Sobota, 26. oktober - Sejem Narava - zdravje
SI
Show menu

Sobota, 26. oktober

9:00 - 10:00, SONET 2
Ajurveda - starodavni sistem celostnega zdravja in dobrega počutja
Ajurveda je najstarejši znanstveni medicinski sistem, ki ga pozna človeštvo. S celostnim pristopom in poglobljenim razumevanjem človeškega telesa in sveta, ki nas obdaja, nam tudi v današnjem svetu ajurveda pomaga do vzpostavljanja ravnovesja in ohranjanja dobrega zdravja in počutja v našem storilno naravnanem svetu. Na predavanju bomo predstavili principe in cilje ajurvede, njene osnovne pristope in kratko razložili, katero znanje je ključno za vsakega posameznika, da lahko sčasoma vsak postane sam svoj zdravnik.
Manja Balek Jurjavčič


9:00 - 10:00, SONET 1
Osebni pristop pri preprečevanju bolečin v hrbtenici
Strokovni sodelavec BODIFIT programa dr. Dejan Kernc bo predstavil celostno obravnavo rekreativca za dobro počutje na dolgi rok - posvet, diagnostično testiranje na napravi InBody, pomen redne vadbe in težave z bolečinami.
Dr. kineziologije Dejan Kernc


9:00 - 10:00, ODER
Ayurveda in prehranjevanje
Uradna doktrina in ayurveda sta tesno povezani. Govorita le drugačen jezik oziroma imata različno izrazoslovje. Kako in kaj si skuhamo, je odvisno od tega, koliko maščob, beljakovin, hidratov in ostalih hranil telo potrebuje. Vse je odvisno od naše konstitucije. Bolj ko smo pretočni, višja je naša zavest, od katere je odvisno naše razpoloženje, misli in delovanje. Dokazano je, da je težko prebavljiva hrana v tesni povezavi z našim čustvovanjem in posledično z našim razmišljanjem in delovanjem. Predstavili bomo hrano, ki je lahka in dobro prebavljiva, hkrati pa zadovolji naše brbončice in energijske potrebe. Ta hrana izhaja iz našega okolja in je lokalno pridelana.
Bilka Baloh


9:00 - 12:00, RAZSTAVNI PROSTOR MINISTRSTVA ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO
Raziskovanje gozdnih živali
Predstavitev najbolj atraktivne opreme za odlov, uspavanje in spremljanje večjih vrst prostoživečih živali v gozdu (jelenjad, srnjad, velike zveri)

9:00 - 14:00, Mestna ploščad
Prstomet
Na Mestni ploščadi bo v času sejma na ogled, možno pa se bo v tej športni panogi tudi preizkusiti – prstomet – oz. včasih smo temu rekli balinanje z ploščatimi balinčki. To je ne najbolj razširjenih in najbolj priljubljenih družinskih iger, ki jo lahko igramo domala povsod: na plaži, na travniku, vrtu, terasi … V soboto bo tu potekalo tudi FINALE VSEH LIG.


9:00 - 19:00, RAZSTAVNI PROSTOR ŠPORTNE ZVEZE LJUBLJANA
Meritve: Ali sem fit? 
Bi želeli izvedeti, kakšna ja vaša trenutna stopnja telesne pripravljenosti? Izkoristite priložnost in se nam pridružite na brezplačnih meritvah in svetovanju za gibalno nedejavne, manj dejavne in rekreativne športnike: veslaški trenažer, stisk pesti (ročni dinamometer ‐ največja sila stiska leve in desne roke), predklon, taping, ravnotežje (vse dni, ves čas), merjenje funkcij vratne hrbtenice (vse dni, 13.-15. ure); predstavitev programa SloFit (predstavitev delovanja projekta), predstavitev izbranih knjig in revije Šport, posterji (FŠ, IŠ, IK, SloFit).
Institut za šport, Fakulteta za šport


10:00 - 10:30, ODER
Qigong in Wellness
Zdravja, sreče in zadovoljstva si želimo vsi. V nas obstaja skrita želja, da bi za vedno ostali zdravi in mladi in da bi na ta način dolgo živeli. V različnih delih sveta so v različnih obdobjih že daleč nazaj ljudje razvili načine in prepričanja, kako ohranjati zdravje v pozno starost. Iz stare Indije je poznana joga, iz stare Kitajske Qigong, ki se je skozi stoletja razširil po vsem Orientu in v zadnjem času po celem svetu. Qigong je sistem več tisoč tehnik in sklopov vaj, ki imajo nekaj skupnega: znanje o ohranjanju vitalnih energij in upoštevanje temeljnih principov tradicionalne kitajske medicine. Taiji quan je pogosto bolj poznan kot borilni šport, v resnici pa je naprednejša oblika Qigonga s premikanjem po prostoru. Vendar Taiji quan ni edin, obstajajo tudi druge številne oblike in tehnike. Qigong in Taijiquan vadečega učita neobremenilen način gibanja in premikanja, da se ohranja čimveč energije za potrebe telesa in telesnih funkcij. Posredno tak način v vadečem ustvarja prijetne občutke in radost. Qigong uči, kako aktivirati, krepiti, krožiti, usmerjati in shranjevati notranje vitalne energije, kar omogoča boljšo obrambo pred zunanjimi vplivi. Na ta način krepi zdravje in dobro počutje.
Za VSŠ Bled, društvo Tolmun, Igor Gregorc, mednarodni učitelj qigonga in tai chi


10:00 - 19:00, STOJNICA VSŠ BLED
Masaža dlani
Masaža dlani je odlična terapevtska metoda, s katero si lahko pomagate najbolj sami. Temelji na dejstvu, da so na stopalih in dlaneh refleksne točke, ki odgovarjajo posameznim organom telesa. S pritiskom na določene točke odpravimo marsikatero bolečino. Pokazali vam bomo, kako lahko v domačem naslonjaču poskrbite zase in za svoje prijetno počutje. Na stojnici pa bodo informatorji in predavatelj na voljo za svetovanje in izvedbo aktivnosti s področij zdravega življenjskega sloga.
Predavatelji in študenti VSŠ Bled


10:00 - 19:00, STOJNICA EMILI - EMILIJA PAVLIČ s.p.
Svetovanje za zdravo kuhanje in predstavitev knjig
Svetovanje za zdravo kuhanje in predstavitev knjig bo potekalo na stojnici individualno in ves čas sejma. Gospa Emilija bo vesela vsake obiskoval-ke/-ca. Še posebno pa mladih mam, ki bi jih rada navdušila za zdravo, preprosto, ekološko kuhanje in peko.
Emilija Pavlič


10:00 - 10:45, GALERIJA 3
"ANTI-DEMENCA " strokovno vodeni trening spomina
Katere so težave s spominom, kako si lahko pomagate sami, kaj pomeni vodeni trening, zakaj je najboljši individualni pristop. Predstavitev novosti, individualno družabništvo s strokovno vodenim treningom spomina, individualni izleti za izboljšanje spomina.
Jasmina Lambergar, certificirana trenerka spomina


10:00 - 14:00 (ena delavnica traja 30 min), GALERIJA 2
Medimedo delavnice premagovanja strahu pred zdravniki v vrtcih
Na delavnicah skozi igro otrokom predstavimo obisk pri zdravniku. Otroci na delavnico prinesejo svoje plišaste igrače, vsak prostovoljec pa dobi enega ali dva otroka in ju spremlja po postajah, kjer se skupaj postavimo v vlogo zdravnikov in pozdravimo njihove igrače. Ker so otroci aktivno vključeni v proces zdravljenja in se ob tem zabavajo, imajo po koncu delavnice bolj pozitivno predstavo o bolnišnicah ter zdravstvenem osebju.
Prostovoljci in prostovoljke projekta Medimedo, Društva študentov medicine Slovenije


10:00 - 10:45, SONET 2
Zvočna pravljica: ZVOK TIŠINE
Doživetje in občutenje zvoka je ena izmed prvih izkušenj, ki jih človeška bitja izkusimo. Zvok nas lahko poboža in umiri, pomaga sprostiti napetosti in pokaže na topel prostor srca in miru znotraj nas. Kako nas združi petje iz srca in pomirijo zvoki narave! Na delavnici spoznamo in preizkusimo različne inštrumente in njihovo uporabo (gong, kalimba, školjka, pojoče posode, zvončki, šruti idr.) ter raziskujemo darove, ki nam jih ponujajo naš dih, glas in pozornost. Izvedba je prilagojena otrokom in mladim različnih starosti in potreb ter različno velikim skupinam. Pri delu z osnovnošolskimi in predšolskimi otroci ter otroki in mladostniki s posebnimi potrebami je bilo opaženo, da jih tovrstno zvočno doživetje umiri in jim približa naravo ter notranji svet tišine in radosti.
Mina Kunstelj univ. dipl. soc. ped.


11:00 - 11:15, RAZSTAVNI PROSTOR MINISTRSTVA ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO
Predstavitev pasme Tornjak – pastirski pes
Aleš Sedmak, lastnik psa


11:00 - 12:00, ODER
FODMAP dieta - prva pomoč pri težavah s prebavo
FODMAP dieta se je pojavila kot pomoč vsem tistim, ki imajo težave s prebavo, sindromom iritabilnega črevesja, Crohnovo boleznijo, ulceroznim kolitisom, posledično tudi težave z intolerancami in alergijami na hrano. Če imamo težave z napihnjenostjo, napenjanjem, vetrovi, glavoboli, slabostjo, zgago, s kožo idr., nam lahko tovrstna dieta zelo pomaga. Znanstveniki so ugotovili, da nam določena visokofermentabilna živila (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi in polioli) lahko povzročajo težave in jih je za nekaj časa treba izločiti iz prehrane. Na delavnici vam bomo predstavili dve jedi, ki sta narejeni po principih FODMAP diete, in posredovali informacije o FODMAP dieti, za koga je primerna in kako jo izvajati.
Jelena Dimitrijević


11:00 -12:30, SONET 1
Škripljete? Kako poskrbeti za vitalnost sklepov?
Pomembnosti sklepa se večinoma zavedamo šele, ko ta zaboli in ko obstanemo! Ali se takrat znamo zavestno ustaviti in dojeti kaj je težave povzročilo in jih odpraviti na celosten in naraven način? Ali bomo raje ignorirali opozorilno »rdečo lučko« in pod balzamom protibolečinskih pripravkov vozili v nadaljnji propad sklepov z vsemi posledicami? Vabljeni, na predavanje kako pravočasno in celostno poskrbeti za ohranjanje vitalnosti sklepov in kako že nastale težave s sklepi obvladovati na naraven način.
Adriana Dolinar dr. vet. med., Združenje za obuditev celostnega človeka, predavateljica v projektu Skupaj za zdravje človeka in narave ter soavtorica številnih knjig na temo naravnih rešitev za ohranjanje zdravja.


11:00 - 13:00, GALERIJA 3
Sami do zdravja
Mikrobi omogočajo življenje vsem živim bitjem na zemlji, torej tudi vam. Najbolj pogosto laiki, tisti, ki se ne ukvarjajo z mikroorganizmi mislijo, da so mikrobi nekaj slabega in jih moramo uničiti. Ne zavedajo pa se, da je takšnih mikrobov, ki so tako nevarni, da povzročajo infekcijske bolezni, manj kot 1 odstotek. Večina mikrobov, ki prebiva v človeškem telesu in za katere se večina kaj veliko ne zmeni, vas varuje pred boleznimi. Zavedati se je treba, da imate unikaten mikrobiom, zato prehranski nasveti, ki jih dobivate za diete in življenjski slog, večkrat ne delujejo, saj niste univerzalni. V našem laboratoriju smo z analizami mikrobioma iBIOM pomagali že številnim z depresijo, anksioznostjo, motnjo pozornosti, debelostjo, živčnostjo in slabo imunostjo. Tudi ponavljajoče se vaginalne okužbe s kandido so se prenehale, težav z ledvičnimi kamni ni bilo več, lasje so postali gostejši in svetlikajoči, hude prebavne težave so se uredile, napihovanja in zaprtja ni bilo več, koža se je popravila, športniki so se hitreje regenerirali. V zadnjih 10 letih so bile številne raziskave narejene na področju depresije, anksioznosti, diabetesa, srčno-žilnih bolezni, raka, izboljšanje spomina in možganskih aktivnosti ter boljših športnih rezultatih, ki jih na našem inštitutu uspešno vpeljujemo v svoje delo, z doslej kar več kot 100 tovrstnimi individualnimi preiskavami iBIOM. Po opravljeni analizi iBIOM prejmete personaliziran visoko strokoven izvid, ki obsega cca. 15 strani ter se zaključi s predlogi za vnos hranil in hrane, osredotočenimi izključno na vaše telo. Smo edini v Sloveniji, ki opravljamo tovrstne preiskave.
Doc. dr. Aleš Lapanje, dr. Tomaž Rijavec, mag. Ana Lapanje in Blaž Petrič


11:00 - 11:20, SONET 2
Sproščanje s tibetanskimi posodami
Zvočna nega s tibetanskimi pojočimi posodami je prastara oblika regeneracije telesa. Zvok tibetanskih posod omogoča globoko sproščanje tako leve kot desne možganske polovice. Pospešuje prekrvavitev in odpravlja napetost. Po zvočni negi ste mirnejši, vibracije zvoka pa učinkujejo v telesu še dolgo zatem, ko so bile posode na njem igrane.
Študenti VSŠ Bled


11:00 - 13:30, GALERIJA 1
SEMINAR - Topli domek ali vir naših zdravstvenih težav?
1.Vam prostor v katerem bivate krade energijo in zdravje? (Sanja Lončar, projekt Skupaj za zdravje človeka in narave). Topli domek postaja vse bolj nevarno mesto. Slaba svetloba, nevarni hlapi in elektromagnetni smog so lahko v ozadju številnih težav z dihali, nihanjem počutja, depresijo, demenco, nespečnostjo in vsesplošno opaznim padcem naših mentalnih sposobnosti. Se lahko temu ubranimo? Kaj lahko storimo, da bo naš dom varno in zdravo gnezdo, v katerem bomo zares obnovili svojo energijo in nabrali novih moči? 2. Problematika ELEKTROMAGNETNIH SEVANJ v BIVALNEM OKOLJU – Zakaj in kje potrebujemo strokovno pomoč? (Igor Šajn, Stavbna biologija). Med največje probleme sodobnega BIVALNEGA in DELOVNEGA okolja sodijo prav elektromagnetna sevanja. Nekatere družine s to problematiko sodobnega časa niso niti seznanjene, druge nasedajo raznim šarlatanom, ki ponujajo čudežne rešitve, nekatere pa poskušajo problematiko reševati kar same, brez ustreznih naprav in znanja. Veliko takih poskusov se konča celo s poslabšanjem našega bivalnega okolja. Ljudje sicer odstranijo sodobno tehnologijo iz SPALNIH PROSTOROV ali jo izključujejo v času spanja v upanju, da so rešili problem, kar seveda v veliko primerih ne drži. Enega večjih problemov z obremenitvami lahko povzročajo prav naše električne inštalacije, ki potekajo v stenah in jih ne vidimo, drugega pa brezžična tehnologija, ki prihaja tudi od zunaj in jo prav tako z našimi čutili ne zaznamo. Na predavanju se bomo seznanili z največjim napakami na tem področju in se seznanili z nasveti kakšna je prava pot do reševanja problematike ter, kaj lahko na tej poti naredimo sami. Govorili bomo tudi o prihajajočih 5G omrežjih in predstavili različna mnenja stroke glede tega problema. OPOMBA: Vsak udeleženec SEMINARJA bo lahko prejel tudi brezplačno vstopnico za udeležbo na predavanju: KAKO PREPOZNAMO PASTI SODOBNEGA BIVALNEGA OKOLJA in KAJ LAHKO STORIMO SAMI? 3. 5G - Ali lahko ustavimo razmah tveganih tehnologij? (mag. Gregor Kos, Za zdravo družbo). Tehnološki razvoj nam v mnogočem lajša vsakdan, na žalost pa rast in razvoj prinašata tudi vse bolj prisotna tveganja zdravju, kar industrija najpogosteje ne želi ne priznati, ne upoštevati. Na področju telekomunikacijske tehnologije obstaja več tisoč neodvisnih študij, ki že danes, ko v Sloveniji šele testno uvajamo naslednjo 5g generacijo, močno vpliva na zdravje ljudi, naravo in okolje. Vse več nas je, ki tovrstno rast in razvoj odklanjamo in vse več nas je, ki trdimo, da moramo biti državljani seznanjeni tako z industriji ljubimi (plačanimi), kot neljubimi (neodvisnimi) raziskavami pri čemer mediji, odvisni od oglaševalskega kolača telekomunikacijskih dobičkov, žal ne opravljajo svoje družbene vloge.
Sanja Lončar - projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, Igor Šajn - Stavbna biologija, mag. Gregor Kos - Za zdravo družbo


12:00 - 13:00 , SONET 2
Zdravilne tinkture in šopek nasvetov 
Predavanje zajema izvleček najpomembnejših nasvetov spoštovanih svetovnih avtorjev knjig, ki so svoja življenja posvetili raziskavam in ljudem omogočili vpogled in enostavno uporabo slednjih.Danes se tudi medicina spogleduje s tovrstnim zdravljenjem, saj omogoča izjemne rezultate brez stranskih učinkov. Poglobljena predavanja pa bodo skozi celo leto ob četrtkih v obliki seminarjev, na katera se boste lahko prijavili.
Lorena Leonardos


12:00 - 13:00, ODER
Vse, kar bi morali vedeti o kolagenu
Kolagen je najbolj številna beljakovina v človeškem telesu. Zunanji vplivi, kot so voda, zrak in hrana, zmanjšujejo našo zalogo kolagena, zato je obnova kolagenskih zalog ključna za podporo koži, lasem, nohtom in sklepom. Zalogo kolagena je dobro stalno obnavljati, predvsem po 35. letu starosti, ko ta začne drastično upadati. Kolagen v obliki prehranskih dopolnil navadno izvira iz kosti, kož in vezivnih tkiv živali. Zakaj bi uživali kolagen živalskega izvora, če ga lahko naše telo tvori in obnavlja samo? Na delavnici vam bomo razkrili resnice in zmote o kolagenu in pogledali, kateri so ključni gradniki, ki nam lahko pomagajo k naravni obnovi kolagena. Vsak udeleženec predavanja bo prejel tudi primer polnovrednega jedilnika za obnovo kolagena z recepti. Priprava zdrave sladice in degustacija.
Katarina Miklavc, univ.dipl.inž. živilstva in prehrane, Maja Jeereb, urednica portala Mojezdravje.net


13:00 - 14:00, ODER
Športne igre s terapevtskim psom
Veselje do igre je skupna značilnost človeka in živali. V CIRIUS Kamnik v učne dejavnosti že osmo leto vključujemo terapevtskega »šolskega« psa Alvina. Ena izmed njih so športne igre s psom. Pes kot »živ element« je odličen delovni partner učitelju, saj nosi vlogo motivatorja in spodbuja učence k večji aktivnosti.Pri prilagojenih športnih aktivnostih s psom učenci razvijajo gibalne spretnosti in senzoriko,spodbujamo tudi razvoj kognitivnih sposobnosti učencev.
Ambasadorji nasmeha, Irma Golob in pes Alvin. Sodelujoči: Irena Koren in psička Iša, Tamara Vodlan Mihelič in psička Lola.


13:00 - 14:00, SONET 1
(P)ostanite mladi s tradiconalno kitajsko medicino
Na delavnici bo zdravnica TKM-ja spregovorila o tem, kako z masažo in guasha tehniko zavirati procese staranja in povrniti mladost. Tehnika bo prikazana na modelu, nato bodo obiskovalci lahko preizkusili omenjeni tehniki na sebi. Zdravnica bo tudi svetovala, katero hrano in čaje je potrebno uživati, da se bo poznalo tudi navzven.
Tian Wei, TKM zdravnica


13:00 - 14:00, RAZSTAVNI PROSTOR MINISTRSTVA ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO
Pravica potrošnikov do obveščenosti in izbire živil
Razumevanje označb na živilu, preberete označbo? Jo razumete? Vam označba pomaga/koristi pri odločitvi o nakupu?
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano


13:30 - 14:30, GALERIJA 3
8 napotkov za zdrave kosmatince in čistejše okolje
Naravna nega živali je enostavna in poceni. Pripravili smo nekaj preprostih napotkov, ki bodo pomagali ohranjati naše kosmatince bolj zdrave, hkrati pa bodo tudi zmanjšali njihov vpliv na okolje. Začne se že z izbiro živali, nato pa se z odločanjem o našem skupnem načinu življenja, odločamo tudi o ogljičnem odtisu naših domačih ljubljenčkov. S preprostimi vsakodnevnimi odločitvami in spremembami lahko z malo napora (in tudi malo denarja) močno zmanjšamo vpliv naših živali na okolje. Hkrati pa to zanje pogosto pomeni tudi bolj zdrav in kakovosten način življenja.
Anja Završnik, dr.vet.med., Eko Brlog


14:00 - 15:00, STOJNICA BIOTEHNIŠKI CENTER NAKLO
Gozdna pravljica, ujeta v šopku
Vsak se razveseli šopka. Se ga tudi vi? Potem se nam pridružite na delavnici, kjer bodo dijaki predstavili kako gozdne materiale in cvetje povezati v šopek.
Predavatelji in dijaki BC Naklo


14:00 - 15:00, ODER
Predstavitev projekta Zame in Planet
Celosten izziv Zame in Planetje projekt, ki želi navdihniti ljudi, da spremenijo svoje prehranjevalne navade. Cilj tega izziva je po eni strani vaše boljše počutje, več zdravja, po drugi strani pa zmanjšanje trpljenja živali po svetu in pomagati pri varstvu okolja oziroma celotnega planeta. V projektu nudimo okusne rastlinske recepte, strokovne nasvete, vodeno prehranjevanje s skrbno načrtovanimi jedilniki in zanimiva predavanja. Poleg tega da naredimo veliko korist za svoje zdravje, prispevamo k zaščiti vseh živali, pozitivno vplivamo na okolje, zmanjšamo porabo vode v svetu in poskrbimo za naš Planet in bodoče generacije. Težavnost vsebin je prilagojena popolnim začetnikom, tako da se lahko v rastlinski prehrani znajde čisto vsak. Vsak udeleženec prejme dostop do brezplačnega začetnega vodiča in možnost priključitve k skupini, kjer delimo svoja znanja in recepte.
Katarina Miklavc, Maja Jeereb, Jelena Dimitrijević, Projekt Zame in Planet


14:30 - 15:00, SONET 1
USTVARJALNA DELAVNICA: izdelajmo ekološke pripomočke za živali
Najbolj ekološke odločitve so pogosto tudi najbolj preproste, enostavne in cenovno ugodne. Na ustvarjalni delavnici bomo po principu 'zero waste' ali življenja brez odpadkov pripravili 2 vsakodnevna predmeta, ki ju skrbniki psov in mačk uporabljajo pri skrbi za svoje živali. Naučili se bomo narediti ekološko vrečko za pasje iztrebke ter več vrst mačjih igračk. Udeleženci bodo prejeli tudi slikovno gradivo za pripravo izdelkov doma.
Anja Završnik, dr.vet.med., Eko Brlog


14:30 - 16:00, GALERIJA 1
Slovenske izkušnje z uporabo kanabidiola in domačih proizvodov kanabisa pri zdravljenju trdovratnih epilepsij, nekaterih epileptičnih sindromov in encefalopatij otroškega obdobja  
Trdovratne epilepsije, ki so rezistentne na običajna protiepileptična zdravila (PEZ), so, zlasti v otroškem obdobju, še vedno velik izziv za zdravljenje povsod po svetu. Kljub velikemu številu novejših PEZ obstaja še vedno ena tretjina otrok, ki imajo krče oz. epileptične napade kljub zdravljenju. Kanabidiol (CBD) je ena od številnih sestavin/kanabinoidov v rastlini Cannabis sativa oz. marihuana. CBD nima neželenih psihoaktivnih učinkov in je v zadnjem času predmet preučevanja, ker kaže dobre učinke pri zdravljenju epilepsij, predvsem v otroškem obdobju. Kanabis so kot zdravilo uporabljali že pred 5000 leti v Aziji in se je kot zdravilo proti bolečinam, bruhanju in konvulzijam uveljavilo tudi v Evropi 18. in 19. stoletja ter našlo svoje mesto v številnih takratnih farmakopejah. Leta 1937 pa je bila na podlagi Zakona o marihuani sprejeta odločba, da se kanabis premakne v razred I razvrstitve drog in s tem so bile ustavljene vse nadaljnje raziskave v zvezi s kanabisom/marihuano in njenimi sestavinami, vključno s CBD. Po skoraj 80 letih je FDA lani premaknila CBD v razred V in s tem omogočila klinično zdravljenje in raziskave. Po drugi strani pa se tako pri nas kot v drugih državah vedno pogosteje srečujemo z malimi bolniki, ki imajo hude oblike epilepsij in encefalopatij, katerih starši so se sami odločili za poskus zdravljenja s kanabisom/celo rastlino, ki ga nabavijo pri lokalnih proizvajalcih oz. gojiteljih konoplje. Tako v prispevku najprej prikazujemo naše rezultate z uporabo čistega kanabidiola - CBD (pri 77 % otrok smo našli določen odstotek zmanjšanja števila napadov, pri 21 % otrok pa so se napadi povsem ustavili). Podobne rezultate so navajale tudi kasnejše študije in nekaj sistematskih preglednih člankov. V slednjih je bilo tudi nekaj poročil o še boljših rezultatih pri uporabi cele rastline kanabisa, torej v različnih kombinacijah CBD in THC (delta tetrahidrokanabinol). Pri uporabi kanabisa pa navajajo težave pri ugotavljanju zanesljivih učinkov predvsem zaradi: pomanjkanja kontrolnih skupin, različnosti proizvodov iz kanabisa (različna razmerja CBD in THC) in drugih sestavin (poleg ostalih kanabinoidov tudi terpenov in flavonoidov) in seveda še vedno strogim zakonodajnim pravilom, ki onemogočajo podrobnejše raziskave na tem področju (zlasti kar zadeva farmakokinetične študije). Avtorji Sulak in sodelavci so  nedavno v nenadzorovani, opazovalni študiji navedli pri 272 bolnikih zmanjšanje napadov pri kar 86 % otrok in pri 10 % popolno zaustavitev napadov. V drugem delu prispevka zato prikazujemo naše lastne skromne izkušnje z zdravljenjem s kanabisom, ki pa kažejo prav tako dobre rezultate. Staršem, ki so nam povedali, da dajejo svojim otrokom preparate kanabisa, smo svetovali, da nam prinesejo vzorec na analizo (analizo so brezplačno opravili na Inštitu J. Stefan v Ljubljani), in jih prosili, da po 6 mesecih ocenijo uspešnost z uporabo lestvice o globalnem vtisu spremembe - CGIC - Caregiver Global Impression of Change. Prejeli smo le nekaj več kot polovico (17 od 27) odgovorov, vendar so bili tisti, ki so odgovorili, zelo spodbudni: kar 93 % je kazalo izboljšanje – od zelo velikega izboljšanja (6 otrok), prek zmernega izboljšanja (7 otrok) do minimalnega izboljšanja (3 otroci) in brez sprememb (1 otrok). Poslabšanja ni bilo navedenega pri nobenem odgovoru. Menimo, da so v prihodnje potrebne dodatne raziskave, predvsem take, ki bi primerjale učinkovitost CBD z učinkovitostjo uporabe izvlečkov cele rastline kanabisa.
Prof. dr. David Neubauer


15:00 - 16:00, ODER
Športniki na rastlinski pogon
Pri športnikih so potrebe po energiji, ki jo dobimo iz hrane, povečane, prav tako potrebuje aktivno telo za svojo obnovo več hranil. Dolgo je veljalo, da lahko športniki uspešno napredujejo le, če v svojo prehrano vključujejo živila živalskega izvora (meso, jajca, mleko in mlečni izdelki), saj naj bi bila ta edini vir tako imenovanih popolnih beljakovin. To precej zastarelo prepričanje, ki ga žal še danes zasledimo celo v nekaterih uradnih učbenikih znanstvenih strok, rušijo tako uspešni veganski športniki kot tudi sodobne znanstvene raziskave in meritve. Na predavanju bomo govorili o prednostih rastlinske prehrane za športnike, pregledali razliko med živalskimi in rastlinskimi viri beljakovin, katera so ključna hranila za dobro regeneracijo po športu in v praksi prikazali primer jedilnika športnika na rastlinski pogon. Vsak udeleženec predavanja bo prejel tudi primer polnovrednega jedilnika športnika z recepti. Priprava zdrave malice za dobro regeneracijo po teku in degustacija.
Katarina Miklavc, univ.dipl.inž. živilstva in prehrane, Maja Jeereb, urednica portala Mojezdravje.net


15:00 - 16:00, GALERIJA 2
Prebujanje človeštva
Ezoterično znanje se je na zahodu v zgodovini prenašalo z učitelja na učenca. Temeljni zakoni življenja so tako še vedno nepoznani, ezoterični. Skrbniki tega duhovnega učenja so naši predhodniki, samouresničeni posamezniki, mojstri modrosti. Več o njih, o učitelju sveta Maitreji, prihodnosti človeštva in planeta bomo predstavili na predavanju.
Marija Kure, predavateljica in dolgoletna sodelavka društva Share Slovenija


16:00 - 16:30, ODER
Qigong in Wellness
Zdravja, sreče in zadovoljstva si želimo vsi. V nas obstaja skrita želja, da bi za vedno ostali zdravi in mladi in da bi na ta način dolgo živeli. V različnih delih sveta so v različnih obdobjih že daleč nazaj ljudje razvili načine in prepričanja, kako ohranjati zdravje v pozno starost. Iz stare Indije je poznana joga, iz stare Kitajske Qigong, ki se je skozi stoletja razširil po vsem Orientu in v zadnjem času po celem svetu. Qigong je sistem več tisoč tehnik in sklopov vaj, ki imajo nekaj skupnega: znanje o ohranjanju vitalnih energij in upoštevanje temeljnih principov tradicionalne kitajske medicine. Taiji quan je pogosto bolj poznan kot borilni šport, v resnici pa je naprednejša oblika Qigonga s premikanjem po prostoru. Vendar Taiji quan ni edin, obstajajo tudi druge številne oblike in tehnike. Qigong in Taijiquan vadečega učita neobremenilen način gibanja in premikanja, da se ohranja čimveč energije za potrebe telesa in telesnih funkcij. Posredno tak način v vadečem ustvarja prijetne občutke in radost. Qigong uči, kako aktivirati, krepiti, krožiti, usmerjati in shranjevati notranje vitalne energije, kar omogoča boljšo obrambo pred zunanjimi vplivi. Na ta način krepi zdravje in dobro počutje.
Za VSŠ Bled, društvo Tolmun, Igor Gregorc, mednarodni učitelj qigonga in tai chi


16:00 - 17:00, SONET 1
Reset. Restart delavnica: Meditacija skozi nevroznanost (in nekaj preprostih praktičnih oblik)
Meditacija je eno bolj učinkovitih in dobrodejnih pomagal za obnovo možganov, za njihove strukturne in funkcionalne spremembe. Meditacijo zato znanstveniki priporočajo pri vseh psihosomatskih boleznih (depresija, izgorelost, bolečinski sindrom, fibromialgija, tesnobna stanja). Znanost ugotavlja, da se spremembe v možganih zgodijo že po osmih tednih redne meditacije, možgani 50-letnega rednega meditanta pa se primerjajo s tistimi, ki jih ima 25- letnik.
Za Reset. Restart, Maja Megla


17:00 - 18:00, SONET 2
Zvočna pravljica: Zvok tišine
Zvok vpliva na nas na vseh ravneh - tako na fizični kot duševni ravni. Izpostavljenost zvočnemu onesnaženju sodobnega časa prispeva svoj delež k stresu in preobremenjenosti na delovnem mestu. Prav zvok pa ima tudi moč, da prinese ravnovesje tja, kjer je bilo porušeno, in je učinkovit pri odpravljanju stresa. Ima več pozitivnih vplivov: masira in stimulira notranje organe, sprošča mišice in živčni sistem, izboljšuje cirkulacijo po telesu,poveča energetsko pretočnost, odpravlja utrujenost, lajša bolečinein nas celostno uglašuje. Z znanstvenega vidika se ob doživljanju tovrstnih zvokov umiri možgansko valovanje, ki preide v alfa stanje, z valovanjem med 7 in 15 Herzov ali celo globlje, vse do theta in delta stanja sprostitve, kjer se naravno dogaja regeneracija na vseh ravneh. Poveča se raven beta-endorfina in dopamina v krvi, kar zvišamentalno jasnost, sposobnost učenja in zmožnost vpogleda.Usklajujeta in povezujeta se leva in desna možganska polovica. Udeleženci se udobno namestijo in skozi vodeno sproščanje ozaveščajo svoje notranje dogajanje. Zvok gonga in drugih inštrumentov (himalajske posode, kristalna posoda, tinkshe, koshi idr.) ter vibracija glasu odprejo prostor počitku, kjer se sliši tišina in se mir občuti. Na delavnici ozaveščamo pomen glasu, njegovo povezanost s psihičnimi procesi in se naučimo, kako s svojim glasom očistiti energetsko polje in dvigniti raven energije.
Mina Kunstelj univ. dipl. soc. ped.


14:00 - 15:30, SONET 2
S holističnim razumevanjem človeka do prave prehrane
Vsak dan nas bombardirajo s tolikšno kopico nasvetov o 'zdravi' prehrani, da več ne vemo, kaj sploh je prav. Naše bistvo in osnovne življenjske potrebe ostajajo enake že od samega začetka, zato ne potrebujete nič drugega, kot so potrebovali ljudje pred tisoče leti. Da bi resnično razumeli, kaj naše telo potrebuje, ga bomo skupaj poskusili holistično razumeti s TKM. Zakaj? Ker ko razumemo osnovo, razumemo tudi potrebe. Brez skrbi, na koncu bo tudi čas za vprašanja.
Rachel Cheng, mag. kitajske med., dipl. biomedicine


18:00 - 18:20, SONET 2
Sproščanje s tibetanskimi posodami
Zvočna nega s tibetanskimi pojočimi posodami je prastara oblika regeneracije telesa. Zvok tibetanskih posod omogoča globoko sproščanje tako leve kot desne možganske polovice. Pospešuje prekrvavitev in odpravlja napetost. Po zvočni negi ste mirnejši, vibracije zvoka pa učinkujejo v telesu še dolgo zatem, ko so bile posode na njem igrane.
Študenti VSŠ Bled


17:00 - 18:00, ODER
Zdravilne koristi posta, kako ga pravilno izvajamo, kaj za post potrebujemo in kdaj ga izvajamo
Kemični procesi v telesu nenehno potekajo. Nepresnovljene odpadne snovi se v telesu odlagajo v medceličnini, maščobnem in vezivnem tkivu. Post je idealna rešitev za odstranitev strupov, ki so se naložili v naše telo. Postenje ni stradanje ali hujšanje, temveč dosledno pripravljen načrt, kako zdravo iz telesa odpravimo odpadne snovi. Med avtolizo se odpadne snovi kopičijo v jetrih in ledvicah. Zaradi strupov se zgostita kri in limfa ter postaneta bolj kisli, zato je potrebno piti veliko »prave« tekočine, izvajati klistir in pomagati telesu, da izloča odpadne snovi. Seveda se topijo tudi kilogrami, vendar je to le posledica, ne pa glavni namen.
Bilka Baloh


17:00 - 18:00, GALERIJA 2
Transmisijska meditacija
Transmisijska meditacija je oblika skupinske meditacije, ki deluje v dobrobit človeštva. Poteka v sodelovanju z mojstri modrosti in je namenjena preoblikovanju energij, ko prehajajo z višjih duhovnih ravni na nižje in tako postanejo dostopne človeštvu. Pretok energij je za udeležence izjemna razvojna spodbuda na poti osebne rasti. To je preprosta in izjemno učinkovita metoda.
Albina Škerbinc

Novice

14.04.2023

53. Sejem Narava-zdravje bo potekal v oktobru

Sejem Narava-zdravje bo potekal od 19. do 21. oktobra 2023.
Preberi več >>
12.09.2022

Uspešno izpeljan 52. sejem Narava-zdravje

Za nami sta 52. sejem Narava-zdravje in 15. Otroški bazar.
Preberi več >>
25.05.2022

Nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji imajo tudi letos možnost ugodnejše prijave preko KGZS

Tudi letos nosilcem dopolnilne dejavnosti na kmetiji Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem ...
Preberi več >>
Arhiv novic »