrečami, a že čez nekaj mesecev na to pozabimo. Minister je med drugim podprl pobudo prejšnje vlade, da bi pravico do vode kot naravnega vira zapisali tudi v slovensko ustavo.
 
Navzočim so spregovorili še Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, dr. Darij Krajčič, direktor  Zavoda RS za varstvo narave, ter mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča.

Tudi ljubljanski župan se je zavzel za čim krajše poti za slovenske proizvode do javnih zavodov in obudil slogan Od njive do mize oziroma za pomen prehrane iz domačega okolja. V zvezi s poplavami in njihovimi posledicami je poudaril, da je treba čim prej sprejeti protipoplavne ukrepe, za več zdrave hrane zgraditi namakalne naprave ter tako daljnoročno poskrbeti, da bodo imeli naši zanamci več zdrave hrane. Zavzel pa se je tudi za pobudo, da voda kot naravni vir življenja ostane javna dobrina. Dr. Krajčič je na primeru sobivanja narave in kmetijstva na ljubljanskem Barju v nasprotju z globalizacijo poudaril  pomen lokalizacije pridelave, predelave ter prodaje oziroma nakupa hrane. Tak pristop povečuje tudi število zelenih delovnih mest.

Direktor Gospodarskega razstavišča, mag. Iztok Bricl, je podrobneje predstavil 45. sejem, ki promovira zdrav življenjski slog: »Sejem obsega področje prehrane, zdravja, gibanja, wellnessa, naravne kozmetike in zelenega sobivanja. Na njem svojo ponudbo izdelkov, dejavnosti in idej za zdravo življenje predstavlja 275 podjetij iz 17 držav. S častnima pokroviteljema, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvom za zdravje RS, ter  Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave in številnimi društvi smo pripravili prek 100 različnih delavnic, predavanj in okroglih miz.«

14. november – svetovni dan sladkorne bolezni

V sklopu meritev, ki jih na sejmu organizirajo Društvo Za srce, društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Zveza društev bolnikov z osteoporozo ter zavod Diabetes, bo jutrišnji dan posvečen predvsem osveščanju glede slabih prehranjevalnih navad, premalo gibanja oziroma kampanji proti diabetesu. Na sejmu bo kampanja  zavoda Diabetes Bodi odličnjak! predstavila številne aktivnosti: druženje z ambasadorji kampanje, svetovanje o diabetesu, predstavitev novega izobraževalnega videospota, meritve sladkorja v krvi ter degustacije izdelkov za diabetike, obiskovalci pa bodo ob nakupu vstopnice dobili tudi strokovno publikacijo Spremenimo diabetes.  

Pester program za vse generacije

Iz vsebine:

NOVINARSKA KONFERENCA: OD SETVE DO ŽETVE, KAR SEJEMO TO ŽANJEMO
Petek, 14. 11., 10.00-11.00, Avla levo
Organizator: Čebelarska zveza Slovenije – JSSČ, udeleženci: Boštjan Noč (predsednik ČZS), mag. Tanja Strniša (MKGP), Branko Ravnik (KGZS) in predstavnik GZS – Zbornica živilskih in kmetijskih podjetij 

Vsi dogodki, ki so potekali v okviru projekta “Od setve do žetve, kar sejemo to žanjemo”, so bili  namenjeni povečanju  prepoznavnosti  ajde, ki je pomembna tako za čebelarja,  kmeta kot tudi za končnega potrošnika.   Dogodki so bili zasnovani  tekom celega leta:  projekt smo predstavili aprila, julija smo sejali medovito ajdo, avgusta smo občudovali polja cvetoče ajde, septembra pa smo jo ročno želi. 


KONOPLJA
Poučno dopoldne, kjer se bo govorilo o nedavnih spremembah uredbe o prepovedanih drogah, ki dovoljuje uporabo THCja v medicinske namene, ne pa tudi rastline konoplje; o izkušnjah slovenskih strokovnjakov z zdravljenjem raka s kanabinoidi; o raziskovalnih potencialih na področju medicinske uporabe konoplje; izkušnje bolnikov:


VLOGA KANABINOIDOV V ONKOLOGIJI
Petek, 14. 11., 13.00-13.30, dvorana Galerija
Organizator: društvo Onej; predavatelj: dr. Josipina Ana Červek


MEDICINSKA KONOPLJA-MED PRIČAKOVANJI IN OMEJITVAMI
Petek, 14. 11., 13.30-14.00, dvorana Galerija
Organizator Društvo Onej, predavatelj; Dr. Majda Zorec Karlovšek


PRAKTIČNI NASVETI IN IZKUŠNJE UPORABE KONOPLJE V MEDICINSKE NAMENE
Petek, 14. 11., 14.00-15.00, dvorana Galerija
Organizator: društvo Onej, predavatelji: dr. Josipina Ana Červek (Onkološki inštitut), Damjan Grenc (UKC Ljubljana), dr. Majda Zorec (Inštitut za sodno medicino) ter bolniki, ki uporabljajo konopljo (Charlotte Hansen)

Izmenjava izkušenj med bolniki in slovenskimi zdravstvenimi strokovnjaki.


OKROGLA MIZA: EKO TRENDI V PREHRANI
Petek, 14. 11., 17.30-19.00, dvorana Galerija
Organizator: Proorganika

Na okrogli mizi bomo z gosti – znanimi osebami, prehranskimi strokovnjaki, pridelovalci ekološke hrane ter predstavniki državnih in nevladnih organizacij ter medijev – spregovorili o navadah in kvaliteti današnje prehrane in (ne)zdravega življenjskega sloga. Kako zdravo so jedli naši predniki? Koliko ljudi se danes prehranjuje ekološko? Ali je ekološka hrana, ki jo danes najdemo na trgu, zares eko in zdrava? Kolikšen vpliv ima dejansko ustrezna prehrana na naše zdravje, počutje in razmišljanje? Ali lahko jemo zdravo z nizkimi prihodki in koliko hrane letno zavržemo? S kakšnimi izzivi se srečujejo naši kmetje in kakšne preglavice jim povzročajo?


RICK SIMPSON (Kanada): ZDRAVLJENJE S KONOPLJINO SMOLO
Sobota, 15. 11., 10.00-12.00, dvorana Galerija
Organizator: društvo ONEJ; predavatelj: Rick Simpson

Predstavitev uporabe konopljine smole za samozdravljenje in napoved izdaje prevoda njegove knjige "Feniksove solze" v slovenskem jeziku. 

Gl.: http://phoenixtears.ca/


Q&A O UPORABI KONOPLJE V MEDICINSKE NAMENE
Sobota, 15. 11., 12.00-13.00, dvorana Galerija
Organizator: društvo ONEJ; predavatelj: Rick Simpson

Uporaba konoplje v industrijske, kozmetične,  prehranske, gradbene in druge namene.


DONISHA PRENDERGAST: ZGODBA O KONOPLJI
Sobota, 15. 11., 18.-19.00, dvorana Galerija
Zgodba vnukinje legendarnega glasbenika Boba Marleyja.

Planetu Zemlja prijazna občina

Natečaj  »Planetu Zemlja prijazna občina« od leta 2010 organizira društvo Planet Zemlja. Komisija letošnjega natečaja, v sestavi strokovnjakov Zavoda za gozdove RS, Direktorata za kmetijstvo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Nacionalnega instituta za javno zdravje, društva za ENO glasbo, zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, Gospodarskega razstavišča Ljubljana, Okoljsko raziskovalnega zavoda, Gradbenega instituta ZRMK in društva Planet Zemlja, je med 18 prijavljenimi izbrala občine, ki so s svojim delovanjem na področju varovanja gozdov, lokalne samooskrbe, onesnaževanja s hrupom, trajnostnega turizma, sejemske dejavnosti, ravnanja z odpadki, energetike in okoljskega komuniciranja, zaslužili najvišje ocene ter s tem naziv Planetu Zemlja prijazna občina 2014. 

Sejem je odprt vse do nedelje, 16. 11. 2014, do sobote od 9.00 do 19.00, v nedeljo pa od 9.00 do 17.00 ure.

Novice

01.12.2020

GR STUDIO 20.20

So tudi vas razmere, povezane z epidemijo, že spravile tako rekoč v »šah-mat« pozicijo? Kot da očitno ni dovolj, da rešujete svoje poslovne projekte
Preberi več >>
23.09.2020

Maraton pozitivne psihologije na sejmu Narava-zdravje

Pozitivna psihologija je mlado področje psihologije, ki v središče pozornosti postavlja pozitivne in svetle plati človekove osebnosti. Prijavite se na predavanja, ki nam pomagajo pri odgovoru ...
Preberi več >>
22.09.2020

Številne novosti na sejmu za zdrav življenjski slog

Sejem, ki ponuja vsebine za zdrav življenjski slog v sklopih PREHRANA-ZDRAVJE-WELNESS in NARAVNA KOZMETIKA-GIBANJE-ZELENO SOBIVANJE, informira, izobražuje in osvešča ...
Preberi več >>
Arhiv novic »