Častna pokrovitelja:


Naročite se na e-novice
 

Novice

 
 
2. okt. 2015

Na sejmu Narava-zdravje z ozaveščanjem nad raka

Tudi letos na sejmu Narava-zdravje s svojimi preventivnimi programi sodelujeta Zdravstveni dom Ljubljana ter Srednja zdravstvena šola, prav tako iz Ljubljane. Njeni dijaki bodo obiskovalce sejma ozaveščali o pomenu samopregledovanja dojk in mod. Ženskam po 50 letu je na voljo mamografija, pri mladih po dvajsetem letu je to praktično edini način odkrivanja raka. Mladi prostovoljci bodo obiskovalce poučili o različnih vrstah raka.
 
 
25. sep. 2015

Obiščite razstavni prostor Kultura-natura

Na stojnici Kultura-natura.si se bodo vse dni sejma predstavljali letošnji in pretekli prejemniki priznanj Naša Slovenija iz Slovenije in zamejstva. Pripravili bomo tudi več spremljevalnih dogodkov. Lanski dobitnike priznanj Naša Slovenija najdete na www.bonaca.si - Katalog 2014.
 
 
10. sep. 2015

Planetu Zemlja prijazne občine

Tudi letos se na sejmu Narava-zdravje zaključuje vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna občina. Cilj natečaja je dvig ozaveščenosti o vplivu vseh odločitev lokalne skupnosti na okolje ter dvig kvalitete bivanja njenih prebivalcev. O tem, kako visoko so se povzpele glede na vrednotenjske okoljevarstvene parametre, soodločajo številne ustanove – od Zavoda za gozdove, Direktorata za lokalno samooskrbo  Ministrstva za kmetijstvo do Gradbenega inštituta ZRMK idr. Na podelitvi priznanj prvi sejemski dan bomo spoznali najbolj zaslužne občine.
 
 
9. sep. 2015

ZA zdravje – ZA srce

Si želite izmeriti krvni tlak, srčni utrip, sladkor in holesterol v krvi, obseg pasu? Posneti EKG? Obiščite razstavni prostor Društva za zdravje. Ponudili vam bodo koristne nasvete in zdravstveno-informativna gradiva društva ter revijo Za srce.
 
 
9. sep. 2015

Sejem za zdrav življenjski slog vab

Ste tudi vi med 24.000 obiskovalci, ki težko pričakujejo letošnji sejem Narava-zdravje? Njegove vsebine s področja zdrave prehrane, zdravja, gibanja, vrtnarjenja, trajnostnega razvoja idr. nagovarjajo vse generacije – so aktualne, zanimive in v veliko primerih jih je mogoče spoznati le na sejmu. Še posebej pester, dinamičen in bogat pa je spremljevalni program, ki se pohvali s prek 100 različnimi delavnicami, predavanji, prikazi idr. Pa še za prodajni sejem gre! Sejemski popusti so kot vedno mamljivi. Ne zamudite 46. sejma Narava-zdravje prvi teden v novembru: od 5. 11. do 8. 11.
 
 
25. avg. 2015

Priznanja Naša Slovenija na sejmu Narava-zdravje

Gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine – krajine KULTURA-NATURA.SI bo letos že šestič podelilo dediščinska priznanja Naša Slovenija, tokrat v okviru sejma Narava-zdravje v  soboto, 7. novembra 2015. Gostitelj podelitve priznanj ter srečanja dosedanjih nagrajencev, nominirancev ter simpatizerjev oziroma podpornikov gibanja Kultura-natura.si bo že petič Gospodarsko razstavišče Ljubljana. Priznanja, približno 250 nominacij, je doslej prejelo blizu 60 uglednih in zgledno dejavnih akterjev iz Slovenije in zamejstva.
Razpis je usklajen s kriteriji za podobna priznanja Europa Nostra. Skupaj z aktualnostmi je objavljen tudi na www.kultura-natura.si, zainteresirani se lahko nanj prijavite do 16. oktobra letos. Vabljeni!
 
 
16. jun. 2015

Bodi odličnjak na sejmu Narava-zdravje

Zavod Diabetes s številnimi partnerji, med katerimi je tudi sejem Gospodarskega razstavišča Narava-zdravje, že četrto leto vodi nacionalno kampanjo za spreminjanje diabetesa Bodi odličnjak!
V Sloveniji je že 125.000 diagnosticiranih diabetikov, nadaljnjih 100.000 pa bolezen ogroža. Zaradi epidemičnosti, ki zajema vse mlajše ljudi, in hudih zapletov je diabetes bolezen, ki jo je treba začeti spreminjati. Na prostoru kampanje bodo obiskovalci sejma prejeli brezplačna izobraževalna gradiva o diabetesu, lahko se bodo posvetovali o načinih vodenja ali preprečevanja diabetesa, izmerili krvni sladkor in letos prvič tudi holesterol, predstavili pa bodo tudi novo info steno kampanje in še kaj.
 
 
25. maj 2015

Sodelujte v igri Rokavice gor!

V maju 2015 Mestna občina Ljubljana organizira kreativno igro Rokavice gor. Vabljeni k sodelovanju - ustvarite unikaten vzorec delovnih rokavic.

S sodelovanjem v igri pomagate družbeno odgovornemu projektu. Potegujte se za nagrado, celoletno Urbano, za udobna potovanja z LPP, ki čaka najboljše oddano delo. Izbrani oblikovani vzorec bo na poseben način vključen v komuniciranje projekta, ki bo opozarjal na problem, s katerim se sooča ne samo Mestna občina Ljubljana in Ljubljanska urbana regija, ampak tudi večina Slovenije.
 
Obiščite www.rokavicegor.si, pridobite vse potrebne informacije. Veselimo se vašega sodelovanja!

Rok za oddajo dela: 28. 5. 2015.
 
 
 
7. apr. 2015

Zdravje v sožitju z naravo

Na svetovni dan zdravja pomislimo tudi na naravo in na vse dobrine, ki prihajajo iz nje. To so voda, gozdovi ter rodovitna zemlja, na kateri pridelujemo svežo, lokalno pridelano hrano. Bodite pozorni tudi na certifikate na izdelkih. Strokovnjaki priporočajo pet uravnoteženih obrokov na dan, dovolj tekočine in pa seveda tudi gibanja. Vabljeni na sejem Narava-zdravje, ki ponuja pot do vitalnosti.
 
 
17. nov. 2014

Sejem Narava-zdravje privabil 24.000 obiskovalcev

45. sejem Narava-zdravje, ki je trajal od 13. do 16. novembra in predstavljal ponudbo 257 podjetij iz 17 držav, je v štirih dneh obiskalo 24.000 ljudi, kar je skoraj deset odstotkov več kot leto poprej. Sejem promovira zdrav življenjski slog s trendovskimi vsebinami, je prodajni, veliko zanimanja pa privabi tudi izjemno bogat spremljevalni program – letos se je zvrstilo prek 100 različnih posvetov, okroglih miz in predavanj. Poudarki letošnjega sejma so bili lokalna samooskrba, trajnostno vrtnarjenje, eko trendi v prehrani, celostna obravnava vode kot naravnega vira, akcija Ekologov brez meja Volk sit, koza cela, problematiko konoplje, še posebej rabo kanabinoidov v medicini,
idr. Vse dni sejma so potekala Individualna energetska svetovanja, nasveti o trajnostni gradnji, učinkoviti rabi energije ter obnovljivih virih energije. Živimo vitalno vse do naslednjega sejma!
 
 
15. nov. 2014

Petek in sobota v znamenju konoplje

Konoplja že dolgo ni več tabu tema. Njeno vsestransko rabo razkrivamo z društvom Onej tudi na sejmu. Obiščite konopljino kuhinjo in okusite jedi iz nje. Prisluhnite praktičnim nasvetom in izkušnjam za uporabo konoplje v medicinske namene, kot je na primer onkologija. O vsem tem bodo spregovorili strokovnjaki z različnih področij. Posebej za vas pa bosta v soboto sejem obiskala Rick Simpson, ki si je raka pozdravil s konopljino smolo, in Donisha Prendergast, vnukinja legendarnega glasbenika Boba Marleyja.
 
 
14. nov. 2014

Danes svetovni dan proti diabetesu tudi na sejmu!

Ste vedeli, da je v Sloveniji diagnosticiranih že 125.000 sladkornih bolnikov? Da je diabetes predvsem bolezen nezdravega življenjskega sloga? Vas zanima, kako se mu izogniti? Pridružite se kampanji Bodi odličnjak! zavoda Diabetes. Posvetujte se s strokovnjaki, prisluhnite predavanjem o zdravi prehrani ter poiščite gibalno aktivnost zase.  Podružite se z ambasadorji kampanje, udeležite se meritve sladkorja v krvi ter poskusite izdelke za diabetike. In še darilo za vas! Ob nakupu vstopnice dobite strokovno publikacijo Spremenimo diabetes. Spremenimo ga!
 
 
14. nov. 2014

Eko trendi v prehrani

Kako zdravo so jedli naši predniki? Koliko ljudi se danes prehranjuje ekološko? Ali je ekološka hrana, ki jo danes najdemo na trgu, zares eko in zdrava? Kolikšen vpliv ima dejansko ustrezna prehrana na naše zdravje, počutje in razmišljanje? Ali lahko jemo zdravo z nizkimi prihodki in koliko hrane letno zavržemo? S kakšnimi izzivi se srečujejo naši kmetje in kakšne preglavice jim povzročajo? Pridružite se nam na okrogli mizi Proorganike v dvorani Galerija s pričetkom ob 17.30 uri.
 
 
13. nov. 2014

Planetu Zemlja prijazne občine 2014

Kot vsako leto tudi tokrat, na 45. sejmu Narava-zdravje, priznanja Planetu Zemlja prijaznim občinam. Podelitev poteka na slovesni otvoritvi sejma 2014, ki bo nocoj ob 19.00 uri v dvorani Galerija. Prireditev bo  uradno odprl mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Navzočim bodo spregovorili še Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, dr. Darij Krajčič, direktor  Zavoda RS za varstvo narave, ter mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča.
 
 
12. nov. 2014

Spletni vodnik Gremo na pot

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) predstavlja portal Gremo na pot – spletni vodnik po kolesarskih, pohodnih in pešpoteh, na katerem najdete več kot sto različnih poti v skupni dolžini več kot 2.500 kilometrov. Na sejmu jih obiščite na razstavnem prostoru RRA LUR v Stekleni dvorani - C. V isti dvorani se predstavljajo še ljubljanski ponudniki športnih vsebin, ki sodelujejo v novi mestni spodbujevalni akciji Razgibajmo Ljubljano, prva dva dneva sejma pa sejem skoraj preplavijo malčki iz vrtcev, ki pridejo na Miniolimpijado in Paraminiolimpijado. Starši, dedki in babice, pridite jih pogledat!
 
 
12. nov. 2014

Jutri se odpre sejem!

Prvi sejemski dan poleg samega dogajanja na sejmišče zagotovo zaznamujejo številne okrogle mize in posveti, zanimivi tudi za širšo javnost. Zjutraj skozi vse dopoldne poteka regijska konferenca v organizaciji kmetijskega ministrstva in partnerjev o lokalni samooskrbi in kratkih verigah v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih. Na okrogli mizi obeh pristojnih ministrstev izveste Kako približati potrošniku ponudbo zdravilnih zelišč, dopoldne je na programu še javna tribuna v organizaciji društva Onej o rabi konopljinega olja v medicinske namene; popoldne pa se pridružite okrogli mizi Prehrana otrok v šolah in vrtcih  - o navadah in kakovosti prehranjevanja otrok in nacionalnih smernicah prehrane. Dan se izteče z okroglo mizo na temo Privatizacije človeških virov in hrane za mir kot rešitev pred korporacijsko logiko.
 
 
11. nov. 2014

Posebna zgodba Ljubljana – Zelena prestolnica 2016

Kako že danes prispevam za boljši jutri na razstavnem prostoru javnega Holdinga Ljubljana in sodelujočih podjetij  se prestavljajo aktivnosti, ki potekajo v okviru Ljubljana – Zelena prestolnica 2016: Zero Waste prestolnica, ohranjanje vodnih virov in skrb za kakovostno pitno vodo, trajnostna mobilnost, avtobusi  na metan, zmanjševanje količin prižganih sveč na pokopališčih, učinkovita raba in obnovljivi viri energije, CNG polnilnica in njena širitev, promocija sistema P&R, spodbujanje nakupovanja sveže, lokalno pridelane hrane, odgovorno potrošništvo ter eko vozni park.

V skrbi za življenje glavnega mesta povezujemo najboljše. Posebna zgodba Ljubljane – pišimo jo skupaj. Že danes!
 
 
10. nov. 2014

Na sejmu vrtnarimo

Kako pripraviti tla jeseni? Bi ekološko vrtnarili tudi vi? Pridite v soboto dopoldne na predavanje marka Kočevarja in Jerneje Jošar in ostanite še popoldne s Homeogardnom o tem, kako Organsko in trajnostno vrtnariti. V nedeljo dopoldne pa iz Kluba Gaia predava na temo Samooskrbni zelenjavni vrt z aplikacijo naredivrt.si  Davor Špehar. Sledi še druge teme v sklopu Zeleno sobivanje.
 
 
9. nov. 2014

Varčno z energijo

Individualna energetska svetovanja, vse o trajnostni gradnji, učinkoviti rabi in obnovljivih virih energije za vas vse dni sejma pripravlja Gradbeni inštitut ZRMK. Oglejte si njihov program.
 
 
8. nov. 2014

Brez zavržene hrane z Ekologi brez meja

Hrana je dobrina, ravnajmo z njo spoštljivo, nas osveščajo Ekologi brez meja z nasveti in delavnicami tudi na sejmu Narava-zdravje. Obiščite jih!
 
 
7. nov. 2014

Razgibajmo možgane!

Če niste obiskali razstave o možganih, ki smo jo letos gostili na Gospodarskem razstavišču, potem je sejem Narava-zdravje prava priložnost, da spoznate ta izjemno zanimiv, kompleksen in hkrati skrivnosten organ. Na predavanjih Sinapse, slovenskega društva za nevroznanost, boste izvedeli, kako deluje spomin, tudi v zvezi s staranjem in pozabljanjem. Spomin pa lahko urite  na možganskem fitnesu z umskimi in telesnimi vajami za urjenje spomina in pozornosti. Spremljajte program in izberite kaj zase.
 
 
6. nov. 2014

Vse o konoplji

Letošnji sejem osvetljuje vsestransko uporabo konoplje – v medicini, industriji, umetnosti in kulinariki. Sledite program sejma in ne spreglejte aktualne obravnave konoplje, z nami so na okroglih mizah, predavanjih in pogovorih strokovnjaki, ki podirajo tabuje. V soboto se nam pridruži še pričevalec Rick Simspon iz Kanade, ki je s konopljino smolo ozdravel za rakom. Njegova knjiga "Feniksove solze" bo izšla kmalu tudi v slovenskem jeziku.
 
 
5. nov. 2014

Pokrovčki za Tijo

Zbirajmo plastične pokrovčke s Športno-humanitarnim društvom NGU (Never Give Up!) za petletno Tijo, ki boleha za redko boleznijo – sindromom Di-George.
Z zbranim denarjem prispevamo za Tijine dodatne fizioterapije. Za vsako tono zbranih plastičnih pokrovčkov se na TRR njene družine nakaže 300 evrov. Pokrovčke pustite ob vhodu na sejmišče. Za vaš prispevek se vam najlepše zahvaljujemo!
 
 
23. okt. 2014

Zveza prijateljev mladine Slovenije zbira zdravo hrano za otroke

Na sejmu poteka dobrodelna akcijo zbiranja zdrave otroške hrane in živil, ki ne vsebujejo glutena. Paketi hrane, ki so namenjeni socialno ogroženim družinam namreč ne vsebujejo vsega, kar otroci potrebujejo za zdrav in uravnotežen razvoj, ugotavljajo na Zvezi prijateljev mladine. Z akcijo želijo opozoriti na pomen zdrave prehrane, ki je še posebej pomembna za zdrav razvoj otrok. Vabljeni, da hrano odložite pri vhodu na razstavišče, tam bodo tudi njihovi prostovoljci. Zdrava hrana, ki jo želite darovati, naj bo v originalni embalaži, in če je možno, s čim daljšim rokom trajanja. Zbrano hrano bodo po akciji razdelili otrokom iz socialno ogroženih družin.
 
 
 
22. okt. 2014

Tečeš? Priteci na sejem Narava-zdravje!

Na brezplačni individualni posvet s trenerjem Urbanom Praprotnikom! Skupaj z njim analiziraj, izboljšaj svojo tehniko teka in napreduj; posvetuj se glede tekaških poškodb, da se jim kar najbolj izogneš; kako izbrati prave tekaške copate in kako pravilno načrtovati trening.

Izkoristi ugodnosti:

• Polurni brezplačni treningi za začetnike, lahkotne tekače in maratonce
20 % popust! Triurna delavnica o tehniki teka za začetnike in izkušene tekače – dvorana Galerija, 15. november ob 10.00 uri

Informacije in prijave na www.narava-zdravje.siwww.tekaskitrener.si
 
 
20. okt. 2014

Kako preprečiti osteoporozni zlom na sejmu Narava-zdravje

Ob svetovnem dnevu osteoporoze vabljeni že danes, da se udeležite brezplačnega presejalnega merjenja mineralne kostne gostote, ki ga bodo izvajali strokovnjaki v sklopu Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije.

Osteoporoza je  nema bolezen za katero ne vemo, dokler ne doživimo prvega zloma. Osteoporozni zlomi lahko povzročajo bolečine, izrazito prizadetost in celo smrt. S presejanjem populacije želimo odkriti osebe z visokim tveganjem za osteoporozne zlome. Tako Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije in vanjo vključena društva bolnikov z ostoporozo  izvajajo presejanje na dva načina. Prvi je računalniški model FRAX s pomočjo katerega izračunamo, kolikšna je verjetnost, da bomo v naslednjih 10 letih utrpeli enega od najpogostejših osteoporoznih zlomov (vretence, kolk, zapestje, nadlehtnica), drugi pa merjenje mineralne kostne gostote z ultrazvokom na petnici s katerim napovemo sum na osteoporozo in svetujemo nadaljnje korake na poti k preprečevanju osteoporoznih zlomov.
 
 
16. okt. 2014

ZA Slovenijo brez zavržene hrane

V Sloveniji je leta 2011 nastalo skoraj 168.000 odpadne hrane ali kar 82 kilogrmov na parebivalca. 25 odstotkov odpadne hrane nastane v gospodinjstvih. Danes, ob svetovnem dnevu hrane, so Ekologi brez meja sprožili akcijo Volk sit, koza cela – ZA Slovenijo brez zavržene hrane, s katero se bodo predstavljali tudi na sejmu Narava-zdravje. Vabljeni, da se že danes vključite v akcijo in da načrtujete obisk sejma! Na njem bodo Ekologi osveščali obiskovalce glede nakupa živil z različnim rokom trajanja, glede shranjevanja živil v hladilniku, uporabe vrečke za večkratno uporabo, ugotavljanju razlik med istimi živili različne pridelave idr. Organizirali pa bodo tudi okroglo mizo Nacionalna platforma za Slovenijo brez zavržene hrane.
 
 
10. sep. 2014

Vztrajajte z nami!

Letos vabimo k znižani vstopnini organizirane šolske obiske sejma skupaj z društvom NGU (Never Give Up!). Športno-humanitarno društvo organizira zbiranje plastičnih pokrovčkov za pomoči potrebne, predvsem za otroke s posebnimi potrebami in družine, ki jim je sreča obrnila hrbet. Za vsakega posameznika v šolski skupini velja alternativna vstopnica na sejem 3 evre, če prispeva poleg še 3 (tri) plastične pokrovčke:
 
ZNIŽANA VSTOPNICA za organizirane obiske šol = 3 plastični pokrovčki + 3 evri
 
V društvu NGU zberejo letno 90 ton materiala. Za vsako tono zbranih plastičnih pokrovčkov se na TRR družine, za katero se plastični pokrovčki zbirajo, nakaže 300 evrov. Zatorej zbirajmo in pri tem pomislimo, da tehta en plastični pokrovček približno dva grama!
Več o akciji: www.pokrovcki.ngu.si
 
 
21. okt. 2013

Več obiskovalcev od lani

44. sejem Narava-zdravje se je včeraj iztekel. Pod skupnim motom Živimo vitalno! si je ponudbo 313 podjetij iz 17 držav v štirih dneh, od 17. do 20. oktobra 2013, ogledalo 22.000 ljudi. To je približno toliko kot lani. Častna pokrovitelja sta bila tudi letos Ministrstvo za okolje in kmetijstvo ter Ministrstvo za zdravje RS. Zveza potrošnikov Slovenije je obiskovalce osveščala o pomenu certifikatov na izdelkih. Ponudbo, razdeljeno v sklope Prehrana, Zdravje, Gibanje, Wellness, Naravna kozmetika in Zeleno sobivanje, je spremljal bogat obsejemski program – pravi svetovalni maraton. Skupaj z Ekologi brez meja smo na sejmu podprli projet Tekstilnica in vabili zlasti šole, da so prireditev obiskali z vrečko rabljenega tekstila. Hkrati je potekal še 11. Kamping & Karavaning.

 
 
18. okt. 2013

Program za vse generacije

Dopoldanski in popoldanski program ponujata pestro izbiro za otroke in mladino: od pravljic, otroških iger in delavnic, spoznavanja zgodovinske vloge Ljubljanice do spodbujanja zdravega življenjskega sloga med mladimi. Poleg energetskega svetovanja in predavanj ZRMK se predstavljajo še Zelena delovna mesta, projekt Tekstilnica, Tradicionalna kitajska medicina, Najnovejši trendi in tehnologije za zdravje zob in ustne votline, Zveza društev diabetikov Slovenije, Zelišča in dišavnice, zdravilišče Topolščica idr. Vabljeni, da se udeležite okroglih miz: Integrirana pridelava zelenjave, Izkušnje z umeščanjem in delovanjem savske verige hidroelektrarn ter Povezava turistične plovne poti na spodnji Savi z vzporednimi ureditvami. Ne prezrite še predavanj Kako kupovati živila za vitkejšo linijo, Divja hrana – bistven del samooskrbe, Prednosti ekološkega mesa, Kako doseči optimalno kislost zemlje, O sladkorju, ogljikovih hidratih in prehrani športnikov, Trening asetivnosti in še veliko več. Pokukajte v obsejemski program. Vzemite si čas zase, za naravo in zdravje! Uživajte v sejemskem svetovalnem maratonu. Izkoristite popuste.
 
 
18. okt. 2013

Individualna energetska svetovanja

Sklop Zeleno sobivanje posveča veliko pozornost naravnima materialoma, kot sta voda in les. V okviru sejma je na ogled zanimiv in poučen koncept parka, v katerem je predstavljena gradnja objektov z lesom in ostalimi naravi prijaznimi materiali. S področja zelene, trajnostne gradnje in rabe energije pa so vse dni sejma na voljo predavanja.

Gradbeni inštitut ZRMK s sodelavci in energetskimi svetovalci ENSVET pripravlja neodvisna, brezplačna energetska svetovanja in strokovna predavanja.
Svetovanja za občane potekajo vsak dan od 10.00 do 18.00 ure. So v pomoč pri odločitvah, kako zmanjšati ali čim bolj racionalno načrtovati rabo energije za ogrevanje in pripravo sanitarne tople vode, kakšen sistem ogrevanja ali hlajenja je pametno izbrati, kakšna naj bo toplotna zaščita stavbnega ovoja ali kakšno stavbno pohištvo izbrati in še marsikaj.

Strokovna predavanja potekajo vsak dan od 10.00 do 16.00 ure. Na njih lahko pridobite informacije o trajnostni gradnji, energetsko učinkoviti gradnji z lesom, uporabi gradbenih proizvodov iz lesa, kamna in gline, trajnostni in zeleni gradnji, sodobnih načinih energetske uporabe odpadkov in lesne biomase, odpravljanju poškodb na stavbah.
 • Trajnostna gradnja: trajnostna gradnja v teoriji in praksi, zelene odločitve pri nakupih, skoraj ničenergijske hiše in kje jih lahko obiščemo ter energetska izkaznica stavbe in drugi certifikati trajnostne gradnje.
 • Zasnova energijsko učinkovite stavbe: pomen arhitekturne in tehnološke zasnove na energijsko učinkovitost novih stanovanjskih stavb, načini za izkoriščanje energije sončnega obsevanja stanovanjskih stavb s pasivnim pristopom in aktivnimi tehnologijami, kako temeljimo lesene montažne objekte.
 • Uporaba gradbenih proizvodov: primeri uporabe lesa in toplotnih izolacij biološkega izvora pri gradnji in prenovi, pravilna izbira lesenega zunanjega stavbnega pohištva in načini njegove vgradnje ter primeri uporabe tradicionalne kritine iz lesa, kamna, slame in gline.
 • Zrakotesnosti stavb in učinkovito prezračevanje prostorov: sodobni načini prezračevanja stanovanjskih stavb in načini za zagotavljanje zrakotesnosti toplotnega ovoja stavbe ter meritve zrakotesnosti.
 • Odpravljanje poškodb na stavbah: kako se spopasti s plesnijo in algami v stavbah, kakšni so preventivni in sanacijski ukrepi pri manjših plazovih ter kako pristopiti k sanaciji po poplavah, kako ukrepati po potresih in kakšni so preventivni ukrepi.
 • Transformiranje odpadkov in lesne biomase v energetske namene:o sodobnih tehnologijah za transformiranje odpadkov v energijo in sodobnih tehnologijah za uporabo lesne biomase v energetske namene.
 
 
17. okt. 2013

Prvi dan v duhu zdravja, narave in eko občin

Danes zjutraj so se odprla vrata 44. sejma Narava-zdravje in 11. Kampinga & Karavaninga. Na obeh prireditvah se predstavlja 313 podjetij iz 17 držav. Njihove predstavitve dopolnjuje izjemno bogat in razvejan obsejemski program – pravi svetovalni maraton – s prek 200 delavnic, predavanj, prikazov ...!
Omenimo samo nekaj tem danes: Kam po pomoč pri opuščanju kajenja; Grafologija in osebna rast; Kampanja o diabetesu; Konstruktivna komunikacija; Razreševanje konfliktov; Gojenje gob – šitake in zdravilne gobe; Kaj bi morali nujno vedeti o hrani, če želite biti zdravi! Ljubljanica – dediščina reke; Lokalni ekološki produkti za vsak dan; Optimalna kislost zemlje; Začimbnice – vir zdravja in dobrega počutja; Kako si lahko s prehranskimi dopolnili izboljšamo zdravje in vitalnost; O sladkorju, ogljikovih hidratih in prehrani otrok; Za ušesa te bom!, Ta zdrav jedilnik! – delavnici za otroke; Kuharska ustvarjalnica in peka palačink z jadranko Juras; Pravljice za otroke; S tehniko do zdravja, Kolo – 5200 let; Slovenska naravna kozmetika; Eterična olja za dušo in telo idr.

Zvečer pa bomo na uradni otvoritvi podelili priznanja z natečaja društva Planet Zemlja najzaslužnejšim eko občinam v Sloveniji. Sejem bo uradno odprl dr. Tomaž Gantar, minister za zdravje Vlade RS.
 
 
17. okt. 2013

Kranjska stena v Marmorni dvorani

Sredi Marmorne dvorane je družba Hidrotehnik d.d. postavila pravo leseno kašto oz. kranjsko steno. To je tradicionalna tehnika za varstvo pred škodljivim delovanjem voda in erozije, ki se uporablja pri urejanju vodotokov in sanaciji erozijskih žarišč ter pogojno stabilnih pobočij. Za gradnjo kranjske stene se uporabljajo lokalna naravna gradiva - rešetkasto sestavljena debla in kamen. Izraz »kranjska stena« izvira iz dobesednega prevoda poimenovanja tehnike na nemško govorečem območju Alp, kjer tej zgradbi pravijo »Krainerwand«. Zgradba je torej dobila ime po nekdanji deželi Kranjski, kajti tovrstna protierozijska ureditev je bila od samih začetkov uvajanja v prakso najbolj značilna prav za območje današnje Slovenije. HIDROTEHNIK je nosilec izročila in znanja o leseni kašti, zato je sodeloval tudi pri letošnji pobudi Inštituta za vode RS in uspešnem vpisu tehnike v register žive kulturne dediščine Slovenije (julij 2013).

Vzorčni objekt so strokovnjaki Hidrotehnika skrbno načrtovali in vrhunsko izvedli, vključno z oblikovanjem tolmuna in zatravljenih brežin v podslapju, s prikazom obrežnega protierozijskega zavarovanja s tehniko prepletanja vrbovih vej kot tudi z instalacijo krožnega prelivanja vode čez preliv objekta, pri čemur jim je pomagala Vecronia iz Celja. Izza kašte je Hidrotehnik razstavil 12 izjemnih 1,5 x 1 m velikih fotografij, na katerih lahko spoznate nekatere že izvedene sonaravne ureditve vodotokov. Strokovnjaki so vam na voljo za vsa vaša vprašanja.

Družba Hidrotehnik d.d. je družba s 67 letno tradicijo, specializirana za področje nizkih gradenj in hidrogradnjo ter urejanje voda. Na podlagi pridobljene koncesije opravlja gospodarsko javno službo na povodju srednje Save in Soče, ki obsega vzdrževalna dela na vodotokih in odpravo posledic neurij ter poplav. S postavitvijo lesene kašte in prikazom pomena dobrih praks v okviru sodobnega urejanja voda, želi Hidrotehnik prispevati k informiranju in ozaveščanju prebivalcev Slovenije o pomenu vzdrževanja in razvijanja sonaravnih načinov sobivanja z vodo, hkrati pa izraziti spoštovanje do dolgoletne tradicije vodarstva in hudourničarstva na Slovenskem. S postavitvijo kašte in spremljajočo strokovno vsebino je Hidrotehnik podprl tudi skupno vizijo Gospodarskega razstavišča in Ministrstva za kmetijstvo in okolje v smeri promoviranja celostnega upravljanja voda.
 
 
17. okt. 2013

Planetu Zemlja prijazna občina 2013

Ob zaključku prvega sejemskega dne je na slovesni otvoritvi 44. sejem Narava-zdravje uradno odprl dr. Tomaž Gantar, minister za zdravje Vlade RS. Najzaslužnejše občine pa so prejele posebna priznanja. S slovesno podelitvijo nazivov in priznanj se je namreč zaključil četrti vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna občina 2013. Natečaj poteka že vse od leta 2010. Nazive so prejele občine Razkrižje, Poljčane, Vojnik, Žalec in MO Ljubljana, priznanja pa so šla v roke občin Kostanjevica na Krki, Trzin, Markovci, Zreče, Velenje, Slovenske Konjice, Sevnica, Krško, Brežice in Radovljica. Iskrene čestitke!
 
 
16. okt. 2013

Dan pred sejmom – svetovni dan hrane

Eden najpomembnejših poudarkov sejma Narava-zdravje je namenjen prav zdravi prehrani. Od samooskrbe do pomena ceritifikatov na izdelkih. Spoznajte pomen uživanja sezonske, lokalno pridelane zelenjave. Vabljeni, da na razstavnih prostorih pripravljate in okušate različne jedi, izdelke oziroma hrano. Zelišča, začimbe, dišavnice, užitne divje rastline, čaji, razna olja – od oljčnega do konopljinega, med, gobe, različne vrste moka, prehranska dopolnila … Spremljajte bogat obsejemski program, ki poleg področij, ki obravnavajo zdravje, gibanje, wellness, naravno kozmetiko in trajnostno gradnjo, ponujajo tudi predavanja na temo prehrane: Kako kupovati živila, Novosti na področju z zdravilnimi rastlinami, Divja hrana – bistven del samooskrbe, Prednosti ekološkega mesa, O sladkorju, ogljikovih hidratih in prehrani otrok, kuharska delavnica Zdrava juhica in druge veganske jedi, Koraki do zdravega prehranjevanja, Kaj bi morali nujno vedeti o hrani, če želite biti zdravi itd. Kuhajte z Emilijo Pavlič, s Kuhinjo zdravega počutja Feelgood, Pro Organiko in drugimi. Uredite si vrt sami - naj se samooskrba začne pri vas. Živimo vitalno!
 
 
11. okt. 2013

Krepimo zdravje

Ministrstvo za zdravje je pripravilo zajeten in vseobsežen program. V sodelovanju z drugimi resorji, javnozdravstveno mrežo in nevladnimi organizacijami si prizadeva za osveščanje na področju krepitve zdravja in preprečevanja kroničnih in nalezljivih bolezni. Na sejmu se predstavljajo programi, ki jih zagotavljajo Ministrstvo za zdravje, Inštitut za varovanje zdravja in regijski zavodi za zdravstveno varstvo, pod okriljem Ministrstva za zdravje pa tudi kakovostni programi nevladnih organizacij s tega področja.
 
 
10. okt. 2013

Z Ekologi brez meja

Ekologi brez meja se nam torej pridružujejo s svojim trenutno največjim projektom Tekstilnica, v okviru katerega zbiramo oblačila, obutev in modne dodatke in/ali hišne tekstilije (npr. brisače, prtičke, metrsko blago idr.). Na sejmu je mogoče oblačila tudi izmenjati, si ogledati razstavo izdelkov iz rabljenega tekstila. Posebej mlajše otroke pa vabimo na ekološke delavnice, na katerih ustvarjamo nove izdelke iz rabljenega tekstila.
 
 
9. okt. 2013

Dobrodelna tržnica revije Lea z znanimi Slovenci

Na sejmu Narava-zdravje boste srečali tudi znane Slovence, ki v okviru Dobrodelne tržnice revije Lea (1 jabolko = 1 €) zbirajo donacije za Hišo zavetja Palčica – Krizni center za otroke. Organizator dogodka je revija Lea. Jabolko vam bodo ponudili predstavniki revije in številni znani Slovenci, ki podpirajo dobrodelno akcijo.

Več o Hiši zavetja Palčica: www.kco-palcica.si
Več o reviji Lea: www.adriamedia.si/blagovne-znamke/lea
 
 
8. okt. 2013

Javni Holding Ljubljana in MOL

Na skupnem razstavnem prostoru skrb za okolje predstavljajo tudi javna podjetja in Oddelek za varstvo okolja pri Mestni občini Ljubljana, javno podjetje Žale in javno podjetje Parkirišča in tržnice. Na predstavitvi v okviru Javnega Holdinga Ljubljana sodelujejo podjetja Energetika Ljubljana, JP Vodovod-Kanalizacija, javno podjetje Ljubljanski potniški promet, Termo-toplarna Ljubljana in Snaga. Javna podjetja skozi zgodbe sodelavk in sodelavcev, ki opravljajo številne storitve za miren vsakdan občanov, slikovito predstavljajo osnovne dejavnosti, s katerimi vsakodnevno skrbijo za urbano bivanje v prijetnem okolju.
 
 
7. okt. 2013

Okušajte!

Na razstavnih prostorih lahko pripravljate in okušate različne jedi, izdelke oziroma hrano, od raznih vrst jabolk, medu, pečene zelenjave in polnozrnatih palačink iz različnih vrst moke do sodobnih inovativnih ekoloških izdelkov. GIZ Slovenska zelenjava na sejmu predstavlja lokalno zelenjavno verigo, kako zelenjavo okusno pripravljati oziroma v čem je pomembna za naše zdravje. Gobarsko mikološko društvo že tradicionalno sodeluje z razstavo gob, lahko pa se okrepčate z gobjim golažem ali jožetovimi gatami. Predstavljajo pa se tudi zelišča in čaji.
 
 
7. okt. 2013

Znebite se odpadkov!

Od petka, 18., do nedelje, 20. oktobra, prinesete s seboj tudi odpadke, ki puščajo nevarne sledi: odslužene baterije, mobilne telefone in druge male kose odpadne električne ter elektronske opreme in vse nevarne odpadke (zdravila, sijalke, ostanke barv ipd.). Na ploščadi vas pričakuje Snaga s premično zbiralnico nevarnih odpadkov iz gospodinjstev ter male električne in elektronske opreme.
 
 
6. okt. 2013

Kako saditi sadno drevje

Vas zanima, kako se je včasih v Sloveniji pridelovalo sadje, katere stare sorte jabolk so se ohranile do danes? Kako ohranjati visokodebelne sadovnjake? Zakaj sodijo jabolka v zdravo prehrano. Vabljeni, da se na sejmu na praktičnih prikazih podučite, kako saditi sadno drevje in kako vrtnariti, tudi v urbanih okoljih.
 
 
5. okt. 2013

DA za samooskrbo – Kupujmo slovensko!

Sklop Prehrana izhaja iz pomena samooskrbe in daje glavni poudarek zdravi, sveži in lokalni hrani, ki jo pridelamo v Sloveniji. V njem vas izobražujemo o pomenu uživanja sezonske, lokalno pridelane zelenjave glede svežosti, prehranske vrednosti, ekologije ter trajnostnega razvoja družbe. Predstavljeni so parametri sledljivosti slovenske zelenjave od pridelovalca do končnega potrošnika.
 
 
4. okt. 2013

Kako do urbanega vrta

Če ste iz Ljubljane in si želite vrtnariti, a nimate lastnega vrta, ali, obratno, imate v lasti zemljišče, pa bi ga želeli dati v najem, potem se oglasite na razstavnem prostoru Mestne občine Ljubljana. Na MOL-u si že nekaj let prizadevajo urbano vrtnarjenje tudi sistemsko urediti. Uredili so dve vzorčni območji in se naučili, kaj bi lahko storili bolje. Ker povpraševanje po vrtičkih znatno presega ponudbo, so začeli sodelovati tudi z zasebniki, ki imajo v lasti zemljišča in so zainteresirani, da bi jih oddali v najem za dejavnost vrtičkarstva. Na Oddelku za varstvo okolja posredujejo med ponudbo lastnikov neobdelanih kmetijskih zemljišč in povpraševanjem ljudi za najem vrtičkov, zato da bi tudi urejanje zasebnih vrtičkov potekalo v javnem interesu skladno s predpisi.
 
 
3. okt. 2013

Prijazni do okolja

Sklop Zeleno sobivanje, ki je urejen kot nekakšen park, vsebuje predstavitev trajnostnega upravljanja in gospodarjenja z naravnimi viri, kot sta voda in gozd. Slovenija se v njem predstavlja po krajinskih tipih: Alpe, Dinaridi, Sredozemlje in Panonija. V parku lahko sledite celotnemu sklenjenemu vodnemu toku z vsemi naravnimi ukrepi za ureditev in zavarovanje brežin ter regulacijo vodnih virov na lokalni in regionalni ravni. Sklop torej prikazuje tradicionalne tehnike za ureditev vodotokov, ki zagotavljajo manjšo ogroženost pred poplavami, hkrati pa tudi rabo vode za pridelavo lokalne hrane, obnovljivih virov energije prek hidroelektrarn ter pomen voda na področju aktivnega turizma.
 
 
2. okt. 2013

Ohranimo zdravje

Iščete sprostitev zase v enem od slovenskih naravnih zdravilišč? Bi radi kaj več izvedeli o naravni kozmetiki? Vas zanima, kaj vse vsebuje celostna skrb za dobro počutje in zdravje človeka v vsakdanjem, sodobnem načinu življenja? Izkoristite priložnost in opravite preventivne preglede ter se posvetujte s priznanimi strokovnjaki.
 
 
1. okt. 2013

Rekreacija za vsakogar

Gibanje in športno udejstvovanje pomagata izboljšati splošno počutje posameznika. Na prireditvi Narava-zdravje ponujamo predstavitev palete rekreacijskih aktivnosti, ki jih je na sejmu možno tudi preizkusiti. Skupaj s Športno zvezo Ljubljana predstavljamo različne športne aktivnosti. Že četrto leto zapovrstjo poteka Mini olimpijada, pri kateri sodeluje Olimpijski komite Slovenije, zato še posebej priporočamo obisk vrtcem. Da bi imeli priložnost spoznati čim več športnih panog, s katerimi se ukvarjajo športniki invalidi, smo medse povabili Zvezo za šport invalidov Slovenije – Para olimpijski komite. Na sejmu pa se lahko predvsem najmlajši obiskovalci preizkusijo v orientaciji: na njem je organizirana mini orientacijska pot.
 
 
30. sep. 2013

Obiščite še Kamping & Karavaning

Sejem Narava-zdravje je zanimiv, poučen in privlačen ter ponuja pestro dogajanje za vse generacije. Vabljeni, da obiščete še sejem Kamping & Karavaning, ki ponuja opremo za preživljanje prostega časa v naravi, kot so počitniška vozila, dodatna oprema za ta vozila, šotori in šotorske prikolice ter oprema za kampiranje ter aktivni prosti čas.
 
 
29. sep. 2013

Kaj je to certifikat in kaj mi pove

44. sejem Narava-zdravje svojo ponudbo zaokrožuje v šest vsebinskih sklopih: Prehrana, Zdravje, Naravna kozmetika, Gibanje, Wellness in Zeleno sobivanje. V vlogi partnerja sejma sodeluje na sejmu že tretje leto Zveza potrošnikov Slovenije, ki uvaja pomen certifikatov za lažji izbor izdelkov in storitev ter nas spodbuja, da se naučimo posegati po tistih izdelkih in storitvah, ki niso zavajajoči. Poučimo se, kaj kateri certifikati resnično zagotavljajo, kdo jih izdaja in kdo izvaja nadzor istovetnosti. Bodite pozorni na znak in mu tudi vi dajte prednost.
 
 
6. sep. 2013

Na sejem s tekstilom!

Na letošnjem sejmu zbiramo z Ekologi brez meja tekstil. Vabljeni, da obiščete sejem z nakupovalno vrečko tekstila, ki naj tehta najmanj en kilogram. S tem tudi vi podprete projekt Tekstilnica, ki poskrbi, da je rabljen tekstil ponovno uporabljen. Lepa in še uporabna oblačila najdejo novega lastnika, druga pa spretne roke šivilj spremenijo v nov, uporaben predmet. Projekt odpira nova delovna mesta za težje zaposljive ljudi in išče nove možnosti za ponovno uporabo tekstila.

Lahko pa prinesete s seboj oblačila in jih na razstavnem prostoru Ekologov izmenjate po načelu blagovne izmenjave »Prinesi x – odnesi x«.
 
 
5. jun. 2013

»Premisli, jej, varuj!«

To je slogan, ki ob svetovnem dnevu okolja 5. junija poteka v znamenju prehranskega odtisa. Namenjen je torej ozaveščanju o hrani, ki jo zavržemo v gospodinjstvih, in izpostavlja etični vidik tudi pri nakupovanju hrane. Skupni imenovalec evropske zakonodaje na področju odpadkov je preusmerjanje oziroma zmanjšanje odlaganja na deponijah ter povečanje recikliranja in ponovne uporabe. Za največji delež odpadne hrane so odgovorna gospodinjstva, z določenimi ukrepi pa bi lahko odstotek odpadne hrane lahko bistveno zmanjšali. Vzroki za hrano, ki se zavrže v gospodinjstvih, so v večini opredeljeni kot pomanjkanje ozaveščenosti, pomanjkanje znanja o metodah za preprečevanje zavržene hrane, nepozornost na rok trajanja živil in neprimerno skladiščenje.

44. sejem Narava-zdravje, ki bo letos potekal od 17. do 20. oktobra 2013 pod sloganom Živimo vitalno!, promovira zdrav življenjski slog. Posebej pomemben sklop predstavlja Prehrana, kjer poudarjamo pomen samooskrbe oziroma hrane, ki jo zaznamujejo atributi »sveže, lokalno, trajnostno«. S partnerjem sejma, Zvezo potrošnikov Slovenije, že tretje leto zapored osveščamo javnost glede certifikatov na živilih in drugih izdelkih. V sklopu Zeleno sobivanje pa predstavljamo pomen okolju prijaznega bivanja, h kateremu zagotovo sodi tudi recikliranje odpadkov, kompostiranje in vse v zvezi z vrtnarjenjem. Častna pokrovitelja sejma sta Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor Vlade R Slovenije.
 
 
21. maj 2013

Koncept bio mest in regij

Kako se urbana infrastruktura prilagaja novim razmeram v luči gospodarske krize, pomanjkanja virov energije oziroma podnebnih sprememb? Kako ogrevati ali ohlajati stavbe, regulirati vodo, pridelovati hrano …?
Na ta in podobna vprašanja ponuja odgovore predavanje Johna Tackara: Rast bio mest, torek, 28. maja 2013, ob 10.00 uri, dvorana Urška.

Razvoj sodobnih mest in regij je temeljil na dostopnosti naravnih, energetskih in finančnih virov, ki so omogočali hitro, a ne vedno premišljeno načrtovanje. S prebujanjem zavesti o potrebi po učinkovitem upravljanju virov in ob močno spremenjenih družbenih okoliščinah, ki jih usmerjajo ekonomske in politične spremembe v svetu, se je okrepila tudi zavest, da potrebujemo nove usmeritve, ki bodo dale zagon za prihodnji razvoj. Ker cenovna dostopnost energentov in lahko dostopni kapital nista več samoumevni, se postavlja vprašanje, kako se bodo novim okoliščinam prilagodila mesta in regije? Del odgovora na izpostavljene izzive ponuja koncept bio-mest in regij, ki vključuje nove ekonomske pristope in z njimi zapolni vrzel, ki jo je za seboj pustil zaton industrije kot motorja gospodarske rasti. Prek številnih praktičnih primerov bo John Thackara na predavanju predstavil možnosti razvoja bio-mest in regij.
 
 
20. nov. 2012

GR ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov

Gospodarsko razstavišče si kot zeleno delovno mesto prizadeva za izpolnjevanje naslednjih smernic:

• Zeleno delovno mesto omogoča zelene tehnike poslovanja
• Ločevanje odpadkov
• Varčevanje z električno energijo
• Uporaba vode iz pipe, če je ta pitna, vodnih filtrov in izogibanje plastičnim kozarčkom ali plastenkam
• Varčevanje z vodo
• Spodbujanje zaposlenih k rabi javnega prevoza in alternativnih načinov prevoza v sklopu delovnega mesta
• Omogočeni odmor za malico
• Ozelenitev proizvodno-prodajno-servisnega procesa (pridelava, predelava, obdelava, nabava, logistika, skladiščenje, prodaja, poprodajne storitve in servis, ravnanje s produktom, ko ta odsluži namenu) idr.

Na GR poskrbimo za recikliranje vseh vrst odpadkov, kar je tudi v zadovoljstvo razstavljavcev na naših sejemskih prireditvah. Eden od razstavljavcev na naših sejmih pravi, da se na njihovem »razstavnem prostoru vedno nabere precej odpadkov, predvem papirja in kartonske embalaže, nekaj pa tudi mešanih odpadkov. Želeli bi pohvaliti prizadevanja GR v okviru vašega ''zelenega projekta'', da razstavljavcem omogočite ločevanje nastalih odpadkov na posamezni stojnici in ne zgolj na nekem ''oddaljenem'' skupnem ekološkem otoku. Ta mehka prisila pospravljanja ne samo olajša delo čistilcem, omogoči tudi bolj učinkovito ločevanje odpadkov in s tem varovanje okolja, upamo pa, da tudi ozavešča in vzpodbuja k bolj ekološkemu ravnanju in mišljenju. Vsaj nekatere. Ne glede na pomisleke pa je pomemben vsak člen. Vsak posameznik s svojimi prizadevanji.”
 
 
15. nov. 2012

Dan slovenske hrane

Prav v času sejma Narava-zdravje, ki je potekal od 11. do 14. oktobra letos na Gospodarskem razstavišču, je državni zbor Slovenije razglasil Dan slovenske hrane, ki bo vsak petek v novembru, letos jutri, 16. novembra. Ta dan  v slovenskih šolah poteka Tradicionalni slovenski zajtrk, ki vsebuje kruh, mleko, maslo, med in jabolka  – vse domačega izvora. Ob tem bodo vzgojitelji in učitelji otrokom prenašali vsebine s področja kmetijstva, okolja, zdravega prehranjevanja in gibanja, čebelarstva,  pomena  lokalne  pridelave  in  predelave  itd.

Zavedanje o pomenu lokalne trajnostne oskrbe je v Sloveniji čedalje pomembnejše področje, ki mu je treba namenjati vse več pozornosti. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS si pri tem prizadeva z različnimi aktivnostmi in ukrepi, vendar, poudarjajo, “je potreben skupen nastop, povezovanje in dobro sodelovanje med različnimi organi. Kako varno in kako kakovostno hrano bomo uživali mi in naslednji rodovi, bo odvisno predvsem od podpore, ki je bodo deležni slovenski pridelovalci in predelovalci hrane (podpore pristojnih organov in tudi potrošnikov).”

Z razglasitvijo dneva slovenske hrane želi Vlada RS dati domači hrani pomemben pečat, spodbujati ozaveščanje javnosti o  pomenu domače pridelave in predelave hrane ter uživanju zdrave hrane. Prav to pa so tudi poudarki sejma Narava-zdravje. Prihodnji sejem se bo na GR odvil od 17. do 20. oktobra 2013.
 
 
15. okt. 2012

»Podari jabolko!« nagovorilo 22000 ljudi

Včeraj ob 17.00 uri so se zaprla vrata 43. sejemske prireditve Narava-zdravje. Ponudbo izdelkov, dejavnosti in ekološko ozaveščenih idej za zdravo življenje in trajnostni razvoj, ki je bila urejena po vsebinskih sklopih PrehranaZdravje, Wellness in gibanje ter Eko dom in okolje,  je predstavilo 286 podjetij iz šestnajstih držav. Sejem, ki je trajal štiri dni, od 11. do 14. oktobra, je obiskalo 22.000 ljudi, kar je za 10 odstotkov več kot lani. Tudi letos smo v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije posebej izpostavili certifikate na izdelkih in tako skušali osveščati javnost o njihovem pomenu. Izpostavljenih je bilo 18 izdelkov s certifikati. Letošnji slogan Podari jabolko! je uspešno povezoval informativno, ozaveščevalno in humanitarno noto sejma ter tudi z bogatim obsejemskim programom ponujal vrsto idej, namigov in pobud, kako izboljšati svoj življenjski slog. Letošnja posebnost sejma je bilo tudi množično zbiranje odpadnega papirja v organizaciji Ekologov brez meja ter zbiranje gospodinjskih odpadkov in oblačil v organizaciji podjetja Snaga.

 

Naslednja sejemska prireditev v organizaciji GR je sejem Ambient Ljubljana – sejem pohištva, ki bo od 6. do 11. novembra letos.

 
 
14. okt. 2012

Zadnji dan 43. sejma Narava-zdravje!

Tudi zadnji dan sejma se bodo odvijale že aktualne pisane delavnice za otroke in lutkovna predstava o zdravem življenju, svetovanje Skupine slovenskih naravnih zdravilišč, Kuhinja dobrega počutja v organizaciji Sensa in Feelgood, predavanje in svetovanje Osnove zdravega načina prehranjevanja (Kalček) idr.
Izberite nekaj zase iz pestrega programa.
 
 
13. okt. 2012

Svet Wellness-a za popoln konec tedna

»Slovenska wellness ponudba je z leti postala pravi »paradni konj« mnogoterih zdravilišč, hotelov in njihove ponudbe. Skrb za zdravje, nego telesa, duše in duha je namreč ključnega pomena tako za hotelske kot dnevne goste.« so prepričani v uredništvu revije Wellness, prve slovenske revije za dobro počutje, nego telesa, duše in duha. Bogate informacije o svetu wellness-a vam bodo z veseljem posredovali na razstavnem prostoru sejma Narava-zdravje, prav tako pa jih boste deležni tudi v okviru bogatega sejemskega programa: Zgodba mojega telesa – izkustvena delavnica, Pomen termalne vode in peloidov pri zdravljenju ginekoloških obolenj v Termah Dobrna, Jogica – pravljična joga za otroke, Zdravilni zvok himalajskih pojočih posod in gonga
 
 
12. okt. 2012

Alen Kobilica na sejmu

Alen Kobilica vidi svoj cilj in se zdravo prehranjuje. Pa vi? Ga želite osebno spoznati? Pridružite se nam v soboto po 12.00 uri na razstavnem prostoru podjetja Pro Organika v dvorani Kocka (A 2). Že zjutraj pa mu lahko prisluhnete v Zavodu za slepo in slabovidno mladino Ljubljana na Dnevu odprtih vrat. Pro organika je eno izmed osemnajstih podjetij, ki je na sejmu prejelo za svoje ekološke izdelke znak za kakovost. Sledite našemu cilju: sledite certifikatom!
 
 
11. okt. 2012

Ločevanje odpadkov ni noben bavbav!

Obiščite Snagin razstavni prostor v Marmorni dvorani, kjer lahko izveste kup trikov, zanimivosti in mitov o odpadkih. Mali (in veliki) otroci se lahko zabavate ob igrah Človek, ne jezi se, Spomin itd. – čakajo vas klasične igre v posebni preobleki. Lahko se pomerite tudi v hitrostnem ločevanju odpadkov, spoznate Zmaja Pometaja, si prislužite Pometajevo štampiljko ali se posladkate z zmajskimi čokoladicami … Zbiramo tudi odvečna oblačila, obutev in hišni tekstil ter tako poskrbimo, da še uporabne stvari ne končajo v smeteh.

Na ploščad Gospodarskega razstavišča pa lahko od petka do nedelje prinesete tudi odpadke, ki puščajo nevarne sledi: odslužene baterije, mobilne telefone in druge male kose odpadne električne ter elektronske opreme in vse nevarne odpadke (zdravila, sijalke, ostanke barv ipd.).
 
 
11. okt. 2012

Prvi certikat v Sloveniji za naravno kozmetiko

Sledite certifikatom na sejmu? Na razstavnem prostoru Dvorec Trebnik lahko preizkusite naravno kozmetiko. Za kar 16 kozmetičnih proizvodov, ki izpolnjujejo zahteve standarda »Naravna in ekološka kozmetika«© za naravne kozmetične proizvode, je prvi slovenski proizvajalec naravne kozmetike s tem certifikatom v Sloveniji.

Skladno z zahtevami standarda, certificirani naravni kozmetični proizvodi vsebujejo najmanj 95% naravnih sestavin in so proizvedeni  brez sintetičnih arom, dišav in eteričnih olj, brez sintetičnih topil, brez parabenov, brez etoksiliranih sestavin, brez ionizirajočega sevanja, brez gensko spremenjenih organizmov, brez sestavin pridobljenih z ekstrakcijo živali, brez uporabe petrokemijskih katalizatorjev in drugih omejitev. Kozmetični proizvodi prav tako ne smejo biti testirani na živalih. Proizvodnja certificiranih kozmetičnih proizvodov poteka na osnovi omejenih fizikalnih in kemijskih postopkov, omejene uporabe konzervansov, barvil in drugih dodatkov.

Čestitamo!
 
 
10. okt. 2012

Še dan do sejma Narava-zdravje

Letošnji sejem promovira zdrav življenjski slog in kar najširšo javnost nagovarja, kako ga izboljšati. Z majhnimi koraki lahko vsak veliko naredi zase: na področju prehrane, gibanja, ohranjanja zdravja ter svojega odnosa do okolja. Pridite po ideje, spodbude, koristne nasvete, znanje. Okušajte, odkrivajte  in se preizkusite. Poščite kaj zase v obsežnem in pestrem programu. Privoščite si zdrav prigrizek.

 

Slovesna otvoritev sejma je jutri ob 19.00 uri v dvorani Povodni mož. Sejem bo uradno odprl minister za okolje in kmetijstvo, Franc Bogovič. Na otvoritvi podeljena priznanja Planetu Zemlji prijaznim občinam.

 
 
9. okt. 2012

Podari jabolko!

Podari jabolko! je vodilni slogan letošnjega sejma Narava-zdravje. Ob vstopu na sejmišče vam Lekarne Ljubljana podarijo jabolko, vi pa ga podarite v dobrodelne namene na dobrodelni tržnici revije Lea. Pridite na sejem z odsluženim mobilnikom in si ogeljte sejem z znižano vstopnico. Poleg dobite še izvod Oddiha, v katerem je tudi sejemski katalog. In seveda kupon za sodelovanje v nagradni igri.
 
 
8. okt. 2012

Bodi odličnjak na NZ

Če si odličnjak na sejmu Narava-zdravje, potem ješ zdravo in uravnoteženo, migaš in veš vse o diabetesu. Sodeluj v nagradnem kvizu z igralcem Matjažem Jevšnikom v največji akciji proti diabetesu v Sloveniji: Krvni sladkor – čista 5. Bodi odličnjak!
 
 
6. okt. 2012

Kulinarika na sejmu Narava-zdravje

Se pogosto vprašate, kaj jeste? Kaj katera hrana vsebuje? Katere so njene prednosti? Kako se uravnoteženo prehranjevati? Kaj so prehranska dopolnila, jih potrebujemo in zakaj? Prepričajte se in poučite na sejmu Narava-zdravje. Okušajte na degustacijah. Obiščite stojnico organizacije Brez izgovora in se poučite o pomenu zelišč in začimb v kulinariki. Ob razstavi gob poskusite gobov golaž. Pokukajte v Feelgood kuhinjo dobrega počutja. Pripravite si z njimi prigrizke – drugačne, polnovredne, a slastne. Obiščite sejemsko bio restavracijo: izbirajte med staroslovenskimi jedmi, kot so sladki ajdovi štruklji s sadjem ali slani s špinačo, ali narastek iz prosene kaše s suhimi slivami in orehi; pripravijo tudi izvirni in bogat solatni bife, polnovredne sladice tudi brez jajc, sladkorja in mleka. Na voljo pa je tudi bogata ponudba bio sokov, bio vin, bio piva, bio kave in bio wellness čajev, celo bio cola. Se želite naučiti pripravljati okusne in zdrave brezmesne jedi? Vas zanima priprava polnovrednih sladic? Prijavite se na delavnice na email: mediacor.celje@siol.net. Poznate veganski sladoled? Verjemite, ni samo okusen, ampak tudi s številnimi prednostmi za tiste, ki so na strogih dietah. Pa dober tek!
 
 
5. okt. 2012

Otroci, vabljeni na Narava-zdravje!

Obisk sejma Narava-zdravje toplo priporočamo vrtcem, šolam in družinam. Pridite na tradicionalni slovenski zajtrk. Spoznajte na Mlečni cesti, kaj vse se zgodi, potem ko krava zaužiije svežo travo na pašniku. Še ne veste, kako je kajenje zdravju škodljivo? Razgibajte se z Športno zvezo Ljubljana. Preizkusite se v nenavadnih športih. Pridružite se pedagoginji Kristini De Ventus v posebnih kreativnicah kot sistemu naravnega gibanja in ustvarjanja. Z ekologi brez meja ustvarjajte trganke iz starega papirja v delavnicah. Trganje papirja je zabavna stvar. Iz natrganih koščkov papirja pa lahko nastanejo prave umetnine. Poučno bo in zabavno! V soboto pa obiščite še lutkovno predstavo Obisk dr. Eka gledališča FRU-FRU.
 
 
5. okt. 2012

Pomen certifikatov

Razlikujete med vsemi certifikati, ki se pojavljajo na embalažah živil in drugih izdelkov? Zveza potrošnikov Slovenije letos že drugič prek certifikatov razstavljavcev predstavlja različne možnosti označevanja izdelkov, njihove sledljivosti in kakovosti. Potrošniki se danes odločamo vedno bolj premišljeno, nakupi so vedno bolj racionalni in omejeni. Tisti, trajnostno naravnani potrošniki pa smo pri nakupih pozorni še na vrsto drugih dejavnikov: od kod izdelek prihaja, kako, na kakšen način je bil proizveden. Zato je pomen certifikatov toliko bolj pomemben, poudarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije. Na sejmu vas usmerjajo posebne oznake ter info točka, ki služijo kot informacija, kaj kateri certifikati resnično zagotavljajo, kdo jih izdaja in kdo izvaja nadzor istovetnosti. Predstavniki Zveze potrošnikov Slovenije so posebej za vas na voljo v dvorani Kocka (A 2) v petek, 12. 10., od 9.30 do 12.00 ure, soboto, 13. 10., od 11.00 do 14.00 ure, in v nedeljo 14.10., od 11.00 do 14.00 ure. Vabljeni!
 
 
3. okt. 2012

Ekologi brez meja na sejmu Narava-zdravje

Je vaša omara polna oblačil, ki jih ne nosite več? Prinesite jih na sejem, kjer poteka v organizaciji Ekologov brez meja izmenjava oblačil po principu Prinesi 5 – odnesi 5. Oglejte si tudi njihovo razstavo kreacij iz rabljenih oblačil, ki so jih ustvarili mladi oblikovalci iz vse Slovenije. Kreacije spodbujajo javnost k preprečevanju nastajanja odpadkov ter k ponovni rabi odpadnega tekstila in embalaže. Na sejem pa lahko z osebnim ali dostavnim avtomobilom pripeljete odvečni papir in kot eni izmed prvih sodelujete v akciji Star papir za novo upanje 2012. Akcija se bo v polnem teku po vsej Sloveniji odvila novembra, njen namen pa je, da vsak prebivalec Slovenije doda svoj list k boljšemu svetu, saj gre izkupiček v dobrodelne namene. Aktivirajte se, vabljeni!
 
 
2. okt. 2012

Spoznajte gobe na razstavi gob

V Sloveniji naj bi po podatkih predsednika Gobarskega mikološkega društva Ljubljana gobaril vsak drugi odrasel Slovenec. Pa gobe tudi v resnici dovolj dobro poznamo? V času, ko je gobarska sezona še vedno na vrhuncu, vas vabimo, da gobe spoznate na že tradicionalni, 43. razstavi gob na sejmu Narava-zdravje. Poskusite še gobov golaž, ki ga pripravljajo v društvu. Pa Jožetove gate. Še ne veste, kaj je to? Pridite na sejem.
 
 
1. okt. 2012

Podari jabolko!

Morda veste, katero sadje najbolj uspeva pri nas? Koliko različnih vrst jabolk je med njimi? Kakšna je močna in zdrava sadika sadnih rastlin? In katere so prednosti ekološkega pridelovanja sadja? Obiščite stojnico Kmetijskega inštituta Slovenije na sejmu Narava-zdravje. Oglejte si razstavo sadja. Privoščite si zabojček raznoterih vrst jabolk ali pa sodelujte na dobrodelni tržnici revije Lea in se podružite s slovenskimi estradniki, ki tako dokazujejo, da imajo srce na pravem mestu. Jabolko pa je tudi sestavni del tradicionalnega slovenskega zajtrka. Vabljeni, da ga okusite, kot tudi številne druge degustacije, in se pri tem vprašajte, ali veste, kaj jeste.
 
 
24. sep. 2012

Svetovni dan šolskega mleka

Danes je svetovni dan šolskega mleka. Mleku in njegovemu pomenu za zdravo življenje pa je namenjena tudi t.i. Mlečna cesta v okviru že 43. sejma Narava-zdravje. V omenjenem segmentu, ki nagovarja predvsem mlade, je mogoče spoznati pot mleka in mlečnih izdelkov od pašnika do končnega izdelka. Projekt se domiselno dopolnjuje s predstavitvijo t.i. Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki so ga pristojna ministrstva že lani promovirala po slovenskih šolah. Na njegov jedilnik pa sodi tudi jabolko. Vabljeni, da ga podarite na sejmu Narava-zdravje in sodelujete v humanitarni akciji. Vabljeni, da ga okusite in spoznate mnoge, tudi stare vrste, ki uspevajo na naših tleh. Vabljeni pa tudi, da izkusite njegovo simbolno sporočilo, ki se skriva v sloganu sejma: kot spoznanje na poti osveščanja. Tudi to je sejem Narava-zdravje, ki letos še posebej promovira zdrav življenjski slog.
 
 
12. sep. 2012

Planetu Zemlja prijazna občina 2012

Društvo Planet Zemlja že vse od leta 2010 izvaja vseslovenski natečaj »Planetu Zemlja prijazna občina«, ki se je tudi letos začel ob Svetovnem dnevu Zemlje. Na uradni otvoritvi sejma Narava-zdravje bo tudi letos potekala zaključna prireditev akcije in podelitev priznanj z razglasitvijo zmagovalnih občin. Natečaj je z vsakim letom bolj strokoven in tako zajema že lepo število različnih področij: poleg ozaveščanja javnosti in sejemske dejavnosti občin tudi področje odpadkov, gozdov in energetske varčnosti.

Struktura in geografska razporejenost sodelujočih občin je iz leta v leto pomembnejša, saj je prvo leto sodelovalo največ občin v kategoriji od 3.000-10.000 prebivalcev iz vzhodnoslovenske regije, lani se jih je odzvalo največ v eni izmed kategorij, a so bile te relativno enakomerno razporejene po državi, medtem ko smo letos opazili, da med prijavljenimi občinami vedno bolj prevladujejo tiste z večjim številom prebivalcev (nad 10.000), ki jim najverjetneje sredstva in s tem tudi struktura kadrovske organiziranosti omogoča kvalitetnejše in preglednejše sledenje razvoja različnih področij.

Obiskovalci si lahko ekološka prizadevanja občin ogledajo tudi na sejmu na posebnem razstavnem prostoru.
 
 
20. avg. 2012

GR “Goes Green”

Gospodarsko razstavišče (GR) je z lanskim zlatim pokroviteljstvom konference Life Style Natural – Zelena delovna mesta, ki je potekala v okviru sejma Narava-zdravje, sprejelo vlogo, da postane testni primer takšne ozelenitve. Zato se bo posebna ekipa GR udeležila delavnic na temo, kako zeleno je moje delovno mesto. Rezultati analize bodo predstavljeni na letošnjem sejmu Narava-zdravje v okviru konference oziroma okrogle mize, kjer bo organizator Life Style Natural predstavil napredek na področju ozelenitve delovnih mest v zadnjem letu.
 
 
28. jun. 2012

Ministrstvo za zdravje – častni pokrovitelj NZ 2012

Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, častnemu pokrovitelju sejemske prireditve Narava–zdravje 2012, se je pridružilo še Ministrstvo za zdravje. Na sejmu bodo predstavili svoje projekte in programe, ki se še zlasti navezujejo na področje preventive. Zdravje je namreč eden izmed štirih vsebinskih sklopov, ki tvorijo vsebinski koncept sejma Narava–zdravje: Prehrana, Wellness in gibanje, Zdravje, Eko dom in okolje.

 
 
25. maj 2012

Tudi letos bomo izbrali okolju najprijaznejše občine

Društvo Planet Zemlja je ob svetovnem dnevu Zemlje že tretje leto zapored razpisal natečaj Planetu Zemlja prijazna občina. Anketni vprašalnik slovenskim občinam obsega štiri različna področja: ozaveščanje javnosti, področje gozdov, področje odpadkov in energetska varčnost občin. Zmagovalce projekta, pri katerem sodelujejo Agencija za okolje, Zavod za gozdove, Visoka šola za tehnologijo in sisteme, bomo tudi letos razglasili na sejmu Narava–zdravje, ki se bo letos pod sloganom Podari jabolko! odvil od 11. do 14. oktobra 2012. Sejem Narava–zdravje spodbuja okolje prijazne projekte in si prizadeva v vseh svojih vsebinah osveščati kar najširšo javnost – lokalne skupnosti, razna društva, vrtce in šole pa tudi posameznike.
 
 
19. apr. 2012

GR – partner Ekokonference

19. in 20. aprila potekata na Gospodarskem razstavišču dve odmevni prireditvi na temo ekologije, katerih partner je Gospodarsko razstavišče. Društvo Planet Zemlja organizira Ekokonferenco in podelitev priznanj za projekt Zemljo so nam posodili otroci. Cilj Ekokonference je pokazati na vse večjo soodvisnost ekologije in ekonomije. Na konferenci bodo obravnali področja energetike, vpliv IPPC direktive na gospodarstvo ter promet in zmanjšanje obremenjevanja okolja. Drugi dan konference je namenjen mladim in njihovim okoljskim projektom oziroma projektu Zemljo so nam posodili otroci, katerega pokrovitelj je dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije. On in še drugi častni gostje bodo mladim nagrajencem podelili priznanja. Vzporedno poteka tudi Eko bazar, na katerem se predstavljajo slovenske nevladne organizacije in druge ustanove s svojimi okoljskimi projekti in izdelki.

 

Gospodarsko razstavišče sodeluje še pri enem projektu društva Planet Zemlja. To je “Planetu Zemlja prijazna občina”. Rezultate tretjega vseslovenskega natečaja zanj bomo razkrili na slavnostni prireditvi v okviru sejma Narava-zdravje (11. 10.–14. 10. 2012), ko bodo zmagovalcem  podeljeni častni nazivi Planetu Zemlja prijazni občini 2012.

 
 
11. jan. 2012

Gospodarsko razstavišče – donator akcije Očistimo Slovenijo 2012

Gospodarsko razstavišče je kot donator akcije Očistimo Slovenijo 2012 sklenilo z Ekologi brez meja dogovor o sodelovanju,  s katerim jih glede na naravo dogodkov gosti na svoji lokaciji. Tako sta se januarja na GR že zvrstili dve njihovi prireditvi:
• Zamenjaj obleko (5. 1.)
• Novinarska konferenca Očistimo Slovenijo (10. 1.)
Ekologi se s svojimi projekti predstavljajo  tudi na sejemskh prireditvah v organizaciji Gospodarskega razstavišča. Naj omenimo, da bo v času akcije Očistimo Slovenijo 2012 24. marca na GR medijsko središče oz. klicni center akcije. To je v času, ko se bo odvijal Ljubljanski obrtno-podjetniški sejem – LOS (21.–23. 3. 2012), ki vključuje tudi okolju prijazne izdelke in storitve.

Očistimo Slovenijo skupaj!
 
 
10. okt. 2011

Veliko zanimanje za Naravo-zdravje

Včeraj ob 17.00 uri so se zaprla vrata 42. sejemske prireditve Narava-zdravje. Ponudbo izdelkov, dejavnosti in ekološko ozaveščenih idej za zdravo življenje in trajnostni razvoj, ki je bila urejena po vsebinskih sklopih Prehrana, Zdravje za jutri, Wellness in gibanje ter Eko dom in okolje,  je predstavilo 260 razstavljavcev iz petih držav. Sejem, ki je trajal štiri dni, od 6. do 9. oktobra, je obiskalo 20.000 ljudi. 3.775 obiskovalcev se je odločilo za alternativno vstopnino in sejem obiskalo z odsluženim mobilnikom. Prve ankete so pokazale, da je največ obiskovalcev iskalo informacije v sklopu Prehrana. Letos smo v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije posebej izpostavili certifikate na izdelkih in tako skušali osveščati javnost o njihovem pomenu.

 

Naslednja sejemska prireditev v organizaciji GR je sejem Ambient Ljubljana – sejem pohištva, ki bo od 8. do 13. novembra letos.

 
 
9. okt. 2011

Kam v nedeljo? Na sejem Narava-zdravje

Dan, kot je današnji, je več kot primeren za obisk sejma Narava-zdravje, kjer 260 razstavljavcev iz petih držav predstavlja izdelke, dejavnosti in ekološko ozaveščene ideje za zdravo življenje in trajnostni razvoj. Ponudba je urejena po vsebinskih sklopih: Prehrana, Zdravje za jutri, Wellness in gibanje ter Eko dom in okolje. Zadnji dan je sejem odprt do 17.00 ure. Imate doma odsluženi mobilnik? Prinesite ga s seboj, za vas ga bomo okolju prijazno razgradili. Vabljeni!
 
 
8. okt. 2011

Šport in Narava-zdravje

Danes je v ospredju dogajanja šport. Ne prezrite!     
 • Dan športa invalidov in mini para olimpijada    
 • Turnir v poulični košarki za vse generacije    
 • Dan ljubljanskega športa
 
 
7. okt. 2011

Vegansko, presno in še kaj v kuhinji Naravi-zdravje

Spoznajte ta konec tedna na sejmu Narava-zdravje recepte, pripravke naših babic iz zdravilnih rastlin za lajšanje bolezenskih težav, spoznajte priprave slane in sladke veganske hrane s trgovino Kalček, pripravo in degustacijo presnih sokov iz pšenične trave in listnate zelenjave, marcipan s cimetom, bučnega namaza in presne torte ter testenin s pomočjo sokovnika Green Power …
Kliknite in si oglejte kuharski kotiček sejma. Pridite in degustirajte – vse do nedelje do 17.00 ure.

 
 
7. okt. 2011

Zelena delovna mesta

V okviru sejma se pod pokroviteljstvom GR danes ob 10.00 uri v dvorani Urška začenja strokovna konferenca fundacije Utrip humanosti z naslovom Zelena delovna mesta: realnost ali utopija? Odgovorila bo na vprašanja, kaj vse omogočajo zelena delovna mesta in zakaj so pomembna. Konferenca v povezavi z zelenimi delovnimi mesti zaokrožuje štiri tematske posvete na tematiko zelenega kmetijstva, uporabe varnih energetskih virov, zelenega turizma in zdravja. Namen posveta je konstruktivno preučiti stanje na področju zelenih delovnih mest v Sloveniji ter poiskati možnosti za nove rešitve v gospodarstvu. Vabljeni!
 
 
6. okt. 2011

Dobrodošli na sejmu Narava-zdravje!

Prvi dan sejma Narava-zdravje, pestre ponudbe izdelkov, dejavnosti in ekološko ozaveščenih idej za zdravo življenje in trajnostni razvoj, ponuja pestro dogajanje. Prvi dan ponuja:
 • Eko dom in okolje - predavanja in okrogli mizi
 • Prehrana - kuhajte na Naravi-zdravje
 • Wellness in gibanje - Mini olimpijada in druge športne aktivnosti Športne zveze Ljubljana
 • Slovesna otvoritev in podelitev priznanj Planetu Zemlja prijazna občina 2011 - četrtek, 6. oktober 2011 ob 19.00 uri
 • Sledite znakom za certifikate

Vsebine več kot 200 razstavljavcev iz petih držav se tako kot lani predstavljajo po tematskih sklopih: Prehrana, Wellness in gibanje, Zdravje za jutri ter Eko dom in okolje. Prek posebnega označevalnega sistema vas Zveza potrošnikov Slovenije osvešča, na kaj bodite pozorni pri nakupu izdelkov in katere so bistvene razlike med posamičnimi oznakami, kot so ekološko, naravi prijazno, zeleno, trajnostno ipd. Izvedeli boste, kaj vse omogočajo zelena delovna mesta in zakaj so pomembna. Predstavlja se naravi in človeku prijazna naravna gradnja, opremljanje domov z izdelki iz naravnega lesa, kamna in tekstila. Na sejmu se predstavljajo gobarji, medičarji, sadjarji, zeliščarji, kmetje ter številni strokovnjaki s področja zdravstva – uradne in komplementarne medicine – s predavanji in nasveti. Prireditev pa vas osvešča tudi glede nacionalnih naravnih danosti z razstavo avtohtonih živalskih pasem in 70 drevesnih vrst, ki uspevajo v Sloveniji, s predstavitvijo številnih blagovnih znamk, ki spodbujajo nakup zdravju prijaznih (lokalnih) izdelkov, ter vabi s privlačnimi sejemskimi popusti. Častni pokrovitelji prireditve so Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za okolje in prostor ter Ministrstvo za zdravje RS.

Sejem je odprt od četrtka do nedelje, od 9.00 do 19.00 ure, le v nedeljo se zapre ob 17.00 uri. Alternativna vstopnina je odsluženi mobilnik. Vsak obiskovalec ob vstopu na sejem prejme sejemski katalog, revijo Oddih.
 
 
12. sep. 2011

Posebne ugodnosti za upokojence

Ste član lokalnega društva upokojencev? Odlično! Za vas in ostale člane smo pripravili privlačen paket ugodnosti za obisk sejma Narava-zdravje:
 • v dogovoru s Slovenskimi železnicami 50-odstotni popust pri nakupu vozovnice za skupine nad šest oseb
 • vstopnina na sejem in topel obrok za samo 6 EUR
 • pestra ponudba prek 200 razstavljavcev iz petih držav
 • številna strokovna predavanja, degustacije, promocije, delavnice in svetovanja
Vabljeni!
 
 
8. sep. 2011

S kartico zvestobe ceneje na sejem

Imate kartico zvestobe Ljubljanskih lekarn, nimate pa odsluženega mobilnika, ki bi ga lahko uporabili za alternativno vstopnino na sejem Narava-zdravje? Ne skrbite!

Vabimo vas, da s kartico ugodnosti pri blagajni GR uveljavite popust in si preskrbite vstopnico za 3 EUR.
 
 
7. sep. 2011

Planetu Zemlja prijazna občina 2011

Kako prijazne do okolja so slovenske občine? Katera je letos naj eko občina? Odgovor na to vprašanje bomo razkrili na letošnjem sejmu Narava-zdravje.

Takrat bodo namreč znani rezultati drugega vseslovenskega natečaja “Planetu Zemlja prijazna občina 2011″, ki se je pričel ob svetovnem dnevu Zemlje, 22. aprila letos 2011. Akcija poteka v sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem Ljubljana ter Agencijo RS za okolje in Zavodom za gozdove Slovenije. Na slavnostni prireditvi v okviru sejma bomo zmagovalcu podelili častni naziv Planetu Zemlja prijazni občini 2011.
 
 
8. avg. 2011

Odslužen mobilni telefon, alternativna vstopnina na sejem

Skupaj z družbo Si.mobil in njihovim skladom Re.misli, ki povezuje okoljske zaveze: recikliraj, ponovno uporabi, zmanjšaj in predvsem ponovno premisli, kaj in kje (u)porabljaš, tudi letos ponujamo obiskovalcem alternativno obliko vstopnine. Vsi, ki imate doma odslužen mobilni telefon, ga lahko prinesete v času sejma na vstopno točko, mi pa vam bomo omogočili ogled sejma. Zbrane telefone bomo skupaj s podjetjem Si.mobil ustrezno ločili na komponente (ohišja, baterija, polnilce) in jih predali v reciklažo.
 
 
3. avg. 2011

Predstavitev Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS

Gospodarska zbornica Slovenije se bo letos prvič predstavila na sejmu Narava-zdravje, v sklopu Prehrana. Na skupnem prostoru želijo obiskovalcem prikazati sledljivost in kontrolo ter s tem varnost živil slovenskih mesno predelovalnih proizvodov, prikazati želijo različne kakovosti mleka v povezavi s tehnologijo, sledljivost in kontrolo ter s tem varnost jajc, pestrost pridelave žit ter ponudbe slovenskih pekarn in pomen sadja in zelenjave ter drugih živil v prehrani. Osnovni predstavitvi bodo sledile ponudbe posameznih članic.
 
 
1. avg. 2011

Preverimo živila prek cetifikatov

Na letošnjem sejmu Narava-zdravje uvajamo nov pristop k ozaveščanju obiskovalcev in večjo prepoznavnost razstavljavcev ter njihovih produktov, s katerimi se predstavljajo na sejmu. V partnerstvu z Zvezo potrošnikov Slovenije bomo zbrali vse certifikate, ki nam jih bodo razstavljavci zaupali v preverjanje.

Na podlagi teh certifikatov bomo pripravili vodnik po sejmu, ki bo obiskovalcem nudil lažjo odločitev pri nakupu ali zgolj kot informacijo, kateri certifikati resnično zagotavljajo kakovost in ustreznost.
 
 
28. jul. 2011

Predstavljene avtohtone slovenske živali

Letošnji sejem Narava-zdravje (6.–10. oktober 2011) bo postregel s predstavitvijo dvanajstih avtohtonih slovenskih živalskih pasem: štajerska kokoš, lipicanec, solčavsko jezerska ovca, posavski konj, istrska pramenka, slovenski hladnokrvni konj, belokranjska pramenka, cika, bovška ovca, krško-poljski prašič, drežniška koza in kranjska sivka. Predstavitev bo s posebnim programom posebno atraktivna za najmlajše in mlade družine!

Gospodarsko razstavišče bo v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano popestrilo vsakoletni sejem z razstavo živih živali slovenskega izvora. Namen skupnega projekta je seznanitev širše javnosti z avtohtonimi slovenskimi živalskimi pasmami, z njihovimi proizvodi, ki bodo tudi naprodaj v času sejma, ter predvsem osveščanje obiskovalcev o pomenu ohranjanja slovenske naravne in kulturne dediščine, ki jo predstavljajo te pasme.

Poleg razstave živali se bodo s svojo pestro ponudbo različnih domačih produktov in projektov predstavile tudi ekološke, učne in turistične kmetije;
- četrtek, 6. oktober: posebna predstavitev ekoloških kmetij in ekoloških proizvodov
- petek, 7. oktober: posebna predstavitev čebelarjev in čebeljih izdelkov
- sobota in nedelja, 8. In 9. oktober: predstavitev ekoloških, učnih in turističnih kmetij po Sloveniji.

Najmlajši obiskovalci se bodo skozi posebno dvorano, namenjeno predstavitvi živih živali, lahko sprehodili s pomočjo učnih listov in prisluhnili strokovnjakom z Univerze v Ljubljani, z Biotehniške fakultete, ter seboj odnesli informacije o kmetijah, na katerih lahko s starši preživijo poučne počitnice. O odnosu do kmetijstva, narave in o pridelavi zdrave hrane želijo poučiti tudi odraslo ciljno populacijo. V ta namen so razvili turistični produkt – ponudbo učnih in oglednih vsebin na podeželju, ki je predstavljena v katalogu in na spletni strani http://www.raznolikost-podezelja.si/.
 
 
www.narava-zdravje.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Prosimo, označite ali dovoljujete uporabo te tehnologije.
Ne strinjam se