SI
Show menu

Novice

18. 10. 2013

Individualna energetska svetovanja

Sklop Zeleno sobivanje posveča veliko pozornost naravnima materialoma, kot sta voda in les. V okviru sejma je na ogled zanimiv in poučen koncept parka, v katerem je predstavljena gradnja objektov z lesom in ostalimi naravi prijaznimi materiali. S področja zelene, trajnostne gradnje in rabe energije pa so vse dni sejma na voljo predavanja.
Preberi več
17. 10. 2013

Kranjska stena v Marmorni dvorani

Sredi Marmorne dvorane je družba Hidrotehnik d.d. postavila pravo leseno kašto oz. kranjsko steno. To je tradicionalna tehnika za varstvo pred škodljivim delovanjem voda in erozije, ki se uporablja pri urejanju vodotokov in sanaciji erozijskih žarišč ter pogojno stabilnih pobočij. Za gradnjo kranjske stene se uporabljajo lokalna naravna gradiva - rešetkasto sestavljena debla in kamen. Izraz »kranjska stena« izvira iz dobesednega prevoda poimenovanja tehnike na nemško govorečem območju Alp, kjer tej zgradbi pravijo »Krainerwand«. Zgradba je torej dobila ime po nekdanji deželi Kranjski, kajti tovrstna protierozijska ureditev je bila od samih začetkov uvajanja v prakso najbolj značilna prav za območje današnje Slovenije. HIDROTEHNIK je nosilec izročila in znanja o leseni kašti, zato je sodeloval tudi pri letošnji pobudi Inštituta za vode RS in uspešnem vpisu tehnike v register žive kulturne dediščine Slovenije (julij 2013).
Preberi več
17. 10. 2013

Prvi dan v duhu zdravja, narave in eko občin

Danes zjutraj so se odprla vrata 44. sejma Narava-zdravje in 11. Kampinga & Karavaninga. Na obeh prireditvah se predstavlja 313 podjetij iz 17 držav. Njihove predstavitve dopolnjuje izjemno bogat in razvejan obsejemski program – pravi svetovalni maraton – s prek 200 delavnic, predavanj, prikazov ...!
Preberi več
17. 10. 2013

Planetu Zemlja prijazna občina 2013

Ob zaključku prvega sejemskega dne je na slovesni otvoritvi 44. sejem Narava-zdravje uradno odprl dr. Tomaž Gantar, minister za zdravje Vlade RS. Najzaslužnejše občine pa so prejele posebna priznanja. S slovesno podelitvijo nazivov in priznanj se je namreč zaključil četrti vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna občina 2013.
Preberi več
16. 10. 2013

Dan pred sejmom – svetovni dan hrane

Eden najpomembnejših poudarkov sejma Narava-zdravje je namenjen prav zdravi prehrani. Od samooskrbe do pomena ceritifikatov na izdelkih. Spoznajte pomen uživanja sezonske, lokalno pridelane zelenjave. Vabljeni, da na razstavnih prostorih pripravljate in okušate različne jedi, izdelke oziroma hrano. Zelišča, začimbe, dišavnice, užitne divje rastline, čaji, razna olja – od oljčnega do konopljinega, med, gobe, različne vrste moka, prehranska dopolnila …
Preberi več
11. 10. 2013

Krepimo zdravje

Ministrstvo za zdravje je pripravilo zajeten in vseobsežen program. V sodelovanju z drugimi resorji, javnozdravstveno mrežo in nevladnimi organizacijami si prizadeva za osveščanje na področju krepitve zdravja in preprečevanja kroničnih in nalezljivih bolezni. Na sejmu se predstavljajo programi, ki jih zagotavljajo Ministrstvo za zdravje, Inštitut za varovanje zdravja in regijski zavodi za zdravstveno varstvo, pod okriljem Ministrstva za zdravje pa tudi kakovostni programi nevladnih organizacij s tega področja.
Preberi več
10. 10. 2013

Z Ekologi brez meja

Ekologi brez meja se nam torej pridružujejo s svojim trenutno največjim projektom Tekstilnica, v okviru katerega zbiramo oblačila, obutev in modne dodatke in/ali hišne tekstilije (npr. brisače, prtičke, metrsko blago idr.). Na sejmu je mogoče oblačila tudi izmenjati, si ogledati razstavo izdelkov iz rabljenega tekstila. Posebej mlajše otroke pa vabimo na ekološke delavnice, na katerih ustvarjamo nove izdelke iz rabljenega tekstila.
Preberi več
9. 10. 2013

Dobrodelna tržnica revije Lea z znanimi Slovenci

Na sejmu Narava-zdravje boste srečali tudi znane Slovence, ki v okviru Dobrodelne tržnice revije Lea (1 jabolko = 1 €) zbirajo donacije za Hišo zavetja Palčica – Krizni center za otroke. Organizator dogodka je revija Lea. Jabolko vam bodo ponudili predstavniki revije in številni znani Slovenci, ki podpirajo dobrodelno akcijo.
Preberi več
8. 10. 2013

Javni Holding Ljubljana in MOL

Na skupnem razstavnem prostoru skrb za okolje predstavljajo tudi javna podjetja in Oddelek za varstvo okolja pri Mestni občini Ljubljana, javno podjetje Žale in javno podjetje Parkirišča in tržnice. Na predstavitvi v okviru Javnega Holdinga Ljubljana sodelujejo podjetja Energetika Ljubljana, JP Vodovod-Kanalizacija, javno podjetje Ljubljanski potniški promet, Termo-toplarna Ljubljana in Snaga. Javna podjetja skozi zgodbe sodelavk in sodelavcev, ki opravljajo številne storitve za miren vsakdan občanov, slikovito predstavljajo osnovne dejavnosti, s katerimi vsakodnevno skrbijo za urbano bivanje v prijetnem okolju.
Preberi več
7. 10. 2013

Okušajte!

Na razstavnih prostorih lahko pripravljate in okušate različne jedi, izdelke oziroma hrano, od raznih vrst jabolk, medu, pečene zelenjave in polnozrnatih palačink iz različnih vrst moke do sodobnih inovativnih ekoloških izdelkov. GIZ Slovenska zelenjava na sejmu predstavlja lokalno zelenjavno verigo, kako zelenjavo okusno pripravljati oziroma v čem je pomembna za naše zdravje. Gobarsko mikološko društvo že tradicionalno sodeluje z razstavo gob, lahko pa se okrepčate z gobjim golažem ali jožetovimi gatami. Predstavljajo pa se tudi zelišča in čaji.
Preberi več