Naravna in ekološka kozmetika

11. 10. 2012
Podeljen prvi certifikat za naravno kozmetiko po prvem slovenskem standardu
»Naravna in ekološka kozmetika«©

S ponosom vas obveščamo, da je IKC – Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM podelil prvi certifikat za naravno kozmetiko slovenskemu proizvajalcu kozmetičnih proizvodov Mercator IP d.o.o. - Dvorec Trebnik. Mercator IP d.o.o. - Dvorec Trebnik je tako z 10.10.2012 prejel certifikat za 16 kozmetičnih proizvodov, ki izpolnjujejo zahteve standarda»Naravna in ekološka kozmetika«© za naravne kozmetične proizvode.

Skladno z zahtevami standarda, certificirani naravni kozmetični proizvodi vsebujejo najmanj 95% naravnih sestavin in so proizvedeni brez sintetičnih arom, dišav in eteričnih olj, brez sintetičnih topil, brez parabenov, brez etoksiliranih sestavin, brez ionizirajočega sevanja, brez gensko spremenjenih organizmov, brez sestavin pridobljenih z ekstrakcijo živali, brez uporabe petrokemijskih katalizatorjev in drugih omejitev. Kozmetični proizvodi prav tako ne smejo biti testirani na živalih. Proizvodnja certificiranih kozmetičnih proizvodov poteka na osnovi omejenih fizikalnih in kemijskih postopkov, omejene uporabe konzervansov, barvil in drugih dodatkov.

Standard je zasnovan na osnovi primerljivih zasebnih evropskih standardov za naravno in ekološko kozmetiko, pri njegovi pripravi pa so sodelovali neodvisni strokovnjaki s področja kemijskih znanosti in certificiranja. Certificirani proizvodi bodo prepoznavni za potrošnike po dveh različnih znakih, enim za naravno in drugim za ekološko kozmetiko.

Za več podatkov se lahko obrnete na:

IKC – Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM
Pivola 8